ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ (ΕΕΜΦ)

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Οικοτουρισμός & Aειφόρος Ανάπτυξη στην Ελλάδα
Advertisements

1 Χ Ο υπό έκδοση νόμος για τις υπηρεσίες πληρωμών στην εσωτερική αγορά Χρήστος Βλ. Γκόρτσος Αναπληρωτής Kαθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου, Πάντειο.
Γ.Χ.Κ. Ημερίδα 10 Μαρτίου 2010 " REACH - CLP. H πορεία προς την πλήρη υλοποίηση" 1 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ REACH (REACH Helpdesk) Eλένη Φούφα Δ/νση Περιβάλλοντος.
Σχέδιο Κανονισμού λειτουργίας Ολομέλεια Εθνικού Περιβαλλοντικού Δικτύου Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού.
Παρουσίαση του Γραφείου Υποστήριξης του Συμφώνου των Δημάρχων του Τ.Ε.Ε. Γεώργιος Ζαμπατής Προϊστάμενος Διεύθυνσης Επιστημονικής & Αναπτυξιακής Δραστηριότητας.
Ο Κλάδος Μαρμάρου σε Αναζήτηση Διεξόδων από την Κρίση Ανάγκες σε Εκπαίδευση – Κατάρτιση Ανθρώπινου Δυναμικού στον κλάδο Μαρμάρου ΟΣΜΕ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ.
GRUNDTVIG Nikolai Frederik Severin Grundtvig ( )
Βασίλης Παπαχαρίσης ( /
BioPlatform: Πανευρωπαϊκή Συνεργασία για τη Βιοποικιλότητα.
Αθήνα, Ιούνιος 2014 Nέο Πρόγραμμα 2 Το «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» σήμερα  Από τον Οκτώβριο του 2010 δημοσιεύονται στο όλες οι πράξεις.
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εξωτερική Αξιολόγηση – • Λειτουργεί.
Συνέδριο Κοπενχάγης 7 – 18 Δεκεμβρίου 2009.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ – ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ»
Το έργο «Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΠΣΕ+Τ) - Γ' ΦΑΣΗ "Αποθετήρια και Επιστημονικά Ηλεκτρονικά Περιοδικά Ανοικτής Πρόσβασης"»
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 2012 ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΣΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ; Η συμμετοχή.
ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΝΑ Π.Δ. 85/2012 Ίδρυση Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου
ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ Τομεακό Πρόγραμμα Comenius Αθήνα, 25 Ιoυνίου ΜΑΡΙΑ ΞΑΡΧΟΥΛΑΚΟΥ.
Ε υ ρ ω π α ϊ κ ό Δ ί κ τ υ ο Ε μ π ε ι ρ ο γ ν ω μ ό ν ω ν & Τ ε χ ν ο μ ε σ ι τ ε ί α ς Μ Κ Ο www. euronet.org.gr.
SPORT.
Η Ευρωπαϊκή K εντρική T ράπεζα ιδρύθηκε την 1 η Ιουνίου του 1998 και εδρεύει στη Φρανκφούρτη. Η ΕΚΤ είναι επιφορτισμένη με τη διαχείριση του ευρώ και.
«Κώδικας Εταιρικής Διακυβέρνησης και Τελευταίες Εξελίξεις»
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης Ιωάννινα, Ιούνιος 2004 Μ. Κουτροκόη Πρόσβαση στη γνώση.
ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑ 7/12/2011 Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας Γραφείο Διασύνδεσης Τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης.
Περιφερειακός Δ/ντής Α/θμιας & Β/θμιαςΕκπ/σης Δυτικής Ελλάδος
Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες στο ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”
Ο ρόλος του Ε.ΣΥ.Δ. στην εποπτεία της αγοράς Γιώργος Αναστασόπουλος Πρόεδρος ΕΣΥΔ.
ΟΔΗΓΙΑ INSPIRE (N. 3882/2010) ΑΝΑΔΡΟΜΗ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Θωμάς Χατζηχρήστος Πρόεδρος HellasGIS.
Κυπριακή Παιδοβουλή Έτος ίδρυσης 2000 Προοίμιο Με γνώμονα την βεβαιότητα πως σε ένα δημοκρατικό κράτος πρέπει να συμμετέχουν σε όλες τις διαδικασίες.
ΤΡΟΠΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΜΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 3.2 Εθνικά, διακρατικά και τοπικά δίκτυα.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών.
LIFE- ENVIRONMENT PROGRAMME ‘Starting with the promotion of IPP approach in Mediterranean countries’’ Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2005 Παρουσίαση Start-IPP.
« Πανεπιστημιακό Δίκτυο Εκπαίδευσης, Έρευνας και Τεχνολογίας στην Υδρολογία και Περιβαλλοντική Διαχείριση Υδατικών Πόρων » Υ ΔΡΟΜΕΔΩΝ.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΔΩΡΟΣ ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΥ
ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΑΕΙΦΟΡΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ – ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΑΔΟΣΗΣ Βασιλική Μίσσα ΕΠΤΑ ΕΠΕ 5η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008.
Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών Σε συνεργασία με: την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος 4 ο Τριήμερο.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ Αντώνιος Καραγεώργος Τμήμα Δασοπονίας και ΔΦΠ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ – ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ»
ΥΠΕΧΩΔΕ. ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΕΙΜΟΛΟΓΙΑΣ Ανάπτυξη Δικτύων Επιταχυνσιογράφων και Βάσεων Δεδομένων Απόσβεση Ισχυρής Κίνησης και Επίδραση Τοπικών Εδαφικών.
1 Σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Διαμόρφωση μίας Ευρωπαϊκής Χάρτας για τους Ερευνητές & ενός Κώδικα Δεοντολογίας για την πρόσληψη ερευνητών στο.
19 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών Αθήνα, 3-5 Νοεμβρίου 2010, Πάντειον Πανεπιστήμιο. Βιβλιοθήκη-Υπηρεσία Πληροφόρησης Οι υπηρεσίες διαδανεισμού.
Ψηφιακή Βιβλιοθήκη ΤΕΕ
Υποστήριξη της συμμετοχής ΜΜΕ και ερευνητών του χώρου της Υγείας και Βιοτεχνολογίας στο 6 ο και 7 ο ΠΠ Αργυρώ Καραχάλιου Εθνικό.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΕ.
Συνεργασίες σχολείων στην Ευρώπη
Μεταφορά ενός Ερευνητικού Εργαστηρίου στη Σχολική Αίθουσα για τη Διδασκαλία των Φ.Ε. Η περίπτωση του Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Εργαστηρίου ΕΥΔΟΞΟΣ Ανδρικόπουλος.
Ελληνικό Κέντρο Αναδιανομής Καινοτομίας/ΕΚΤ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (IRC Network)  Πρόγραμμα INNOVATION (DG Enterprise)  63.
Δίκτυο Europe Direct για την Ελλάδα Αθήνα, 10 Ιουνίου 2014 Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα1 Ανεργία των Νέων και Εγγύηση για την Νεολαία (Youth Guarantee)
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ - FDI Οδηγώντας τον Κόσμο στη Bέλτιστη Στοματική Υγεία Μια σύντομη παρουσίαση της FDI Από τον κ. Χασάπη Ευστράτιο FDI.
Ελληνικό γραφείο υποστήριξης: Συνεργασίες σχολείων στην Ευρώπη.
ΛΕΟΝ...κύκλωση Ο.Ε. Δραστηριότητες ομίλου επιχειρηματικότητας
Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Αρχειονομίας - Βιβλιοθηκονομίας Ομαδική Εργασία στο υποχρεωτικό μάθημα του ΣΤ΄ Εξαμήνου: «ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ»
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
1 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΟΡΑΜΑ2. ΣΚΟΠΟΙ3. ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΣΚΟΠΩΝ4. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΣΗ6. ΜΕΛΗ7.
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας - Θράκης ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ.
3. ΟΝΕ Ι. Θεσμικά όργανα Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών (ΕΣΚΤ) Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) 1. Συγκρότηση 1.1. ΕΣΚΤ= ΕΚΤ και εθνικές κεντρικές.
Γιάννης Α. Μυλόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής Α.Π.Θ. Τομέας Υδραυλικής & Τεχνικής Περιβάλλοντος Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών-Πολυτεχνική Σχολή H ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ.
ΟΛΥΜΠΙΑΣ project Ο βασικός στόχος είναι η κοινωνική ενσωμάτωση των ανθρώπων με αναπηρίες, κάτι που είναι απόλυτα σύμφωνο τόσο με τις αρχές και την φιλοσοφία.
Συντονιστική Επιτροπή Συνεδρίου / Εκδήλωσης
Ημέρα Καριέρας Λάρισα, 25 Απριλίου 2012
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής»
Επιτροπή Οικονομικού Εγκλήματος και Δικανικής Λογιστικής
«Ημέρα Σταδιοδρομίας» ΤΕΙ Λάρισας Τετάρτη 25 Απριλίου 2012
Η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων
Erasmus EMaTTech.
Υπηρεσιακα συμβουλια - συνελευσεισ
Μαθητικές εκλογές Μικρός οδηγός
Ν.2861/2010.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Προσβασιμότητα για ΑμεΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ (ΕΕΜΦ) Δ/νση : ΔΕΗ Α.Ε–ΔΥΗΠ Αγησιλάου 56-58 104 36 Αθήνα Fax : 210 – 5241223, e-mail : eemf@eemf.gr

