Ανακεφαλαιώνοντας την Ιστορία τραγουδώντας: Η διδακτική αξιοποίηση μουσικών videos στο μάθημα της Ιστορίας Δρ. Παπακώστα –Συκιώτη Χρυσή.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
«Πρόγραμμα Αναμόρφωσης Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών Γ.Π.Α.» Σεμινάριο Επιμόρφωσης Διδακτικού Προσωπικού Οι τεχνολογίες της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών.
Advertisements

ΚΕΑ - Λονδίνο 14/02/2011 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Νίκη Λαμπροπούλου * Σοφία Ντάνη Intelligenesis.eu.
Αξιολόγηση σεναρίου Νότα Σεφερλή
Α. Αναλυτικό Α’ Γυμνασίου
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εξωτερική Αξιολόγηση – • Λειτουργεί.
Βασικές κατηγορίες εκπαιδευτικού λογισμικού
ΙΣΤΟΕΞΕΡΕΥΝΗΣΕΙΣ (WEBQUESTS) γιατί ιστοεξερευνήσεις;;; πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν; τι είναι; 1.
Επιμόρφωση Β΄ επιπέδου στην παιδαγωγική αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία Νότα Σεφερλή
Εκπαιδευτικό λογισμικό Δέγγλερη Σοφία ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ.
ΚΕΑ - Λονδίνο 14/02/2011 ΜΟΝΤΕΛΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Νίκη Λαμπροπούλου * Σοφία Ντάνη Intelligenesis.eu.
Υπηρεσία Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Τάξης
Αξιοποίηση – Αξιολόγηση ιστοσελίδων, ιστοχώρων και πυλών
ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ «ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.
Ο Σχολικός σας Σύμβουλος
Ο χώρος της Δευτεροβάθμιας Οικονομικής Εκπαίδευσης στο διαδίκτυο
Η Εκπαίδευση στην εποχή των ΤΠΕ
Γραπτη εργαςια ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
& Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών στην Χρήση και Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Εκπαιδευτική Διαδικασία Τσουλής Μιλτιάδης
Σχεδιαστικά εργαλεία Διαχείριση σελίδων Βιβλιοθήκες αντικειμένων Διαχείριση αντικειμένων Επιφάνεια ψηφιακής μελάνης Πληκτρολόγιο οθόνης ΟΦΕΛΗ Αναγνώριση.
Σχεδιασμός Πρότυπου Διαδικτυακού Μαθήματος
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εξωτερική Αξιολόγηση – α ) υποχρεωτική.
Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Αναστασία Οικονόμου, Προϊσταμένη Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών σε θέματα.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ
ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΤΔΕ ΡΟΔΟΣ 2010
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΞΑΝΘΗ 2013, 2ο ΣΕΚ ΞΑΝΘΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗΣ : ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΙΔΗΣ Μαθηματικός.
Το Web 2.0. Τι είναι; Τι κάνουμε με αυτό; Τι κερδίζουμε; Συμμετέχουμε Εφαρμογές και περιβάλλοντα στο Διαδίκτυο Συνεργαζόμαστε, σχολιάζουμε, μοιραζόμαστε,
Δευτέρα 25/9/2006 ΤΕΙ Λάρισας Παρουσίαση Web-site – Θεματικής Πύλης (Elektra.teilar.gr) και Λογισμικού Ασύγχρονης και Σύγχρονης Τηλε-εκπαίδευσης (E-Presence.
Πανεπιστημιακό κέντρο εκπαίδευσης επιμορφωτών Δυτικής Ελλάδας Πανεπιστήμιο Πατρών, ΤΕΕΑΠΗ - Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ΤΚΕΠ Εκπαίδευση Επιμορφωτών Β΄Επιπέδου.
E-Bay 1η Φάση Εργασίας - : Γιάννης Μοντίν: Υπεύθυνος συλλογής πληροφοριών, υπεύθυνος παρουσίασης, υπεύθυνος σύνδεσης υλικού Παρασκευάς Πιτσιάνης: Υπεύθυνος.
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ
Διδακτική Μεθοδολογία του Λογισμικού Ιστορίας
Ομάδα Α Διδακτική της Γλώσσας Γ’-Δ’ Δημοτικού
Ασύγχρονη Τηλεκπαίδευση
1 ο ΠΕΚ Θεσσαλονίκης Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη κριτικής-δημιουργικής σκέψης Προετοιμασία μαθήματος με.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΤΜΗΜΑ Π 2 ΓΟΓΟΥΛΟΥ ΑΓΟΡΙΤΣΑ ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 5.4 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ, ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ.
