Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Υπεύθυνος καθηγητής: Παλάσκας Μιχάλης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Υπεύθυνος καθηγητής: Παλάσκας Μιχάλης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Υπεύθυνος καθηγητής: Παλάσκας Μιχάλης
Σύμπαν: Από πού ερχόμαστε; Τι είμαστε; Που πάμε; Γ.Ε.Λ Σκύδρας Υπεύθυνος καθηγητής: Παλάσκας Μιχάλης

2 Για την εργασία, δούλεψαν
οι παρακάτω μαθητές: Για την εργασία δούλεψαν τα παρακάτω παιδιά Αδαμίδου Μαρία Ευαγγελέλη Μαρία Καρυπίδου Έλενα Κελεσίδου Όλγα Κουρίκη Νικολίνα Κόντρα Αματέα Λεονταρίδου Βάσια Ξενίδου Μαριάνθη Σελίδου Στεφανία Σιδηροπουλου Έλενα Στουγιανίδου Μένια Συκοβάρα Κωνσταντίνα Σωτηριάδου Γεωργία Τζάφερι Νίκος Φαντίδης Ραφαήλ Φαντίδου Δήμητρα

3 Η ιδέα… Ο παραπάνω πίνακας είναι ένας από τους γνωστότερους πίνακες του Γάλλου ζωγράφου Πωλ Γκωγκεν. Ο τίτλος του πίνακα είναι Από πού ερχόμαστε; Τι είμαστε; Που πάμε; , ο οποίος είναι γραμμένος στα γαλλικά στην πάνω αριστερή γωνία του πίνακα, δηλαδή: D'où Venons Nous / Que Sommes Nous / Où Allons Nou, ενώ στην πάνω δεξιά γωνία ο Πωλ Γκώγκεν υπέγραψε και έβαλε την ημερομηνία του πίνακα (P. Gauguin / 1897).

4 Τι είναι το σύμπαν; Ως σύμπαν εννοούμε το σύνολο των πραγμάτων
Ως σύμπαν εννοούμε το σύνολο των πραγμάτων που υπάρχουν, το σύνολο δηλαδή των όντων. Σύμφωνα με την επιστήμη το σύμπαν αφορά το χωροχρονικό συνεχές, στο οποίο περιλαμβάνεται το σύνολο της ύλης και της  ενέργειας.

5 Αλήθεια, σκεφτήκαμε ποτέ πώς μπορεί να δημιουργήθηκε η Γη ή ολόκληρο το Σύμπαν;
Αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα που απασχολούσαν, απασχολούν και θ’ απασχολούν πάντα τον άνθρωπο. Πολλοί επιστήμονες και αστρονόμοι όμως, θέλοντας να λύσουν αυτό το μυστήριο, υποστηρίζουν ότι όλα ξεκίνησαν μετά απ’ την «Μεγάλη Έκρηξη» ή το «Big Bang» όπως τ’ ονομάζουν.

6 Δηλαδή… Πιστεύουν ότι το Σύμπαν ήταν στην αρχή συμπυκνωμένο σε ένα μόνο σημείο, το οποίο άρχισε να διαστέλλεται. Το γεγονός που προκάλεσε αυτή τη διαστολή ονομάστηκε «Μεγάλη Έκρηξη» και έθεσε σε κίνηση την αλυσίδα των γεγονότων που οδήγησαν στη δημιουργία του Σύμπαντος. Μ’ αυτή την έκρηξη, το καθετί στο Σύμπαν εκτοξεύτηκε προς τα έξω με τη μορφή πυκνού αερίου. Αυτό το αέριο, άρχισε να σχηματίζει γαλαξίες αστέρων που συνεχίζουν να απομακρύνονται καθώς το διάστημα διαστέλλεται συνεχώς.

