ΤΡΟΠΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
Advertisements

ΤΡΟΠΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 1.1 Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα.
Καλώς ήρθατε. Όραμα της AIESEC είναι να αναπτύξει τα μέλη της μέσα από τις εμπειρίες που τους προσφέρει και να τους παρέχει πολιτισμική και εργασιακή.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011.
ΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
ΤΡΟΠΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΜΙΑΣ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 3.3 Χαρακτηριστικά των δικτύων για τα προγράμματα κινητικότητας: IVT, PLM, VETPRO.
ΤΡΟΠΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΜΙΑΣ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 3.5 Οι προπαρασκευαστικές επισκέψεις.
ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 2.2 Ορισμός των στόχων στην πράξη.
Διαδικασία Προσέγγισης της Διαχείρισης Έργου
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 13.2 Αρχές και οικονομικοί κανόνες για την κινητικότητα.
Βασίλης Παπαχαρίσης ( /
ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 9.2 Μέθοδοι και εργαλεία για την επικύρωση των δεξιοτήτων.
Δεκέμβριος 2006 Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Μονάδα Οργάνωσης & Διαχείρισης ΚΠΣ Α.Ε. ΠΕΔΙΑ ΑΙΤΗΣΗΣ.
ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 5.2 Πραγματοποίηση της επιλογής: διαδικασίες και κριτήρια.
ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 9.1 Εθνικές και Ευρωπαϊκές πολιτικές για την επικύρωση των εμπειριών τοποθέτησης.
ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 2.1 Διεξαγωγή ανάλυσης αναγκών.
ΤΡΟΠΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 1.2 Δ ικαίωμα συμμετοχής και επίσημες απαιτήσεις.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΑΝΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΔΡΑΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ● Η δράση της συμβουλευτικής περιλαμβάνει όλες εκείνες.
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη σχολική μονάδα Η κοινωνία εμπιστεύεται το σχολείο Η πολιτεία εμπιστεύεται τον εκπαιδευτικό Ανάπτυξη Σχεδίων Δράσης.
ΤΡΟΠΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 8.1 Επαγγελματικοί ρόλοι και προφίλ για την παρακολούθηση και την εποπτεία.
ΤΡΟΠΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΜΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 3.2 Εθνικά, διακρατικά και τοπικά δίκτυα.
Φιλοθέη-Ψυχικό 2013 Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα Συστηματική Διερεύνηση Επιλεγμένων Τομέων Κωδικοποίηση από τον Νικόλαο Τριπόδη, Σχολικό.
ΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
Σχεδιασμός και Οργάνωση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
ΤΡΟΠΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ
ΤΡΟΠΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 7.2 Τα βασικά στοιχεία των περιεχομένων της κατάρτισης.
ΤΡΟΠΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 1.3 Εσωτερικά επαγγελματικά προφίλ και δεξιότητες.
ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 6.3 Τρόπος σχεδιασμού της επί τόπου υποστήριξης για πρακτικά θέματα και θέματα επιμελητείας.
Σχεδιασμός – Οργάνωση –Υλοποίηση προγράμματος Αγωγής Υγείας
ΤΡΟΠΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 3.4 Τρόπος δημιουργίας και επισημοποίησης του διακρατικού δικτύου συνεργασίας.
ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 6.2 Προπαρασκευαστικές δραστηριότητες μετά την αναχώρηση.
ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 6.1 Προπαρασκευαστικές δραστηριότητες πριν από την τοποθέτηση.
ΤΡΟΠΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 7.1 Πρότυπα για τον καθορισμό του περιεχομένου της κατάρτισης.
