ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ Τι είναι ο κόσμος; Από πού; Πότε και πώς υπάρχει; Πού θα καταλήξει; Πανάρχαια αλλά και διαχρονικά ερωτήματα : Βίβλος, μύθοι και θρησκείες φιλοσοφία.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Advertisements

Το Μάννα Κάθε φορά που κάνω κάποια σκέψη, αν δεν θα έπρεπε να την αναλύσω, θα έγραφα απλώς: Το μοναδικό φαγητό, που σύντομα πιστεύω ότι θ’ αντικαταστήσει.
Μάθημα 2ο 20/10/2012.
Ο ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ
2 Η ΔΡΑΣΗ: Η ΤΑΙΝΙΑ. ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ Κατά την διάρκεια του πρώτου σταδίου:  Πραγματοποιήθηκε η συγγραφή του σεναρίου  Έγινε καταμερισμός των ρόλων και.
Η Μεγάλη Έκρηξη, αστέρες μεγάλης μάζας, και το Λαύριο Η κοσμική προέλευση του αργύρου και του μολύβδου Η Μεγάλη Έκρηξη - αρχή του Σύμπαντος Εσείς και τα.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ.
Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν
Πάντα οι άνθρωποι αναζητούν την αλήθεια.
Η αξιολόγηση των σχολικών βιβλίων Κοινωνικών Επιστημών της Πέμπτη τάξης Akdoğan Dr. Fazıl Küçük Τάξη 5 Rabiya Mentes.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΧΟΡΟΣ ΤΣΑΜΙΚΟΣ
Αρχαίες Νέες Τεχνολογίες
Ομάδα: Πανδώρα &Πλάτωνας.. Το συμβόλαιο μας Σήμερα Παρασκευή 04/10/2013 συγκεντρωθήκαμε για να συντάξουμε το συμβόλαιο της ομάδας ‘’Πανδώρα και Πλάτωνας’’,
Η προσέγγιση της αλήθειας:
Ο σεισμός του 1978 στη Θεσσαλονίκη
O Σωκράτης και το τεστ του φιλτραρίσματος
Με θέμα την έλλειψη νερού στην Αφρική
Μάθημα 6ο.
9. Αρχή και πορεία του κόσμου
Ένα παραμύθι κατά του σχολικού εκφοβισμού
Ειρήνη-Δήμητρα Δημητρακοπούλου
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 1 : ΓΙΑΤΙ ΜΕΛΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ
Διημερίδα Αστροφυσικής
ΚΛΑΔΟΙ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ
project: οψεις της ψυχολογιας
ΤΡΕΛΟΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ Λογοτεχνία – Γλώσσα Ονόματα μαθητών Ασλανίδου Νεκταρία – Χριστίνα Α1 Τουλούμη Αντιγόνη Α4 Αραούζου Βαρδαλάχου Αθηνά Α1 Νικοδημητροπούλου.
Κύριο θέμα της εργασίας ήταν η διάκριση των ερωτήσεων. Οι ερωτήσεις διακρίνονται σε κλειστού τύπου ( πολλαπλής επιλογής, σύντομης απάντησης ) και ανοιχτού.
Γυμνάσιο-Λύκειο Γραβιάς «Ο λόγος στους μαθητές»
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.
Μια βόλτα στο θέατρο Σπύρος Ρουμελιώτης Α’3.
Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΓΕΝΕΣΕΩΣ Μία προσέγγιση θεολογικό-φιλοσοφική. Μετάφραση των κειμένων της Γενέσεως και σχολιασμός: Νικόλαος Γ.
“Τάσεις, αντιθέσεις και κοινωνικά πρότυπα στον Παλαιό Ελληνικό Κινηματογράφο” Σχ. Έτος: , A ΄ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: 2ο ΓΕΛ ΠΕΥΚΗΣ ΤΑΞΗ: Β ΄
ιουδαϊσμοσ Θε 2: το ζητημα τησ θρησκειασ στη συγχρονη ευπωπη
«Ο κόσμος και η ιστορία οδεύει προς ένα τέλος»
Ως τώρα ασχοληθήκαμε με τα μεγέθη Μήκος (L) Εμβαδόν (S) και Όγκο (V) Με τη μέτρηση τους μπορέσαμε να απαντήσαμε σε ερωτήματα σαν τα παρακάτω: Πόσο μακριά.