Tσουλής Μιλτιάδης: – Βασικές έννοιες στη Διδακτική με την υποστήριξη των ΤΠΕ.
Ικανότητες Εκπαιδευτικών 6 Οκτωβρίου 2014 Caroline Kearney Ανώτερη Υπεύθυνη Έργου και Εκπαιδευτική Αναλύτρια.
Βασίλης Κόμης Αναπληρωτής Καθηγητής
Οι ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών) ως εργαλεία για την ανάπτυξη κριτικής ιστορικής σκέψης: εκπαιδευτικό λογισμικό, χρήση διαδικτύου ΜΕ.
Επεξεργασία σεναρίου-σχεδίου διδασκαλίας Λογοτεχνίας (Γ λυκείου)
ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
2. Μορφή και οργάνωση του μαθήματος
Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Αρχειονομίας & Βιβλιοθηκονομίας Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Επιστήμη της Πληροφορίας: Διοίκηση & Οργάνωση Βιβλιοθηκών.
Η Διδασκαλία των ΤΠΕ στα Δημοτικά Σχολεία με ΕΑΕΠ
1. ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ( ) 300 επιμορφωτές επιμορφωμένοι εκπαιδευτικοί (ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ60/70) 2.
Το Εργαστήριο Διδακτικής της Φυσικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φυσικής Α.Π.Θ. αποτελεί τη συνέχεια της ερευνητικής ομάδας "Εποπτικών.
Οργάνωση και αξιοποίηση διδακτικού αρχείου. Οργάνωση και αξιοποίηση διδακτικού αρχείου Διδακτικό αρχείο : ένα καλά οργανωμένο σύνολο στοιχείων και πληροφοριών.
Ανδρέου Μπέττυ Σύμβουλος Γλωσσικού μαθήματος Σύμβουλος Γλωσσικού μαθήματος ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2006 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2006.
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Σταδιοποίηση της διδασκαλίας Δέγγλερη Σοφία.
Εκδήλωση «Μεταπτυχιακά και Υποτροφίες: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Διεθνές Πανεπιστήμιο» Μιχαηλίδης Νικόλαος, Αναπλ. Καθηγητής.
Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΟΣ PROJECT.
Πληροφορίες – οδηγίες για το μάθημα: Διδακτική της Γεωλογίας Διδάσκοντες: Α. Χατζηπέτρος– Δ. Κωστόπουλος Κ. Μακρή.
1ο ΠΕΚ Θεσσαλονίκης Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη κριτικής-δημιουργικής σκέψης Σύγχρονες μέθοδοι εκπαίδευσης Καρακούσης.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΤΠΕ) Εύη Μακρή - Μ.
ΟΙ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΨΥΧΑΡΗΣ
Επιμόρφωση Εκπ/κών στη χρήση και την αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική και διδακτική διαδικασία.
Χρήση και αξιοποίηση ΤΠΕ στην διδακτική διαδικασία
Β΄ Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού Ερευνητική εργασία Β΄Λυκείου «Συμμετέχουμε, άρα υπάρχουμε»: Η κοινωνική οπτική της WEB 2.0 μάθησης ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012.
Πράξη «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) – ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ, στους Άξονες Προτεραιότητας 1,2,3, - Οριζόντια Πράξη», Επιμόρφωση εκπαιδευτών στο νέο ΠΣ για.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΜΕ ΤΙΣ «ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ» 1 Ν. Αμανατίδης.
Χρησιμοποιώντας τις ΤΠΕ στα φιλολογικά μαθήματα: ένα σχέδιο διδασκαλίας στη Νεοελληνική Γλώσσα της Γ‘ Γυμνασίου Άννα Αγγελοπούλου.
ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ
Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) στην εκπαιδευτική διαδικασία Ξυνή Παναγιώτα Πληροφορικός ΠΕ19 M.Sc. Ίλιον, 11/12/2014.
Τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του Διαδικτύου και η ευρεία του αποδοχή από τις νεαρές ηλικίες καλλιέργησαν την ιδέα της αξιοποίησής του ως ένα εργαλείο στην.
Διδακτική της Πληροφορικής
Δημοτικά Σχολεία με ΕΑΕΠ, Σ Παπαπέτρου
Εισαγωγή στη διδακτική μεθοδολογία
Οργάνωση και αξιοποίηση διδακτικού αρχείου
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ:
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ανακεφαλαιώνοντας την Ιστορία τραγουδώντας: Η διδακτική αξιοποίηση μουσικών videos στο μάθημα της Ιστορίας Δρ. Παπακώστα –Συκιώτη Χρυσή