Η Ελληνική Επιτροπή Μεγάλων Φραγμάτων (ΕΕΜΦ) ιδρύθηκε το 1965. Σύμφωνα με το Καταστατικό της, σκοπός της Ε.Ε.Μ.Φ. είναι η προώθηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα της τεχνικής της μελέτης, κατασκευής, συντήρησης και εκμετάλλευσης «Μεγάλων Φραγμάτων και συναφών προς αυτά κατασκευών» και η διενέργεια σχετικών με αυτά επιστημονικών ερευνών. Για τη επίτευξη των στόχων της η Ε.Ε.Μ.Φ. έχει συνδεθεί, και εκπροσωπεί την Ελλάδα ως μέλος, με τη «Διεθνή Επιτροπή Μεγάλων Φραγμάτων» (International Commission on Large Dams – ICOLD) με έδρα στο Παρίσι της Γαλλίας. Η ICOLD έχει σήμερα 92 κράτη - μέλη

Σύμφωνα με τον ορισμό της Διεθνούς Επιτροπής Μεγάλων Φραγμάτων (ICOLD), ως μεγάλο φράγμα χαρακτηρίζεται εκείνο το οποίο : έχει ύψος πάνω από 15 m ή έχει ύψος από 10 – 15 m και : ταμιευτήρα πάνω από 1*106 m3, ή μήκος πάνω από 500 m, ή παροχετεύει πλημμύρα άνω των 2.000 m3/sec, ή έχει ασυνήθη χαρακτηριστικά Τα φράγματα του Ελλαδικού χώρου με τα παραπάνω χαρακτηριστικά αποτελούν το πεδίο ενασχόλησης της ΕΕΜΦ

Τοξωτό Φράγμα Ταυρωπού (Υψος Η = 83m)

Η ΕΕΜΦ έχει σήμερα τον ακόλουθο αριθμό μελών : 209 τακτικά μέλη. Σύμφωνα με το Καταστατικό, τα τακτικά μέλη είναι μηχανικοί, γεωλόγοι, γεωφυσικοί και άλλοι τεχνικοί, ενδιαφερόμενοι για φράγματα και έχοντες ασκήσει το επάγγελμά τους τουλάχιστον για μια τριετία. 12 έκτακτα μέλη, τα οποία είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα τα οποία ενδιαφέρονται για φράγματα. Τα έκτακτα μέλη τα οποία είναι φυσικά πρόσωπα (συνήθως φοιτητές κλπ), δεν καταβάλλουν συνδρομή στην ΕΕΜΦ. 10 επίτιμα μέλη, τα οποία είναι άτομα που έχουν συμβάλλει ιδιαίτερα στην προώθηση του αντικειμένου ενασχόλησης της ΕΕΜΦ

Τα όργανα διοίκησης της ΕΕΜΦ είναι η Γενική Συνέλευση, το εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ) και το τριμελές Εποπτικό Συμβούλιο. Τα αξιώματα των μελών του Δ.Σ. είναι τιμητικά και οι υπηρεσίες τους παρέχονται δωρεάν. Το Δ.Σ της ΕΕΜΦ, το οποίο προέκυψε μετά τις εκλογές της 11ης Μαρτίου 2009, έχει τα ακόλουθα μέλη: Πρόεδρος : K. Αναστασόπουλος Α’ Αντιπρόεδρος : Γ. Ντουνιάς Β’ Αντιπρόεδρος : M. Στεφαδούρος Γραμματέας : Ι. Στεφανάκος Ταμίας : Σ. Σιάχου Μέλη : Δ. Νικολάου, Χ. Παπαχατζάκη, Ο. Καρασαχινίδης, Α. Μπενσασσών