Sense of Initiative and Entrepreneurship Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση(ανακοίνωση) δεσμεύει.
Εποπτεία και διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού
Λουκάς Τσιρώνης1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ (1) Διοίκηση είναι η συστηματοποίηση της συλλογικής προσπάθειας μέσω της οποίας στοχεύουμε στην ικανοποίηση των στόχων που έχουν.
ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Παρουσίαση για το μάθημα “Στρατηγική και Οικονομική των Π.Σ.” Καραμιχάλη Ιφιγένεια Κολλιάρου Μαρία-Ελένη.
ΤΡΟΠΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΤΕΛΙΚΩΝ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 5.1 Προετοιμασία για την επιλογή: ανακοίνωση, πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση.
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 4.1 Στόχοι και κανάλια επικοινωνίας.
Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Έργου της Σχολικής Μονάδας - Διαδικασία της Αυτοαξιολόγησης (ΑΕΕ) 2 ο Βήμα: Επιλογή και διαμόρφωση Σχεδίου Δράσης Σχολικοί Σύμβουλοι.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Ο προγραμματισμός είναι η πρώτη λειτουργία του μάνατζμεντ. Έχει μελλοντοστρεφή χαρακτήρα, προσφέρει κατεύθυνση.
Μέρος 1 Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα. 22/9/20162 Περιεχόμενα  Βασικές έννοιες Πληροφοριακών Συστημάτων  Απαιτήσεις των σύγχρονων επιχειρήσεων.
SOCIAL KEYS FOR SOCIAL ENTREPRENEURSHIP. ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ H Κοινωνική Οικονομία είναι ένας πολύ σημαντικός οικονομικός τομέας στην Ευρώπη. Με βάση.
ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+ KA1 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ Ιωάννα Αναγνωστοπούλου Υπεύθυνη Σχεδίων ΚΑ1/ΕΕΚ.
ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ LEONARDO DA VINCI “ Μεταφορά Καινοτομίας - ΤΟΙ ” Ελίνα Δαγρέ, ΤΟΙ Project Manager Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2012 Βόλος, 14 Δεκεμβρίου 2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ.
Διεθνής Κινητικότητα: Μια πρώτη αποτίμηση Αθήνα, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, 22 Οκτωβρίου 2015 Αθανάσιος Καυκαλίδης Υπεύθυνος για τη Διεθνή Κινητικότητα & τις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΈΡΓΩΝ
Επιχειρηματικός Σχεδιασμός
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου
Ανακαλυπτική μάθηση Γνώση προϊόν του μαθητή Διαδικασία ανακάλυψης η έρευνα για τον εντοπισμό του ακαθορίστου Μέσα από τα ερεθίσματα που του δίνει ο εκπαιδευτικός.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
Διαχείριση Έργων Πληροφορικής
Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης Τηλ.:
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Προσχολική Εκπαίδευση
1ος υπό έμφαση στόχος - ΥΠΠ
Κύρια βήματα της έρευνας Πρωτόκολλο έρευνας
Μαθησιακοί στόχοι κεφαλαίου
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
Οργάνωση της Εκπαίδευσης σε Προγράμματα δραστηριοτήτων
Προετοιμασία για την ανάληψη προγράμματος
Leonardo da Vinci Certificate
Γενική Εκτίμηση (άπαξ)
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ Μεταπτυχιακης Διπλωματικης Εργασιας « Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ – ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ».
Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 6η: Δευτερογενή Δεδομένα: Τύποι δευτερογενών δεδομένων Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης Τηλ.:
Γενική Εκτίμηση (άπαξ)
Διάταξη τίτλου Σχεδιασμός Πεδίου Εφαρμογής του Έργου.
Η ανοιχτή μέθοδος συντονισμού (ΑΜΣ)
Η Αξιολόγηση & οι Απαιτήσεις του Σχεδίου Αξιολόγησης
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΤΡΟΠΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 11.1 Διαδικασίες, εργαλεία και ρόλοι για την αξιολόγηση ενός προγράμματος κινητικότητας

