Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Καρανάσιου Κατερίνα Β’1 26/05/2017

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Καρανάσιου Κατερίνα Β’1 26/05/2017"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Καρανάσιου Κατερίνα Β’1 26/05/2017
Κάστρο Ναυπάκτου Καρανάσιου Κατερίνα Β’1 26/05/2017

2 Ποιο είναι αυτό το κάστρο;
Το κάστρο της Ναυπάκτου βρίσκεται στην κορυφή του λόφου που δεσπόζει στη πόλη. Στα Δυτικά αυτής σε υψόμετρο περίπου 200 μέτρων. Ο λόφος αυτός έχει σχήμα πυραμίδας. Οι μεγαλοπρεπείς οχυρώσεις της Ναυπάκτου που οφείλονται με διαδοχικές κατασκευαστικές φάσεις και κλιμακώνονται από την αρχαιότητα έως και την τουρκοκρατία, παρά τις καταστροφές και φθορές που έχουν υποστεί αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά και καλοδιατηρημένα παραδείγματα φρουριακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα.

3 Η Ιστορία του…(α) Τη σημερινή του μορφή την οφείλει στους Ενετούς .Η Ναύπακτος είχε μεγάλη στρατηγική σημασία για τη Βενετία και κατά την πρώτη περίοδο της Ενετοκρατίας ( ) προσπάθησαν να την προστατέψουν από τους προελαύνοντες Οθωμανούς χτίζοντας ισχυρό κάστρο.

4 Η Ιστορία του…(β) Το Κάστρο της Ναυπάκτου βρίσκεται τη θέση της αρχαίας ακρόπολης. Αρχικά το κατείχαν οι Λοκροί. Κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο ήταν η σημαντικότερη ναυτική βάση των Αθηναίων. Το 191 π.Χ. κατελήφθη από τους Ρωμαίους. Το 553 μ.Χ. η Ναύπακτος καταστράφηκε από σεισμό.

5 Αρχιτεκτονική του κάστρου…
Δύο βραχίονες, τμήματα τείχους τα οποία ξεκινούν από την ακρόπολη και ακολουθούν την κλίση του εδάφους, κατεβαίνουν ο ένας ανατολικά και ο άλλος δυτικά και κλείνουν την είσοδο του μικρού λιμανιού. Τέσσερα εγκάρσια τμήματα τείχους ενώνουν τους δύο αυτούς βραχίονες σχηματίζοντας από την κορυφή ως τη θάλασσα πέντε αμυντικά περιτειχίσματα ή διαζώματα. Στα δύο κατώτερα εξ αυτών εκτείνεται ο οικισμός μέσα στο φρούριο και το λιμάνι της Ναυπάκτου.

6 Οχυρωματικά στοιχεία…
Το κάστρο της Ναυπάκτου προστατευόταν από μία τάφρο η οποία εκτείνονταν ανατολικά στους δύο χαμηλότερους περιβόλους και δυτικά περιορίζονταν στον πρώτο εξωτερικό περίβολο από την πλευρά της θάλασσας. Οι πύλες του κάστρου είναι τέσσερις και ανοίγονται στα περιμετρικά τείχη. Η ανατολική πύλη του εξωτερικού περιτειχίσματος (κατώτερου διαζώματος), η επονομαζόμενη πύλη των Σαλώνων δεν σώζεται σήμερα. Κοντά στην ανατολική πύλη του αμέσως επόμενου τειχίσματος υπάρχει κυκλικός πύργος, στην εξωτερική πλευρά του οποίου βρίσκεται πλάκα με επίπεδο ανάγλυφο του λιονταριού του αγίου Μάρκου.

7 Το βενετσιάνικο κάστρο...

8 Ευχαριστώ για την προσοχή σας!!!
Καρανάσιου Κατερίνα Β1 26/05/2017


Κατέβασμα ppt "Καρανάσιου Κατερίνα Β’1 26/05/2017"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google