Η Ε.Ε.Μ.Φ. επιδιώκει την εκπλήρωση των σκοπών της μέσω της συνεργασίας με την ICOLD και τις άλλες Εθνικές Επιτροπές, συμμετέχοντας στις εκτελεστικές συνόδους, τα διεθνή συνέδρια, τα ταξίδια μελέτης, καθώς και στις επιτροπές εργασίας προς μελέτη ή έρευνα διαφόρων  θεμάτων ενδιαφέροντος κλπ. Κάθε χρόνο οργανώνεται Ετήσια Συνάντηση και κάθε 3 χρόνια Συνέδριο της ICOLD Το 2010 η 78η Ετήσια Συνάντηση των Εθνικών αντιπροσωπειών των χωρών - μελών της ICOLD πραγματοποιήθηκε στο Hanoi του Βιετνάμ

Φράγμα Θησαυρού (Λιθόρριπτο, ύψους 172m)

Η ΕΕΜΦ έχει τη δυνατότητα να συνεργάζεται, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με Υπηρεσίες, με Οργανισμούς, Ιδρύματα κλπ., των οποίων η αρμοδιότητα ή τα ενδιαφέροντα είναι σχετικά με τους σκοπούς της. Η ΕΕΜΦ οργανώνει για τα θέματα τα οποία ενδιαφέρουν τους σκοπούς της : επιστημονικές διαλέξεις τεχνικές επισκέψεις φραγμάτων επιτροπές και ομάδες εργασίας και έρευνας δημοσιεύσεις

Φράγμα Πλατανόβρυσης (RCC, ύψους 95m)

Ομάδες Εργασίας της ΕΕΜΦ Εως σήμερα, έχουν συσταθεί και λειτουργούν οι ακόλουθες 6 Ομάδες Εργασίας : α) Μητρώου Ελληνικών Φραγμάτων (διαρκής) (συντονίστρια η κ. Χ. Παπαχατζάκη – μέλος ο κ. Ράμπιας) β) Τεχνικής Ορολογίας Φραγμάτων (συντονίστρια η κ. Σ. Σιάχου – μέλη οι κ.κ. Μουτάφης, Λαμπρόπουλος, Καλτσά και Πιστρίκα) γ) Τροποποίησης του (πεπαλαιωμένου) Καταστατικού της ΕΕΜΦ (συντονιστής ο κ. Α. Μπενσασσών – μέλη οι κ.κ. Αναστασόπουλος και Νικολάου)

Ομάδες Εργασίας της ΕΕΜΦ (συνέχεια) : δ) Πλημμυρών σχεδιασμού φραγμάτων (συντονιστής ο κ. Ι. Στεφανάκος – μέλη οι κ.κ. Κουβόπουλος, Πιστρίκα και Ράμπιας) ε) Κριτήριων επιλογής σεισμικών διεγέρσεων στο πλαίσιο αντισεισμικού σχεδιασμού μεγάλων φραγμάτων στον Ελληνικό χώρο’’ (συντονιστής ο κ. Ν. Κλήμης – μέλη οι κ.κ. Παπαδημητρίου, Αναστασιάδης, Μάργαρης και Παπαϊωάννου) στ) Σύνταξης Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για σύσταση Διοικητικής Αρχής Φραγμάτων (συντονιστής ο κ. Δ. Νικολάου – μέλη οι κ.κ. Αναστασόπουλος, Μουτάφης και Ντουνιάς).

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι δυστυχώς μία από τις ελάχιστες Ευρωπαϊκές χώρες που δεν διαθέτει μηχανισμούς αδειοδότησης και ελέγχου της ασφάλειας των φραγμάτων σε όλα τα στάδια της ζωής τους. Πολλά από τα φράγματα στη χώρα μας, και συνήθως τα μικρότερα, εν πολλοίς είναι αφημένα στην τύχη τους, όπως αυτή καθορίζεται από τις βουλές των καιρικών συνθηκών και του χρόνου. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις δεν είναι διευκρινισμένη ακόμα και η ταυτότητα του φορέα λειτουργίας τους, με ότι αυτό συνεπάγεται…...

Η Ομάδα Σύνταξης Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για σύσταση Διοικητικής Αρχής Φραγμάτων δημιουργήθηκε ακριβώς για να προτείνει ένα ολοκληρωμένο τρόπο αντιμετώπισης των παραπάνω θεμάτων. Οι εργασίες της Ομάδας προβλέπεται να ολοκληρωθούν σύντομα και το τελικό κείμενο θα αναρτηθεί στην Ιστοσελίδα της ΕΕΜΦ για σχολιασμό.

