Καρκίνος Ο Καρκίνος είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας που παρατηρούνται σήμερα στις αναπτυγμένες χώρες.Μπορεί να υπάρξει σε πολλά μέρη του.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εργασία Βιολογίας Από: Ραφτοπούλου Μαρία
Advertisements

Προληψη καρκινου: ΑλλαγεΣ στο τροπο ζωηΣ απο την παιδικη ηλικια
Τι είναι ο καρκίνος Ο καρκίνος (όγκος) είναι η ανώμαλη ανάπτυξη κύτταρων με αποτέλεσμα τη δημιουργία όγκων σε διάφορα σημεία του σώματος. Προέλευση της.
Βιολογία Επιλογής Β’ Λυκείου
Μητρικός θηλασμός δικαίωμα κάθε νεογέννητου - χρέος κάθε μητέρας
Εργασία για > Παπαδοπούλου Νικολέτα ΒΛ2 Σχολικό Έτος:
ΤΟ ΔΕΡΜΑ Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6ο ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Α
ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Β’ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ
ΤΣΙΓΑΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Αναβολικά.
ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ Η χοληστερόλη είναι κηρώδης στερόλη που βρίσκεται στη μεμβράνη των κυττάρων όλων των ιστών του σώματος, και στο πλάσμα του αίματος.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ (ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ)
ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
Χρόνια Απροφρακτική Πνευμονοπάθεια
Ερευνητική Ομάδα Εργασίας ΘΕΜΑ: Καρκίνος του μαστού
ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΜΑΥΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΓΛΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
Διάγνωση γενετικών ασθενειών
Κυκλοφορικό και υγεία Το κυκλοφορικό σύστημα, που αποτελείται από την καρδιά, τις αρτηρίες, τα τριχοειδή αγγεία και τις φλέβες, είναι ο μηχανισμός που.
ΚΑΚΟΗΘΕΙΣ ΝΕΟΠΛΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ
Συμμετέχουν Μπίκης Γιώργος Μπίκης Γιώργος Μπακαλούμη Κωνσταντίνα Μπακαλούμη Κωνσταντίνα Μπεκίρη Ερσίντα Μπεκίρη Ερσίντα Μπούσμπος Πέτρος Μπούσμπος Πέτρος.
Παρουσίαση για το βίντεο με θέμα «Skin Cancer : What Causes it and Who is at Risk?» (από τη Mayo Clinic)
ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ – Σ.Μ.Ν..
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ
Η ανάπτυξη και η καλή διατήρηση του ανθρώπινου οργανισμού εξαρτάται από την ποιότητα, την ποικιλία και την ποσότητα των θρεπτικών ουσιών που παίρνει.
Διάγνωση γενετικών ασθενειών
1 τσιγάρο στερεί 5,5 λεπτά ζωής…
Μετάδοση και αντιμετώπιση παθογόνων μικροοργανισμών
Καπνός και αλκοόλ jpeg.jpg.
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ Γ’ ΕΠΑ.Λ. ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ.
Βιταμίνες & Οφέλη.
ΑΙΜΟΦΟΡΑ ΑΓΓΕΙΑ.
Μεσογειακή διατροφή Μεσογειακή αναιμία Μεσογειακός πυρετός
Η μεταβολή του εισπνεόμενου αέρα μπορεί να επηρεάσει τις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού Μπορεί να μεταβληθεί με: Ατμοσφαιρικούς ρύπους Προκαλούν.
ΑΛΚΟΛ ΚΙ ΥΓΕΙΑ Τι θα δούμε σε αυτή την παρουσίαση :
ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ Στα πλαίσια του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το θέμα του καρκίνου του μαστού και της μαστεκτομής.Με.
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
Κονδυλώματα (HPV).
4.4 Τρόπος ζωής και ασθένειες
Καρκίνος του αίματος.
ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ.
Το Κάπνισμα Βλάπτει Σοβαρά Την Υγεία!
ΧΗΜΙΚΗ ΚΑΡΚΙΝΟΓΕΝΕΣΗ.
Βιολογία Γ ’ Γυμνασίου. Ομοιόσταση Η ικανότητα των οργανισμών να διατηρούν το εσωτερικό τους περιβάλλον ( σύσταση και ποσότητα υγρών, θερμοκρασία, pH.
ΚΑΡΚΙΝΟΣ. Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ  ΑΠΟ ΤΟ 1985 Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΧΕΙ ΚΥΡΗΞΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ. Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ,
Ενημερωτική Εκδήλωση «Δεν καπνίζω, επιλέγω τη ζωή»
ΦΩΤΟΓΗΡΑΝΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΡΙΖΕΣ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΔΕΡΜΑΤΟΣ. ΦΩΤΟΓΗΡΑΝΣΗ Η φωτογήρανση οφείλεται στη μακροχρόνια και παρατεταμένη έκθεση του δέρματος στον ήλιο κατά.
1 Οι ιδιαιτερότητες του Εγκαυματία Εντερική-Παρεντερική Διατροφή 7 ο Εξάμηνο Τμήμα Διατροφής-Διαιτολογίας.
ΜΑΘΗΜΑ PROJECT - Α ΤΡΙΜΗΝΟ Νικόλαος Καλιβόπουλος - ΤΑΞΗ Α1 Υπεύθυνη Καθηγήτρια-Ρίγγα Ειρήνη ΠΕ15 Αποφεύγω το Αλκοόλ.
Βιολογία Γ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας
Είναι δύσκολο, αλλά αν θέλετε να έχετε ένα όμορφο, λαμπερό δέρμα, πρέπει να σταματήσετε το τσιγάρο - όχι μόνο το δικό σας, αλλά και των οικείων σας, διότι.
ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ.
Κωνςταντινιδης Κωνςταντινος Λαττας πετρος Παγωνης νικος
ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ.
Καρδιαγγειακό και αναισθησία!
Χ΄΄Χαραλάμπους Ευανθία και μαθητές του προγράμματος erasmous
Το κΑπνισμα στη ζωΗ μασ Σχολικό Έτος: Υπεύθυνος καθηγητής:
ΗΛΙΟΣ ΗΛΙΟΣ ΖΩΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΟΜΑΔΑ 1η Χαρά Γιαννούλη
Διατροφή και Ασθένειες
ΝΙΤΡΙΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Δημήτρης Μίλτος Γιάννης Π.
ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6ο ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Α.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Καρκίνος Ο Καρκίνος είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας που παρατηρούνται σήμερα στις αναπτυγμένες χώρες.Μπορεί να υπάρξει σε πολλά μέρη του σώματος μας γιατί συνήθως ο καρκίνος δεν επηρεάζει μόνο ένα όργανο και δεν έχει μία μορφή.Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη καρκίνου όπου τα οποία δεν αντιμετωπίζονται ίδια.Οι πιο συχνή μορφή καρκίνου είναι σαν όγκος(εκτός από ορισμένα π.χ η λευχαιμία).Οι όγκοι όμως δεν είναι πάντα επικίνδυνοι υπάρχουν οι καλοήθεις και οι κακοήθεις όγκοι.Εαν δεν θεραπευτεί ο καρκίνος μπορεί να προκαλέσει το θάνατο.Τα τελευταία χρόνια πολλοί θεραπεύονται ιδικά αν η θεραπεία αρχίσει από νωρίς.

