Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΝΟΜΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΒΙΛΛΥ ΚΑΝΝΑ Α1.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΝΟΜΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΒΙΛΛΥ ΚΑΝΝΑ Α1."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΝΟΜΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΒΙΛΛΥ ΚΑΝΝΑ Α1

2 ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης βρίσκεται στη βορειοανατολική Ελλάδα στο κέντρο της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας Θράκης. Στα βόρεια σύνορα της βρίσκεται η Βουλγαρία, στα ανατολικά ο ποταμός Έβρος ,στα δυτικά η Ξάνθη, ενώ στα νότια βρέχεται από το θρακικό πέλαγος.  Η έκταση της ΠΕ Ροδόπης ανέρχεται σε 2.543 km², ενώ σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ο Νομός εμφανίζει κατοίκους

3 ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Το βόρειο τμήμα της ΠΕ καταλαμβάνεται από τον ορεινό όγκο της Ροδόπης και περιλαμβάνει περίπου το 1/3 της έκτασής του. Ισχυρό ανάγλυφο  εμφανίζεται και στο νοτιοανατολικό άκρο όπου το όρος Ισμαρος. Η λοιπή έκταση είναι πεδινή κατάλληλη για καλλιέργειες ενώ στο νότιο μέρος του νομού υπάρχει ένα σύμπλεγμα λιμνοθαλασσών τεράστιας οικολογικής σημασίας. 

4 ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Κατά τους αρχαϊκούς χρόνους στην περιοχή κατοικούσαν σκυθικά φύλα, ενώ κατά τον Τρωικό πόλεμο οι Θράκες φέρονται ως σύμμαχοι των Τρώων. Την εποχή των αποικιών εγκαταστάθηκαν Έλληνες άποικοι από τη Χίο ως δεύτερο αποικιακό κύμα των Αθηναίων. Το σημαντικότερο αστικό κέντρο της αρχαιότητας ήταν η πόλη της Μαρώνειας η οποία αναφέρεται ως φόρου υποτελής στην Αθήνα με μεγάλο ποσό πράγμα που υποδηλώνει την οικονομική της ευμάρεια.

5 ΚΟΜΟΤΗΝΗ Η Κομοτηνή είναι πρωτεύουσα της ελληνικής Θράκης, βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Ελλάδας, στον νομό Ροδόπης. Είναι έδρα της διοικητικής περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης. Στην Κομοτηνή, επίσης, έχει την έδρα του το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

6 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Το Βυζαντινό Φρούριο. Τα σημερινά τείχη στη πόλη είναι ερείπια βυζαντινού κάστρου το οποίο ανεγέρθηκε στην τον 4ο αιώνα μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο Α΄ ( μ.Χ.). Ήταν τετράπλευρο με τέσσερις εισόδους, 16 πύργους και είχε ύψος 9,6μ.

7 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Το Βυζαντινό φρούριο.

8 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Το Γενί Τζαμί Σημαντικό οθωμανικό μνημείο το οποίο έχει τετράγωνη αίθουσα προσευχής με μοναδικό θόλο.  Η κατασκευή του χρονολογείται στο διάστημα 1600 και 1618 και ιδρύθηκε από τον Εκμεκτσίογλου Αχμάντ Πασά.

9 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Το Γενί Τζαμί.

10 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Ο Πύργος του Ωρολογιού δίπλα στο Γενί Τζαμί βρίσκεται ο Πύργος του Ωρολογίου ο οποίος αποτελεί δείγμα του οθωμανικού εκσυγχρονισμού. Συνιστά αφιέρωμα του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ και χρονολογείται από το Η σημερινή μορφή του Πύργου είναι διαφορετική από την αρχική κατασκευή λόγω αρχιτεκτονικών επεμβάσεων που έγιναν την δεκαετία του 1950.

11 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Ο Πύργος του Ωρολογιού.


Κατέβασμα ppt "ΝΟΜΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΒΙΛΛΥ ΚΑΝΝΑ Α1."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google