Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΗ
ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ Ε΄ ΤΑΞΗΣ : Άντρεα Μιχαέσκου, Νικολέτα Κυρίλλου, Γιώργος Κλεάνθους.

2 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
Η Λευκωσία (Nicosia) είναι χτισμένη πάνω στον Πεδιαίο ποταμό. Στην αρχαιότητα η πόλη ονομαζόταν Λήδρα και ήταν ένα από τα δώδεκα βασίλεια της αρχαίας Κύπρου που είχαν ιδρυθεί από τους Αχαιούς μετά το τέλος του Τρωικού πολέμου. Ναός Αγίας Σοφίας ( Λευκωσία)

3 Η Λευκωσία καταλήφθηκε από πολλούς λαούς
Η Λευκωσία καταλήφθηκε από πολλούς λαούς Έγινε πρωτεύουσα της Κύπρου στη βυζαντινή εποχή, όταν οι Άραβες το 647 μ.Χ κατέστρεψαν τη μέχρι τότε πρωτεύουσα του νησιού Σαλαμίνα. Αραβικές επιδρομές

4 ΦΡΑΓΚΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΝΕΤΟΚΡΑΤΙΑ
Από το 1192 άρχισε η περίοδος της Φραγκοκρατίας , που κράτησε ως το 1489. Η Λευκωσία ήταν έδρα των Λουζινιάν βασιλέων του νησιού. Κτίσθηκαν τότε τα τείχη της πόλης και ο μεγάλος γοτθικός καθεδρικός ναός της Αγίας Σοφίας στην κατεχόμενη Λευκωσία.

5 Το 1567 οι Βενετοί έκτισαν τις νέες οχυρώσεις της Λευκωσίας, αυτές που σώζονται ως σήμερα.

6 ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ Το 1570 η Λευκωσία πολιορκήθηκε από τους Οθωμανούς- Τούρκους που είχαν εισβάλει στην Κύπρο. Η πολιορκία της Λευκωσίας από τους Τούρκους.

7 Η πόλη άντεξε μια σκληρή πολιορκία για 40 μέρες
Η πόλη άντεξε μια σκληρή πολιορκία για 40 μέρες. Τότε γνώρισε τη μεγαλύτερη καταστροφή όταν ο Σελήμ ο Β΄ κατέλαβε την πόλη και έσφαξε κατοίκους. Το 1821, στην πλατεία, μπροστά στο σεράι του Τούρκου Πασά, δολοφονήθηκε ο αρχιεπίσκοπος Κυπριανός κι οι πρόκριτοι της πόλης.

8 Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας (1570 -1878 μ. Χ
Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ( μ.Χ.) η Λευκωσία γνώρισε την παρακμή ( όπως και ολόκληρη η Κύπρος). Άρχισε και πάλι να αναπτύσσεται μετά την κατάληψη της Κύπρου από τους Άγγλους, το 1878.

9 Το 1905 αρχίζει να λειτουργεί ο Κυπριακός Κυβερνητικός Σιδηρόδρομος στην Ευρύχου (στα δυτικά) και την Αμμόχωστο ( στα ανατολικά ). Κυπριακός Κυβερνητικός Σιδηρόδρομος

10 Λόγω των διακοινοτικών ταραχών, που άρχισαν τα Χριστούγεννα του 1963, η πόλη μοιράστηκε σε ελληνικό και σε τουρκικό τμήμα. Μετά το 1974, εξακολούθησε να είναι μοιρασμένη. Έχει 11 μεγάλες εκκλησίες και τα τεμένη που υπάρχουν είναι μεσαιωνικές εκκλησίες που μετατράπηκαν από τους Τούρκους κατακτητές σε μωαμεθανικούς ναούς.

11 Η ΑΞΕΧΑΣΤΗ ΜΟΡΦΟΥ Η Μόρφου είναι κωμόπολη της επαρχίας Λευκωσίας.
Η πόλη ήταν γνωστή για τα εσπεριδοειδή της και κυρίως τους πορτοκαλεώνες της . Κάθε χρόνο μάλιστα γινόταν , όπως και στην Αμμόχωστο , η γιορτή του πορτοκαλιού που διαρκούσε δύο εβδομάδες .

12 Η Μόρφου ιδρύθηκε από τους Σπαρτιάτες που έφεραν και τη λατρεία της Αφροδίτης, όπως ο Αγαπήνωρ στην Πάφο. Κατά τον μεσαίωνα λόγω των αραβικών επιδρομών στην περιοχή εγκαταστάθηκαν ακρίτες οι οποίοι εισήγαγαν στο νησί και την λατρεία του Άγιου Μάμα , ο οποίος ήταν προστάτης τους. Κατά την Αγγλοκρατία ανακηρύχθηκε ανεξάρτητος δήμος, το 1883, με δήμαρχους Ελληνοκύπριους αλλά και Τουρκοκύπριους. Η εκκλησία του Αγίου Μάμα της Μόρφου

13 Στις 14 Αυγούστου του 1974 κατά τον δεύτερο Αττίλα η Μόρφου καταλήφθηκε από τον Τούρκικο στρατό.
Το 1973 δημιουργήθηκε η Επισκοπή Μόρφου με πρώτο μητροπολίτη τον Χρύσανθο Σαρρηγιάννη. Κατά την κυρίαρχη εκδοχή, το όνομα προέρχεται από τη λέξη Μορφώ, προσωνύμιο της θεάς Αφροδίτης. Ο Άγιος Μάμας


Κατέβασμα ppt "ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google