Harry Potter Η μαγεία της ψυχολογίας
Το σχολείο μας ξεκίνησε να λειτουργεί το 1936 με ιδρυτή τον Ιωακείμ Ξενόπουλο, ο οποίος ήταν δάσκαλος και είχε έρθει από τη Μ. Ασία. Το πρώτο κτίριο που.
“Ημερολόγιο των Μάγια” Οι Μάγια πίστευαν ότι στο τέλος κάθε κύκλου (περίπου 7885 χρόνια) ο κόσμος καταστρέφεται και επαναδημιουργείται...
ΘΡΗΣΚΕΙΑ & ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΦΥΣΙΚΗ
Τώρα, τώρα Στίχοι:  Πάνος Φαλάρας Μουσική:  Lluis Llach Όπως και να ’ναι ο κόσμος, όσα κι αν έχει στραβά, έστω κι αν μείνω πια μόνος, πάντα θα φεύγω.
ΛΙΘΟΞΟΪΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Α.Ε.Μ  Ένα βασικό κι αναγνωρισμένο πεδίο εισαγωγής της στα προγράμματα σπουδών και της γενικής εκπαίδευσης.  Ένα συχνό θέμα.
Το εικονογραφημένο βιβλίο στην προσχολική εκπαίδευση
ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ Τάξη Στ1 Σχολική χρονιά Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ Η ιστορία μιας ιδέας. «Πρώτη ουσία»: Μυθικές Κοσμογονίες ΗΣΙΟΔΟΣ (θεογονία) Εν αρχή ην … το Χάος, η Γη και ο Έρως … το Χάος γεννά τη Νύχτα.
Πανεπιστήμια Πατρών Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική ηλικία Μάθημα: Δραστηριότητες από τον κόσμο.
Μελέτη και βελτίωση του πάρκου απέναντι από το σχολείο μας από τα παιδιά της Γ τάξης ( ) Οι εργασίες, οι σχετικές με το project, ξεκίνησαν με αφορμή.
Φιλοσοφία-Ηθική Ευάγγελος Αλμπανίδης.
Ελληνισμος και χριστιανισμοσ
Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Αλεξάνδρα-Μαρία Στελίνα Ολίνα Δέσποινα
Ερευνητική Εργασία Θέμα: ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ: Η ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ, ΤΟ ΝΗΣΙ
Δραστηριότητες από τον κόσμο της Φυσικής
Σύμπαν Από τι αποτελείται; Υπάρχουν κι άλλα;…
Ερευνητική εργασία (Project)
Πληροφορική και νέες τεχνολογίες
Ο ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΩΣ ΔΙΔΑΔΚΑΛΟΣ
Υπεύθυνος καθηγητής: Παλάσκας Μιχάλης
Θεωρίες για την δημιουργία του σύμπαντος
Υπεύθυνη προγράμματος : Βανταράκη Χρυσάνθη
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΓΑΛΑΝΟΣ Β1 Υπ. Καθηγητής: Γ. Καπετανάκης.
Μύθοι και Επιστήμη.
Θρησκευτικά Έτος: Τμήμα: Β’2 Μαρασλίδου Δανάη Μαρία
ΑΡΑΓΕ , ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΑΙΩΝΙΟ Η ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΪΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ;
Κωνσταντίνα Αντωνίτσα
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
6 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 «ΦΙΛΙΑΣ» ΣΤ΄ ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧ. ΣΗΜΑΝΤΡΩΝ
Ιστορία των Αστερισμών
Βασικες Εννοιες Φυσικών Επιστημών
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ Τι είναι ο κόσμος; Από πού; Πότε και πώς υπάρχει; Πού θα καταλήξει; Πανάρχαια αλλά και διαχρονικά ερωτήματα : Βίβλος, μύθοι και θρησκείες φιλοσοφία και επιστήμη, τέλος απλοί άνθρωποι απαντούν με τον τρόπο τους.

