Οι θέσεις της ΕΕΧ για τη περίπτωση συγχώνευσης ΕΦΕΤ-ΕΟΦ Εισήγηση ΟΕΣτΑ 17.12.2011.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
Advertisements

 Τρέχουσα Διαχείριση των επιπτώσεων της κρίσης.  Στρατηγικός σχεδιασμός για τον περιορισμό των συνεπειών της.  Αντιστροφή του κλίματος στο μέλλον.
Ο Κλάδος Μαρμάρου σε Αναζήτηση Διεξόδων από την Κρίση Ανάγκες σε Εκπαίδευση – Κατάρτιση Ανθρώπινου Δυναμικού στον κλάδο Μαρμάρου ΟΣΜΕ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ.
1. 2 Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ Ο.Α.Ε.Π. ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ “ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ“ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΊΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ  Είναι πλέον κατανοητό από όλους.
« Βελτιστοποιώντας τη χρήση της γνώσης στη διαμόρφωση δημοσίων πολιτικών και στην ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η στρατηγική σημασία της ανοιχτής.
1 “Ανάπτυξη και Εφαρμογή Ολοκληρωμένου Συστήματος για τον Έλεγχο και την Παρακολούθηση των Μονάδων Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων στην Κύπρο, COMWATER” (Δεκέμβριος.
ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 14 Δεκεμβρίου 2010, Αθήνα 2η Σύνοδος Διευθυντών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011.
Στρατηγική & Σχέδιο Δράσης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση ---- Εναρμόνιση με την Ψηφιακή Στρατηγική της Χώρας Υπουργείο Διοικητικής.
Αγορές και ανταγωνισμός: Ευκαιρίες για όλους Όταν οι αγορές είναι ανταγωνιστικές, επιτρέπουν σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς, να δοκιμάσουν τις ικανότητές.
Ευάγγελος Μαρτιγόπουλος Διευθύνων Σύμβουλος COSMOTE
Κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Κοινωνικές Επιχειρήσεις: Η πρόκληση της εποχής μας Αthens Information Technology Απόστολος.
Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
H ΕΤΑΙΡΙΑ & Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου 24/6/2005.
ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΝΑ Π.Δ. 85/2012 Ίδρυση Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου
Ελληνική Ένωση Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης- Πιστοποίησης ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΜΟΧΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 02 Μαΐου 2011 ΣΑΒΒΑΣ.
Η σημασία της ποιότητας στη γεωργική επιχείρηση
ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΘΗΤΕΙΑ = ΘΕΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ Οργανωτική ετοιμότητα Επιχειρησιακή ετοιμότητα Λειτουργική ετοιμότητα ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ.
Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΤΟΔΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΩΝ ΟΤΑ Θάνος Κριεμάδης, Ph.D., M.B.A., M.A. Αν. Καθηγητής.
ΑΓΟΡΕΣ & ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ Β.ΠΑΤΣΟΥΡΑΤΗΣ. ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ● Αύξηση των Επενδύσεων ● Τόνωση της Απασχόλησης ● Συγκράτηση Τιμών ● Βελτίωση.
Ορθές Πρακτικές Διανομής Φαρμάκων
Ο ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΟΙΝΩΝ & ΠΟΤΩΝ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΦΕΤ
Κεφάλαιο 3: Το ενιαίο ρυθμιστικό και νομικό πλαίσιο. 3.1 Η έννοια και το περιεχόμενο του ενιαίου ρυθμιστικού πλαισίου. 3.2 Η αναγκαιότητα δόμησης του.
Δεκέμβριος 2006 Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Μονάδα Οργάνωσης & Διαχείρισης ΚΠΣ Α.Ε. ΠΕΔΙΑ ΑΙΤΗΣΗΣ.
Ενιαία Αρχή για τις Δημόσιες Συμβάσεις Ενιαία Αρχή για τις Δημόσιες Συμβάσεις
Το Οικονομικό Κλίμα και οι Αγορές Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών το Νοεμβρίου 2009 Δρ. Έλλη Παγουρτζή Πρόεδρος Δ.Σ Παρατηρητήριο για την ΚτΠ 11.
Ο ρόλος του Ε.ΣΥ.Δ. στην εποπτεία της αγοράς Γιώργος Αναστασόπουλος Πρόεδρος ΕΣΥΔ.
«Θωράκιση της ανταγωνιστικότητας της εξωστρεφούς επιχείρησης στην εποχή της κρίσης Ημερίδα ΣΕΒΕ εις Ξάνθη «Έλεγχος της αγοράς. Προστασία καταναλωτή – προάσπιση.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ 2007 – 2013
