ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 9.1 Εθνικές και Ευρωπαϊκές πολιτικές για την επικύρωση των εμπειριών τοποθέτησης.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΤΡΟΠΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 1.1 Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα.
Advertisements

BOLOGNA CONFERENCE Νέες Πρωτοβουλίες της ΕΕ στον τομέα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρούλα ΚΥΡΙΛΛΟΥ-ΙΟΑΝΝΙΔΟΥ Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο 16 Οκτωβρίου 2013.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ
Ο Κλάδος Μαρμάρου σε Αναζήτηση Διεξόδων από την Κρίση Ανάγκες σε Εκπαίδευση – Κατάρτιση Ανθρώπινου Δυναμικού στον κλάδο Μαρμάρου ΟΣΜΕ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ.
Διδάσκων : Κουντούρης Νικόλας. Δρ. Πολιτειολόγος
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ: euro|guidance Ημερίδα “Ευρωπαϊκή κινητικότητα για λόγους εκπαίδευσης & απασχόλησης: Euroguidance-Eures” 15 Οκτωβρίου 2004 ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ.
Πρακτική Άσκηση και Μαθητεία σε χώρες της Ε.Ε.
ΤΠΕ στην εκπαίδευση, εκπαιδευτική πολιτική και επιστημονική θεώρηση
LOGO Ο ρόλος του Ε.Ο.Π.Π. στην Πιστοποίηση των προσόντων της μη τυπικής εκπαίδευσης και στην Αντιστοίχιση αυτών στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων Κωνσταντίνος.
Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π: Δράσεις και Πολιτικές - Εθνικό Κέντρο Europass
ΤΡΟΠΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΜΙΑΣ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 3.3 Χαρακτηριστικά των δικτύων για τα προγράμματα κινητικότητας: IVT, PLM, VETPRO.
ΤΡΟΠΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΜΙΑΣ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 3.5 Οι προπαρασκευαστικές επισκέψεις.
ΤΡΟΠΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Page  1 Προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας για την Ανώτερη Εκπαίδευση Διεύθυνση Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 2.2 Ορισμός των στόχων στην πράξη.
Δημήτριος Σουλιώτης Διευθυντής ΙΕΚ Γλυφάδας
ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 9.2 Μέθοδοι και εργαλεία για την επικύρωση των δεξιοτήτων.
39th IATTO Forum Θεσσαλονίκη, 27 Σεπτεμβρίου 2013
ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΣΠΑ.
Ο ρόλος του Ε.Ο.Π.Π. στην Πιστοποίηση των προσόντων της μη τυπικής εκπαίδευσης και στην Αντιστοίχιση αυτών στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων Κωνσταντίνος Καλτσάς.
Οι Τ.Π.Ε. στην εκπαίδευση, εκπαιδευτική πολιτική και επιστημονική θεμελίωση Γιάννης Μόκιας Επιμόρφωση Β΄ Επιπέδου.
Βασίλης Παπαχαρίσης ( /
ΤΡΟΠΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 1.2 Δ ικαίωμα συμμετοχής και επίσημες απαιτήσεις.
Δίκτυο προώθησης της δια βίου κατάρτισης και εξ αποστάσεως πιστοποίησης δεξιοτήτων στις Μ.Μ.Ε. Α.Σ. ΤΕΧΝΟΜΑΘΕΙΑ.
Leonardo Transfer of Innovation- Μεταφορά καινοτομίας (Οκτώβριος 2012 – Σεπτέμβριος 2014) Κώστας Οικονόμου Βασιλική Ζιάκα.
B a c kn e x t h o m e ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΞ’ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής προστασίας Κ.Π. «Equal”ΤεχνομάθειαΕυρωπαϊκή.
ΤΡΟΠΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 8.1 Επαγγελματικοί ρόλοι και προφίλ για την παρακολούθηση και την εποπτεία.
ΤΡΟΠΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΜΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 3.2 Εθνικά, διακρατικά και τοπικά δίκτυα.
Ο ρόλος των προσόντων στη διακυβέρνηση:. α) της σχέσης εκπαίδευσης και
Το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων (EQF): Προκλήσεις και προοπτικές
ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΡΟΠΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 3.1 Η Ευρωπαϊκή Διάσταση.
Χρησιμότητα & Τρόποι Αξιοποίησης από τους Διαπραγματευτές των μερών
Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων: Υλοποίηση και ο Ρόλος του Ε.Ο.Π.Π.
Βασίλης Παπαχαρίσης ( /
Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων ως γέφυρα μεταξύ εκπαίδευσης και απασχόλησης
Μετάφραση: Μαρία Ευαγγέλου «Ισότητα, Ποιότητα και Ασφάλεια στη φροντίδα Υγείας» Νοέμβριος 2007 Λευκωσία, Κύπρος Paul de Raeve Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Νοσηλευτών.
