Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ως τώρα ασχοληθήκαμε με τα μεγέθη Μήκος (L) Εμβαδόν (S) και Όγκο (V) Με τη μέτρηση τους μπορέσαμε να απαντήσαμε σε ερωτήματα σαν τα παρακάτω: Πόσο μακριά.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ως τώρα ασχοληθήκαμε με τα μεγέθη Μήκος (L) Εμβαδόν (S) και Όγκο (V) Με τη μέτρηση τους μπορέσαμε να απαντήσαμε σε ερωτήματα σαν τα παρακάτω: Πόσο μακριά."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ως τώρα ασχοληθήκαμε με τα μεγέθη Μήκος (L) Εμβαδόν (S) και Όγκο (V) Με τη μέτρηση τους μπορέσαμε να απαντήσαμε σε ερωτήματα σαν τα παρακάτω: Πόσο μακριά βρίσκεται ένα αντικείμενο ή πόσο ύψος έχει ένας άνθρωπος ή ένα κτίριο. Πόσο μεγάλο είναι ένα χωράφι. Πόσο χώρο πιάνει μία ντουλάπα ή πόσο λάδι χωράει ένα δοχείο.

2 Ένα άλλο ερώτημα που χρειάστηκε να απαντήσουν οι άνθρωποι είναι το: Πότε έγινε ή θα γίνει κάτι. π.χ χτές το πρωϊ ή αύριο το βράδυ Πόση διάρκεια είχε το ταξίδι π.χ Ένα τσιγάρο δρόμος Όμως αυτές οι απαντήσεις αν και κάποιες φορές επαρκούν δεν είναι ακριβείς.

3 Συνήθως τον συμβολίζουμε με t (από το t ime) Για να απαντήσουμε με ακρίβεια στο παραπάνω ερώτημα πρέπει να ορίσουμε ένα άλλο μέγεθος και αυτό είναι ο: ΧΡΟΝΟΣ

4 Για να μετρήσουμε ΧΡΟΝΟ πρέπει να ορίσουμε κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σαν μονάδα μέτρησης ΧΡΟΝΟΥ. Μέτρηση σημαίνει σύγκριση με άλλο ομοειδές.

5 Οι μονάδες πάντα ορίστηκαν κατ’αρχήν από το περιβάλλον του ανθρώπου ή από φαινόμενα που έβλεπε καθημερινά Ένα φαινόμενο που έβλεπαν να επαναλαμβάνεται συνεχώς ήταν η κίνηση του ΗΛΙΟΥ Ήταν λοιπόν λογικό κατ’αρχήν να χρησιμοποιήσουν σαν μονάδα χρόνου την διάρκεια του ημερονυκτίου (Μέση ηλιακή ημέρα) Ηλιακό ρολόι

6 Για να μετρήσουν όμως μικρότερα χρονικά διαστήματα χρησιμοποίησαν:  Κλεψύδρες με άμμο ή νερό  Το σφυγμό τους Πολύ αργότερα μπόρεσαν να κατασκευάσουν όργανα με τα οποία μπόρεσαν να μετρήσουν με ακρίβεια μικρά χρονικά διαστήματα.

7 Το 1/24 της ηλιακής ημέρας είναι η ώρα (h) Το 1/60 της ώρας είναι το λεπτό (min) Το 1/60 του λεπτού είναι το δευτερόλεπτο (s) Με τη βοήθεια τους μπόρεσαν να μετρήσουν: Έτσι ορίστηκε η μέση ηλιακή ημέρα να έχει 86400 δευτερόλεπτα. ‘ Ο ορισμός όμως των μονάδων εξελίσσεται μαζί με την πρόοδο της επιστήμης

8 Είναι η χρονική διάρκεια 9 192 631 770 περιόδων της ακτινοβολίας που αντιστοιχεί στη μετάβαση μεταξύ των δύο στοιβάδων υπέρλεπτης υφής της θεμελιώδους κατάστασης του ατόμου του στοιχείου ΚΑΙΣΙΟ 133 ΡΟΛΟΙ ΚΑΙΣΙΟΥ Ο σημερινός ορισμός του δευτερολέπτου Προκύπτει από την ατομική φυσική Ένα σημερινό ρολόι ΚΑΙΣΙΟΥ μπορεί το πολύ να χάσει 1 δευτερόλεπτο κάθε 20 εκατομμύρια χρόνια Τα νέα ρολόγια ΚΑΙΣΙΟΥ θα μπορούν το πολύ να χάσουν 1 δευτερόλεπτο κάθε 10 δισεκατομμύρια χρόνια (Ωχ! Τι είναι αυτό)

9 Παρά τα όσα είπαμε προηγουμένως ακόμη δεν ξέρουμε καλά - καλά τι είναι ο χρόνος κι’ας τον μετράμε με τόσο μεγάλη ακρίβεια. Ποιος π.χ μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα: Υπήρχε άραγε πάντα ο ΧΡΟΝΟΣ; Η Επιστήμη προσπαθεί να δώσει απάντηση. Για το θέμα το χρόνου έχουν γραφτεί πολλά βιβλία

10 Ο χρόνος είναι χρήμα λέει ο λαός Γι’αυτό μην σπαταλάτε το χρόνο σας ΧΡΟΝΟΥ ΦΕΙΔΟΥ που έλεγαν και οι αρχαίοι. Επειδή όμως μας πιέζει ο ΧΡΟΝΟΣ σταματάω εδώ. Όμως τι σημασία έχει το χρήμα όταν τελειώσει ο ΧΡΟΝΟΣ της ζωής μας;


Κατέβασμα ppt "Ως τώρα ασχοληθήκαμε με τα μεγέθη Μήκος (L) Εμβαδόν (S) και Όγκο (V) Με τη μέτρηση τους μπορέσαμε να απαντήσαμε σε ερωτήματα σαν τα παρακάτω: Πόσο μακριά."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google