Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Επιτροπή Οικονομικού Εγκλήματος και Δικανικής Λογιστικής

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Επιτροπή Οικονομικού Εγκλήματος και Δικανικής Λογιστικής"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Επιτροπή Οικονομικού Εγκλήματος και Δικανικής Λογιστικής
Σέργιος Σαββίδης, Πρόεδρος Επιτροπής Γιάννης Πεττεμερίδης, Μέλος Επιτροπής

2 Όροι Εντολής Επιτροπής
Αποτελεί το σύμβουλο του Συμβουλίου για τα θέματα Οικονομικού Εγκλήματος και Δικανικής Λογιστικής. Να παρακολουθεί και να συμβουλεύει το Συμβούλιο σχετικά με τις εξελίξεις στον τομέα διαχείρισης του Οικονομικού Εγκλήματος της Δικανικής Λογιστικής στον Κυπριακό και διεθνή χώρο. Να ασχολείται με την μελέτη θεμάτων που προτείνουν άλλοι διεθνείς οργανισμοί και να ενημερώνει τα μέλη σχετικά. Να ξεκινήσει, να αναπτύσσει και να διατηρεί επαφή με τα ανάλογα Διεθνή Σώματα και ομάδες κοινού ενδιαφέροντος όπως το Association of Certified Fraud Examiners Αμερικής και άλλες επαγγελματικές ομάδες που ασχολούνται με τον τομέα Οικονομικού Εγκλήματος. Να ετοιμάζει για έκδοση επεξηγηματικές εγκυκλίους, άρθρα και άλλο ενημερωτικό υλικό σχετικά με το Οικονομικό Έγκλημα, τη Δικανική Λογιστική και να οργανώνει επιμορφωτικά σεμινάρια και παρουσιάσεις σε συνεργασία με την Εκπαιδευτική Επιτροπή. Να σχεδιάζει, να υλοποιεί και να δημοσιοποιεί έρευνες σχετικά με το Οικονομικό Έγκλημα και τη Δικανική Λογιστική. Να διατηρεί συστηματικές επαφές με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κυβέρνησης (ΜΟΚΑΣ) και της Βουλής. Να εκπροσωπεί το Σύνδεσμο σε συναντήσεις με διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς για θέματα της αρμοδιότητάς της.

3 Δράση Επιτροπής Μαζί με τον Γενικό Διευθυντή και τον Πρόεδρο του ΣΕΛΚ είχαν συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα (Γ.Ε.) με θέμα μελλοντικής συνεργασίας ΣΕΛΚ με την Αστυνομία Κύπρου σε θέματα εξιχνίασης της διαφθοράς και πως μπορεί ο ΣΕΛΚ και τα μέλη του να βοηθήσουν στον τομέα αυτό. Επίσης στάλθηκε επιστολή προς τον Γ.Ε. ενημερώνοντας για την υφιστάμενη συνεργασία του ΙCAEW Αγγλίας και την Metropolitan Police δηλαδή πως λειτουργεί η συνεργασία αυτή και ένα σύντομο ιστορικό αυτής της συνεργασίας. Ο Γ.Ε. έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον στην αντίστοιχη συνεργασία του συνδέσμου και της τοπικής αστυνομίας στην Κύπρο. Το επόμενο στάδιο, θα είναι η συνάντηση με την αστυνομία, όπου τα μέλη του συνδέσμου (ειδικευμένα μέλη) θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την αστυνομία σε διάφορες υποθέσεις που αφορούν το οικονομικό έγκλημα.

4 Δράση Επιτροπής Συμμετείχε σε συνεδρία της Επιτροπή Θεσμών της Βουλής και έδωσε τις απόψεις της ως αναφορά τον τις κυρώσεις που θα έχουν νομικά πρόσωπα όταν προκύψει διαφθορά.

5 Δράση Επιτροπής Συμμετείχε μαζί με εκπρόσωπο του ΣΕΛΚ σε συνεδρία της Γενικής Εισαγγελίας με θέμα την πάταξης της διαφθοράς. Ο σύνδεσμος παρακολουθεί αυτές τις συνεδριάσεις και αξιολογεί κάποια από τα θέματα των συνεδριάσεων αφορούν το λογιστικό επάγγελμα.