Learning to Learn Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση(ανακοίνωση) δεσμεύει μόνο τον συντάκτη.
Ενίσχυση της έρευνας στο “ΕΠ. Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση ” Νίκος Μαρούλης, Logotech AE Καρδίτσα 18 Σεπτεμβρίου 2008.
ΤΡΟΠΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 7.2 Τα βασικά στοιχεία των περιεχομένων της κατάρτισης.
Τίτλος Σχεδίου: Partnership for experimenting with ECVET in a practical context (2009 – 2011) Δράση: Εταιρικές Σχέσεις – LDV Ε. Λαμπριτζή
ΤΡΟΠΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 1.3 Εσωτερικά επαγγελματικά προφίλ και δεξιότητες.
1 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ Σ.Ε.Ε. στο πλαίσιο του προγράμματος «Πληροφόρηση φοιτητριών και νέων επιστημονισσών για το επάγγελμα του ερευνητή» ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ «Η.
Μανώλης Μαυρικάκης (Γιαμπάμπας) Φορείς Εκπαίδευσης Πιστοποίηση Αξιολόγηση Κοινωνία της Γνώσης Δια βίου Μάθηση Αγορά Εργασίας EQF Επαγγελματικό.
ΤΡΟΠΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 3.4 Τρόπος δημιουργίας και επισημοποίησης του διακρατικού δικτύου συνεργασίας.
ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 6.2 Προπαρασκευαστικές δραστηριότητες μετά την αναχώρηση.
ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 6.1 Προπαρασκευαστικές δραστηριότητες πριν από την τοποθέτηση.
Ενότητα 1.1,1.2,1.3 Ρόλος των ΤΠΕ στη δόμηση της κοινωνίας της Γνώσης, Ένταξη των ΤΠΕ στα πλαίσια των στόχων της εκπαίδευσης για το 2010 και επιμόρφωση.
ΤΡΟΠΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΤΕΛΙΚΩΝ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 5.1 Προετοιμασία για την επιλογή: ανακοίνωση, πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση.
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 4.1 Στόχοι και κανάλια επικοινωνίας.
Φάση 2: Αvάπτυξη εθνικών και ευρωπαϊκών σεναρίων Ορφανός Ευθύμιος.
1 Ο ρόλος των ΤΠΕ στη δόμηση της κοινωνίας της Γνώσης Η ένταξη των ΤΠΕ στα πλαίσια των στόχων της εκπαίδευσης για το 2010.
Πολιτικές εκπαίδευσης και κατάρτισης για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης Επιχειρηματικότητα και Απασχόληση 1 Δεκεμβρίου 2014 Βλάσης.
Κωστοπούλου Όλγα ΑΕΜ 3157 Εξάμηνο Στ’. Πρωτοβουλίες και δράσεις κατά την περίοδο Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990,η έννοια της ποιότητας.
SOCIAL KEYS FOR SOCIAL ENTREPRENEURSHIP. ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ H Κοινωνική Οικονομία είναι ένας πολύ σημαντικός οικονομικός τομέας στην Ευρώπη. Με βάση.
1 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΟΡΑΜΑ2. ΣΚΟΠΟΙ3. ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΣΚΟΠΩΝ4. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΣΗ6. ΜΕΛΗ7.
Η συμβολή και η σημασία των δράσεων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. στην προώθηση της Διά Βίου Μάθησης Ημερίδα Ενημέρωσης στη Θεσσαλονίκη Ιωάννα Δέδε Διεύθυνση.
Γιώρμαρη Φραγκουλοπούλου Συντονίστρια Τομέα Εκπαίδευσης Ενηλίκων Επαγγελματική Κατάρτιση Ανώτατη Εκπαίδευση Σχολική Εκπαίδευση Εκπαίδευση Ενηλίκων ERASMUS.
ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ LEONARDO DA VINCI “ Μεταφορά Καινοτομίας - ΤΟΙ ” Ελίνα Δαγρέ, ΤΟΙ Project Manager Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2012 Βόλος, 14 Δεκεμβρίου 2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ.
Επαγγελματικά Περιγράμματα
Γιώρμαρη Φραγκουλοπούλου Τομέας Εκπαίδευσης Ενηλίκων
ΣΗΜΕΙΑ - ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+
Ευρωπαϊκό και Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων
Στο Σχολείο μας, παράλληλα με τις εκπαιδευτικές διαδικασίες, λειτουργούν οι ακόλουθες Ομάδες: - Μουσική Ομάδα, - Θεατρική Ομάδα, - Κινηματογραφική.
Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός (Σ.Ε.Π.)
Leonardo da Vinci Certificate
Ο ρόλος των ΤΠΕ στη δόμηση της κοινωνίας της Γνώσης
Ευρωπαϊκό και Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων
Best practices - Benchmarking
Η Ευρωπαϊκή στρατηγική για την εκπαίδευση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 9.1 Εθνικές και Ευρωπαϊκές πολιτικές για την επικύρωση των εμπειριών τοποθέτησης