Η ΕΕΜΦ προετοιμάζει τη σύσταση Ομάδας Εργασίας για τη διερεύνηση της μακροχρόνιας συμπεριφοράς φίλτρων φραγμάτων από θραυστά ασβεστολιθικά υλικά. Το θέμα αυτό ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα, καθώς η δυνατότητα χρήσης αμμοχαλίκων ως πρώτης ύλης για την παραγωγή φίλτρων φραγμάτων καθίσταται συνεχώς δυσκολότερη για διάφορους λόγους (περιβαλλοντικούς, εξάντλησης των αποθεμάτων ή απουσίας υλικών – π.χ. σε νησιά). Οι εμπειρίες στο θέμα αυτό διεθνώς είναι πολύ περιορισμένες, όπως έχει προκύψει από την έως σήμερα διερεύνηση.

Σήμερα (Οκτώβριος 2010) η κατάσταση των Μεγάλων Φραγμάτων στην Ελλάδα έχει ως ακολούθως : 123 είναι σε λειτουργία 39 είναι υπό κατασκευή 2 (Περδίκας – Τριάδιο) έχουν αστοχήσει (ευτυχώς χωρίς θύματα ή καταστροφές στα κατάντη) και δεν έχουν επισκευαστεί

Φράγμα Κρεμαστών (Χωμάτινο, ύψους Η = 165m)

Για την προώθηση των στόχων της η ΕΕΜΦ έχει δημιουργήσει στο διαδίκτυο την ιστοσελίδα : www.eemf.gr

Στην ιστοσελίδα της ΕΕΜΦ παρουσιάζονται, εκτός από τις πρόσφατες δραστηριότητες της, και διάφορα άλλα σχετικά θέματα, όπως : ο κατάλογος με τα βασικά στοιχεία των μεγάλων Ελληνικών Φραγμάτων προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις (συνέδρια, ομιλίες, κλπ) σχετικές με φράγματα, ελληνικές και διεθνείς συνδέσμους (links) με άλλες Ιστοσελίδες σχετικού περιεχομένου πληροφορίες για φράγματα, Ελληνικά και ξένα και πολλά άλλα

Φράγμα Ευήνου (Χωμάτινο, ύψους Η = 127m)

Στο πλαίσιο των καταστατικών της σκοπών, της προώθησης δηλαδή της ανάπτυξης στην Ελλάδα των Μεγάλων Φραγμάτων, η ΕΕΜΦ αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία της περιβαλλοντικής διάστασης των έργων αυτών προτίθεται να ασχοληθεί ενεργά με την πτυχή αυτή των Φραγμάτων, τόσο για να υπερασπίσει τη θέση τους στο μοντέλο της βιώσιμης ανάπτυξης όσο και για να βοηθήσει στη βελτίωση των πρακτικών που εφαρμόζονται κατά την κατασκευή και λειτουργία των Μεγάλων Φραγμάτων προς την κατεύθυνση αυτή.

Προσβάλλει πράγματι το περιβάλλον ; Δυστυχώς τα φράγματα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουν δυσφημιστεί. Οι πολέμιοί τους (συνήθως οικολογικές ή οικολογίζουσες οργανώσεις), ισχυρίζονται ότι η κατασκευή φραγμάτων (αδιακρίτως τεχνικών τους χαρακτηριστικών) οδηγεί σε υποβάθμιση του περιβάλλοντος κλπ. Ταμιευτήρας Φράγματος Λογγά Προσβάλλει πράγματι το περιβάλλον ;

Ετσι πολύ λίγοι γνωρίζουν και συνειδητοποιούν π. χ Ετσι πολύ λίγοι γνωρίζουν και συνειδητοποιούν π.χ. ότι η λίμνη Πλαστήρα ή η λίμνη Κερκίνη, και οι δύο γνωστής ομορφιάς και πλήρως αποδεκτές περιβαλλοντικά και οικολογικά (η τελευταία χαρακτηρισμένη επίσημα ως Εθνικό Πάρκο), δημιουργήθηκαν μόνο μέσω της κατασκευής των ομώνυμων φραγμάτων………….

Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να εγγραφεί ως μέλος στην ΕΕΜΦ (αιτήσεις εγγραφής μπορείτε να βρείτε και στην ιστοσελίδα μας www.eemf.gr) ή και (γιατί όχι;) να προσφέρει λίγο από τον ελεύθερο χρόνο του συμμετέχοντας σε ομάδες εργασίας της ΕΕΜΦ, είτε στις υπάρχουσες, είτε και σε άλλες που ενδεχομένως θα δημιουργηθούν μετά από τις προτάσεις σας. Σας περιμένουμε!