Άννα Μίχου 1 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Ο Ρόλος του μηχανικού από την κρίση στην ανάπτυξη Άννα Μίχου Ηλεκτρολόγος Μηχανικός.
Πιστοποίηση Επαγγελματικών Προσόντων
Μετάφραση: Μαρία Ευαγγέλου «Ισότητα, Ποιότητα και Ασφάλεια στη φροντίδα Υγείας» Νοέμβριος 2007 Λευκωσία, Κύπρος Paul de Raeve Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Νοσηλευτών.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΝΕΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ. Ν / : Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού.
Ε.Ψ.Ε.Π.Α. (ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ) ΤΙ ΕΙΝΑΙ; ΜΕ ΤΙ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ; ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ.
ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.
ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ» ΘΕΜΑ «ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ» ΚΑΝΤΑΡΕΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΕ.
Η Ποιότητα στα Τεχνικά Έργα και η Συμβολή των Φορέων Πιστοποίησης Γιάννης Οικονομίδης Εκπρόσωπος της HELLAS CERT.
Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών Αποτελεσματική Διαχείριση στην 4η Προγραμματική Περίοδο 2007 – 2013.
ΒΟΛΟΣ 21/03/ Νέα νομοθεσία χημικών Reach – πρώτη φάση εφαρμογής Δημήτρης Τσίχλης Δ/νση Περιβάλλοντος Γ.Χ.Κ.
ΑΘΗΝΑ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2006 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΠΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
Ιστορική Αναδρομή Η Ευρωπαϊκή Ιδέα, δηλαδή η ιδέα μιας κοινής ανθρωπιστικής Ευρώπης, αποτέλεσε όραμα πολλών φιλοσόφων (π.χ. Καντ, Κομένιος, Ουγκώ). Οι.
Στρατηγική και Διαχείριση Έρευνας στο ΑΠΘ
«ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»
Στρατηγικοί στόχοι του Δικτύου Μακροχρόνιας Φροντίδας. Tο κεντρικό ζητούμενο ενός συστήματος διοίκησης και διαχείρισης των υπηρεσιών Μακροχρόνιας Φροντίδας.
1 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (ΕΥΔ ΕΠΑΕ)
1 company profile |. Η CloudU, είναι μια δυναμικά αναπτυσσόμενη σύγχρονη Ελληνική Εταιρεία με πολύπλευρες δραστηριότητες στους τομείς των Τηλεπικοινωνιών.
Aθήνα,16 Νοεμβριου Η Στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης Συνδέει: την έρευνα και καινοτομία με την οικονομική ανάπτυξη με νέους τρόπους όπως είναι.
1 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΟΡΑΜΑ2. ΣΚΟΠΟΙ3. ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΣΚΟΠΩΝ4. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΣΗ6. ΜΕΛΗ7.
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας - Θράκης ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ.
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη Ενότητα 4: Στρες και Στρατηγικές Αντιμετώπισης – Νοσηλευτική Φροντίδα. Κοτρώτσιου Ευαγγελία, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής,
Επίσημος ορισμός Ποιότητας (πρότυπο ISO 8402) Σύνολο χαρακτηριστικών μιας οντότητας για την ικανοποίηση εκφρασμένων και συνεπαγόμενων αναγκών. Αντικείμενο.
Ποιοτικός Έλεγχος Πρώτων Υλών Ενότητα 1: Εισαγωγικές Έννοιες Γεώργιος Νταλός, Καθηγητής, Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, T.E.I. Θεσσαλίας.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΟΜΩΝ ΔΗΜΩΝ
ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Επιχειρηματικός Σχεδιασμός
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Διοίκηση Ποιότητας Ενότητα 3: Το κόστος της ποιότητας - Βραβεία ποιότητας Διδάσκων: Τσέλιος Δημήτριος, Καθηγητής Εφαρμογών Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων.
ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Θεωρία Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
Η έννοια της επιχείρησης
Συμβάλλουμε στην υγεία του πολίτη
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Στρατηγικοί στόχοι του Δικτύου Μακροχρόνιας Φροντίδας.
Διαδικασίες Διαπίστευσης του Ε.ΣΥ.Δ.
Η ανοιχτή μέθοδος συντονισμού (ΑΜΣ)
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Οι θέσεις της ΕΕΧ για τη περίπτωση συγχώνευσης ΕΦΕΤ-ΕΟΦ Εισήγηση ΟΕΣτΑ