Από την εξαήμερο του Μωϋσή, το χάος, τη νύχτα, τη γη και τον ουρανό του Όμηρου και του Ησίοδου, στη Τιαμάτ και τον Πουρούσα των Βαβυλωνιακών και Ινδικών μύθων, θεολόγοι και μυθοπλάστες συνδέουν τη δημιουργία με τη βούληση και τις ενέργειες του Θεού ή των θεών.

Από τη κοσμική φωτιά του Ηράκλειτου, το νερό του Θαλή και τους ατόμους του Δημόκριτου, στη μεγάλη έκρηξη του Λεμαίτρ, το παλλόμενο σύμπαν του Σαντέιζ και τελικά το πείραμα του Σερν, φιλόσοφοι και επιστήμονες ξεκινούν από ένα βασικό στοιχείο ή μια «πρώτη ύλη» καθώς και ένα κοσμογονικό γεγονός το οποίο ακόμα ερευνούν…

Αυτά για την αρχή…όσον αφορά το τέλος τώρα, οι μεν αρχαίοι, αν εξαιρέσει κανείς τη Βίβλο που μιλά για την αιωνιότητα μετά τη λήξη του ιστορικού χρόνου,(συντέλεια = ολοκλήρωση) οι περισσότεροι μιλούν για ανακύκληση του χρόνου και του κόσμου(τέλος = νέα αρχή, πανομοιότυπη με την προηγούμενη).

Οι δε νεότεροι, -ακόμη και επιστήμονες- κατά κανόνα μιλούν για μια τελική καταστροφή του κόσμου. Αυτή θα έλθει είτε αναγκαστικά στο απώτερο μέλλον («φάση τελικής ενέργειας») είτε ξαφνικά μετά από ένα έκτακτο γεγονός όπως πχ μια πυρηνική καταστροφή ή σύγκρουση με ουράνιο σώμα. Έτσι φτάσαμε στη σύγχρονη εποχή κατά την οποία παρουσιάζονται συχνά εξάρσεις εσχατολογίας – καταστροφολογίας..

Με αφορμή το θόρυβο που έγινε σχετικά με τη «λήξη του ημερολογίου των μάγια» αλλά και το γεγονός ότι πληθαίνουν συνεχώς οι προφητειολόγοι και καταστροφολόγοι, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε στην ερευνητική μας εργασία με το θέμα της αρχής και του τέλους του κόσμου, όπως και της στάσης των ανθρώπων απέναντι σε αυτά. Για τον ίδιο λόγο και με το ίδιο περιεχόμενο πραγματοποιήσαμε και έρευνα με ερωτηματολόγια.

Σήμερα ο κόσμος τι ξέρει; τι πιστεύει; πώς αντιδρά;

Όποιες και να είναι οι απαντήσεις, μερικά πράγματα είναι βέβαια. Όπως ότι ο κόσμος υπάρχει και είναι ωραίος(και πρέπει να μείνει),είναι αυτό που λέει η λέξη: κόσμημα στολίδι. Και σίγουρα όχι τυχαίος αφού χαρακτηρίζεται από τάξη αρμονία και σκοπιμότητα. Μια τάξη που πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσει να διαταράσσεται. Επίσης βέβαιο είναι ότι η ετοιμότητα και η αισιοδοξία είναι απαραίτητες, ενώ η καταστροφολογία βλάπτει.

Ευχαριστούμε.

Βεντούρης Αντώνης Τσίπη Θεοδώρα Σούτα Ειρήνη Καλομοίρης Γεώργιος Γκιουζέλης Νίκος Καρβελά Αλεξάνδρα Ντασιώτη Ματίνα Κουζνιάρ Δανάη Κουτσοδημητροπούλου Δέσποινα Ζάρα Δήμητρα Κατσικάς Αργύρης Μαραζιώτης Φίλιππος Κουτσοδήμου Ξανθή Μαυραντώνη Μάρα Ιωάννου Γεωργία Μπαστούνης Γεώργιος Κολιόπουλος Γεώργιος Κολιόπουλος Παύλος Καψής Μιχάλης Διονυσόπουλος Θάνος