Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σύμπαν Από τι αποτελείται; Υπάρχουν κι άλλα;…

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σύμπαν Από τι αποτελείται; Υπάρχουν κι άλλα;…"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σύμπαν Από τι αποτελείται; Υπάρχουν κι άλλα;…
Σύμπαν Από τι αποτελείται; Υπάρχουν κι άλλα;… Εργασια φυσικησ Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΡΟΣΙΑς σχολικο ετοσ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΤΣΟΥΛΗ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΛΙΤΣΑ, ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΙΛΒΑ ΖΕΚΙΡΑΙ, ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΒΑΚΟΥ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΙΖΗΚΑΚΗ, ειρηνη γουβα. ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΡΩΝΗ

2

3 1. Ποια είναι η δομική ύλη από την οποία αποτελείται το Σύμπαν ;
Το Σύμπαν αποτελείται από τα χημικά στοιχεία του Περιοδικού Πίνακα, δηλαδή, αυτά ακριβώς που παρατηρούμε και στη Γη. Μπορούμε να πούμε ότι βασικά το Σύμπαν αποτελείται από άτομα Υδρογόνου και Ηλίου. Η λεγόμενη “Κοσμική Αναλογία” των στοιχείων είναι περίπου 75% άτομα Υδρογόνου και 25% άτομα Ηλίου και σε ένα πολύ μικρό ποσοστό τα υπόλοιπα άτομα των στοιχείων του περιοδικού πίνακα. Το ορατό Σύμπαν περιέχει περίπου 3 ως 7×1022 άστρα, τα οποία είναι οργανωμένα σε περίπου 8×1010 γαλαξίες και οι οποίοι με την σειρά τους συγκροτούν σμήνη και υπερσμήνη. Ο αριθμός των ατόμων στο ορατό Σύμπαν υπολογίζεται σε περίπου 1080. Σύγχρονες παρατηρήσεις υπολογίζουν την ορατή ύλη στο 4,6% του περιεχομένου του ορατού Σύμπαντος, με το υπόλοιπο 23% να αποτελείται από ψυχρή σκοτεινή ύλη και περίπου 72% από σκοτεινή ενέργεια.

4 2. Υπάρχουν άλλα σύμπαντα;

5 Άλλα Σύμπαντα Η Νέα Φυσική μαζί με την Κβαντική Μηχανική μπορούν, μέσω πολύπλοκων μαθηματικών τύπων και μελετών σε μικροσωματίδια και συγκεκριμένα είδη ακτινοβολιών, να αποδείξουν ότι υπάρχουν αυτά που ονομάζουμε Παράλληλα Σύμπαντα. Σύμφωνα με μία θεωρία, υπάρχουν πολλά διαφορετικά σύμπαντα ή πολλές διαφορετικές περιοχές του ίδιου του σύμπαντος, το καθένα με τη δική του αρχική διαμόρφωση και, ίσως, με το δικό του σύνολο νόμων της επιστήμης. Στα περισσότερα από αυτά τα σύμπαντα οι συνθήκες για την ανάπτυξη πολύπλοκων οργανισμών δεν θα ήταν οι σωστές· μόνο σε λίγα σύμπαντα που μοιάζουν με το δικό μας θα μπορούσαν νοήμονα όντα να αναπτυχθούν.

6 ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΗΣ «ΚΒΑΝΤΙΚΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ» Για κάθε μας επιλογή οι πραγματικότητες χωρίζονται! Κάθε φορά που βρισκόμαστε σε μία συνειδητή ή υποσυνείδητη επιλογή να διαλέξουμε ή να προτιμήσουμε ανάμεσα σε κάποια πράγματα, τότε, δημιουργούνται τόσες «πραγματικότητες» ή «παράλληλα σύμπαντα» όσες και οι πιθανότητες επιλογής. Ας μην ξεχνάμε ότι τα πάντα γύρω μας, ακόμα και εμείς οι άνθρωποι, αποτελούμαστε από μικροσωματίδια και ότι όλες οι πράξεις μας δεν είναι παρά σύνολα χιλιάδων «επιλογών» που πραγματοποιούν αυτά τα μικροσωματίδια κάθε κλάσμα του δευτερολέπτου μέσα στο σώμα μας, στο μυαλό μας και τις σκέψεις μας.

7 Το Πολυσύμπαν Το Πολυσύμπαν είναι το υποθετικό σύνολο των άπειρων ή πεπερασμένων δυνατών Συμπάντων (που περιέχει και το ιστορικό σύμπαν όπου βιώνουμε) που περιλαμβάνει όλα όσα υπάρχουν και όλα όσα θα μπορούσαν να υπάρχουν: τα σύνολα του διαστήματος, του χρόνου, της ύλης και της ενέργειας, καθώς και τους φυσικούς νόμους και σταθερές που τα περιγράφουν. Τα διάφορα σύμπαντα μέσα στο πολυσύμπαν συχνά ονομάζονται και παράλληλα σύμπαντα. Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στη Γενεύη έχει ήδη γράψει ιστορία, αφού επιβεβαίωσε την ύπαρξη του «σωματιδίου του Θεού». Ωστόσο, είναι πιθανό στη δεύτερη φάση λειτουργίας του να οδηγήσει σε ακόμη πιο επαναστατικές ανακαλύψεις ― αποδεικνύοντας μεταξύ άλλων ότι το σύμπαν μας δεν προέκυψε από έναν κοσμικό «σπόρο» απειροελάχιστων διαστάσεων, όπως υποστηρίζει η Μεγάλη Έκρηξη. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας θεωρίας που θα ελεγχθεί στη δεύτερη φάση λειτουργίας του επιταχυντή και η οποία θα επαληθευθεί αν από τις συγκρούσεις στο εσωτερικό του μηχανήματος παραχθούν μικροσκοπικές μαύρες τρύπες.

8 Το Πολυσύμπαν Αν όμως ανιχνευθούν μικροσκοπικές μαύρες τρύπες στον επιταχυντή, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως θα έχει αποδειχθεί επίσης η ύπαρξη επιπλέον διαστάσεων. Με αυτό τον τρόπο, θα έχει προκύψει πλέον η απάντηση σε ένα από τα σημαντικότερα ερωτήματα της φυσικής, αφού παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, δεν έχει δοθεί μια επαρκής εξήγηση για το γεγονός ότι η βαρύτητα έχει μικρότερη τιμή από τις υπόλοιπες θεμελιώδεις δυνάμεις. Κάτι που θα οφείλεται στο ότι ένα μέρος της βαρυτικής δύναμης «διαρρέει» στις επιπλέον διαστάσεις, με αποτέλεσμα να μετριέται εξασθενημένη στον τετραδιάστατο χωροχρόνο. Οι εντυπωσιακές συνέπειες της θεωρίας δεν σταματούν όμως εδώ, αφού προβλέπει πως στις έξτρα διαστάσεις υπάρχουν παράλληλα σύμπαντα.

9 Πηγές: www.wikipedia.gr www.diadrastiko.gr
ΤΜΗΜΑ Γ’1 Περσεφόνη Βάκου Ειρήνη Γούβα Μαρία Δημητροπούλου Ίλβα Ζεκιράι Αλεξάνδρα Κατσούλη Αναστασία Λίτσα Κατερίνα Μιζηκάκη


Κατέβασμα ppt "Σύμπαν Από τι αποτελείται; Υπάρχουν κι άλλα;…"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google