Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

4.4 Τρόπος ζωής και ασθένειες

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "4.4 Τρόπος ζωής και ασθένειες"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 4.4 Τρόπος ζωής και ασθένειες

2 Ο άνθρωπος ανακαλύπτοντας τη μικροβιακή φύση των ασθενειών κατάφερε να ελέγξει ακόμα και να εξαφανίσει πολλές από αυτές. Δεν κατάφερε ακόμα να προστατευτεί από ασθένειες που σχετίζονται με τη δική του συμπεριφορά και συνήθειες όπως: Κατανάλωση ουσιών που προκαλούν εθισμό (εξαρτησιογόνες, π.χ. καπνός, οινοπνευματώδη ποτά, ναρκωτικά) Η έλλειψη άσκησης Η κακή διατροφή.

3 Εξαρτησιογόνες ουσίες
Οι εξαρτησιογόνες ουσίες διαταράσσουν την ομοιόσταση του οργανισμού επηρεάζοντας πρωτίστως τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Επηρεάζουν τη σωματική και ψυχική του κατάσταση, δηλ.: Τον τρόπο που συμπεριφέρεται Τον τρόπο που αισθάνεται Τον τρόπο που σκέφτεται

4 Επανειλημμένη χρήση μιας εξαρτησιογόνας ουσίας έχει ως αποτέλεσμα:
Σταδιακή μείωση των αποτελεσμάτων της Ο χρήστης αναγκάζεται να αυξήσει τις δόσεις της για να πετύχει το ίδιο αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο καφές.

5 Εθισμός Παρατεταμένη χρήση κάποιας εξαρτησιογόνας ουσίας οδηγεί αργά ή γρήγορα στον εθισμό, Δηλαδή σε μια ψυχοσωματική κατάσταση που δημιουργεί μια όλο και λιγότερο ελεγχόμενη επιθυμία να χρησιμοποιήσει ο χρήστης την ουσία αυτή.

6 Εξάρτηση Ψυχική εξάρτηση
Ο άνθρωπος αισθάνεται έντονη επιθυμία να επαναλάβει τη χρήση μιας εξαρτησιογόνας ουσίας, σε μικρότερα ή μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, για να μπορέσει να μετριάσει τη δυσφορία και το άγχος που αισθάνεται. Σωματική εξάρτηση Η κατάσταση, κατά την οποία, όταν ο χρήστης σταματήσει τη χρήση της εξαρτησιογόνας ουσίας, εμφανίζει συμπτώματα αντίθετα από τα αποτελέσματα που προκαλεί η συγκεκριμένη ουσία. Π.χ. καφεΐνη, η στέρησή της προκαλεί υπνηλία.

7 Σύνδρομο στέρησης Στις σοβαρότερες περιπτώσεις προκαλείται το σύνδρομο στέρησης, μια οργανική και μερικές φορές θανατηφόρα διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται από έντονες σωματικές μεταβολές (καρδιακές, αναπνευστικές, ενδοκρινολογικές κ.α. δυσλειτουργίες)

8 Μπορεί να καταπολεμηθεί ο εθισμός;
Η ψυχική και η σωματική εξάρτηση προκαλούν: δυσφορία, ένταση, πόνο και είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Ο χρήστης αναγκάζεται να ξαναπάρει την ουσία, για να μειώσει τις αρνητικές επιδράσεις που προκαλεί η αποχή του από αυτήν. Αν, όμως, ο χρήστης σταματήσει να κάνει χρήση, ο οργανισμός σταδιακά αναπροσαρμόζεται. Άρα μπορεί να καταπολεμηθεί ο εθισμός, μόνο που ο χρήστης θα βιώσει δυσάρεστες καταστάσεις στη διάρκεια της περιόδου που θα εμφανίζονται συμπτώματα στέρησης.

9 Άλλα προβλήματα υγείας που προκαλούν οι εξαρτησιογόνες ουσίες
Το κάπνισμα και η κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών έχουν ενοχοποιηθεί για διάφορα προβλήματα υγείας. Χρόνια βρογχίτιδα Καρκίνος του πνεύμονα Καρδιαγγειακά προβλήματα κ.α.


Κατέβασμα ppt "4.4 Τρόπος ζωής και ασθένειες"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google