Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ν.2861/2010.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ν.2861/2010."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ν.2861/2010

2 1.Βασικά Χαρακτηριστικά του Προγράμματος Δι@ύγεια
2.Μοντέλο Οργάνωσης και Συντονισμού 3.Εικόνα του Προγράμματος της Β Φάσης

3 Σκοπός Ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο Διαδίκτυο.

4 Αντικείμενο Εισάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα η υποχρέωση ανάρτησης των πράξεων των κυβερνητικών και διοικητικών οργάνων στο Διαδίκτυο, λαμβάνοντας ειδική μέριμνα για τις πράξεις που αφορούν την εθνική άμυνα και ασφάλεια της χώρας, τα προσωπικά δεδομένα και το βιομηχανικό και εταιρικό απόρρητο. Οι πράξεις και αποφάσεις των φορέων που δεν δημοσιεύονται στο ΦΕΚ δεν είναι εκτελεστές αν δεν αναρτηθούν στους ειδικούς δικτυακούς τόπους του Προγράμματος. Με την ολοκλήρωση της ανάρτησης η πράξη πιστοποιείται ότι έχει αναρτηθεί αποκτώντας έναν μοναδικό Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ)

5 Βασικές Λειτουργίες για τον φορέα της Δημόσιας Διοίκησης
Βασικές Λειτουργίες για τον φορέα της Δημόσιας Διοίκησης Ο Φορέας έχει τη δυνατότητα να αναρτά και να δημοσιοποιεί στο διαδίκτυο τις πράξεις και τις αποφάσεις που παράγουν όλες οι κεντρικές και αποκεντρωμένες μονάδες του. Όλες οι εφαρμογές παρέχονται κεντρικά, δεν απαιτείται προμήθεια ή συντήρηση εφαρμογών και εξοπλισμού. Ο φορέας ορίζει μεταξύ των στελεχών του διαχειριστές και χρήστες των παραπάνω εφαρμογών για την ενέργεια της ανάρτησης των πράξεων. Ο φορέας μπορεί να αξιοποιήσει εσωτερικά το διαδικτυακό τόπο του στο ως χρηστικό εργαλείο αφού αποτελεί μία ψηφιακή βιβλιοθήκη των πράξεων που έχει δημοσιοποιήσει.

6 Βασικές Λειτουργίες για τον Πολίτη
Βασικές Λειτουργίες για τον Πολίτη Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αναζητά τις πράξεις των Φορέων (αποφάσεις, διοικητικές πράξεις, εγκυκλίους, κλπ)απλά και ε΄΄υκολα χρησιμοποιώντας λέξεις κλειδιά και θεματικές κατηγορίες. Επίσης μπορεί να αναζητά και με όνομα ή με την ιδιότητα του στελέχους που υπογράφει(Υπουργοί, Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς, Γενικοί Διευθυντές κλπ) Οι λειτουργίες αναζήτησης παρέχονται μέσω μιας εύχρηστης φόρμας, είτε από την ειδική ιστοσελίδα του κάθε φορέα που την εκδίδει, είτε από τον κεντρικό δικτυακό τόπο του Εθνικού Τυπογραφείου, όπου είναι προσβάσιμη η πληροφορία του συνόλου των υπόχρεων φορέων.

7

8 Ομάδα Διοίκησης Έργου Δι@ύγεια(ΟΔΕ)
Για τις ανάγκες της εφαρμογής του Νόμου έχουν συσταθεί Ομάδες Διοίκησης Έργου (ΟΔΕ). Το Πρόγραμμα επιχειρεί μέσω του μοντέλου αυτού μία σταδική αλλαγή κουλτούρας στη Δ.Δ. Οι ΟΔΕ είναι πρώτου επιπέδου δομές που διεκπεραιώνουν τον συντονισμό και την κλιμάκωση του έργου. Οι ΟΔΕ αποτελούν μία πρώτη και μαζική ομάδα στελεχών με τεχνογνωσία και ψηφιακή κουλτούρα τα οποία δυνητικά μπορούν να είναι πρεσβευτές της ΔΔ υποστηρίζοντας ανάλογες μελλοντικές θεσμικές καινοτομίες. Η κατανομή των μελών σε όλη τη ΔΔ αλλά και το αρθρωτό μοντέλο συντονισμού και συνεργασίας επιτρέπουν την αξιοποίηση αυτών των ομάδων για παρόμοιες δράσεις οριζόντιου χαρακτήρα.