Οι συνθήκες διδασκαλίας  Μεγάλος όγκος ύλης  Ανεπαρκείς οι ώρες διδασκαλίας – περιορισμένος ο διδακτικός χρόνος  Περιορισμένη η χρονική διάρκεια της διδακτικής ώρας: όταν χτυπάει το κουδούνι, τις περισσότερες φορές «παραδίδουμε» ακόμη.  Ενασχόληση περισσότερο με την αξιολόγηση του μαθήματος παρά με την ουσία του ιστορικού γίγνεσθαι  περιορισμένος ο χρόνος για ανακεφαλαιώσεις  Ανάγκη για δημιουργικότερη παρουσίαση της διδακτέας ύλης

Η χρησιμότητα της ανακεφαλαίωσης (α’) Από τα πορίσματα της γνωστικής ψυχολογίας: Η αρχή της επίδρασης του αρχικού και του πρόσφατου (primacy-recency effect) «Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην αρχή ή στο τέλος του μαθήματος συγκρατούνται ευκολότερα από τις πληροφορίες που παρουσιάζονται στο μέσον. Συνεπώς, ο εκπαιδευτικός πρέπει να διδάσκει τα πιο σημαντικά στοιχεία στην αρχή και να ανακεφαλαιώνει στο τέλος όσα δίδαξε» (Κολιάδης, 2002:395).

Η χρησιμότητα της ανακεφαλαίωσης (β΄) Από τα πορίσματα της γνωστικής ψυχολογίας: Το τελευταίο 10΄λεπτο της διδακτικής ώρας πρέπει να το αφιερώνουμε σε δραστηριότητες εμπέδωσης -ανακεφαλαίωσης Η μάθηση δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της διδασκαλίας. Η μάθηση που διαρκεί συμβαίνει μόνο  όταν εφαρμόσουμε τις γνώσεις που λάβαμε έξω από το πρωταρχικό μαθησιακό πλαίσιο,  όταν αφιερώσουμε χρόνο για να σκεφτούμε πάνω σε αυτά που μάθαμε και στη διαδικασία με την οποία τα μάθαμε. Αυτή η διευρυμένη γνώση είναι ο στόχος της ανακεφαλαίωσης.(Wormeli, 2005:4)

Τι είναι η ανακεφαλαίωση; Η ανακεφαλαίωση δεν πρέπει να περιορίζεται στη λεκτική επανάληψη όσων διδάχθηκαν. Πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά  τη διαδικασία να επισημαίνουν το σημαντικό  τη διαδικασία της οργάνωσης της γνώσης, ώστε αυτή να έχει νόημα για αυτόν που τη μαθαίνει. Η ανακεφαλαίωση είναι η διαδικασία του να διαγράφεις (το ασήμαντο) να αντικαθιστάς (τα λόγια του άλλου με όσα έχουν νόημα για σένα) και να συγκρατείς τη γνώση. (Wormeli, 2005:6)

