Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Όπως αναγράφεται στο βιβλίο της Γενέσεως

2 ΙΣΤΟΡΙΚΑ Το βιβλίο της Γενέσεως μαζί με άλλα τέσσερα βιβλία (την Έξοδο, το Λευιτικό, το Δευτερονόμιο και τους Αριθμούς) αποτελούν το πρώτο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης, την Πεντάτευχο, το οποίο έγραψε ο Μωυσής περί το 1513 π.Χ. περίπου κατά την περίοδο της φυγής των Ισραηλιτών στην έρημο. Το πρώτο κεφάλαιο της Γενέσεως περιγράφει την δημιουργία του κόσμου για την οποία αποκάλυψε ο ίδιος ο Θεός στον Μωυσή στο όρος Σινά. Σύμφωνα με αυτό η δημιουργία κράτησε εφτά μέρες κατά τις οποίες ο Θεός έφτιαξε τον κόσμο και συγκεκριμένα την έκτη μέρα δημιούργησε τον άνθρωπο (οι ημέρες της γενέσεως δεν αντιστοιχούν με τα τωρινά εικοσιτετράωρα αλλά θεωρούνται ως μεγάλα χρονικά διαστήματα).

3 «Εν αρχή εποίησεν ο Θεός τον ουρανόν και την γη….»
Την μέρα «μία»* ο Θεός δημιούργησε τον ουρανό και την γη. Η γη όμως ήταν ασχημάτιστη και έρημη και παντού βασίλευε πυκνό σκοτάδι ενώ το Πνεύμα του Θεού περιφερόταν πάνω στα νερά. Και έτσι ο Θεός είπε ‘να γίνει φως’ και έγινε φως, και το διαχώρισε από το σκοτάδι και ονόμασε το φως ημέρα και το σκοτάδι νύχτα. *Κατά τον Μέγα Βασίλειο (ο οποίος ερμήνευσε το συγκεκριμένο βιβλίο του Μωυσή) αυτή η μέρα δεν ονομάζεται «πρώτη» αλλά «μία» γιατί θέλει να βάλει ένα περίγραμμα στο ημερονύκτιο για να θεωρείται ότι 24 ώρες είναι μία μέρα.

4 «Γενηθήτω στερέωμα εν μέσω του ύδατος...»
Την Δεύτερη ημέρα είπε ο Θεός ‘στερέωμα να γίνει ανάμεσα στα νερά για αν χωρίζει νερά από νερά’ Έτσι δημιούργησε ο Θεός το στερέωμα και χώρισε τα νερά που ήταν από κάτω από αυτό, από εκείνα που ήταν πάνω από αυτό και ονόμασε ο Θεός το στερέωμα ουρανό.

5 «Συναχθήτω το ύδωρ… και οφθήτω η ξηρά…»
Την Τρίτη ημέρα ο Θεός είπε ‘να συγκεντρωθούν τα νερά που βρίσκονται κάτω από τον ουρανό, σε ένα μέρος, και να φανεί η στεριά’ και ονόμασε την στεριά γη και τα νερά ονόμασε θάλασσα. Μετά ο Θεός είπε ‘να πρασινίσει η γη και να βλαστήσει χορτάρια που να βγάζουν σπόρους και καρποφόρα δέντρα που ανάλογα με το είδος τους να κάνουν καρπούς που να περιέχουν τους σπόρους τους’.

6 «Γενηθήτωσαν φωστήρες… του διαχωρίζειν ανά μέσο της ημέρας και ανά μέσο της νύχτας…»
Την Τέταρτη ημέρα ο Θεός δημιούργησε τα φωτεινά σώματα/αστέρια στον ουρανό (για να είναι σημάδια για της εποχές, τις ημέρες ,τα έτη και για να φωτίζουν την γη από το στερέωμα του ουρανού) και τα δύο μεγάλα φωτεινά σώματα: το μεγαλύτερο/ήλιο για να εξουσιάζει την ημέρα και το μικρότερο/σελήνη για να εξουσιάζει την νύχτα.

