Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μύθοι και Επιστήμη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μύθοι και Επιστήμη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μύθοι και Επιστήμη

2 Μύθος είναι η ιερή ή η θρησκευτική αφήγηση της οποίας το περιεχόμενο σχετίζεται με την προέλευση ή τη δημιουργία φυσικών, υπερφυσικών ή πολιτιστικών φαινομένων, σύμφωνα με την ανθρωπολογική ερμηνεία του όρου και διαφέρει από εκείνην που υπονοεί στο περιεχόμενο του μύθου κάποιο ψεύδος. Είναι ελληνική λέξη και δημιουργήθηκε για να προσδιορίσει τις προϊστορικές αλήθειες που έπρεπε να καλυφθούν, να διασωθούν και να μεταδοθούν στις επόμενες γενιές . Καταρχήν Μύθος είναι ένα σύνολο συμβολισμών μιας πράξης που κάποτε έγινε...στην αρχή των χρόνων, στην αρχή της δημιουργίας. Σαν τέτοια δεν αποτελεί αναγκαστικά ιστορικό γεγονός, εν αρχή είναι ο μύθος, ο οποίος έπειτα μπορεί να δώσει την έμπνευση και για ιστορική επαλήθευση.

3 Project: Μύθοι και Επιστήμη
Θέμα Έρευνας: Η Χαμένη Ατλαντίδα

4 Όνομα Ομάδας: Οι Επιζώντες της Ατλαντίδας
Αποτελείται από: Κωνσταντίνος Πετσίβας Κωνσταντίνα Σαλπαδήμου Σπύρος Δελαπόρτας Σοφία Συριάτου

5 Ερωτήματα: Τι απαντήσεις δίνει η επιστήμη ;
Ποιοι είναι οι μύθοι που κυριαρχούν ;

6 Τοποθεσία Σύμφωνα με τους μύθους: Κοντά στην Ισλανδία Στο νησί της Κρήτης(Κνωσός-Μινωικός Πολιτισμός) Στο εσωτερικό του νησιού της Σαντορίνης Σύμφωνα με την επιστήμη : Στις Ηράκλειες Στήλες (σημερινό Γιβραλτάρ ) Στο σημερινό Πράσινο Ακρωτήρι,Αζόρες και Κανάριοι Νήσοι

7 Σχηματισμός Σύμφωνα με τους μύθους: Όταν οι θεοί αποφάσισαν να μοιράσουν τη Γη, ο Ποσειδώνας έλαβε την Ατλαντίδα και την παρέδωσε στους γιους του, τους ημίθεους, για να την καλλιεργήσουν Σύμφωνα με την επιστήμη: Η έκταση της Ατλαντίδος ήταν ίση με την Μικρά Ασία και την Βόρεια Αφρική μαζί .

8 Πολιτισμός Οι κάτοικοι ζούσαν σε αρμονία με τη φύση. Διέθεταν θεραπευτικές ιδιότητες και μιλούσαν πολλές γλώσσες Η κοινωνία χαρακτηριζόταν από πλούτο, γνώση, προηγμένη τεχνολογία και μηχανική τελειότητα. Η χώρα ήταν πλούσια σε ορυκτά και μέταλλα, η βιομηχανία, το εμπόριο και η επιστήμη ανθούσαν.

9 Καταστροφή Ατλαντίδας
ΜΥΘΟΣ Επειδή οι Άτλαντες άρχισαν να εμφανίζουν κατώτερα χαρακτηριστικά όπως η φιλοδοξία, η απληστία και η κακία, ο Δίας αποφάσισε να τους καταστρέψει βυθίζοντάς τους στα βάθη του ωκεανού. Ο πολιτισμός της Ατλαντίδας ήταν τόσο εξελιγμένος που ξέφυγε από τα όρια ελέγχου προκαλώντας σαρωτική καταστροφή μέσα σε ένα μερόνυχτο. ΕΠΙΣΤΗΜΗ Ένα τεράστιο παλιρροιακό κύμα κατέπνιξε την Ατλαντίδα και όλο τον πολιτισμό της .

10 ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ-ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΥΘΟΥ-ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ
Το κοινό τους σημείο είναι ότι και οι δύο αποδέχονται την ύπαρξη του νησιού και τον καταποντισμό του ενώ οι διαφορές εντοπίζονται στην αιτία καταστροφής. Οι μυθικές εκδοχές την αποδίδουν στο μένος των θεών ή στο λάθος χειρισμό των υπερόπλων τους, ενώ οι επιστημονικές σε καθαρά φυσικά φαινόμενα. Ανεξάρτητα από το κομμάτι της καταστροφής, και οι δύο πλευρές συμφωνούν στο γεγονός ότι οι Άτλαντες υπήρξαν ένας προηγμένος πολιτισμός σε σχέση με την εποχή τους.


Κατέβασμα ppt "Μύθοι και Επιστήμη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google