9 Γενικά Άσκηση των αρμοδιοτήτων των αιρετών και των οργάνων σύμφωνα με την αρχή της διαφάνειας (άρθ.58,61,159,186). Υπηρεσιακή Μονάδα Διαφάνειας στους Δήμους μέχρι (αρ.97) Υποχρεωτική Ανάρτηση στο Διαδίκτυο των Αποφάσεων του Ελεγκτή Νομιμότητας(άρ.230 παρ.2) Ηλεκτρονική Διαβούλευση με τους πολίτες, μέσω διαδικτύου σε επίπεδο Δήμου ή Περιφέρειας(αρ.76 παρ.2 και 178 παρ.2)

10 Υποχρεωτική Ανάρτηση στην Ιστοσελίδα του Δήμου(1/2)
Όλων των αποφάσεων των οργάνων του σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην ισχύουσα νομοθεσία (άρ.71). Πρόγραμμα εκλογής(άρ.23 παρ.1,51 παρ.2, 125, 153 παρ.2) Απόφαση ορισμού αντιδημάρχων και μεταβίβασης αρμοδιοτήτων (άρ.59, παρ.6) Ετήσια δήλωση περιουσιακής κατάστασης δημάρχου, αντιδημάρχων και μελών της οικονομικής επιτροπής ποιότητας ζωής.(αρ.61 παρ.4) Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (αρ.75 παρ.10)

11 Διαφάνεια στο πρόγραμμα Καλλικράτης(ν.3582/2010)
Διαφάνεια στο πρόγραμμα Καλλικράτης(ν.3582/2010)

12 Υποχρεωτική Ανάρτηση στην Ιστοσελίδα του Δήμου(2/2)
Τριμηνιαίες εκθέσεις για την υλοποίηση του προϋπολογισμού της οικονομικής Επιτροπής προς το Δημοτικό Συμβούλιο (άρ.72, παρ.1, 266 παρ.9). Προσκλήσεις σε συνεδρίαση των Επιτροπών και του Δημοστικού Συμβουλίου(άρ.75 παρ.5) Ετήσια Έκθεση και ειδικές προτάσεις του συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης (άρ.77, παρ.5) Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στους προέδρους των Συμβουλίων των δημοτικών κοινοτήτων.(αρ.83 παρ.6) Συνοπτική οικονομική κατάσταση του προϋπολογισμού, όπως ψηφίσθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο (αρ.266 παρ.6)

13 Υποχρεωτική Ανάρτηση στην Ιστοσελίδα της Περιφέρειας(1/2)
Όλων των αποφάσεων των οργάνων, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία(άρ.170 παρ.9). Πίνακας θεμάτων που συζητήθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αριθμός και περιεχόμενα αποφάσεων. Η μη δημοσίευση συνιστά λόγο ακυρότητας της απόφασης (αρ.170 παρ.6-8) Ετήσια Έκθεση και ειδικές προτάσεις του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του πολίτη και της επιχείρησης(αρ.179 παρ.4). Συνοπτική οικονομική κατάσταση του προϋπολογισμού, όπως ψηφίσθηκε από το περιφερειακό συμβούλιο(αρ.268, παρ.7)

14 Υποχρεωτική Ανάρτηση στην Ιστοσελίδα της Περιφέρειας(2/2)
Τριμηνιαία έκθεση της οικονομικής επιτροπής προς το περιφερειακό συμβούλιο ως προς τα αποτελέσματα εκτέλεσης του προϋπολογισμού (άρ.268 παρ.10). Προσκλήσεις για τη σύγκληση περιφερειακού συμβουλίου (αρ.167 παρ.2)

15 Έλεγχος στα οικονομικά των ΟΤΑ
Προληπτικός Έλεγχος δαπανών από το Ελεγκτικό Συνέδριο (αρ.275) Έλεγχος Είσπραξης Εσόδων (άρ.277) Προληπτικός Έλεγχος Συμβάσεων προμήθειας αγαθών, εκτέλεσης έργων και παροχής υπηρεσιών και προγραμματικών συμβάσεων (αρ.278)

16 Περιφέρειες: Αρμοδιότητες Διεύθυνσης Διαφάνειας και Ηλ.Διακυβέρνησης
Εξασφάλιση της διαφάνειας των πράξεων των περιφερειακών οργάνων. Σχεδιασμός, ανάπτυξη και υποστήριξη της εύρυθμης και αποδοτικής λειτουργίας των συστημάτων πληροφορικής και επικοινωνιών του φορέα και των περιφερειακών υπηρεσιών του. Διασφάλιση της τεχνικής και οργανωτικής διαλειτουργικότητας των συστημάτων της Περιφέρειας με αντίστοιχα συστήματα εθνικής εμβέλειας κεντρικών φορέων της Διοίκησης. Βέλτιστη αξιοποίηση των διαθεσίμων οικονομικών πόρων για την ανάπτυξη και βελτίωση των υποδομών πληροφορικής και επικοινωνιών.

17 Περιφέρειες: Αρμοδιότητες Διεύθυνσης Διαφάνειας και Ηλ.Διακυβέρνησης
Ανάρτηση όλων των ατομικών και κανονιστικών πράξεων της Περιφέρειας στο διαδίκτυο, για την διαφάνεια και την έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις πράξεις των οργάνων της Περιφέρειας, στο πλαίσιο και της διαδικασίας του ν.3861/2010.

18 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις: Αρμοδιότητες Τμήματος Διαφάνειας
Ανάρτηση των αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στο διαδίκτυο («Πρόγραμμα Μελέτη και παρακολούθηση της εφαρμογής μέτρων για την απλούστευση των διαδικασιών και την ταχεία διεκπεραίωση των διοικητικών ενεργειών στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.


Κατέβασμα ppt "Ν.2861/2010."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google