Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ Η χοληστερόλη είναι κηρώδης στερόλη που βρίσκεται στη μεμβράνη των κυττάρων όλων των ιστών του σώματος, και στο πλάσμα του αίματος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ Η χοληστερόλη είναι κηρώδης στερόλη που βρίσκεται στη μεμβράνη των κυττάρων όλων των ιστών του σώματος, και στο πλάσμα του αίματος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ Η χοληστερόλη είναι κηρώδης στερόλη που βρίσκεται στη μεμβράνη των κυττάρων όλων των ιστών του σώματος, και στο πλάσμα του αίματος όλων των ζώων.

2 HDL Χοληστερόλη Η ουσία αυτή θεωρείται ευεργετική και είναι η «καλή» χοληστερίνη, καθώς δρα αντίθετα από την LDL. Απομακρύνει τη χοληστερόλη από την κυκλοφορία και την εναποθέτει στο ήπαρ, απ' όπου και μεταβολίζεται.

3 LDL Χοληστερόλη Η ουσία αυτή είναι η «κακή» χοληστερίνη και μεταφέρει τη χοληστερόλη από το ήπαρ στην κυκλοφορία.Όταν βρίσκεται πάνω από το όριο, θεωρείται επιβλαβής.

4

5 ΕΠΙΠΕΔΑ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Η χοληστερόλη χρησιμοποιείται κυρίως σε ζωικούς οργανισμούς.Xρησιμεύει στις κυτταρικές μεμβράνες.

6 Οι διαμοριακές δυνάμεις που αναπτύσσονται μεταξύ των μορίων της χοληστερόλης και του νερού που βρίσκεται εντός και εκτός κυττάρου συμβάλλει στη ρευστή αλλά αδιάσπαστη δομή της μεμβράνης.

7 Eχει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη νευρικών συνδέσμων του εγκεφάλου και βοηθάει τον οργανισμό στο σχηματισμό και την προστασία των νευρώνων και στη δημιουργία των ιστών των κυττάρων

8 Δεσμεύεται με πρωτεΐνες στις λιποπρωτεΐνες και βρίσκεται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση σε ιστούς που είτε την παράγουν είτε έχουν πυκνές μεμβράνες

9

10 ΠΑΘΗΣΕΙΣ-ΑΙΤΙΑ Κατά μία εκδοχή, η χοληστερίνη, όταν υπάρχει στο αίμα σε υπερβολικές τιμές αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών ασθενειών, που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

11 ΥΠΕΡΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑ Υπερλιπρωτεϊναιμία τύπου I: Συνήθως παρατηρούνται έντονοι πόνοι στην κοιλιά. Το ήπαρ και ο σπλήνας είναι διογκωμένα. Στην οφθαλμοσκόπηση τα αγγεία φαίνονται κιτρινωπά. Αίτια:Χαρακτηρίζεται από μεγάλη αύξηση των χυλομικρών.

12 ΥΠΕΡΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑ Υπερλιποπρωτεϊναιμία τύπου ΙΙ:Ο τύπος ΙΙα χαρακτηρίζεται από μεγάλη αύξηση της LDL χοληστερίνης. Οι τιμές της χοληστερίνης του πλάσματος είναι υψηλές, αλλά τα τριγλυκερίδια φυσιολογικά.

13 ΥΠΕΡΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑ Υπερλιποπρωτεϊναιμία τύπου ΙΙΙ: χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια αυξάνουν περίπου ισόποσα.Σχετικώς σπάνια.

14

15 Φυσική δραστηριότητα Η φυσική δραστηριότητα προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα: μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, της LDL-χοληστερόλης και μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της HDL- χοληστερόλης σε μερικά άτομα.

16

17 Διατροφή Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες του ατόμου.Δηλαδή να τρώει συγκεκριμένες τροφές.

18 Κατηγορία τροφίμων Ψωμί & Δημητριακά Λαχανικά Φρούτα Γαλακτοκομικά
Αβγά Κρέας, πουλερικά, ψάρι Η κατανάλωση όλων αυτών πρέπει να γίνεται με μέτρο.

19

20 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ http://www.incardiology.gr/pathiseis_lipidia/index.htm
xolisterol %CE%BB%CE%B7%CF%83%CF%84%CE%B5%C F%81%CE%B9%CE%BD%CE%B7&source=lnms&t bm=isch&sa=X&ei=gY_BUuOGAaWqyAPwn4CoCw &sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=962&bih=466


Κατέβασμα ppt "ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ Η χοληστερόλη είναι κηρώδης στερόλη που βρίσκεται στη μεμβράνη των κυττάρων όλων των ιστών του σώματος, και στο πλάσμα του αίματος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google