Τρόπος αξιολόγησης ενός προγράμματος κινητικότητας Αξιολόγηση είναι μία διαδικασία η οποία συνοδεύει μια άλλη διαδικασία (π.χ. την υλοποίηση ενός σχεδίου) είναι και ένα σύστημα που δομείται προοδευτικά, καθώς εκτελούνται οι δραστηριότητές του. Η αξιολόγηση παρεμβάλλεται σε έναν κύκλο λήψης αποφάσεων ο οποίος συνοδεύει και υποστηρίζει την εκτέλεση του προγράμματος και ο οποίος μπορεί αναμφίβολα να θεωρηθεί σημαντικό εργαλείο μάθησης.

Τρόπος αξιολόγησης ενός προγράμματος κινητικότητας Οι στόχοι της αξιολόγησης μπορεί να διαφέρουν: λειτουργικός έλεγχος εκτίμηση της ποιότητας μέτρηση της αποτελεσματικότητας των υλοποιούμενων ενεργειών αξιολόγηση της απόδοσης όσον αφορά τη χρήση των πόρων Αυτοί οι στόχοι θα πρέπει να καθίστανται σαφείς πριν από την έναρξη του προγράμματος και η όλη οργάνωση της αξιολόγησης θα πρέπει να δομείται αντίστοιχα.

Τρόπος αξιολόγησης ενός προγράμματος κινητικότητας Είναι σκόπιμο: οι δραστηριότητες αξιολόγησης και παρακολούθησης να είναι εξ' αρχής απόλυτα ευθυγραμμισμένες μεταξύ τους καθώς η πρώτη ροή πληροφοριών προέρχεται από τις δεύτερες ενώ οι διαδικασίες παρακολούθησης ελέγχουν αν οι διοικητικές και λειτουργικές αποφάσεις που λαμβάνονται βάσει της αξιολόγησης έχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Η ενοποίηση αυτών των δύο δραστηριοτήτων μπορεί να επιτευχθεί με την κατάστρωση ενός σχεδίου διασφάλισης ποιότητας το οποίο θα περιλαμβάνει και τις δύο και θα προσδιορίζει και για τις δύο έναν αναλυτικό σχεδιασμό και τρόπους λειτουργίας.

Τρόπος αξιολόγησης ενός προγράμματος κινητικότητας Σχεδιασμός της διαδικασίας αξιολόγησης (υπάρχουν πάντοτε κάποια τυπικά στάδια ανεξάρτητα από τους κανόνες. Ειδικότερα, αυτά είναι): Ορισμός της διαδικασίας: σε αυτό το στάδιο προσδιορίζονται σημαντικά ζητήματα της διαδικασίας αξιολόγησης, όπως ο ρόλος και τα ενδιαφέροντα / συμφέροντα του πελάτη, τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη (αποδέκτες, συνεργάτες, υπάλληλοι, ...) και τελικά ο μακροπρόθεσμος στόχος της αξιολόγησης (έλεγχος, διαπραγμάτευση, υποβολή εκθέσεων / αναφορών, ...) Ανάλυση στόχων και διατύπωση ερωτήσεων για την αξιολόγηση: αυτό το στάδιο βοηθά προκειμένου να αποσαφηνιστεί το γιατί αξιολογούμε και να προσδιοριστεί τι είναι σημαντικό προς αξιολόγηση. Αξιολόγηση πόρων: αυτό το βήμα είναι σημαντικό για να κατανοήσουμε τι είναι πραγματικά εφικτό.

Τρόπος αξιολόγησης ενός προγράμματος κινητικότητας Καθορισμός της μεθοδολογίας, των εργαλείων, του χρόνου, του αποτελέσματος: βάσει των διαθέσιμων πόρων και της σαφήνειας της διαδικασίας, προσδιορίζονται οι μέθοδοι που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν, τα εργαλεία και οι χρόνοι και τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα της αξιολόγησης (εκθέσεις / αναφορές, σεμινάρια, ...) Υλοποίηση της ανάλυσης της αξιολόγησης: αυτό το στάδιο είναι ακριβώς το στάδιο της λειτουργικής μετάβασης. Σε αυτό εφαρμόζονται οι επιλεγμένες μεθοδολογίες, συλλέγονται δεδομένα και πληροφορίες και στη συνέχεια υφίστανται επεξεργασία ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν Χρήση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης: το τελικό συστατικό στοιχείο χρησιμοποιείται για την παροχή ενός συστήματος αναφοράς για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης.

Τρόπος αξιολόγησης ενός προγράμματος κινητικότητας Τρόπος αξιολόγησης ενός προγράμματος διακρατικής κινητικότητας Η κυριότερη ιδιομορφία ενός προγράμματος κινητικότητας είναι ότι πάντοτε πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ένας διπλός στόχος: από τη μία πλευρά, η επίτευξη των γενικών στόχων της παρέμβασης και από την άλλη, η επίτευξη των στόχων μάθησης των αποδεκτών που συμμετέχουν στην κινητικότητα

Τρόπος αξιολόγησης ενός προγράμματος κινητικότητας Τα διάφορα στάδια είναι: αξιολόγηση του προγράμματος όσον αφορά τις οργανωτικές, διοικητικές και σχεσιακές του πλευρές, αξιολόγηση της εμπειρίας της κινητικότητας (επαγγελματική μαθητεία ή ανταλλαγή) όσον αφορά την αποκτώμενη μάθηση και αναμενόμενος αντίκτυπος μετά το πέρας του προγράμματος. Οι διαδικασίες αξιολόγησης, όπως κι εκείνες της παρακολούθησης, θα πρέπει να μπορούν να μετρούν τα αποτελέσματα που επιτυγχάνονται.

