Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ενημερωτική Εκδήλωση «Δεν καπνίζω, επιλέγω τη ζωή»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ενημερωτική Εκδήλωση «Δεν καπνίζω, επιλέγω τη ζωή»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ενημερωτική Εκδήλωση «Δεν καπνίζω, επιλέγω τη ζωή»

2 ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

3

4 Το κάπνισμα του τσιγάρου είναι η πιο διαδεδομένη μορφή κατανάλωσης του καπνού. Πρόκειται για μια συνήθεια που σε αρχικό στάδιο <<ξαφνιάζει>> και αναστατώνει τον ανθρώπινο οργανισμό. Το τσιγάρο για πολλούς ανθρώπους αποτελεί στοιχείο απόλαυσης ωστόσο μπορεί να προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό και στην υγεία.

5 Ανάμεσα στις περίπου ουσίες που ο οργανισμός των καπνιστών λαμβάνει με το κάπνισμα, εμπεριέχονται βλαβερές και καρκινογόνες ουσίες όπως η γνωστή σε όλους μας πίσσα, η νικοτίνη, αμμωνία, ασετόν καθώς επίσης και μονοξείδιο του άνθρακα ή ουσίες που χρησιμοποιούνται για την διατήρηση του νεκρού σώματος.

6 ΠΟΙΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΤΣΙΓΑΡΟ
Φορμαλδεΰδη Κυανιούχο άλας Νικοτίνη Τολουόλιο Αμμωνία Μπογιά

7 ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ
ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ Καρκίνος του στόματος. Καταστροφή των δοντιών. Προβλήματα στα ούλα. Δυσάρεστη αναπνοή, που έχει συνέπειες στις κοινωνικές συναναστροφές.

8 ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ
ΣΤΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Καρκίνος του πνεύμονα. Καρκίνος του λάρυγγα . Εμφύσημα. Βήχας, δύσπνοια, αλλοίωση και κόπωση της φωνής. Άσθμα, βρογχίτιδα και άλλες ασθένειες των πνευμόνων.

9 ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ
ΣΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Καρκίνος στομάχου. Καρκίνος σε διάφορα άλλα μέρη του πεπτικού συστήματος. Προβλήματα χώνευσης. Ένα μόνο τσιγάρο μετά το φαγητό καθυστερεί τη χώνεψη κατά μια ώρα. Καταστροφή θρεπτικών στοιχείων και βιταμινών με αποτέλεσμα την κακή θρέψη του σώματος. Ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν βλάβη των νεύρων, διαβητική νευροπάθεια και νεφρική ανεπάρκεια.

10 ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ
ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ Περιορίζει τις ποσότητες οξυγόνου που φτάνουν στους ιστούς. Η ελάττωση του οξυγόνου μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια. Αυξάνει τα επίπεδα της χοληστερόλης με αποτέλεσμα την πιθανότητα εμφράγματος. Στεφανιαία νόσος, καρδιακή προσβολή και άλλες ασθένειες. Το κάπνισμα βλάπτει κάθε κύτταρο του ανθρώπινου σώματος. Ακόμα και όργανα που δεν έρχονται καθόλου σε επαφή με τον καπνό, παθαίνουν βαριές βλάβες.

11 ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ
ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ Ο καπνιστής έχει τριπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξει κακοήθη καρκίνο του δέρματος από ένα μη καπνιστή. Εκτός από την περιοχή των χειλών που η καταστροφή του δέρματος είναι εμφανής, όλο το δέρμα του καπνιστή γερνάει με ταχύτερους ρυθμούς από αυτό του μη καπνιστή.

12

13 ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Το κάπνισμα έχει 50 τρόπους να σου καταστρέψει τη ζωή μέσω μιας ασθένειας και περισσότερους από 20 τρόπους για να σε οδηγήσει στο θάνατο. Οι μισοί από τους εφήβους κανονικούς καπνιστές, εάν συνεχίσουν το κάπνισμα, θα πεθάνουν από ασθένειες που προκλήθηκαν από αυτό.

14

15 ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ
ΤΥΦΛΩΣΗ – Το κάπνισμα είναι συχνή αιτία τύφλωσης. Όσο πιο νωρίς αρχίζει κάποιος να καπνίζει και όσο περισσότερα τσιγάρα ή άλλα προϊόντα του καπνού καπνίζει, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος για να καταστρέψει την όραση του και να τυφλωθεί. ΣΤΕΙΡΩΣΗ – Το κάπνισμα επηρεάζει το γενετικό υλικό, το DNA, των σπερματοζωαρίων. Επίσης μειώνει τις πιθανότητες σύλληψης για μια γυναίκα κατά 40%, ενώ οι γυναίκες που συνεχίζουν να καπνίζουν κατά την διάρκεια της κύησης έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να γεννήσουν ελλιποβαρές νεογνό. ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΥΦΥΙΑΣ – Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως το κάπνισμα προκαλεί σοβαρότατη απώλεια μνήμης. Στις έρευνες αποδείχθηκε πως οι καπνιστές παρουσιάζουν έως και 20% μικρότερη λειτουργία του εγκεφάλου και απώλεια ευφυΐας κατά το ίδιο ποσοστό. ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ ΠΡΩΟΡΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ

16 ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ
Διατάραξη της όρασης. Φαρυγγίτιδα (μια από τις πιο συχνές επιπτώσεις που εμφανίζεται σε νέα άτομα). Αλλοίωση της γεύσης, της ακοής και της όσφρησης. Μείωση της αντοχής. Τρεμούλιασμα των άκρων. Ίλιγγος. Νευραλγίες. Πόνους στομάχου και εντέρων. Στείρωση. Τοπικός ερεθισμός στα χείλη, στο στόμα και στη γλώσσα. Σοβαρότατη απώλεια μνήμης.

17 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ
Το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη αυξάνει τις αυτόματες αποβολές και τους πρόωρους τοκετούς, ενώ επιδρά αρνητικά και στην υγεία της εγκύου. Ακόμη, το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη αυξάνει τις πιθανότητες γέννησης νεογνών με μικρό βάρος, μήκος σώματος και περίμετρο κεφαλής.

18

19 Παρόλο που οι περισσότεροι καπνιστές φτάνουν στο σημείο να θεωρούν το τσιγάρο <<απαραίτητο>>, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε πως ο μόνος λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι το γεγονός πως οι ίδιοι οι καπνιστές (και κατά συνέπεια οι οργανισμοί τους) πλέον είναι εθισμένοι στο κάπνισμα (ως πράξη) καθώς επίσης και στις βλαβερές ουσίες του καπνού.

20 ΤΕΛΙΚΑ ΕΣΥ ΚΑΠΝΙΖΕΙΣ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ Η ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΕΣΕΝΑ ;;;
ΤΕΛΟΣ…!!! Ευχαριστώ για την παρακολούθηση, Στυλιάνα Κυριάκου Γ΄1


Κατέβασμα ppt "Ενημερωτική Εκδήλωση «Δεν καπνίζω, επιλέγω τη ζωή»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google