Ιστορικό • Στις η Επιτροπή Σοφών για την Υγεία πρότεινε τη συνένωση ΕΟΦ-ΕΦΕΤ ώστε να οργανωθεί ένας ενιαίος οργανισμός που θα έχει την ρυθμιστική ευθύνη στους τομείς του φαρμάκου και της διατροφής. • Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2011 συνεχίζονταν οι αντιδράσεις

Σκοπός Σκοπός της εισήγησης της ομάδας εργασίας: • Η καταγραφή των δεδομένων και η διατύπωση τεκμηριωμένης άποψης • Η οριοθέτηση συζήτησης για το χώρο του τροφίμου κυρίως και δευτερευόντως του φαρμάκου, σε ότι αφορά τον έλεγχο της αγοράς

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) Αποστολή του ΕΟΦ είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας σε σχέση με την κυκλοφορία στην Ελλάδα: • φαρμακευτικών προϊόντων ανθρώπινης και κτηνιατρικής χρήσης • φαρμακούχων ζωοτροφών και προσθετικών ζωοτροφών • τροφίμων ειδικής διατροφής και συμπληρωμάτων διατροφής • βιοκτόνων • ιατρικών βοηθημάτων • καλλυντικών Στα πλαίσια της αποστολής αυτής ο EΟΦ με απόλυτη διαφάνεια και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση: • Αξιολογεί και εγκρίνει νέα ασφαλή και αποτελεσματικά προϊόντα • Παρακολουθεί μετεγκριτικά την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των προϊόντων κατά την κυκλοφορία τους στη χώρα. • Ελέγχει την παραγωγή, τις κλινικές μελέτες και την κυκλοφορία στην ελληνική αγορά των προϊόντων προκειμένου να τηρούνται οι κανόνες ορθής παραγωγής, εργαστηριακής και κλινικής πρακτικής και να εφαρμόζεται η νομοθεσία όσον αφορά στη διακίνηση, διάθεση, εμπορία και διαφήμισή τους. • Αναπτύσσει και προωθεί την ιατρική και φαρμακευτική έρευνα. • Ενημερώνει τους επιστήμονες υγείας, τους αρμόδιους φορείς και το κοινό με αντικειμενικές και χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τα φαρμακευτικά προϊόντα (ανθρώπινης και κτηνιατρικής χρήσης) και τα λοιπά προϊόντα με σκοπό την ορθολογική τους χρήση και την αντικειμενική εκτίμηση της φαρμοκοοικονομικής διάστασής της.

ΕΦΕΤ • Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) συστάθηκε το 1999 (ΦΕΚ 199/ ) με πολύ σοβαρές καταστατικές «ευθύνες» μεταξύ των οποίων η προστασία του καταναλωτή από δόλιες ή παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές ή από την νόθευση τροφίμων, ο καθορισμός των προδιαγραφών ποιότητας τις οποίες πρέπει να πληρούν τα προσφερόμενα στην κατανάλωση τρόφιμα, η διενέργεια με τα όργανά του ή η παραγγελία σε άλλες αρχές ή υπηρεσίες, ο συντονισμός και η διεύθυνση ελέγχων σε όλα τα στάδια, ο συστηματικός και απρόσκοπτος έλεγχος των τροφίμων κατά την διακίνηση, εμπορία και διάθεση τους και πολλές άλλες. • Η πραγματική κατάσταση

Εποπτεία αγοράς τροφίμων • Συγκεκριμένο Νομοθετικό Πλαίσιο Κ.882/2004 • Εποπτεία DG SANCO/ Eπιστημονική Υποστήριξη EFFSA • Γύρω στα 60 εργαστήρια επισήμου ελέγχου για τα τρόφιμα (και NRLs) • ΓΧΚ, Δνσεις ΥΑΑΤ, Ινστιτούτα • Τεράστια ποσά την περίοδο για την οργάνωση εργαστηρίων και εθνικής εργαστηριακής δομής • Ακόμη στήνονται εθνικά δίκτυα που αφορούν στα τρόφιμα (ΚΕΕΛΠΝΟ, ΚΕΔΥ-ΠΕΔΥ) • Κατανάλωση πόρων χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό • Προβλήματα που εντάθηκαν με την έλευση της κρίσης (προσωπικό, λειτουργικά κόστη) • Έλεγχοι;