Τρόπος αξιολόγησης ενός προγράμματος κινητικότητας Αξιολόγηση του Προγράμματος Άλλα παραδείγματα δεικτών είναι τα εξής: το επίπεδο του ενδιαφέροντος που δημιουργεί το πρόγραμμα το ποσοστό υλοποίησης των εμπειριών κινητικότητας στο εξωτερικό το ποσοστό συμμετοχής των συνεργατών το επίπεδο συμμόρφωσης προς το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα και την εκτέλεση του προγράμματος εργασιών

Τρόπος αξιολόγησης ενός προγράμματος κινητικότητας Αξιολόγηση της εμπειρίας της κινητικότητας Ένας μη διεξοδικός κατάλογος των δεικτών για την αξιολόγηση της εμπειρίας στο εξωτερικό περιλαμβάνει: την ικανοποίηση των συμμετεχόντων τη σχετικότητα της εργασιακής εμπειρίας που ολοκληρώθηκε και τα στάδια κατάρτισης που επιτεύχθηκαν έναντι της ανάλυσης αναγκών τη συνάφεια των σταδίων κατάρτισης που ακολουθήθηκαν κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής κατάρτισης προς το επίπεδο γνώσεων και ικανοτήτων των συμμετεχόντων την αποτελεσματικότητα του εποπτικού έργου την απόκτηση νέων δεξιοτήτων από τους αποδέκτες

Τρόπος αξιολόγησης ενός προγράμματος κινητικότητας Ορισμένα εργαλεία αξιολόγησης Η διαθεσιμότητα των προκαθορισμένων εργαλείων είναι πρακτικά απεριόριστη: ερωτηματολόγια, έντυπα, διαγράμματα, προσχέδια συνεντεύξεων μπορούν να βρεθούν εύκολα στο Internet ή μέσω της χρήσης υλικών που έχουν παραχθεί για άλλες εμπειρίες. Παρ' όλα αυτά: είναι σκόπιμο το άτομο που είναι υπεύθυνο για την αξιολόγηση να προετοιμάσει καινούρια εργαλεία, τα οποία θα λαμβάνουν υπόψη τα συγκεκριμένα στοιχεία της διακρατικής κινητικότητας αλλά και τα χαρακτηριστικά των αποδεκτών.

Τρόπος αξιολόγησης ενός προγράμματος κινητικότητας Το πιο συνηθισμένο εργαλείο, όπως έχει ήδη αναφερθεί, είναι το ερωτηματολόγιο. Τρία παραδείγματα: Ερωτηματολόγιο που συντάσσεται από τον αποστέλλοντα οργανισμό Ερωτηματολόγιο που συμπληρώνεται από τον συμμετέχοντα Ερωτηματολόγιο που συντάσσεται από τον φιλοξενούντα οργανισμό και τις επιχειρήσεις είναι σκόπιμο οι φιλοξενούντες οργανισμοί να υποβάλλουν στον φορέα συντονισμού μια τελική έκθεση σχετικά με το έργο που εκτελέστηκε, σε συνδυασμό με μια έκθεση αξιολόγησης για κάθε συμμετέχοντα.

Τρόπος αξιολόγησης ενός προγράμματος κινητικότητας Περιεχόμενα: Χαρακτηριστικά μιας διαδικασίας αξιολόγησης: συστατικά στοιχεία του σχεδίου αξιολόγησης. Στόχοι και χρονικά βήματα της αξιολόγησης. Σχεδιασμός των συστατικών στοιχείων του σχεδίου αξιολόγησης. Ειδικά χαρακτηριστικά της αξιολόγησης της κινητικότητας. Χαρακτηριστικά μερικών εργαλείων αξιολόγησης και των ρόλων που σχετίζονται με τη χρήση τους.