Η ΠΟΛΗ ΦΑΝΤΑΣΜΑ. 2 3 Εικόνες από την Αμμόχωστο Αμμόχωστος Εισαγωγή Η δεύτερη μεγαλύτερη επαρχία της Κύπρου Βρίσκεται στα ανατολικά της Κύπρου Υπάρχουν.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Η Πρωτεύουσα της Κύπρου
Advertisements

ΘΕΡΜΟ ΑΙΤΟΛΩΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΟΔΗΓΟΣ ΞΕΝΑΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Βασίλης Κοντογιάννης Κορίνα Χρίστου Ε΄τάξη 10/3/2014
Η κατεχόμενη Αμμόχωστος Εργασία από τον Εμμανουήλ Βαμβατσούλη
Άγιος Ιλαρίωνας Το κάστρο του Άγιου Ιλαρίωνα βρίσκεται στην Κύπρο στην Κατεχόμενη επαρχία Κερύνειας Από Λάμπρο Παναγή, Λήδα Νεοφύτου, Σοφία Χριστοφόρου.
ΚΟΣΜΑΣ ΚΑΙ ΦΛΩΡΑ.  Τούρκικη Λίρα Η περιοχή που σήμερα ονομάζεται Τουρκία έχει κατοικηθεί από την Παλαιολιθική περίοδο, μεταξύ άλλων από διάφορους.
Η ΕΤΙΑ.
Γιαννης Πουρσανιδης Ε’1
ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΗ
H KATEXOMENH AMMOXΩΣΤΟΣ
Ηλιάνα Στυλλή Ε΄1 ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΔΙΕΚΔΙΚΩ
Αρχαιολογικά μνημεία και αξιοθέατα της επαρχίας Αμμοχώστου
Πραγα η «χρυση πολη».
Σκοπός του μαθήματος Οι μαθητές να γνωρίσουν βασικές πληροφορίες που αφορούν τα τείχη της Λευκωσίας, το συνεδριακό κέντρο και οργανισμούς που προάγουν.
Λ Ε Υ Κ Ω Σ Ι Α Σκοπός μαθήματος
Αρχαιολογικά μνημεία και αξιοθέατα επαρχίας Πάφου
Ομαδα : Δ ΜΠΟΥΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΛΟΥΔΗ ΜΑΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΕΠΑΡΧΙΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ
Η πόλη της Κερύνειας – εισαγωγικά Θέση Ονομασία Ιστορία
Γιάννης Βαρής Ε2’ 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Π. Τ. Δ
ΡΟΔΟΣ Αθηνά Παπακωνσταντίνου Στέλλα Φάσο Γιάννης Περιβολάρης.
Μνημεία & Αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης
Μνημεία της Κύπρου Τα μνημεία για τα οποία θα μιλήσουμε βρίσκονται στην επαρχία Πάφου της Κύπρου. Η Πάφος είναι μία από τις πιο όμορφες τουριστικές περιοχές.
Κερύνεια Σοφία Στόικα.
Το κατεχόμενο χωριό μου
Αρχαιολογικά μνημεία και αξιοθέατα της πόλης της Αμμοχώστου
Το Κάστρο της Μονεμβασιάς
Θέκλα Παναγή Αντρεανή Κωνσταντίνου Γιώργος Μαραθεύτης Δασκάλα:κα Χρύσω Κεττένη Α΄ Δημοτικό Σχολείο Κοκ\θιας Έτος: Θέκλα Παναγή Αντρεανή Κωνσταντίνου.
Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας
Η Πόλη της Πάφου Θέση Ιστορία Πληθυσμός Πολιτιστικές εκδηλώσεις
Μαρία , Δημήτρης Μαρία , Μαργαρίτα
ΚΥΠΡΟΣ.
Κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα
ΙΣΤΟΡΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο
Οι σταυροφορίες και η πρώτη άλωση της Πόλης.
Από τον Ειρηναίο Κωνσταντίνου
ΚΥΠΡΟΣ ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ. Η Κύπρος βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της Μεσογείου, πολύ κοντά στην Τουρκία, το Ισραήλ, τη Συρία και την.
