Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Διατροφή και Ασθένειες

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Διατροφή και Ασθένειες"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Διατροφή και Ασθένειες

2 Τι είναι η διατροφή ; Η διατροφή είναι το σύνολο των διεργασιών που εμπλέκονται στην πρόσληψη και εκμετάλλευση ουσιών της τροφής από τους ζώντες οργανισμούς. Οι διεργασίες αυτές περιλαμβάνουν την πρόσληψη, πέψη, απορρόφηση και μεταβολισμό της τροφής.

3 Παχυσαρκία Η παχυσαρκία είναι η πάθηση που προκαλείται από υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα. Έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, οδηγώντας σε μείωση του προσδόκιμου ζωής και/ή αυξημένα προβλήματα υγείας.

4 Νευρική ανορεξία Η νευρική είναι μια διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται κυρίως από άρνηση για διατήρηση ενός υγιούς φυσιολογικού βάρους και έναν μανιώδη φόβο για την απόκτηση βάρους σε συνδυασμό με μια διαστρεβλωμένη εικόνα για τον εαυτό τους που μπορεί να διατηρηθεί από διάφορες προκαταλήψεις σχετικά με το σώμα, το φαγητό και την διατροφή τους.

5 Καρκίνος του παχέος εντέρου
Ο καρκίνος του παχέος είναι σπάνιος σε χώρες με χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος ή σε χορτοφάγους πληθυσμούς. Πιθανώς ευθύνεται το ζωικό λίπος που αυξάνει την κυτταρική διαίρεση στο επιθήλιο του εντέρου, ή/και καρκινογόνα που παράγονται κατά το μαγείρεμα ζωικών πρωτεινών σε υψηλή θερμοκρασία.

6 Υπέρταση Η υπέρταση (HTN) ή υψηλή αρτηριακή πίεσηείναι μία χρόνια πάθηση κατά την οποία η αρτηριακή πίεση στις αρτηρίες είναι αυξημένη. Αυτή η αύξηση της πίεσης κάνει την καρδιά να εργάζεται πιο εντατικά από το φυσιολογικό για να κυκλοφορεί το αίμα μέσω των αιμοφόρων αγγείων.

7 Στεφανιαία καρδιακή νόσος
Η στεφανιαία καρδιακή νόσος προκαλείται όταν οι αθηρωματικές πλάκες, γεμίζουν στον αυλό των αιμοφόρων αγγείων της καρδιάς, τα οποία ονομάζονται στεφανιαίες αρτηρίες και εμποδίζουν τη ροή του αίματος στην καρδιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη παροχή οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών στους ιστούς της καρδιάς.

8 Οστεοπόρωση Η οστεοπόρωση είναι χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών, κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας και ποιότητάς τους, με αποτέλεσμα αυτά με την πάροδο του χρόνου να γίνονται πιο εύθραυστα και λεπτά.

9 Μεταβολικό σύνδρομο Το Μεταβολικό Σύνδρομο έχει άμεση σχέση με τον ανθρώπινο μεταβολισμό και χαρακτηρίζεται ως ένα συνδυαστικό νόσημα. Στοιχεία του συνδρόμου αυτού είναι η κεντρικού τύπου παχυσαρκία (όταν το λίπος συσσωρεύεται στον κορμό), η υπέρταση, η δισλιπιδαιμία (μείωση της HDL-χοληστερόλης και αύξηση των τριγλυκεριδίων), η μικρολευκωματινουρία (μικρή ποσότητα λευκωματίνης στα ούρα) και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2.

10 Βασικές οδηγίες για μια υγιεινή διατροφή
1. Εξισορροπήστε την τροφή που τρώτε με την φυσική δραστηριότητα για να διατηρήσετε το βάρος σας. 2. Επιλέξτε διατροφή με επαρκή θρεπτικά συστατικά και μεγάλη ποικιλία τροφίμων. 3. Η διατροφή θα πρέπει να είναι χαμηλή σε λιπαρά, ιδίως κορεσμένα και χοληστερόλη. 4. Το διαιτολόγιο σας πρέπει να περιέχει αρκετά δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, φρούτα και λαχανικά, πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες.

11 Τι είναι η διατροφή; και οι βασικές οδηγίες για μια υγιεινή διατροφή : Μαρίνα Ραγκαβάνη
Παχυσαρκία : Ράμπελα-Όλγα Σκιαθά Νευρική Ανορεξία : Μαρία Παναγιωτοπούλου Καρκίνος του παχέος εντέρου : Μαριάνα Παπαζαφείρη Υπέρταση και Στεφανιαία καρδιακή νόσος Ρωξάνη –Ειρήνη Μπαριάμη Οστεοπόρωση και Μεταβολικό σύνδρομο Αλεξάνδρα Ντεντοπούλου


Κατέβασμα ppt "Διατροφή και Ασθένειες"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google