Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Γ΄ Λυκείου

2 1.1 Παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία του ανθρώπου.
ΚΕΦ.1 ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ 1.1 Παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία του ανθρώπου.

3 Ομοιόσταση Είναι η ικανότητα του οργανισμού να διατηρεί σταθερές τις συνθήκες του εσωτερικού του περιβάλλοντος, παρά τις εξωτερικές μεταβολές. Ομοιοστατικοί μηχανισμοί στον ανθρώπινο οργανισμό ρυθμίζουν: τη θερμοκρασία του σώματος τη συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα το pΗ του αίματος (σταθερό στο 7,4) τα επίπεδα του CO2 στο αίμα

4 Παράδειγμα ομοιοστατικού μηχανισμού: Ρύθμιση της θερμοκρασίας του ανθρώπινου σώματος στους 36,6 0C
Οι θερμοϋποδοχείς ανιχνεύουν τις μεταβολές της θερμοκρασίας (π.χ. αύξηση) του περιβάλλοντος και ειδοποιούν τον εγκέφαλο με μηνύματα που αποστέλλουν στο κέντρο των γενικών αισθήσεων του εγκεφάλου Το ειδικό κέντρο της ρύθμισης της θερμοκρασίας αποστέλλει μηνύματα στους ιδρωτοποιούς αδένες και στα αγγεία του δέρματος προκαλώντας Έκκριση ιδρώτα Διαστολή των αγγείων Tα αγγεία που έχουν διασταλεί φέρουν μεγάλες ποσότητες αίματος προς την επιφάνεια του δέρματος, η οποία όμως έχει ψυχθεί λόγω της εξάτμισης του ιδρώτα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το αίμα που φθάνει στα αιμοφόρα αγγεία του δέρματος να ψύχεται και επιστρέφοντας με την κυκλοφορία στο εσωτερικό του οργανισμού μας να αποτρέπει την αύξηση της θερμοκρασίας του. Θερμοϋποδοχείς του δέρματος: Ειδικά νευρικά σωμάτια που ανιχνεύουν τις μεταβολές της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος.

5 Θερμοϋποδοχείς του δέρματος: Ειδικά νευρικά σωμάτια που ανιχνεύουν τις μεταβολές της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος

6 Διαταραχή της ομοιόστασης
Προκαλεί την εκδήλωση διαφόρων ασθενειών Η αδυναμία της αποκατάστασης της ομοιόστασης μπορεί να οδηγήσει σε ανεπανόρθωτη βλάβη του οργανισμού, ακόμη και στο θάνατο Αιτίες της διαταραχής της ομοιόστασης Παθογόνοι μικροοργανισμοί Ακραίες μεταβολές περιβαλλοντικών συνθηκών (θερμοκρασία, ακτινοβολίες, διαθεσιμότητα οξυγόνου) Τρόπος ζωής (κάπνισμα, αλκοόλ κτλ.)


Κατέβασμα ppt "ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google