Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους

2 Τροφή Η τροφή μας περιέχει διάφορες θρεπτικές ουσίες, όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, βιταμίνες, ορισμένα άλατα μετάλλων, φυτικές ίνες και νερό. Οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και τα λίπη είναι θερμιδογόνα, ενώ οι βιταμίνες, τα μέταλλα, οι φυτικές ίνες και το νερό είναι μη θερμιδογόνα. Ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί τις ουσίες αυτές για να εξασφαλίζει ενέργεια, να αναπτύσσεται, να διατηρεί τη δομή του, να εκτελεί φυσιολογικά τις λειτουργίες του και να παραμένει υγιής.

3 Διατροφή Όλες οι τροφές όμως δεν περιέχουν σε ίδιες ποσότητες όλες τις θρεπτικές ουσίες .Άλλες τροφές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες, άλλες σε υδατάνθρακες και άλλες σε λίπη. Για τον λόγο αυτό πρέπει καθημερινά να καταναλώνουμε πλήθος τροφών. Να έχουμε δηλαδή μια ισορροπημένη διατροφή!

4 Ποσότητες Τροφής Η ποσότητα της τροφής που χρειάζεται καθημερινά ο ανθρώπινος οργανισμός εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι το φύλο, η ηλικία ή οι δραστηριότητές του. Όταν προσλαμβάνουμε περισσότερη τροφή από αυτή που μας είναι απαραίτητη, τότε ο οργανισμός μας αποθηκεύει την περίσσεια της ενέργειας δημιουργώντας λίπος. Αν αυτό γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, το αποτέλεσμα θα είναι να παχύνουμε.

5 Μεσογειακή δίαιτα Η μεσογειακή δίαιτα περιλαμβάνει κυρίως ελαιόλαδο, ψάρια, όσπρια, πολλά φρούτα και λαχανικά. Με τη διατροφή αυτή, ο οργανισμός μας εξασφαλίζει όλες τις θρεπτικές ουσίες, καθώς και τις φυτικές ίνες που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της υγείας μας. Αντίθετα, διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες που βασίζεται στην συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ζωικού λίπους προκαλεί διαταραχές στην υγεία μας. Επιπλέον, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών και καρκίνου του εντέρου.

6 Δόντια Σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας μας παίζει η καλή μάσηση της τροφής. Τα δόντια βοηθούν στη μάσηση, αλλά και στην ομιλία και στην αισθητική εμφάνιση. Είναι σημαντικό να τα φροντίζουμε ώστε να παραμένουν υγιή. Η καταστροφή τους προκαλείται από μικροοργανισμούς που ζουν στο στόμα μας. Οι μικροοργανισμοί αυτοί τρέφονται με σάκχαρα, που παραμένουν ανάμεσα στα δόντια μας μετά από κάθε γεύμα, και αποβάλλουν οξέα. Τα οξέα καταστρέφουν την αδαμαντίνη και στη συνέχεια την οδοντίνη και έτσι προκαλείται τερηδόνα. Επίσης μπορούν να καταστρέψουν τα ούλα, προκαλώντας ουλίτιδα.

7 Τέλος!!!


Κατέβασμα ppt "Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google