Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μετάδοση και αντιμετώπιση παθογόνων μικροοργανισμών

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μετάδοση και αντιμετώπιση παθογόνων μικροοργανισμών"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μετάδοση και αντιμετώπιση παθογόνων μικροοργανισμών
2ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Επιμέλεια: Κωτίτσας Αριστοτέλης

2 Μόλυνση: Είσοδος ενός παθογόνου μικροοργανισμού στον οργανισμό
Λοίμωξη: Εγκατάσταση και πολλαπλασιασμός του στον οργανισμό Λοιμώδη νοσήματα: Οι ασθένειες που προκαλούνται από παθογόνους μικροοργανισμούς

3 Κριτήρια του Κοχ 1882 Μια ασθένεια οφείλεται σε παθογόνο μικροοργανισμό όταν ο μικροοργανισμός: Ανιχνεύεται στους ιστούς ή στα υγρά του ασθενούς ή στον οργανισμό ατόμων που πέθαναν από αυτή την ασθένεια Μπορεί να απομονωθεί και να καλλιεργηθεί στο εργαστήριο Μπορεί να προκαλέσει την ίδια ασθένεια σε πειραματόζωα και να απομονωθεί εκ νέου από αυτά

4 Τοξίνες: Ουσίες που παράγουν τα μικρόβια και απειλούν την υγεία μας
Ενδοτοξίνες Βρίσκονται στο κυτταρικό τοίχωμα ορισμένων παθ. βακτ. Προκαλούν πυρετό, πτώση της πίεσης του αίματος κ.ά. Εξωτοξίνες Εκκρίνονται από τα παθ. βακτήρια Διασπείρονται στο εσωτερικό του ανθρ. οργανισμού Προσβάλουν, ανάλογα με τη φύση τους, συγκεκριμένα όργανα

5 Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί μεταδίδονται με:
Την τροφή και το νερό Την επαφή με μολυσμένα ζώα Τα σταγονίδια του βήχα Την άμεση επαφή με μολυσμένα άτομα Την επαφή με μολυσμένα αντικείμενα που έχουν χρησιμοποιηθεί από μολυσμένο άτομο

6 Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί εισέρχονται στον οργανισμό από:
Κάποια ασυνέχεια του δέρματος Τους βλεννογόνους που υπάρχουν σε κοιλότητες του οργανισμού (π.χ. στόμα, στομάχι, κόλπος)

7 Πρόληψη μολύνσεων – αντιμετώπιση μολύνσεων
Γνώση μηχανισμών ανάπτυξης και πολλαπλασιασμού μικροβίων Υιοθέτηση και τήρηση κανόνων υγιεινής, προσωπικής και δημόσιας

8 Κανόνες υγιεινής Ατομική υγιεινή
Τακτικό πλύσιμο (δέρμα, μαλλιά, χέρια) Καλό πλύσιμο λαχανικών Χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή Δημόσια υγιεινή Χλωρίωση νερού Παστερίωση τροφίμων (π.χ. το γάλα θερμαίνεται στους 62οC για μισή ώρα)

9 Αντιβιοτικά Χημικές ουσίες με αντιμικροβιακή δράση που παράγονται από βακτήρια, μύκητες και φυτά Το πρώτο αντιβιοτικό ανακαλύφθηκε το 1929 από τον Φλέμινγκ

10 Ο μύκητας Penicillium από τον οποίο παράγεται η πενικιλίνη

11 Τρόποι δράσης αντιβιοτικών
Παρεμποδίζουν τη σύνθεση του κυτταρικού τοιχώματος (πενικιλίνη) Προκαλούν διαταραχές στη λειτουργία της πλασματικής μεμβράνης Αναστέλλουν κάποια αντίδραση του μεταβολισμού του μικροοργανισμού Παρεμβαίνουν στις λειτουργίες αντιγραφής, μεταγραφής και μετάφρασης του γενετικού υλικού των μικροοργανισμών

12 Παρεμποδίζουν τη σύνθεση Παρεμβαίνουν στη
του κυτταρικού τοιχώματος Παρεμβαίνουν στη μετάφραση του γεν. υλικού Μεταγραφή Μετάφραση DNA mRNA Πρωτεΐνη Αντιγραφή Παρεμβαίνουν στις λειτουργίες αντιγραφής, μεταγραφής και μετάφρασης του γενετικού υλικού των μικροοργανισμών Ενζυμική μεταβολική αντίδραση Προκαλούν διαταραχές στη λειτουργία της πλασματικής μεμβράνης Αναστέλλουν κάποια αντίδραση του μεταβολισμού

13 Τα αντιβιοτικά: Δρουν επιλεκτικά καταστρέφοντας μόνο τους μικροοργανισμούς και όχι τα ανθρώπινα κύτταρα Δρουν μόνο κατά των βακτηρίων, των μυκήτων και των πρωτόζωων ΔΕΝ ΔΡΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΙΩΝ ΚΑΘΩΣ ΑΥΤΟΙ ΔΕ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ

14 τη γρίπη και τα κρυολογήματα…
Τα αντιβιοτικά δεν θεραπεύουν τη γρίπη και τα κρυολογήματα… Δεν είναι δική μου δουλειά

15 Προσοχή στην αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών γιατί έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία στελεχών βακτηρίων που είναι ανθεκτικά σε αυτά


Κατέβασμα ppt "Μετάδοση και αντιμετώπιση παθογόνων μικροοργανισμών"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google