Μουσεία και Θέατρα της Λεμεσού Ηλιάνα Αχιλλέως. Μουσεία Αρχαιολογικό επαρχιακό μουσείο: Το Επαρχιακό Αρχαιολογικό Μουσείο Λεμεσού ιδρύθηκε στα 1948 και.
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ……………….. Δεν ξεχνώ και αγωνίζομαι ΕπαρχίαΑμμοχώστου Επαρχία Αμμοχώστου Η πόλη και τα χωριά της.
Θέρμο Αιτολωακαρνανίας Το Θέρμο είναι κωμό- πολη της Αιτωλοακα- ρνανίας με επίσημο πληθυσμό κα- τοίκων.
Η βυζαντινή Κύπρος Κεφάλαιο 37 ο Η παρουσίαση διαμορφώθηκε από τον Πέτρο Σαμούχο.
1 Λευκωσία, η πρωτεύουσα της Κύπρου Από την Χρυσούλα Ευτυχίου Ειδικότητα: Εκπαιδευτικός Δημοτικής.
Οι άνθρωποι στη Μεσόγειο Τοιχογραφία από τη Σαντορίνη 17 αιώνες π.Χ. Απεικονίζεται εμπορική νηοπομπή.
Γεωργία Κλεάνθους, Θανάσης Κυριάκου, Ελένη Αντρέου Δασκάλα : Χρύσω Κεττένη Ά Δημοτικό Κοκινοτριμιθιάς
Η ΑΡΧΑΙΑ ΑΜΑΘΟΥΝΤΑ Μαρίνος Νεοκλέους Νικόλας Γερολέμου Χριστόφορος Πολυστυπιώτης.
Η ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ. Αναφέρεται με το όνομα αυτό, που σημαίνει κυριολεκτικά την πόλη τη χωμένη στην άμμο, από τον 4ο μ.Χ. αιώνα. Και πράγματι, η Αμμόχωστος υπήρξε.
1. Η Αμμόχωστος είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Το 1960 κατοικούσαν Έλληνες, 6120 Τούρκοι και 24 Μαρωνίτες. 2. Κατά τη διάρκεια της τουρκικής.
Αρχαιολογικό Πάρκο Πάφου
Αντρέας Αθανασιάδης Δ΄1
            13ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Εργασία στην Ιστορία Έτος Πράππα Κωνσταντίνα Ροπόκη Στέλλα
Από το Μάρκο Φοινικαρίδη Νοέμβριος, 2016
Κεφ. 2. Το νόημα και η εξέλιξη της χριστιανικής λατρείας
ΠΕΤΡΟΣ ΖΑΚΟΥ ΜΑΡΙΟΣ ΓΕΟΡΓΙΟΥ ΑΝΤΡΕΑΣ ΑΝΤΡΕΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΡΕΝΑΡΟΥ
1. Η Μινωική Κρήτη.
ΚΟΡΩΝΗ.
Δανάη Προδρόμου Νάγια Ρουσουνίδη
Διαδρομή Πάφος - Λεμεσός
ΚΑΣΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ Όλγα Καϊμακά Ε΄ Τάξη 43ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας.
Μηλιά Η Μηλιά βρίσκεται στη κατεχόμενη επαρχία της Αμμοχώστου. Βρίσκεται 21 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Αμμοχώστου. Ο πληθυσμός της κοινότητας από.
ΑΝΤΡΕΑ ΤΟΜΑΖΟΥ ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΡΕΑΝΑ ΦΛΩΡΙΔΗ
ΤΟ ΑΒΑΕΙΟ ΤΟΥ ΠΕΛΛΑΠΑΙΣ
Τα Τείχη της Αμμοχώστου Άντρεα Τσιηφτέ Έλενα Μικαίου
Καρανάσιου Κατερίνα Β’1 26/05/2017
Καστρο κερκυρασ 13ο Γυμνασιο πατρων 2017 Λυδία Χείρα Β'1.
H ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ.
ΝΟΜΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΒΙΛΛΥ ΚΑΝΝΑ Α1.
ΚΑΣΤΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ: ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ Ή ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΑΡΟΝ; Το κάστρο του Μυστρά Ο Μυστράς, γνωστός και ως Μυζηθράς στο Χρονικόν του Μορέως, ήταν μία.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η ΠΟΛΗ ΦΑΝΤΑΣΜΑ