Από τι προκαλείτε ο καρκίνος. Ο καρκίνος προκαλείται από διαταραχές των γονιδίων, που φυσιολογικά ελέγχουν την διαίρεση και τον θάνατο των κυττάρων. Πολλές φορές το κύτταρο έχει τη γενετική προδιάθεση και αρκεί η έκθεση σε επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως είναι διάφορες χημικές ουσίες ή ακτινοβολίες, για τη μετατροπή τους σε καρκινικό.  Μια σπάνια περίπτωση καρκίνου είναι όταν τα κύτταρα πιεστούν ισχυρά από έναν άλλον παράγοντα να χάσουν τον έλεγχο της αύξηση τους και να σχηματιστούν όγκοι. Επίσης και ο τρόπος ζωής μπορεί να προκαλέσει καρκίνο π.χ κάπνισμα , η υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος, η κακή διατροφή κ.α. Ο καρκίνος μπορεί να προσβάλει τον καθένα .Σήμερα ,εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με τη νόσο ή έχουν θεραπευτεί οριστικά από αυτήν. Όσο νωρίτερα ανιχνεύεται ο καρκίνος και ξεκινάει η θεραπεία του, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν για την επιτυχή αντιμετώπιση του .Συμπέρασμα ,ο καρκίνος δεν είναι μια μεταδοτική νόσο,και δεν μεταδίδεται από οποιονδήποτε τραυματισμό .Ο καρκίνος υπάρχει μέσα σε όλους μας,σε κάποιους μπορεί να μην εμφανιστεί και σε άλλους μπορεί να εμφανιστεί και να θεραπευτεί ,αλλά σε κάποιους μπορεί να μην θεραπεύεται και να προκαλέσει θάνατο.

Σημάδια και συμπτώσεις καρκίνου. Όταν ένας κακοήθεις όγκος υπάρχει στον οργανισμό μας μπορεί να προκαλέσει:πίεση σε ιστούς,σύμπτωμα πόνος. Να διηθεί σε αιμοφόρα αγγεία ,σύμπτωμα αιμορραγία .Ογκίδιο ή σκληρότητα οπουδήποτε στο δέρμα, όπως η σκλήρυνση ή διόγκωση στον μαστό ή σε άλλο σημείο του σώματος κ.ά.

Είδη καρκίνου Υπάρχουν πολλά είδη καρκίνου ,όπου μπορούν να υπάρξουν μέσα σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος μας. Οι πιο γνωστόι καρκίνοι είναι:του μαστού ,η λευχαιμία ,του ήπατος ,του τραχήλου της μήτρας ,του πνεύμονα ,των νευρών ,αλλά ένα είδος καρκίνου είναι και το μελάνωμα ,όπου είναι ένας καρκίνος του δέρματος αλλά γενικά δεν θεωρούνται πολλοί επικίνδυνα γιατί θεραπεύονται εύκολα χειρουργικά ή ακόμα με φάρμακα.

Η θεραπεία του καρκίνου. Η θεραπεία του καρκίνου μπορεί να γίνει μέσο χημειοθεραπείας ,ακτινοθεραπείας ,με ορμονοθεραπεία ,με ανοσοθεραπεία ,ή ακόμα και με μεταμοσχεύσεις μυελού και με χειρουργική θεραπεία .Γενικά οι τρεις βασικές θεραπείες είναι οι χημειοθεραπείες ,οι ακτινοθεραπείες και η χειρουργική.

Πρόληψη Οι παράγοντες που συμμετέχουν στην εμφάνιση του καρκίνου είναι το κάπνισμα, η υποκινητικότητα , η παχυσαρκία, η υπερβολική κατανάλωση θερμίδων και η λήψη υψηλών ποσοτήτων λιπαρών τροφών, καθώς και επεξεργασμένων σακχάρων .Για αυτό θα πρέπει να : Έχουμε υγιεινές διατροφικές επιλογές , όπου αποτελούν προστατευτική ασπίδα κατά του καρκίνου .Να περιορίσουμε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και στην περίπτωση που είμαστε καπνιστές να το ελαττώσουμε κατά πολύ!

Βιβλιογραφία -www.el.wikipedia.org -www.bestrong.org.gr