Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ Στα πλαίσια του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το θέμα του καρκίνου του μαστού και της μαστεκτομής.Με.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ Στα πλαίσια του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το θέμα του καρκίνου του μαστού και της μαστεκτομής.Με."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ Στα πλαίσια του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το θέμα του καρκίνου του μαστού και της μαστεκτομής.Με κύριο στόχο μας να τονίσουμε τη σημασία της ΠΡΟΛΗΨΗΣ.

2 Ορισμός καρκίνου :Ο όρος «καρκίνος» δεν αποδίδεται σε μία και μόνη ασθένεια, αλλά σε μια ομάδα ασθενειών που χαρακτηρίζονται από τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Σε αντίθεση με τα φυσιολογικά κύτταρα στο σώμα μας, τα οποία αυξάνονται, διαιρούνται και πεθαίνουν με έναν αυστηρά ελεγχόμενο τρόπο, τα καρκινικά κύτταρα διαφέρουν διότι συνεχίζουν να διαιρούνται ανεξέλεγκτα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη μιας μάζας κυττάρων, που ονομάζεται όγκος Ορισμός μαστεκτομής : είναι ο ιατρικός όρος για τη χειρουργική αφαίρεση του ενός ή και των δύο μαστών, εν μέρει ή πλήρως. ΑΙΤΙΑ Ηλικία Κληρονομικότητα Διαταραχές της έμμηνου ρύσης Αλκοόλ Παχυσαρκία Κάπνισμα Λήψη αντισυλληπτικών χαπιών Ιστορικό Καρκίνου Καθιστική Ζωή Έκθεση σε ακτινοβολία Ατεκνία Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης

3

4

5 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Κάποια από τα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν τον καρκίνο του μαστού είναι τα εξής: 1)Εξόγκωμα ή σκλήρυνση στην περιοχή του μαστού ή και της μασχάλης 2)Διόγκωση λεμφαδένων της μασχάλης 3)Έκκριση υγρών από τη θηλή 4)Εισολκή δέρματος δηλαδή έλξη του δέρματος ή της θηλής προς το εσωτερικό του μαστού 5)Ερυθρότητα, ευαισθησία ή πόνοι στο στήθος. Σε αρχικό στάδιο ο καρκίνος του μαστού δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Αργότερα μπορεί να εμφανιστεί ψηλαφητό μόρφωμα, αλλαγή του χρώματος του δέρματος)

6 ΔΙΑΓΝΩΣΗ Ο καρκίνος του μαστού δεν προλαμβάνεται ακόμα πρωτογενώς διότι δεν γνωρίζουμε ακόμα τον παράγοντα δημιουργίας του αλλά δευτερογενώς με έγκαιρη διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία. Η δευτερογενής πρόληψη περιλαμβάνει αυτοεξέταση, κλινική εξέταση από ιατρό και μαστογραφία. Η διάγνωση ξεκινά όταν ανακαλυφθεί μια μάζα στο μαστό μετά από ψηλάφηση ή μαστογραφια ή υπέρηχο και στη συνέχεια ακολουθούν εξετάσεις ώστε να διευκρινιστεί η διαφορά ανάμεσα σε ένα συμπαγή όγκο και μια κύστη γεμάτη υγρό

7 ΘΕΡΑΠΕΙΑ Το αρχικό βήμα για την αντιμετώπιση της νόσου είναι η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου. Στη συνέχεια η μετεγχειρητική θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει Ακτινοθεραπεία, Χημειοθεραπεία, Ορμονοθεραπεία. Τα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη στην επιλογή της μετεγχειρητικής θεραπείας είναι το μέγεθος και η διαφοροποίηση του όγκου, η ύπαρξη ορμονικών υποδοχέων, το αποτέλεσμα της εξέτασης του Ηer2/neu και η γενική κατάσταση της υγείας. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου στη σύγχρονη εποχή. Tα τελευταία χρόνια, όμως, και με την πρόοδο της επιστήμης, υπάρχουν ακριβέστερες μέθοδοι έγκαιρης διάγνωσης, περισσότερο στοχευμένες χημειοθεραπείες, πιο αποτελεσματικά φάρμακα, καλύτερες και λιγότερο επεμβατικές χειρουργικές μέθοδοι, καλύτερα ανεκτή ακτινοθεραπεία και μεγάλη προσπάθεια στην έρευνα. Όλα αυτά είναι τα νέα ελπιδοφόρα μηνύματα τα οποία στέλνει η επιστήμη και τα οποία έχουν μπει στην καθημερινή πρακτική με στόχο να αλλάξουν προς το καλύτερο την αντιμετώπιση του καρκίνου μαστού.

8

9

10

11

12


Κατέβασμα ppt "ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ Στα πλαίσια του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το θέμα του καρκίνου του μαστού και της μαστεκτομής.Με."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google