Εκπαιδευτικά videos Ένα μουσικό video είναι ένα ολιγόλεπτο εκπαιδευτικό video το οποίο  παράγεται για συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς σκοπούς  απευθύνεται σε συγκεκριμένη ομάδα θεατών με κοινό γνωστικό επίπεδο  έχει ως στόχο την παραγωγή γνωστικού αποτελέσματος πλατφόρμα on-line βιντεοθήκη με βίντεο μικρής διάρκειας (video clips) που σχετίζονται με τα σχολικά προγράμματα σπουδών και προέρχονται από εκπαιδευτικές τηλεοράσεις και από καταξιωμένους παραγωγούς εκπαιδευτικών βίντεο

Video clips στην υπηρεσία της Ιστορίας  Μουσικό video: Ένα γνωστό τραγούδι/ μουσικό κομμάτι (video clip) με διαφοροποιημένους στίχους, προσαρμοσμένους στο αντικείμενο της ανακεφαλαίωσης Στην περίπτωση της Ιστορίας, μέσω video clips μπορεί να παρουσιαστεί  ένα ιστορικό γεγονός,  μία ιστορική προσωπικότητα,  ένας λαός που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του παγκόσμιου πολιτισμού,  ένα ιστορικό φαινόμενο – πνευματική κίνηση κτλ.

History for music lovers

Ιδέες για ανακεφαλαιωτικές ερωτήσεις  Αν θα έγραφες τα λόγια για ένα τραγούδι που αφορά ……………….. Ποια ιστορικά στοιχεία θα έβαζες;  Να καταγράψεις τα σημαντικότερα ιστορικά στοιχεία που θίγονται στο τραγούδι.  Το υλικό του τραγουδιού έχει παρουσιαστεί με αντικειμενικότητα; Είναι σύμφωνο με όσα μάθαμε;  Τι θα πρόσθετες ή τι θα αφαιρούσες;

Η Γαλλική επανάσταση("Bad Romance" Lady Gaga)

Οι Μακεδόνες ("My Sharona" by the Knack)

Ancient Minoan Civilization ("Creep" Radiohead)

Ο Μέγας Κωνσταντίνος ("Come On, Eileen" Dexy's Midnight Runners)

Η αυτοκράτειρα θεοδώρα("Norwegian Wood" the Beatles)

Ο άνθρωπος της αναγέννησης ("Blister in the Sun" the Violent Femmes) U U U

Ιδέες για περαιτέρω ανακεφαλαιωτική δημιουργία  Γράψε τους στίχους ενός τραγουδιού για να παρουσιάσεις μία ιστορική προσωπικότητα που σε εντυπωσίασε.  Αναζήτησε στο διαδίκτυο τραγούδια με ιστορική θεματολογία.  Δημιούργησε το δικό σου video clip παρουσιάζοντας ένα θέμα από την ιστορική περίοδο που μελετάμε.

Διδακτική αρχή της σταθεροποίησης: επιτυγχάνεται με συνεχείς επαναλήψεις, πλήρη και συνεπή επεξεργασία, συχνές ασκήσεις, διορθώσεις, αλλά και υπερμάθηση Κωδικοποίηση της δηλωτικής γνώσης με γνωστικά σχήματα – σενάρια Τέσσερις φάσεις: 1. φάση επιλογής υλικού 2. φάση αφαίρεσης περιττών στοιχείων 3. Φάση ερμηνείας 4. Φάση ενσωμάτωσης Κολιάδης (2002: )

Σε έρευνα του Π.Ι. που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Καθημερινή στις 16/11/02, επισημαίνεται: τα προβλήματα διδακτικής του μαθήματος της Ιστορίας σχετίζονται με την έλλειψη κριτικής σκέψης εκ μέρους των μαθητών και την αυτούσια αναπαραγωγή του βιβλίου, σύγχυση και αδυναμία κατανόησης ιστορικών όρων και εννοιών (Γιακουμάτου, 2006:73)

