Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΝΙΤΡΙΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΝΙΤΡΙΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΝΙΤΡΙΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

2 Νιτρικά Πηγές έκθεσης νιτρικών Προϊόντα καπνού Φάρμακα
Εργασιακό περιβάλλον Ενδογενής παραγωγή (45-75%) Διατροφή 70%

3 Διατροφικές πηγές Λαχανικά Διατροφή Κρέας Νερό
Κουτσελίνης, Α., Τοξικολογία. ΑΘΗΝΑ: ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΥ Α.Ε.

4 Νιτρικά Η αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι mg/kg σωματικού βάρους. (WHO/JECFA)

5 Χρήση νιτρικών Αλόγιστη χρήση αζωτούχων λιπασμάτων προκαλεί μόλυνση του εδάφους και του νερού και οδηγεί στην Επιμόλυνση των λαχανικών ( όπως το κουνουπίδι, το μπρόκολο και το σπανάκι ενδέχεται να έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε νιτρικά). Βιομηχανία τροφίμων λόγω του ότι : παρεμποδίζουν την ανάπτυξη επικίνδυνων μικροοργανισμών, για την προσθήκη κόκκινου χρώματος για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες.

6 Νιτρικά Συναντώνται σε σημαντική ποσότητα στα επεξεργασμένα κρέατα, όπως λουκάνικα, μπέϊκον, σαλάμι και γενικότερα τα αλλαντικά, καθώς επίσης και στα καπνιστά.

7 Νιτρικά Τα νιτρικά από μόνα τους δεν είναι ιδιαίτερα τοξικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ωστόσο, φαίνεται ότι δημιουργείται πρόβλημα, όταν τα νιτρικά που εισέρχονται στον οργανισμό ανάγονται στις πιο ισχυρές οξειδωτικές ουσίες, τα νιτρώδη, τα οποία έχουν την ιδιότητα να οξειδώνουν το δισθενή σίδηρο (Fe2+) της αιμοσφαιρίνης σε τρισθενή (Fe3+), συνεπώς κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να προκαλέσουν τελικά μία νόσο, γνωστή ως μεθαιμοσφαιριναιμία.

8 Νιτρικά Νιτρικά Νιτρώδη Ισχυρές οξειδωτικές ουσίες Οξείδωση Fe (Fe3+), Μεθαιμοσφαιριναιμία* Αδυναμία δέσμευσης οξυγόνου Ανεπαρκής μεταφορά οξυγόνου Υποξία(>10%μεθαιμοσφαιρίνη ) Κόπωση Ζάλη Κυάνωση Σπασμοί Θάνατος μεθαιμοσφαιρίνη δεν έχει την δυνατότητα να δεσμεύσει το οξυγόνο ή το διοξείδιο του άνθρακα, γεγονός που συμβάλλει στην ανεπαρκή μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς, *

9 Νιτρικά Εάν η μεθαιμοσφαιρίνη φτάσει το 60-70% επέρχεται θάνατος

10 Νιτρώδη -Δευτερογενείς αμίνες- Νιτροζαμίνες
Σχηματισμός νιτροζαμινών από την αντίδραση των νιτρωδών με δευτερογενείς αμίνες, που ενδέχεται να απαντούν σε διάφορα τρόφιμα. Η βιομηχανία χρησιμοποιει τα νιτρώδη σε σημαντικό βαθμό, ιδιαίτερα σε επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος. Πρόσφατα, το 2015, το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον καρκίνο (CIRC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ,βασιζόμενο σε περισσότερες από 800 μελέτες, κατέταξε το επεξεργασμένο κρέας στην ομάδα 1 των καρκινογόνων προϊόντων και υλικών.

11 Νιτρικά Πιστεύετε ότι τα παράγωγα των νιτρικών, φαίνεται να προκαλούν νιτροζυλίωση της αίμης του κρέατος και σε συνδυασμό με άλλους μηχανισμούς να οδηγούν σε καρκινογένεση Όταν τα τρόφιμα περιέχουν νιτρικά ή υπάρχει πιθανότητα να σχηματιστούν νιτροζαμίνες μέχρι την κατανάλωσή τους, πραγματοποιείται προσθήκη ουσιών με αντιοξειδωτική δράση, όπως οι βιταμίνες C και E, για να μειώσουν την ταχύτητα σχηματισμού νιτροζαμινών.

12 Νιτρικά Για τα λαχανικά, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η εκτιμώμενη έκθεση στα νιτρικά μέσα από την κατανάλωσή τους δεν φαίνεται να οδηγεί σε σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, επομένως επικρατούν τα θετικά οφέλη των λαχανικών», (EFSA, 2008)


Κατέβασμα ppt "ΝΙΤΡΙΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google