Ισχύουσα κατάσταση • Μοντέλο π.χ.Βελγίου, Ιταλίας • Aρχή CA, Παραγωγός τροφίμων FBO • Δύο διαφορετικά δίκτυα εργαστηρίων • O ρόλος των επίσημων εργαστηρίων • Ο ρόλος των εργαστηρίων που παρέχουν υπηρεσίες στους FBO • Σαφές μοντέλο για ελέγχους-δειγματοληψίες- ποινές • Μητρώο εργαστηρίων • Κεντρική διαχείριση δειγμάτων

Έλεγχος και ανάπτυξη Ο αποτελεσματικός έλεγχος συνεισφέρει στην ανάπτυξη: • Των υγιών FBO • Toυ δικτύου των εργαστηρίων υποστηρίζουν τους FBO • Της επιχειρηματικής δραστηριότητας που στηρίζεται στην παραγωγή τροφίμων

Συγχωνεύσεις; • Γίνονται για μείωση κόστους-ανάπτυξη αποτελεσματικότητας • Ανάπτυξη συνεργειών • Αντικείμενο • Ελεγκτής-Ελεγχόμενος • Εργαστηριακές υπηρεσίες-τεχνικό αντικείμενο-τεχνογνωσία-εξοπλισμός • Υποδομές

Συμπεράσματα-1 • Πρόκειται για ελεγκτικό μοντέλο το οποίο δεν είναι εναρμονισμένο με τα άλλα αντίστοιχα μοντέλα στην υπόλοιπη Ευρώπη καθώς τα 27 Κράτη-μέλη της σημερινής ΕΕ διαθέτουν έναν διακριτό Οργανισμό Φαρμάκων. Στη συντριπτική πλειοψηφία ο Οργανισμός αυτός καλύπτει τόσο τα ανθρώπινης όσο και τα κτηνιατρικής χρήσης φάρμακα, αλλά όχι τρόφιμα. Είναι αντιληπτό ότι είναι απαραίτητη η ύπαρξη και λειτουργία σε εθνικό επίπεδο ενός αξιόπιστου, επιστημονικά καταρτισμένου και τεχνικά εξοπλισμένου, σύγχρονου Οργανισμού, που πρέπει να λειτουργεί σε στενή συνάφεια και συνεργασία, κατά τα ίδια πρότυπα και με παρόμοια δομή με τους αντίστοιχους οργανισμούς των λοιπών κρατών μελών της ΕΕ. • Ο τομέας του Ευρωπαϊκού Ελέγχου Τροφίμων που καλύπτεται κεντρικά από την EFSA. Το νομοθετικό πλαίσιο για τα τρόφιμα εστιάζεται αποκλειστικά στην ασφάλεια των τροφίμων το οποίο διαφέρει σε φιλοσοφία από το αντίστοιχο πλαίσιο των φαρμάκων (ποιότητα, ασφάλεια, αποτελεσματικότητα). • Προκύπτει εύκολα πως μια πρόχειρη συγχώνευση των δύο φορέων, το πιο πιθανό είναι να λειτουργήσει ως ένας δυσκίνητος μηχανισμός, ο οποίος προφανώς θα αποβεί αναποτελεσματικός. • Για λόγους που γίνονται αντιληπτοί, κανένας από τους δύο φορείς δε μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά αν δεν έχει οικονομική αυτονομία. Στη περίπτωση του ΕΟΦ αυτή έχει επιτευχθεί μέσω ισχυρού αποθεματικού το οποίο και χρησιμοποιείται προκειμένου να ασκηθεί πολιτική υγείας, είτε είναι για τη χρηματοδότηση ταμείων, είτε για διάθεση φαρμάκων στην αγορά που δε παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον από τις φαρμακοβιομηχανίες. • Το μοντέλο της συγχώνευσης θα μπορούσε να είναι επιτυχημένο αν οι λειτουργίες και των δύο οργανισμών είναι τέτοιες που το έργο του ενός οργανισμού να μην εμποδίζει το έργο του άλλου.

