Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μάθημα 2ο 20/10/2012.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μάθημα 2ο 20/10/2012."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μάθημα 2ο 20/10/2012

2 ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Γύρω στον 7ο αι.π.Χ. πρώτα στις πόλεις της Ιωνίας κι έπειτα σε πολλές άλλες Ελληνικές αποικίες, για πρώτη φορά οι άνθρωποι ασχολούνται συστηματικά και προσπαθούν να δώσουν μια λογική και επιστημονική εξήγηση του κόσμου απαλλαγμένη από τους περιορισμούς που ορίζουν οι μύθοι σχετικά με την γένεση των Θεών, του κόσμου και των ανθρώπων.

3 ΠΡΟΣΩΚΡΑΤΙΚΟΙ : από τον μΎθο στον λΌγο
Θεωρούνται ότι είναι οι πρώτοι που διατύπωσαν ορισμένες φιλοσοφικές θεωρίες, εγκαταλείποντας την αυθεντία της παράδοσης. Τα ερωτήματα που θέτουν αφορούν κυρίως την Κοσμογονία, την Κοσμολογία και την Γνωσιολογία. Το ενδιαφέρον τους στράφηκε κυρίως έξω από τον εξωτερικό κόσμο, γύρω από την πραγματικότητα που βρίσκεται απέναντι μας και μα σ περιβάλλει.

4 Προσωκρατικοί Φιλόσοφοι: είναι οι φιλόσοφοι που έζησαν από τον 7ο αι.π.Χ. έως και την εποχή του Σωκράτη. Θαλής Αναξίμανδρος Αναξιμένης Πυθαγόρας Ηράκλειτος Παρμενίδης Δημόκριτος Αναξαγόρας Ξενοφάνης Ζήνων ο Ελαήτης Μελίσιος ο Σάμιος Εμπεδοκλής Λεύκιππος Γοργίας Ιππίας Πρόδικος Φερεκίδης

5 Πυθαγόρας ο Σάμιος 579/572-500/490 π.Χ.
ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ

6 Υπήρξε μαθηματικός-γεωμέτρης (Πυθαγόρειο θεώρημα) και θεωρητικός της μουσικής.
Κατεξοχήν θεμελιωτής των ελληνικών μαθηματικών. Δημιούργησε ένα άρτιο σύστημα για την επιστήμη των ουράνιων σωμάτων. Κατασκεύασε στην Σάμο ένα διδασκαλείο ημικυκλικό για να συσκέπτονται οι Σάμιοι, ονομαζόμενο ως ¨ημικύκλιο του Πυθαγόρα¨.

7 Μνημείο του Πυθαγόρα που βρίσκεται στο Πυθαγόρειο που ήταν η αρχαιότερη πόλη της Σάμου.

8

9 Σημαντικότερα αποφθέγματα του Πυθαγόρα:
Η Αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Ο άνθρωπος είναι θνητός με τους φόβους του, και αθάνατος με τις επιθυμίες του. Είναι αδύνατο να θεωρείται ελεύθερος αυτός που είναι δούλος στα πάθη του και κυριαρχείται από αυτά. Ο κόσμος είναι αριθμοί. Ποτέ να μην κάνεις τίποτα αισχρό, ούτε μαζί με άλλον, ούτε μόνος σου. Περισσότερο απ' όλους να ντρέπεσαι τον εαυτό σου.

10 Τας τε λεωφόρους μή βαδίζειν.
Ποίει ά κρίνεις είναι καλά, καν ποιών μέλλης αδοξείν. Φαύλος γαρ κριτής παντός καλού πράγματος όχλος. (Να κάνεις αυτά που νομίζεις πως είναι σωστά, έστω κι αν κάνοντας αυτά πρόκειται να σε κακολογήσουν. Γιατί ο όχλος είναι κακός κριτής κάθε καλού πράγματος). Ψεύδος δ' ήν περ' τι λέγηται, πράως έχε. (Αν λέγεται κάποιο ψέμα, να το αντιμετωπίζεις με ηρεμία). Τας τε λεωφόρους μή βαδίζειν. (Άσε τις μεγάλες λεωφόρους και πιάσε τα στενά).


Κατέβασμα ppt "Μάθημα 2ο 20/10/2012."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google