7 «Εξαγαγέτω τα ύδατα ερπετά ψυχών ζωσών και πετεινά πετόμενα επί της γης κατά το στερέωμα του ουρανού…» Την Πέμπτη μέρα ο Θεός δημιούργησε τα μεγάλα κήτη ,κάθε λογής ψάρια και κάθε είδος πτηνών. Τα ευλόγησε και είπε ‘να αυξάνεσθε και να πληθύνεσθε. Τα ψάρια ας γεμίσουν τις θάλασσες και τα πουλιά ας πληθαίνουν πάνω στην γη’.

8 «Εξαγαγέτω η γη ψυχήν ζώσαν κατά γένος τετράποδα και ερπετά και θηρία της γης κατά γένος…»
Την Έκτη μέρα είπε ο Θεός ‘να βγάλει η γη κάθε είδος ζωντανού οργανισμού, όλα τα είδη των ζώων, των ερπετών και των θηρίων’. Έτσι ο Θεός δημιούργησε όλα τα είδη των άγριων ζώων, των ήμερων ζώων και των ερπετών της γης.

9 «Ποιήσωμεν άνθρωπον κατ’ εικόνα ημετέρα και καθ’ ομοίωσην….»
Τότε είπε ο Θεός ‘Ας φτιάξουμε τον άνθρωπο σύμφωνα με την δική μας εικόνα και την ομοίωση, και ας εξουσιάζει στης θάλασσα τα ψάρια, στου ουρανού τα πτηνά, στα ζώα και γενικά σε όλη την γη και στα ερπετά που σέρνονται πάνω σε αυτήν’ Έτσι δημιούργησε ο Θεός τον άνθρωπο «κατ’ εικόνα Θεού», τους δημιούργησε άντρα και γυναίκα. Τους ευλόγησε και είπε ‘Να κάνετε πολλά παιδιά, ώστε να πολλαπλασιαστείτε να γεμίσετε την γη και να κυριαρχήσετε σε αυτήν…’ και συνέχισε ο Θεός ‘ Να όλα τα φυτά πάνω στην γη που βγάζουν σπόρους σας τα δίνω καθώς και όλα τα δέντρα που έχουν καρπούς γεμάτους σπόρους αυτά θα είναι για τροφή σας. Και όλα τα χλωρά χόρτα τα δίνω για τροφή στα ζώα της γης , σε όσα πετούν στον ουρανό και σε όσα έρπουν στην γη και έχουν ζωή’.

10 Τελική φάση της δημιουργίας
Έτσι ολοκληρώθηκε ο ουρανός και η γη και ό,τι υπάρχει σε αυτά. Μέχρι την έκτη ημέρα ο Θεός είχε τελειώσει το έργο του και την έβδομη μέρα σταμάτησε να δημιουργεί. Την έβδομη ημέρα την ευλόγησε και την καθαγίασε γιατί αυτήν την ημέρα ολοκλήρωσε την δημιουργία και αναπαύθηκε.

11 Βιβλιογραφία: Κείμενο :Παλαιά διαθήκη / βιβλίο πεντατεύχου / γένεσης (πρώτο και δεύτερο κεφάλαιο) Εικόνες : google

12 «η δημιουργία του σύμπαντος»
Για την εργασία : εργάστηκαν οι : Αλεξανδροπούλου Κωνσταντίνα Βαλανίδου Αθηνά Καμάτσου Δήμητρα Καμπέρος Νίκος Στα πλαίσια : της ερευνητικής εργασίας της Β΄ Λυκείου με θέμα: «η δημιουργία του σύμπαντος» υπό την επίβλεψη του καθηγητή κ. Γεωργίου Βαλανίδη

13 τελοσ


Κατέβασμα ppt "Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google