Μέθοδοι επικύρωσης των δεξιοτήτων Ευρωπαϊκή Επιτροπή Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να επιτύχουν την αναγνώριση και επικύρωση των γνώσεων που απέκτησαν στο εξωτερικό Αυτό σχετίζεται και πάλι με τα εθνικά χαρακτηριστικά των συστημάτων εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης και, κατά συνέπεια με τις διαδικασίες επικύρωσης των δεξιοτήτων που αποκτώνται.

Μέθοδοι επικύρωσης των δεξιοτήτων Η επικύρωση προσδιορίζει μια διαδικασία πιστοποίησης: Η πιστοποίηση: μπορεί να γίνει κατανοητή ως ένα σύνολο ενεργειών που υποθέτουν την ανάπτυξη διαδικασιών και εργαλείων, μέσω των οποίων ένα άτομο επιβεβαιώνει με νόμιμο και θεσμοθετημένο τρόπο την ιδιοκτησία και την ύπαρξη απτών και αδιάσειστων αντικειμένων. Δεξιότητες: που αποκτώνται από τους ανθρώπους μέσω των προσωπικών, επαγγελματικών και εργασιακών εμπειριών.

Μέθοδοι επικύρωσης των δεξιοτήτων Η κύρια αρχή η οποία σχετίζεται με την πιστοποίηση είναι η διαφάνεια. μπορεί να γίνει κατανοητή ως ένα σύνολο πρακτικών για την επεξεργασία του περιεχομένου των στοιχείων στα οποία θα βασιστεί η αναγνώριση και/ή η πιστοποίηση. Με άλλα λόγια, αντί να παρέχει μια ασαφή εικόνα της αρχής της διαφάνειας, ωθείται ώστε να παρέχει μια σαφή εικόνα για τα γεγονότα, τις εμπειρίες, τα αποτελέσματα (όπως οι δεξιότητες που κατέχει το άτομο, τα προσόντα που αποκτά κλπ.) ή τις διαδικασίες (π.χ. διαδικασίες για τον καθορισμό των αποτελεσμάτων της κατάρτισης) ώστε να επιτυγχάνεται βέλτιστη κατανόηση εκ μέρους τρίτων.

Μέθοδοι επικύρωσης των δεξιοτήτων Η Ευρωπαϊκή εξέλιξη προς ένα σύστημα πιστοποίησης Η εν λόγω διαδικασία έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, αλλά η πιο σημαντική εξέλιξη (και τα πιο σημαντικά αποτελέσματα) συνδέονται με τη θέσπιση της Στρατηγικής της Λισαβόνας και την έναρξη εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Απασχόληση. Από τη Στρατηγική της Λισαβόνας, η οποία παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 2000, η Ευρώπη έχει αποδεχθεί τις προκλήσεις από τις κοινωνικές αλλαγές στη γνώση σε ολόκληρο τον πλανήτη. Κατά συνέπεια, τα τριτοβάθμια συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης θεωρούνται ως ουσιαστική προϋπόθεση για την ύπαρξη μιας ανταγωνιστικής οικονομίας γνώσεων. Η "Δήλωση της Κοπεγχάγης" παρουσιάστηκε το Νοέμβριο του Πρόκειται για μια συμφωνία με στόχο τη δημιουργία μιας ισχυρότερης συνεργασίας σε ορισμένους τομείς επαγγελματικής κατάρτισης. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και το κύριο πεδίο του δικού μας θέματος, δηλαδή η διαφάνεια των τίτλων σπουδών και των δεξιοτήτων, η εγγύησης της ποιότητας, η μεταφορά μονάδων εκπαιδευτικού υλικού και δημιουργία κοινών αρχών για την αναγνώριση της μη επίσημης και ανεπίσημης εκπαίδευσης και τις δια βίου καθοδήγησης.