2

3 Εικόνες από την Αμμόχωστο

Αμμόχωστος Εισαγωγή Η δεύτερη μεγαλύτερη επαρχία της Κύπρου Βρίσκεται στα ανατολικά της Κύπρου Υπάρχουν σ’ αυτήν πολλά μοναστήρια, εκκλησίες και αρχαιολογικοί χώροι Η Έγκωμη και η Σαλαμίνα είναι οι σημαντικότεροι αρχαιολογικοί χώροι της επαρχίας Αμμοχώστου Βρίσκονται σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία που συνδέονται με την εγκαθίδρυση της χριστιανικής θρησκείας στη Κύπρο. Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της βρίσκεται κάτω από τουρκική κατοχή. Πόλη «φάντασμα» για κάποιους … για μας πόλη που μας περιμένει. Θέση Είναι η ανατολικότερη επαρχία της Κύπρου. Είναι κτισμένη στη θέση της αρχαίας Αρσινόης. Πρωτεύουσα της είναι η ομώνυμη πόλη, γνωστή με το όνομα Βαρώσια. 4

Ιστορία Ιδρύθηκε τον 3ο αιώνα π.χ. από το βασιλιά της Αιγύπτου Πτολεμαίο Φιλάδελφο ο οποίος την ονόμασε Αρσινόη. Το 647 μ.χ οι άραβες κυρίευσαν την Σαλαμίνα όπου ήταν η σημαντικότερη πόλη στη περιοχή, έτσι οι κάτοικοι της εγκαταστάθηκαν στην Αμμόχωστο. Από τότε άρχισε να ακμάζει. Το 1191 μ.χ. ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος (Γ΄ σταυροφορία) κατέλαβε την Αμμόχωστο. Το 1291 μ.χ. εγκαταστάθηκαν σε αυτή πρόσφυγες από την Άκρα της Μικράς Ασίας και τότε άρχισε η πραγματική ανάπτυξη της. Το 1376 μ.χ. κυριεύτηκε από τους Γενουάτες, οι οποίοι βοήθησαν τη πόλη να γίνει σπουδαίο εμπορικό λιμάνι. Το 1489 μ.χ. η Αικατερίνη Κορνάρο παρέδωσε τη Κύπρο στους Ενετούς. Το 1571 ο Λαλά Μουσταφάς μετά από 11 μήνες πολιορκία κατάφερε να καταλάβει την Αμμόχωστο με τεράστιες απώλειες του στρατού του. 5

Ιστορία Μετά τον πόλεμο μεταξύ Τούρκων και Ενετών, τους σεισμούς, το γκρέμισμα των εκκλησιών και άλλων κτιρίων για τη κατασκευή της διώρυγας του Σουέζ, η πόλη ερημώθηκε. Το 1878 οι Τούρκοι πούλησαν τη Κύπρο στους Άγγλους όπου και συνέβαλαν στη σταδιακή οικονομική ενίσχυση της πόλης. Μετά την απελευθέρωση από τους Άγγλους το 1960 η Αμμόχωστος έγινε μια από τις σημαντικότερες επαρχίες της Κύπρου. Μέχρι το 1974 είχε αποκτήσει τη φήμη του σπουδαιότερου τουριστικού κέντρου της Κύπρου. Το 1974 λειτουργούσαν σ’ αυτή ξενοδοχεία που διάθεταν συνολικά κλίνες. Σήμερα η Αμμόχωστος είναι μια ερειπωμένη πόλη. Ο τουρκικός στρατός κατοχής δεν επιτρέπει την εγκατάσταση των κατοίκων της. 6

7

8

9

10

Το φεστιβάλ του πορτοκαλιού Ο κατακλυσμός Τα σχολεία της πόλης ήταν κέντρα πνευματικής ζωής, έδιναν παραστάσεις αρχαίων τραγωδιών, αναπαραστάσεις κυπριακών εθίμων κ.α. 11 Πολιτιστικές εκδηλώσεις

Αρχαιολογικά μνημεία Τα τείχη 1. Περιτριγυρίζουν τη παλιά πόλη. Έχουν ύψος περίπου 50 πόδια και πάχος 27 πόδια.Χτίστηκαν από τους Λουζινιανούς και τελειοποιήθηκαν από τους Ενετούς. Έχουν δύο πύλες, την πύλη ξηράς και την πύλη θάλασσας. 2. Κατά τη τουρκική εισβολή του 1571 τα τείχη άντεξαν σε 11 μήνες πολιορκία. Σήμερα διατηρούνται σε καλή κατάσταση. 12

13 Το Βενετσιάνικο παλάτι Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και ήταν το παλάτι των Λουζινιανών βασιλιάδων της Κύπρου. Επί τουρκοκρατίας χρησιμοποιήθηκε ως κρατική φυλακή. Αρχαιολογικά μνημεία

Ο πύργος του Οθέλλου Ήταν η ακρόπολη της Αμμοχώστου. Χτίστηκε από τους Λουζινιανούς και τελειοποιήθηκε από τους Ενετούς. Στη κύρια είσοδο βρίσκεται το λιοντάρι που ήταν το έμβλημα της Βενετίας. Η εκκλησία των Αγίων Πέτρου και Παύλου Χτίστηκε το 14ο αιώνα από τον πλούσιο έμπορα Σίμων Νοστράνο. Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Εξορινού Χτίστηκε αρχικά από τη Νεστοριανή κοινότητα το 1359 μ.χ. Τα μέλη αυτής της κοινότητας κατάγονταν από τη Συρία. 14 Αρχαιολογικά μνημεία

Ανακεφαλαίωση 15 Εισαγωγικά στοιχεία για την Αμμόχωστο Ιστορικά και μυθολογικά στοιχεία Πολιτιστικές εκδηλώσεις στη πόλη Αμμοχώστου (πριν το 1974) Αρχαιολογικά μνημεία της πόλης Αμμοχώστου Τουριστική σημασία Αμμοχώστου Μέχρι το 1974

16

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!! 17