Συμπεράσματα-2 • Ειδικότερα, η λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών δεν θα προκαλέσει συνέργειες, καθώς οι ελεγχόμενοι και απαιτήσεις του ελέγχου είναι αρκετά διαφορετικές. Οι ανάγκες συμπλήρωσης του ελέγχου είναι επίσης διαφορετικές. Συγκεκριμένα: Το σύστημα του ελέγχου στα τρόφιμα σε αυτή την περίοδο, όπως συμβαίνει και αλλού στην Ευρώπη, χρειάζεται: α) ενδυνάμωση, συντονισμό και κατευθυντικότητα στους ελέγχους και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με δικτύωση στο περιφερειακό σχεδιασμό του Καλλικράτη των ελέγχων που διεξάγονται τώρα από υπηρεσίες νομαρχίας, τελωνεία και(;) περιφερειακών υπηρεσιών του ΕΦΕΤ β) Συντονισμένη λειτουργία των εργαστηρίων επισήμου ελέγχου που είναι στη διάθεση των κρατικών αρχών. Με αυτό βέβαια δεν εννοείται ότι και ο ΕΦΕΤ ή και άλλες υπηρεσίες (π.χ. ΚΕΔΥ) πρέπει να αποκτήσουν δικά τους εργαστήρια με περιφερειακή οργάνωση, αλλά στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης του κρατικού μηχανισμού για εξοικονόμηση πόρων οι υπάρχουσες περιφερειακές δομές (ΓΧΚ, ΥΑΑΤ) να εξειδικευθούν σε συγκεκριμένους ελέγχους. Στο μητρώο εργαστηρίων πρέπει, με συγκεκριμένο μηχανισμό διασφάλισης της αμεροληψίας και της τεχνικής επάρκειας να ενταχθούν όπου χρειάζεται για να υλοποιηθούν οι αναγκαίοι έλεγχοι και μη κρατικά εργαστήρια, ειδικά στις περιπτώσεις που αυτό θα εξασφαλίσει αποτελεσματικότερους και οικονομικότερους ελέγχους. γ) Η αδυναμία αποτελεσματικών ελέγχων θα πρέπει να ενεργοποιήσει και στην χώρα μας τη δυνατότητα χρήσης και άλλων συστημάτων εποπτείας της αγοράς και των μηχανισμών. Π.χ. επιχείρηση τροφίμων που έχει πιστοποιημένο κατά ISO σύστημα και ικανοποιητική επίδοση σε προηγούμενους ελέγχους θα πρέπει να τυχαίνει ευνοϊκότερης μεταχείρισης. Ή εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου φαρμακοβιομηχανίας διαπιστευμένο σε μεθόδους της φαρμακοποιίας δεν θα πρέπει να υπόκειται επιπλέον σε ελέγχους από τους επιθεωρητές του ΕΟΦ για αξιολόγηση σε συμμόρφωση με κατευθυντήριες της EDQM έχει ήδη ελέγξει ο φορέας διαπίστευσης.

Καταλήγοντας Η Ένωση Ελλήνων Χημικών, εξετάζοντας όλες τις παραμέτρους που αφορούν σε μια συγχώνευση ΕΟΦ-ΕΦΕΤ, εκφράζει τη διαφωνία της σε μια τέτοια εξέλιξη, καθώς: • Θα δημιουργηθεί άλλος ένας δυσκίνητος μηχανισμός αλλοιώνοντας έτσι την επιτυχημένη λειτουργία του ενός (ΕΟΦ) και τη δυνατότητα εξέλιξης του άλλου (ΕΦΕΤ). • Δεν υπάρχει αντίστοιχο μοντέλο σε κράτος-μέλος της Ε.Ε με ό,τι αυτό συνεπάγεται. • Απειλείται η δυνατότητα και των δύο οργανισμών αν ασκήσουν πολιτική επί των αρμοδιοτήτων τους. • Υπάρχουν αυτή τη στιγμή αποτελεσματικότεροι και αποδεδειγμένα λειτουργικοί τρόποι για εξοικονόμηση πόρων και ενδυνάμωση των ελέγχων στο τομέα των τροφίμων αλλά και σε αυτόν του φαρμάκου.

Τι άλλο να συζητήσουμε: Συγχωνεύσεις, αναδιοργάνωση κρατικών εργαστηριακών υποδομών Ενίσχυση πλαισίου ελέγχων-εξορθολογισμός Ανάπτυξη πλαισίου συμβουλευτικών υπηρεσιών- Ιδιωτικά Εργαστήρια Ποιος είναι ο ρόλος της επιστημονικής,μετρολογικής υποδομής που υπάρχει ήδη στην Ελλάδα στην ανάπτυξη και στην εισαγωγή προστιθέμενης αξίας στο τρόφιμο