Μέθοδοι επικύρωσης των δεξιοτήτων Η διαδικασία που εξασφαλίζει την υιοθέτηση αυτής της δήλωσης παρουσιάστηκε το 2001 στο Bruges μέσω του Κειμένου της Επιτροπής της ΕΕ με τίτλο: “Δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού χώρου δια βίου μάθησης” Η Ευρώπη επέλεξε να δημιουργήσει ένα "κοινό νόμισμα" όσον αφορά τους τίτλους σπουδών και τις δεξιότητες και καθόρισε τον τρόπο δημιουργίας του: αναγνωρίζοντας διάφορα ακλόνητα αποτελέσματα στα πλαίσια μιας εύλογης στρατηγικής, συνεργαζόμενη παράλληλα με όλα τα εμπλεκόμενα Κράτη- μέλη.

Μέθοδοι επικύρωσης των δεξιοτήτων Η στρατηγική και τα ακλόνητα αποτελέσματα αφορούν:  τον σχεδιασμό ενός μοναδικού πλαισίου για την διαφάνεια των δεξιοτήτων και των τίτλων σπουδών, τη δυνατότητα να συμπεριληφθούν με ενιαία μορφή τα υφιστάμενα εργαλεία για τη διαφάνεια  τον σχεδιασμό ενός συστήματος μεταφοράς μονάδων για την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση  την υιοθέτηση κοινών πρακτικών ποιότητας για την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση  την υιοθέτηση κοινών αρχών για την αναγνώριση, την πιστοποίηση τις επίσημης και ανεπίσημης μάθησης, ώστε να είναι περισσότερο εγγυημένη η συμβατότητα μεταξύ των διάφορων προσεγγίσεων των Κρατών-μελών  την διευθέτηση της καθοδήγησης για την επαγγελματική κατάρτιση για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής διάστασης τόσο της καθοδηγητικής πληροφόρησης όσο και των συμβουλευτικών υπηρεσιών

Μέθοδοι επικύρωσης των δεξιοτήτων Το EQF – Ευρωπαϊκό Δίκτυο Τίτλων Σπουδών (ιδρύθηκε επισήμως το 2008 ) Είναι ένα Ευρωπαϊκό κοινό πλαίσιο αναφοράς για την προώθηση της κινητικότητας των ατόμων και τη διευκόλυνση της δια βίου μάθησης. Το EQF συνδέεται με το εθνικό σύστημα τίτλων σπουδών της κάθε χώρας, λειτουργώντας ως εργαλείο μετάφρασης ικανό να συσχετίζει και να συγκρίνει τους διάφορους τίτλους σπουδών που χορηγούνται από τα Κράτη-μέλη

Μέθοδοι επικύρωσης των δεξιοτήτων Τα Κράτη-μέλη παρακαλούνται να:  χρησιμοποιούν το EQF ως εργαλείο αναφοράς για τη σύγκριση των επιπέδων των τίτλων σπουδών σε ολόκληρα συστήματα  φέρουν τα εθνικά συστήματα τίτλων σπουδών στα επίπεδα του EQF έως το 2010, πιθανώς μέσω της ανάπτυξης εθνικών πλαισίων αναφοράς τίτλων σπουδών  διασφαλίσουν ότι όλα τα νέα πιστοποιητικά, οι τίτλοι σπουδών και τα έγγραφα Europass θα κάνουν αναφορά στο σωστό επίπεδο EQF έως το 2012  αναπτύξουν μια προσέγγιση βασισμένη στα αποτελέσματα της μάθησης με σκοπό τον καθορισμό και την περιγραφή των τίτλων σπουδών.

Μέθοδοι επικύρωσης των δεξιοτήτων Περιεχόμενα :  Οι έννοιες της επικύρωσης, της αναγνώρισης και των πιστοποιημένων δεξιοτήτων.  Η αρχή της διαφάνειας.  Ευρωπαϊκή ανάπτυξη προς τις πιστοποιημένες δεξιότητες.  Το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επικύρωσης Προσόντων