Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ – Σ.Μ.Ν..

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ – Σ.Μ.Ν.."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ – Σ.Μ.Ν.

2 Αντισύλληψη είναι η χρήση μίας ή περισσοτέρων συσκευών ή φαρμάκων με σκοπό την πρόληψη εγκυμοσύνης.

3 Ενδομήτρια σπειράματα
ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ Φυσικές μέθοδοι Μέθοδοι φραγμού Ενδομήτρια σπειράματα Ορμονικές μέθοδοι Χειρουργικές μέθοδοι

4 ΦΥΣΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ Μέθοδος του θηλασμού που εφαρμόζεται κατά την περίοδο της γαλουχίας Οι μέθοδοι αποχής (όταν τα ζευγάρια αποφεύγουν την σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια των γόνιμων ημερών)

5 ΜΕΘΟΔΟΙ ΦΡΑΓΜΟΥ Γυναικείο προφυλακτικό Κολπικός σπόγγος
Κολπικό διάφραγμα Σπερματοκτόνα (σε μορφή αφρού ή ζελέ ή κολπικά υπόθετα) Είναι εύκολα στη χρήση. Προσφέρουν κάποια προστασία στα Σ.Μ.Ν. Προκαλούν ερεθισμούς γι’αυτό η χρήση τους είναι περιορισμένη.

6 ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΑ ΣΠΕΙΡΑΜΑΤΑ
Σπιράλ Είναι πλαστικό ή μεταλλικό, τοποθετείται στο Ιατρείο. Πλεονέκτημα: προσφέρει αντισύλληψη για 5 έτη Προϋπόθεση: Πριν την τοποθέτηση του σπιράλ πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα να υπάρχουν: εγκυμοσύνη, καρκίνος τραχήλου, μήτρας και ωοθηκών, καθώς και συγγενείς ανωμαλίες διάπλασης της μήτρας και μεγάλα ινομυώματα.

7 ΟΡΜΟΝΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ Αντισυλληπτικά χάπια
Είναι πλέον από τους δημοφιλέστερους τρόπους αντισύλληψης. Πλεονεκτήματα: Μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καλοηθών παθήσεων του μαστού, καρκίνου της μήτρας, ωοθηκών και παχέος εντέρου κ.α. Το χάπι της επόμενης ημέρας προλαμβάνει την εγκυμοσύνη μετά από σεξουαλική επαφή που έγινε χωρίς ή με ανεπαρκή αντισύλληψη. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν μπορεί να αποτελεί τακτική αντισυλληπτική μέθοδο και πρέπει να λαμβάνεται μόνο από υπόδειξη γυναικολόγου.

8 Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα
Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα Σύφιλη Βλεννόρροια (γονόρροια) HPV – κονδυλώματα Γεννητικός Έρπης Χλαμύδια AIDS Ηπατίτιδες Β-C 

9 ΣΥΦΙΛΗ Προσβάλλει την επιδερμίδα, τους ιστούς, τα όργανα του σώματος, τον εγκέφαλο και τα νεύρα, προκαλώντας παράλυση, τρέλα και θάνατο. Συμπτώματα Εμφάνιση μικρών πληγών που συνήθως συνοδεύονται από πρήξιμο στους αδένες αριστερά ή δεξιά ανάλογα με το που θα εμφανιστεί η πληγή. Θεραπεία Η θεραπεία γίνεται με πενικιλίνη ή τετρακυκλίνη και πρέπει να την ακολουθήσουν ταυτόχρονα και οι δύο παρτενέρ.

10 ΒΛΕΝΝΟΡΡΟΙΑ Προκαλείται από το μικρόβιο του γονοκόκκου Συμπτώματα:
Εμφανίζοντα μετά από 10 μέρες. (πόνος, κάψιμο, πυρετός, μεταδίδεται απ’τη μητέρα στο έμβρυο και προσβάλλει την όραση) Θεραπεία Οι μολύνσεις από το γονόκοκκο αντιμετωπίζονται γρήγορα με την αντιβίωση.

11 HPV-ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ Αποτελούν μια μεγάλη ομάδα
και ο αριθμός τους υπολογίζεται γύρω στους 80. Προσβάλλουν κυρίως τον τράχηλο της μήτρας και τον κόλπο. Τα παιδιά μπορεί μολυνθούν από τον ιό κατά τον τοκετό. Προλαμβάνεται με το test Παπανικιλάου και με το τετραδύναμο εμβόλιο Gardasil που χορηγείται σε 3 δόσεις.

12 ΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΡΠΗΣ Είναι το πιο συχνό σεξουαλικά- μεταδιδόμενο νόσημα. Ο HSV-2 συνήθως προσβάλλει την γεννητική περιοχή (γεννητικός Έρπης). Ο ιός μεταδίδεται στο έμβρυο κατά τον τοκετό. Συμπτώματα Καύσος(κάψιμο) στην γεννητική περιοχή, οσφυαλγία, δυσουρία, γενική κακουχία, πυρετός, διόγκωση λεμφαδένων, φυσαλίδες στα γεννητικά όργανα και επώδυνα έλκη. Θεραπεία Δεν θεραπεύεται οριστικά και κάνει συχνές υποτροπές.Τα αντιικά φάρμακα έχουν καλά αποτελέσματα και οι ελπίδες για την παρασκευή εμβολίου φαίνεται ότι σε λίγο καιρό θα γίνουν πραγματικότητα.

13 ΧΛΑΜΥΔΙΑ Τα χλαμύδια είναι θεραπεύσιμο νόσημα. Τα συμπτώματα εμφανίζονται ημέρες από την στιγμή της μόλυνσης. Συμπτώματα Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι έκκριση κολπικών υγρών, πόνος κατά την σεξουαλική επαφή. Θεραπεία Γίνεται με πενικιλίνη, η οποία προσφέρει θεραπεία σε πολλά αφροδίσια νοσήματα.

14 AIDS (Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας)

15

16 ΝΤΑΠΙ ΜΙΚΕΛΑ ΠΑΠΑΖΑΧΑΡΙΑ ΕΛΕΝΗ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΝΕΦΕΛΗ Σχολικό έτος: 38o Γυμνάσιο Αθηνών


Κατέβασμα ppt "ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ – Σ.Μ.Ν.."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google