6 Δράση Επιτροπής Έχει παρευρεθεί σε παρουσίαση του νέου συστήματος αναβάθμισης της ΜΟΚΑΣ σε συνεργασία με Norway Grants ‘Strengthening MOKAS capacities and improve efficiency to detect money laundering and financing of terrorism’

7 Δράση Επιτροπής Η Επιτροπή έχει ενεργή συμμετοχή στη σύσταση του Κυπριακού ACFE Chapter (Association of Certified Fraud Examiners), μία συνεργασία του ΣΕΛΚ με την Τράπεζα Κύπρου, όπου βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

8 Δράση Επιτροπής Ετοίμασε το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ ΣΕΛΚ και HACFE (Hellenic Association of Certified Fraud Examiners) το οποίο έχει υπογραφτεί από τα δύο μέρη τον Μάρτιο 2016 και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πραγματοποίηση κοινών σεμιναρίων, εκπαίδευση από ειδικευόμενα άτομα στο θέμα της εγκληματολογίας (forensics).

9 Δράση Επιτροπής Είχε συνάντηση με μέλη της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια Κύπρου (ΔΔΚ) που σκοπός της συνάντησης ήταν το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπέγραψε ο ΣΕΛΚ μαζί με τη ΔΔΚ και η ενημέρωση της ΔΔΚ για τις ενέργειες της και τους στόχους αυτής καθώς επίσης συζήτηση για διάφορους τρόπους συνεργασίας με την Επιτροπή μας.

10 Δράση Επιτροπής Είχε συνάντηση με την εκπρόσωπο του ICAEW στην Κύπρο και Ελλάδα η οποία μας έχει ενημερώσει για διάφορους οργανισμούς στη Αγγλία που ασχολούνται με θέματα πάταξης της διαφθοράς. Συγκεκριμένα μας έχει φέρει επαφή με το Fraud Advisory Panel ο οποίος είναι ανεξάρτητος οργανισμός στην Αγγλία (registered charity and membership organization) ο οποίος συνεργάζεται με το ICAEW για παροχή βοήθειας προς οργανισμούς και εταιρείες σε θέματα πρόληψης, ανίχνευσης, διερεύνησης και καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος και απάτης. Επίσης αποφασίστηκε όπως η Επιτροπή μας σε συνεργασία με το ICAEW προωθήσει κοινά σεμινάρια και workshops σε θέματα financial fraud.

11 Δράση Επιτροπής Είχε συνάντηση με μέλη του ACAMS (Association of Certified AML Specialist) με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και μελλοντική συνεργασία. Επίσης μέλος της Επιτροπής μας συμμετείχε σε σεμινάριο το οποίο αφορά τη Παρεμπόδιση και Καταπολέμησης του Ξεπλύματος Παράνομου Χρήματος το οποίο διοργανώθηκε από το ACAMs. Επίσης μέλος της Επιτροπής μας έχει παρευρεθεί σε συνέδριο του ACAMS ατά την διάρκεια του συνεδρίου έγινε set-up του ACAMS Chapter στην Κύπρο.

12 Δράση Επιτροπής Στο περιοδικό Accountancy Cyprus υπάρχει μόνιμη στήλη η οποία αναφέρεται σε θέματα που αφορούν την Επιτροπή όπως θέματα απάτης, διαφθοράς, διερεύνησης και ανίχνευσης οικονομικού εγκλήματος και δικανικής λογιστικής. Τα άρθρα ετοιμάζονται από μέλη της Επιτροπής.

13 Δράση Επιτροπής Έχουν συγγραφεί και αναρτηθεί στη ιστοσελίδα του ΣΕΛΚ τριμηνιαία ενημερωτικά φυλλάδια (e-bulletins) με αρκετές τοπικές και ξένες ανακοινώσεις για οικονομικό έγκλημα και δικανική λογιστική. Η επιμέλεια αυτών των ενημερωτικών δελτίων γίνεται από όλα τα μέλη της Επιτροπής διαδοχικά. Επίσης τα ενημερωτικά δελτία έχουν αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΕΛΚ και από το 2016 στέλλονται σε όλα τα μέλη του Συνδέσμου όπως επίσης σε όσους ενδιαφέρονται για τα θέματα της Επιτροπής (ECFA – Special Interest Group).

14 Δράση Επιτροπής Τα μέλη της Επιτροπής έχουν έρθει σε επαφή με διάφορες εταιρείες και άτομα για παρουσίαση σεμιναρίων σε σχέση με θέματα οικονομικού εγκλήματος και δικανικής λογιστικής τα οποία έχουν προταθεί στην Εκπαιδευτική Επιτροπή του Συνδέσμου.

15 Ερωτήσεις


Κατέβασμα ppt "Επιτροπή Οικονομικού Εγκλήματος και Δικανικής Λογιστικής"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google