Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Χρόνια Απροφρακτική Πνευμονοπάθεια

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Χρόνια Απροφρακτική Πνευμονοπάθεια"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Χρόνια Απροφρακτική Πνευμονοπάθεια
Χρόνια Απροφρακτική Πνευμονοπάθεια Φίλιππος Παλαιολόγος 11 Νοεμβρίου 2012

2 Τι είναι η ΧΑΠ ; Πάνω από 210 εκατομμύρια παγκοσμίως νοσούν
Κάθε ώρα πεθαίνουν περίπου 250 άνθρωποι, (αριθμός μεγαλύτερος από τους θανάτους που οφείλονται στον καρκίνο των πνευμόνων και στον καρκίνο του μαστού μαζί).

3 Τι είναι η ΧΑΠ ; Είναι μια εξελισσόμενη και μη πλήρως αναστρέψιμη ασθένεια. Περιλαμβάνει δυο παθήσεις των πνευμόνων: (1) τη χρόνια βρογχίτιδα και (2) το εμφύσημα. Και οι δυο καταστάσεις προκαλούν απόφραξη στους σωλήνες απ ’τους οποίους διέρχεται ο αέρας που εισπνέουμε και εκπνέουμε. Πολύ συχνά οι δυο αυτές νόσοι συνυπάρχουν στον ίδιο ασθενή, γι’ αυτό τους έχει δοθεί κοινή ονομασία (ΧΑΠ).

4 Ποιά είναι τα συμπτώματα της ΧΑΠ;
Η δύσπνοια, ο βήχας και η παραγωγή πτυέλων. Κατά την άσκηση μπορεί να εμφανισθεί: συριγμός ή και σφίξιμο στο θώρακα, καθώς και φούσκωμα.

5 Από τι προκαλείται η ΧΑΠ;
Η πιο σημαντική αιτία που προκαλεί ΧΑΠ στο 90% περίπου των περιπτώσεων είναι το κάπνισμα. Η παθητική έκθεση στον καπνό του τσιγάρου συνεισφέρει στα συμπτώματα του αναπνευστικού, περιορίζει τη λειτουργία των πνευμόνων και μπορεί να οδηγήσει στην μετέπειτα ανάπτυξη της ΧΑΠ. Βεβαίως δεν αναπτύσσουν όλοι οι καπνιστές ΧΑΠ, γεγονός που σημαίνει ότι και άλλοι παράγοντες τροποποιούν τους κινδύνους για κάθε άτομο. Τέτοιοι είναι γενετικοί, περιβαλλοντικοί, επαγγελματικοί καθώς και διατροφικοί.

6 Ποια είναι η πορεία της ΧΑΠ;
Η φυσική πορεία της νόσου χαρακτηρίζεται από αργή και προοδευτική μείωση της αναπνευστικής λειτουργίας. Η πορεία αυτή είναι συνεχής και πολλές φορές παρουσιάζει επιδεινώσεις που καλούνται παροξύνσεις. Συχνότερο αίτιο παροξύνσεων αποτελούν οι λοιμώξεις του τραχειοβρογχικού δέντρου. Η ΧΑΠ είναι μια νόσος που μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό των δραστηριοτήτων, σε αναπνευστική ανεπάρκεια και σε κακή ποιότητα ζωής.

7 Διάγνωση της ΧΑΠ; Ποιός; Η διάγνωση της ΧΑΠ πρέπει να θεωρείται πιθανή σε κάθε ασθενή με ιστορικό έκθεσης στους παράγοντες κινδύνου (ιδίως σε χρόνιους καπνιστές) Συμπτώματα: προοδευτική δύσπνοια χρόνιο βήχας παραγωγή πτυέλων Μέθοδος διάγνωσης Σπιρομέτρηση.

8 Πρόληψη της ΧΑΠ; Ο μόνος τρόπος για την ελάττωση του αριθμού των ασθενών με ΧΑΠ είναι η μείωση του αριθμού των καπνιστών

9 Θεραπεία της ΧΑΠ; Το καλύτερο, αποδεδειγμένα, φάρμακο για την ΧΑΠ είναι η διακοπή του καπνίσματος. ΟΧΙ ΚΑΠΝΙΣΜΑ = ΟΧΙ ΧΑΠ

10 Θεραπεία της ΧΑΠ; Οριστική θεραπεία δεν υπάρχει. Στόχος της θεραπείας είναι η επιβράδυνση της επιδείνωσης της νόσου των αεραγωγών και η ανακούφιση των συμπτωμάτων. Τα γενικά μέτρα για όλους τους ασθενείς με ΧΑΠ περιλαμβάνουν την διακοπή του καπνίσματος, καθώς και τον εμβολιασμό με αντιγριππικό και πολυδύναμο αντιπνευμονιοκοκκικό εμβόλιο.  Τα εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά αποτελούν την κύρια θεραπεία για τα  συμπτώματα που προκαλούνται από τη ΧΑΠ Στη σοβαρή ΧΑΠ τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα ελαττώνονται επικίνδυνα και η χορήγησε κάθε περίπτωση που προκύπτει κάτι απρόοπτο. ση συμπληρωματικού οξυγόνου είναι ευεργετική. Ο ασθενής πρέπει να παρακολουθείται τακτικά και συστηματικά από πνευμονολόγο.

11 Πληροφορίες για τη ΧΑΠ;
ΧΑΠ:


Κατέβασμα ppt "Χρόνια Απροφρακτική Πνευμονοπάθεια"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google