7 The Big Bang

8 Επιστήμη και Θρησκεία Στο ερώτημα ποιος δημιούργησε τον κόσμο η Αγία Γραφή μας λέει ότι δεν έγινε μόνος του, όπως νομίζουν πολλοί, ούτε υπήρχε πάντοτε, ούτε προήλθε από το χάος. Τα μεγάλα επιστημονικά επιτεύγματα της εποχής μας δημιούργησαν γενικά την εντύπωση ότι η επιστήμη έρχεται σε σύγκρουση με όσα λέει η Παλαιά Διαθήκη σχετικά με τη δημιουργία του κόσμου και του ανθρώπου.  Η θρησκεία πιστεύει ότι ο κόσμος δημιουργήθηκε από τον Θεό μέσα σε 7 «μέρες» ενώ η επιστήμη ερευνά τα επιμέρους γεγονότα και προσπαθεί να βρει τον τρόπο που εξελίχθηκε η δημιουργία από τα κατώτερα προς τα ανώτερα. Τίποτα από αυτά δεν έχει αποδειχθεί και η μία θεωρία βέβαια δεν αναιρεί την άλλη.

9 ΠΟΥ ΠΑΜΕ… Μπορεί οι περισσότεροι να μη γνωρίζουμε
τι πρόκειται να συμβεί μέσα στο επόμενο 24ωρο, (πόσο μάλλον τον επόμενο αιώνα!) όμως αυτήν την ικανότητα ορισμένοι την έχουν πολύ ανεπτυγμένη… «και λέγεται επιστημονική φαντασία», γράφει ο Peter Coy στο Bloomberg Business Week.

10 ΠΟΥ ΠΑΜΕ… Και οι δέκα δοκιμιογράφοι αναφέρονται μέσα στα κείμενά
τους στην κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη, λέγοντας ότι αν δεν μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο πλανήτης μας το 2114 θα είναι πολύ πιο θερμός από τώρα. Οι πεσιμιστές χαρακτηρίζουν την κλιματική αλλαγή ως τη «χαριστική βολή», ενώ για τους πιο αισιόδοξους η κλιματική αλλαγή, όπως συντελείται στις μέρες μας, αποτελεί «προειδοποίηση».

11 ΠΟΥ ΠΑΜΕ… Φαίνεται ότι από αυτή διαθέτουν αρκετή δέκα
οικονομολόγοι, οι οποίοι συμμετείχαν με τις… προβλέψεις τους στο βιβλίο «In 100 Years: Leading Economists Predict the Future» του Ignacio Palacios-Huerta από το London School of Economics. Και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ένας εκ των οικονομολόγων- δοκιμιογράφων: «Δε θα υπάρχω για να γελοιοποιηθώ, όταν οι προβλέψεις μου αποδειχθούν θεαματικά λανθασμένες!».

12 ΠΟΥ ΠΑΜΕ… Eικάζεται ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να
επιλυθεί με πιο κινητοποιημένους πολίτες. Προβλέπει ότι η «επανάσταση των δικαιωμάτων» των περασμένων δεκαετιών θα συνεχιστεί, δίνοντας τη δύναμη στους απλούς ανθρώπους να απαιτήσουν περισσότερα από τους ηγέτες τους.

13 ΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ… Την επόμενη φορά που θα κοιτάξετε τα
αστέρια κατά τη διάρκεια ενός βραδινού περιπάτου, θα έπρεπε να αφιερώστε μερικές γλυκές σκέψεις γι’ αυτές τις λαμπερές μπάλες που περιφέρονται σιωπηλά στο τεράστιο Σύμπαν. Γιατί βλέπετε κατά κάποιον τρόπο τους προγόνους σας: οι άνθρωποι και όλοι οι άλλοι ζωντανοί οργανισμοί πάνω στη Γη – και η Γη η ίδια – είναι παιδιά των αστεριών! Τα περισσότερα από τα στοιχεία που μας αποτελούν ή μας επιτρέπουν να ζήσουμε – ο άνθρακας, το οξυγόνο, το άζωτο και πολλά άλλα – δημιουργήθηκαν στα αστέρια. Ακόμη και το φθόριο που κάνει τα δόντια μας δυνατά!

14

15

16

17 ΤΕΛΟΣ ?


Κατέβασμα ppt "Υπεύθυνος καθηγητής: Παλάσκας Μιχάλης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google