Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η εφηβεία αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά στάδια ανάπτυξης του ανθρώπου, κατά την οποία παρατηρούνται ραγδαίες ψυχολογικές και σωματικές αλλαγές που οδηγούν το άτομο στην κορύφωση της οργανικής του ανάπτυξης αλλά και στην τελική διαμόρφωση της προσωπικότητας του. Οι αυξημένες ενεργειακές ανάγκες σε αυτήν την ηλικία είναι γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς, καθώς κάθε έφηβος χρειάζεται ενέργεια για την αύξηση του μυικού ιστού, την ανάπτυξη του σκελετού και του νευρικού συστήματος καθώς και για την ανάπτυξη του γεννητικού συστήματος.

2 ΑΚΜΗ: Φλεγμονή των θυλακοκυττάρων του δέρματος που στιγματίζει τους εφήβους με σπυράκια στο πρόσωπο και επηρεάζει την ψυχολογία τους. Εμφανίζεται εξαιτίας διαφόρων παραγόντων όπως η κληρονομικότητα, η δυσλειτουργία των ορμονών, η αύξηση τον βακτηρίων και άλλων που ακόμα δεν έχουν βρεθεί. Κατά καιρούς έχουν κατηγορηθεί πολλά τρόφιμα όπως είναι η σοκολάτα, τα λιπαρά, το αλάτι κ.α. ότι ευθύνονται για την εμφάνιση της ακμής χωρίς αυτό να μπορεί να αποδειχθεί

3 ΑΝΑΙΜΙΑ . Ο έντονος ρυθμός ανάπτυξης, η έντονη αθλητική δραστηριότητα, αλλά και η μη ισορροπημένη διατροφή, καθιστά τους έφηβους επιρρεπείς στην εμφάνιση στερητικού τύπου αναιμιών, με συχνότερη τη σιδηροπενική αναιμία.

4 ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Παχυσαρκία είναι η κλινική κατάσταση στην οποία η υπερβολική αποθήκευση λίπους μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία του ατόμου. Έχει βρεθεί ότι η μέση κατανάλωση θερμίδων από τους εφήβους υπερβαίνει τις ημερήσιες συνιστώμενες σε πολύ υψηλά ποσοστά. Επιπλέον, η παχυσαρκία στους εφήβους επηρεάζεται από την κακή διατροφή και την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας. .

5 ΒΟΥΛΙΜΙΑ- ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ
Αν και είναι ευκολότερο να μιλάμε για την ανορεξία και την βουλιμία σαν ξεχωριστές καταστάσεις, οι ασθενείς συχνά υποφέρουν από συμπτώματα και των δύο παθήσεων. Πράγματι, συμβαίνει συχνά η βουλιμία να αναπτύσσεται μετά από μια περίοδο μηνών ή χρόνων με συμπτώματα ανορεξίας. Νευρική ανορεξία παθαίνουν όσοι δεν τρώνε καλά η καθόλου. Αυτό δημιουργείται περισσότερο στις γυναίκες παρά στους άντρες. Σχεδόν πάντα, η ανορεξία ξεκινάει με καθημερινή δίαιτα που αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της εφηβικής ζωής. Σε αντίθεση με την «φυσιολογική» δίαιτα, που διακόπτεται όταν επιτευχθεί το επιθυμητό βάρος, στην ανορεξία η δίαιτα και η μείωση του βάρους συνεχίζεται μέχρις ότου η πάσχουσα βρεθεί πολύ κάτω από το φυσιολογικό για την ηλικία της όριο βάρους. Αν και τεχνικά η λέξη ανορεξία σημαίνει «απώλεια της όρεξης» οι πάσχουσες από ανορεξία στην πραγματικότητα έχουν φυσιολογική όρεξη, αλλά ελέγχουν δραστικά τη λήψη τροφής.

6 ΑΛΚΟΟΛ Η κατανάλωση αλκοόλ σε πρώιμη ηλικία είναι ένα ανησυχητικό γνώρισμα των σχετικά πρόσφατων χρόνων που αφορά σε ένα μεγάλο βαθμό στις χώρες του Δυτικού κόσμου, καθώς επίσης και στη χώρα μας. Δεν είναι βέβαια πρωτοφανές το γεγονός ότι πολλοί έφηβοι δοκιμάζουν περιστασιακά διάφορες ουσίες, συμπεριλαμβανομένου και του αλκοόλ αλλά σε πολλές περιπτώσεις η χρήση είναι μόνο περιστασιακή και προσωρινή, σταματά δηλαδή μετά από κάποιο σύντομο χρονικό διάστημα. Σε κάποιες άλλες (και δυστυχώς ολοένα και περισσότερες) περιπτώσεις, δεν παρατηρείται περιστασιακή χρήση αλλά κατάχρηση αλκοόλ και συχνά η συστηματική κατάχρηση οδηγεί σε εξάρτηση.

7 ΕΤΟΙΜΟ ΠΡΟΧΕΙΡΟ ΦΑΓΗΤΟ
Το παχυντικό πρόχειρο φαγητό καταστρέφει τα κύτταρα του εγκεφάλου που ελέγχουν το βάρος, οδηγώντας έτσι σε ένα φαύλο κύκλο παχυσαρκίας λένε οι επιστήμονες. Τα ευρήματα μπορούν να εξηγήσουν γιατί είναι τόσο δύσκολο να χάσουν βάρος οι παχύσαρκοι. Στην ερώτηση: Συνήθως, πόσα γεύματα τρώτε εκτός σπιτιού την εβδομάδα;

8 ΤΕΡΗΔΟΝΑ Η τερηδόνα προκαλεί την προοδευτική καταστροφή των δοντιών και αποτελεί τη συχνότερη μολυσματική νόσο των παιδιών στον κόσμο. Η τερηδόνα ΔΕΝ είναι κληρονομική νόσος. Τα μικρόβια που την προκαλούν μεταδίδονται στο παιδί μετά από την ανατολή των πρώτων νεογιλών δοντιών του. Η μετάδοση των μικροβίων γίνεται από άτομα του οικογενειακού του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα από τη μητέρα, η οποία έχει συχνότερη επαφή μαζί του. Τα μικρόβια αυτά για να προκαλέσουν τερηδόνα χρειάζονται την παρουσία στο στόμα υδατανθράκων και κυρίως ζάχαρης. Η πιο γρήγορη και εκτεταμένη καταστροφή των νεογιλών δοντιών από τερηδόνα παρουσιάζεται σε παιδιά που χρησιμοποιούν μπιμπερό με γάλα ή άλλα γλυκά ροφήματα κυρίως κατά τη διάρκεια του νυκτερινού ύπνου.


Κατέβασμα ppt "ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google