(Pohl, Learning to Think, Thinking to Learn, 2000:8 ) Ταξινομία διδακτικών στόχων  Αξιολόγηση  Σύνθεση  Ανάλυση  Εφαρμογή  Κατανόηση  Γνώση •Δημιουργία •Αξιολόγηση •Ανάλυση •Εφαρμογή •Κατανόηση •Γνώση

Ενδεικτική βιβλιογραφία - δικτυογραφία  Γιακουμάτου, Τ. (2006, Δεκέμβριος). Διδάσκοντας ιστορία την εποχή του Διαδικτύου. Φιλολογική, 97, σσ  Γκίκα, Ε. (2002). Διδακτική Αξιοποίηση του Διαδικτύου στο Μάθημα της Ιστορίας. Στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο "Οι ΤΠΕ στην Εκπαίδευση", Ρόδος Σεπτεμβρίου Διαθέσιμο ηλεκτρονικά: 76%20-. Ημερομηνία πρόσβασης %20-  Δεληδίνα Κ. & Φτεργιώτη Π. (2008). Χρήση τεχνολογιών Web 2.0 για την υποστήριξη συνεργατικής μάθησης. Διπλωματική εργασία. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σχολή Θετικών Επιστημών, Τμήμα Πληροφορικής.. Διαθέσιμο ηλεκτρονικά: users.auth.gr/~tsiatsos/Files/.../2008_Delidina- Ftergiwti.pdf - Ημερομηνία πρόσβασης  Εκπαιδευτική Τηλεόραση (7 Οκτ. 2010). Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί επιμορφώνονται για την πιλοτική εφαρμογή του EduTubePlus. Διαθέσιμο ηλεκτρονικά: Ημερομηνία πρόσβασης:

Ενδεικτική βιβλιογραφία - δικτυογραφία  Εdutubeplus. Διαδικτυακή βιντεοθήκη με 5500 περίπου.  Κολιάδης, Ε. (2002). Γνωστική ψυχολογία –Γνωστική Νευροεπιστήμη και Εκπαιδευτική Πράξη. τ.Δ, Μοντέλο Επεξεργασίας Πληροφοριών. Αθήνα: Αυτοέκδοση.  Ledesma, P. (December 13, 2010). 35 Years of Video in Education: What Has Changed? Διαθέσιμο ηλεκτρονικά: /12/35_years_of_video_in_education_what_has_change d.htmlhttp://blogs.edweek.org/teachers/leading_from_the_classroom/ 2010/12/35_years_of_video_in_education_what_has_change d.html. Ημερομηνία πρόσβασης:  SmartBrief on EdTech. The future of K-12 instruction. products. products

Ενδεικτική βιβλιογραφία - δικτυογραφία Τσιτουρίδου. Μ. (2003), Διαδίκτυο, Εκπαίδευση και Εκπαιδευτικοί. Στα Πρακτικά με Ηλεκτρονική Μορφή από το Συνέδριο της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδας. e10_11_03/meros_c_th_en_vii/tsitoyridoy.htm. Ημερομηνία πρόσβασης: e10_11_03/meros_c_th_en_vii/tsitoyridoy.htm. Οδηγίες για την παραγωγή εκπαιδευτικών βίντεο τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τηλεκπαίδευση σπουδαστών. lektra.teilar.gr/syncppt/trainingVideoInstructions.pdf Valerie Strauss. (December 30, 2010).Learning the French Revolution with Lady Gaga: Teachers sing history lessons The Washington Post/The Answer Sheet blog) Διαθέσιμο ηλεκτρονικά: education/learning-the-french-revolution.htmlThe Washington Post/The Answer Sheet blog education/learning-the-french-revolution.html  Wormeli, R. (2005). Summarization in any subject. 50 Techniques to improve student learning. Alexandria,VA: ASCD