Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αναβολικά.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αναβολικά."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αναβολικά

2 Τι είναι τα αναβολικά; Είναι οργανικές χημικές ενώσεις που προάγουν τον αναβολισμό, δηλαδή τις βιοχημικές διεργασίες του οργανισμού που οδηγούν σε σύνθεση μεγαλύτερων χημικών μορίων. Η χρήση τους άρχισε το 1940 για την καταπολέμηση της γεροντικής αδυναμίας, της ανορεξίας, και για την νεφρική ανεπάρκεια.

3 Τα αναβολικά διακρίνονται σε συνθετικά και φυσικά αναβολικά
Τα αναβολικά διακρίνονται σε συνθετικά και φυσικά αναβολικά  

4 Συνθετικά Αναβολικά Τα συνθετικά αναβολικά είναι παράγωγα της τεστοστερόνης Δυστυχώς όλα διατηρούν, αν και εξασθενημένη, την ανδρογόνο δράση τους. 

5 Φυσικά αναβολικά  Από τις ουσίες που φυσιολογικά υπάρχουν στον ανθρώπινο οργανισμό, ισχυρή αναβολική δράση διαπιστώθηκε ότι έχουν τα ανδρογόνα, δηλαδή οι ανδρικές γεννητικές ορμόνες, που παράγονται κυρίως από τους όρχεις και δευτερευόντως από τα επινεφρίδια.

6 Υπάρχει και θεραπευτική χρήση των αναβολικών Ορισμένες από αυτές τις βιολογικές ιδιότητες των αναβολικών έγινε προσπάθεια να αξιοποιηθούν θεραπευτικά σε περιπτώσεις που είναι επιθυμητή η αύξηση του αναβολισμού των πρωτεϊνών (π.χ. σε οστεοπόρωση, σε αναιμίες), ή στη "τόνωση" εξασθενημένων οργανισμών.

7 Παρενέργειες των αναβολικών Οι σημαντικότερες παρενέργειες από τη χρόνια λήψη των αναβολικών είναι:
Εμφάνιση φαινομένων αρρενοποίησης στις γυναίκες Διαταραχές της εμμήνου ρύσεως και αλλαγές στη μορφολογία των έξω γεννητικών οργάνων Δυσπεψία, οίδημα ή βλάβη του ήπατος Προδιάθεση αρτηριοσκλήρυνσης Πιθανή πρόκληση καρκίνου του ήπατος

8 Οι μελέτες σε πειραματόζωα
Μελέτες έγιναν σε πειραματόζωα των οποίων το νευρικό σύστημα είναι ανάλογο με το ανθρώπινο. Στόχος τους ήταν να εντοπιστεί ο συσχετισμός μεταξύ της λήψης αναβολικών ουσιών και της έκκριση της σεροτονίνης από τον εγκέφαλο, η έλλειψη της οποίας προκαλεί επιθετικότητα και κατάθλιψη. 

9 Χρήση αναβολικών από ενήλικες χρήστες 
Οι γυναίκες πρέπει να διατηρούν την δοσολογία τους χαμηλή ειδάλλως θα παρουσιάσουν ορισμένες ¨ανδροπρεπείς¨ παρενέργειες αλλά και προβλήματα εγκυμοσύνης Αντίθετα, στους άνδρες, μπορεί να εμφανιστούν προσωρινά παρενέργειες στο αναπαραγωγικό σύστημα.  

10 Χρήση αναβολικών κατά την εφηβική ηλικία Η χρήση τους έχει άμεσες συνέπειες στο νευρικό τους σύστημά και για αυτό εκδηλώνουν προβλήματα συμπεριφοράς, περιορίζεται η ανάπτυξη τους και αν υπάρχει χρόνια χρήση θα δημιουργήσουν προβλήματα στην καρδιά.

11 Επομένως, αν κάποιος αθλητής, που επιθυμεί να βελτιώσει τις επιδόσεις του, προσφεύγει στα αναβολικά, ρισκάρει την αθλητική του καριέρα, αλλά κυρίως την ίδια του την υγεία!

12 Η ερευνητική ομάδα Αλμπάνης Γιάννης Ελευθεριάδης Γιώργος Ζήσης Μιχάλης
Καϊογλίδης Χρήστος Ευχαριστούμε πολύ


Κατέβασμα ppt "Αναβολικά."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google