Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Καρδιαγγειακό και αναισθησία!

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Καρδιαγγειακό και αναισθησία!"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Καρδιαγγειακό και αναισθησία!

2 Τι είναι η αναισθησία ; Η έλλειψη συνειδητότητας, κατάσταση που μοιάζει με τον ύπνο και προκαλείται από τη χορήγηση ειδικών ουσιών, πριν από χειρουργική επέμβαση.

3 Τι είναι το καρδιαγγειακό σύστημα;
Το καρδιαγγειακό σύστημα είναι σύστημα οργάνων που είναι υπεύθυνο για την παροχή οξυγόνου καθώς και για την μεταφορά και ανταλλαγή ουσιών στα κύτταρα του οργανισμού. Το καρδιαγγειακό σύστημα αποτελείται από την καρδία, τις φλέβες, τις αρτηρίες και τα τριχοειδή αγγεία. Τα όργανα αυτά ανακυκλώνουν συνεχώς το αίμα στον οργανισμό.  

4

5 Τι είναι η καρδιά ; Η καρδιά είναι κοίλος μυς που αποτελείται από τέσσερις μυώδεις κοιλότητες, δύο πάνω με λεπτά τοιχώματα τα οποία ονομάζονται κόλποι και δύο κάτω με παχύτερα τοιχώματα που ονομάζονται κοιλίες. Ο δεξιός κόλπος της καρδιάς δέχεται το αίμα από όλα τα μέρη του σώματος μέσω των μεγάλων φλεβών, το προωθεί στη δεξιά κοιλία και από εκεί στην πνευμονική κυκλοφορία με στόχο την οξυγόνωσή του. Το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα προωθείται από τους πνεύμονες στον αριστερό κόλπο και από εκεί στην αριστερή κοιλία η οποία αποτελεί το πιο «δυνατό» και σημαντικό τμήμα του μυοκαρδίου γιατί με τη συστολή της προωθεί το οξυγονωμένο πλέον αίμα σε όλο το σώμα, μέσω της αορτής και των μεγάλων αρτηριών.

6

7 Αρτηρίες μεταφέρουν αίμα από την καρδιά προς τους ιστούς,διαχωρίζονται σε ελαστικές, μυώδεις και αρτηρίδια. Οι ελαστικές αρτηρίες είναι οι μεγαλύτερες και διακλαδίζονται στις μικρότερες μυώδεις αρτηρίες. Αυτές με την σειρά τους διακλαδίζονται στα αρτηρίδια. Φλέβες μεταφέρουν αίμα από τους ιστούς πίσω στην καρδιά. Έχουν μεγαλύτερη χωρητικότητα σε αίμα από τις αρτηρίες και έχουν πολύ λιγότερο μυϊκό και ελαστικό ιστό. Τριχοειδή αγγεία σχηματίζουν ένα εκτεταμένο δίκτυο που μπορεί να τροφοδοτήσει σχεδόν κάθε κύτταρο του οργανισμού. Το τοίχωμα τους είναι πολύ λεπτό και αποτελείται από μία μόνο στοιβάδα ενδοθηλιακών κυττάρων.

8 Η μικρή και μεγάλη κυκλοφορία του αίματος!

9 Παράγοντες που επηρεάζουν το καρδιαγγειακό σύστημα..
Ηλικία και φύλο Κάπνισμα Υψηλή αρτηριακή πίεση Υψηλή χοληστερίνη - χοληστερόλη Διαβήτης Οικογενειακό ιστορικό ή πρόωρα καρδιακά προβλήματα Παχυσαρκία Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ Άγχος

10 Επιδράσεις της αναισθησίας στο καρδιαγγειακό σύστηµα !
Τα περισσότερα αναισθητικά φάρµακα µειώνουν γενικά: τη συσταλτικότητα του µυοκαρδίου τη συµπαθητική δραστηριότητα τον αγγειακό τόνο Mε αποτέλεσµα την πρόκληση υπότασης και βραδυκαρδίας.

11 Παθολογίες που προκαλούν περισσότερες περίπλοκες από το κανονικό!!
στεφανιαία νόσο υπέρταση σακχαρώδη διαβήτη αρρυθµίες καρδιακή καρδιοπάθεια συµφορητική καρδιοπάθεια βαλβιδοπάθειες µειωµένο ενδαγγειακό όγκο από χρήση διουρητικών

12 Βιβλιογραφία http://en.wikipedia.org/wiki www.incardiology.gr
Theodorou Panayiota!

13

14

15


Κατέβασμα ppt "Καρδιαγγειακό και αναισθησία!"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google