Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο σεισμός του 1978 στη Θεσσαλονίκη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο σεισμός του 1978 στη Θεσσαλονίκη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο σεισμός του 1978 στη Θεσσαλονίκη
O ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟ 1978 Ο σεισμός του 1978 στη Θεσσαλονίκη Γούλα Μαρία, Παναγή Κυριάκος, Πετρίδου Ευαγγελία, Σκρέκα Ευαγγελία, Στρογγύλη Μαρία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ PROJECT Β’ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με ιστορία. Ο σεισμός του ’78 αποτέλεσε ιστορικό γεγονός στην ιστορία της πόλης. Ο σεισμός αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα που έχει πλήξει πολλές περιοχές. Η Θεσσαλονίκη έχει υπάρξει και αυτή θύμα του εγκέλαδου το Ένας σεισμός που συγκλόνισε τους κατοίκους της πόλης και αποτελεί ένα αξιομνημόνευτο γεγονός. Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με αυτό το θέμα βάσει του ότι είμαστε κάτοικοι αυτής της πόλης και θεωρήσαμε απαραίτητο να πληροφορηθείτε για αυτό το γεγονός.

3 Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΑΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ.
Ο σεισμός ορίζεται ως η αισθητή ανατάραξη της επιφάνειας ενός ουράνιου σώματος που συνοδεύεται από σεισμικά κύματα που μεταφέρουν την ενέργεια του σεισμού Η Ελλάδα είναι μία απο τις πιο σεισμόγενεις χώρες της Ευρώπης.

4 ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΣΤΗΚΕ Η ΖΩΗ Μετά το χτύπημα του εγκέλαδου, οι κάτοικοι κοντά στον Ιππόδρομο αναγκάστηκαν να κατοικούν σε καταυλισμούς που οργανώθηκαν από τον δήμο.

5 ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ…

6

7

8

9

10

11 ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
Έπειτα, επιστρατεύτηκαν μηχανικοί που επιχείρησαν να διαπιστώσουν ποια κτήρια είναι επικίνδυνα και ποια ασφαλή, ενώ ενίσχυσαν τις οικογένειες που αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα διαμονής.

12 ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ 49 νεκροί (29 από την κατάρρευση οκταώροφης οικοδομής στην πλατεία Ιπποδρομίου) 220 τραυματίες άστεγοι

13 Υλικές απώλειες Από τα 66000 κτίρια: 3.170 (4,5%) «κόκκινα»
(21%) «κίτρινα» (74,5%) «πράσινα»

14 Ένα κτίριο έπεσε στην πλατεία Ιπποδρομίου Μνημεία της πόλης (η Ροτόντα και η Αχειροποίητος) είχαν υποστεί ζημίες Άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους Κόστος αποκατάστασης ζημιών ένα δισ. ευρώ

15 ΑΣΤΙΚΟΙ ΘΡΥΛΟΙ Μετά τον σεισμό, πολλές ιστορίες άρχισαν να ακούγονται γύρω από το γεγονός. Ο πιο περίφημος θρύλος είναι ίσως εκείνος της «Στήλης με τα ονόματα», Eνδιαφέρον προκαλεί η ιστορία της γριάς με τα κόκκαλα. Πέρα από αυτά, υπήρχε ο φόβος για έκρηξη ηφαιστείου ή χτύπημα από τσουνάμι, πράγμα που δεν συνέβη ποτέ.

16 ΑΛΗΘΙΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ H πολυκατοικία έπεσε καθώς στο ισόγειο της υπήρχε ένα ζαχαροπλαστείο του οποίου ο ιδιοκτήτης έκοψε μία κολώνα για πρακτικούς λόγους Από τότε οι πολεοδομικοί κανόνες έχουν αλλάξει.

17 ΟΙ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΙ

18 ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

19 ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

20 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Με σκοπό να πληροφορηθούμε κατά πόσο ενήμεροι είναι οι συμμαθητές μας για το γεγονός, δημιουργήσαμε ερωτηματολόγια, τα αποτελέσματα των οποίων παρουσιάζονται στη συνέχεια.

21 ΠΟΤΕ ΕΓΙΝΕ Ο ΣΕΙΣΜΟΣ;

22 ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΕΑΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΝΕΚΡΟΙ;

23 ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΕΑΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ;

24 ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΚΑΤΕΡΕΥΣΕ Η ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ;

25 ΕΧΕΤΕ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΒΙΩΣΑΝ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ;

26 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Μετά από αυτή την έρευνα, διαπιστώσαμε πως ένας σεισμός σε μια τόσο κατοικημένη περιοχή μπορεί να αποβεί πιο μοιραίος από ότι περιμένει κανείς. Επίσης, ο σεισμός του ’78 οδήγησε τους ανθρώπους να βελτιώσουν τις κοινωνικές τους σχέσεις με τη διαμονή σε καταυλισμούς.

27 ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ


Κατέβασμα ppt "Ο σεισμός του 1978 στη Θεσσαλονίκη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google