Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΑΣΤΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ: ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ Ή ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΑΡΟΝ; Το κάστρο του Μυστρά Ο Μυστράς, γνωστός και ως Μυζηθράς στο Χρονικόν του Μορέως, ήταν μία.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΑΣΤΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ: ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ Ή ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΑΡΟΝ; Το κάστρο του Μυστρά Ο Μυστράς, γνωστός και ως Μυζηθράς στο Χρονικόν του Μορέως, ήταν μία."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΑΣΤΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ: ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ Ή ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΑΡΟΝ; Το κάστρο του Μυστρά
Ο Μυστράς, γνωστός και ως Μυζηθράς στο Χρονικόν του Μορέως, ήταν μία οχυρωμένη ελληνική πόλη και πρώην δήμος (Δήμος Μυστρά) στη Λακωνία της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ευρισκόμενος στον Ταΰγετο, κοντά στην αρχαία Σπάρτη, ο Μυστράς υπήρξε πρωτεύουσα του βυζαντινού Δεσποτάτου του Μυστρά τον 14ο και 15ο αιώνα. Η περιοχή παρέμεινε κατοικημένη καθ' όλη τη διάρκεια της οθωμανικής περιόδου, όταν εσφαλμένα θεωρήθηκε από τους δυτικούς ταξιδιώτες ότι ήταν η αρχαία Σπάρτη. Τη δεκαετία του 1830, εγκαταλείφθηκε και χτίστηκε η νέα πόλη της Σπάρτης, περίπου 8 χιλιόμετρα ανατολικά.

2 Ονομασία. Από πού προέκυψε το όνομα του κάστρου; Το ύψωμα στο οποίο χτίστηκε το κάστρο είχε απότομη και κωνοειδή μορφή και ονομαζόταν Μυζυθράς , και μετά από παραφθορά, Μυστράς. Το «Μυζυθράς» προέρχεται είτε από το όνομα παλαιότερου ιδιοκτήτη που λεγόταν Μυζηθράς είτε -το πιο πιθανό- οφείλεται στο σχήμα του που θυμίζει μαστό (αρχαία ελληνικά=μαζός). Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ο λόφος πήρε αυτό το όνομα από το ομώνυμο τυρί, λόγω σχήματος.

3 Ιστορία Πότε και από ποιον χτίστηκε; Η ιστορία «της νεκρής πολιτείας» σήμερα του Μυστρά αρχίζει από τα μέσα του 13ου αιώνα. Τότε οι Φράγκοι κατέκτησαν ολοκληρωτικά την Πελοπόννησο. Χτίστηκε το 1249 από τον πρίγκιπα των Φράγκων Γουλιέλμο Β΄ Βιλλεαρδουίνο. 1259: Ο Μυστράς παραχωρείται στους Βυζαντινούς Το 1259, στη μάχη της Πελαγονίας, στην οποία συγκρούστηκε το πριγκιπάτο της Αχαΐας και την αυτοκρατορία της Νίκαιας, οι Φράγκοι ηττήθηκαν και ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Μιχαήλ Η´ Παλαιολόγος συνέλαβε τον Γουλιέλμο Β΄ Βιλλεαρδουίνο. Ο τελευταίος, για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή του, παραχώρησε τα κάστρα της Μεγάλης Μαΐνης, της Μονεμβασιάς και του Μυστρά.

4 Ιστορία (μέρος 2ο) 1262: Ο Μυστράς έγινε έδρα βυζαντινού στρατηγού, του «σεβαστοκράτορος». Οι κάτοικοι της πεδιάδας άρχισαν να χτίζουν τα σπίτια τους γύρω από το κάστρο, για να προστατευτούν από τις επιδρομές. Ο πληθυσμός αυξήθηκε ταχύτατα.Την περίοδο αυτή ο Μυστράς γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη. Μεταφέρθηκε εκεί η έδρα της μητρόπολης Λακεδαιμονίας, χτίστηκε η μητρόπολη, η μονή των Αγίων Θεοδώρων, το Αφεντικό (Οδηγήτρια) και υπήρξε ιδιαίτερη πνευματική άνθηση. 1308: Το σύστημα της διοικήσεως μεταβλήθηκε και ο τίτλος του στρατηγού έδωσε τη θέση του σε μόνιμους διοικητές. Πρώτος διοικητής ήταν ο Μιχαήλ Καντακουζηνός ( ). Τον διαδέχτηκε ο Ανδρόνικος Ασάν ( ). 1348: Δημιουργία Δεσποτάτου του Μορέως. 1429: Δημιουργία δεύτερου δεσποτάτου στο Μοριά, με έδρα τη Γλαρέντζα 1430: Ίδρυση τρίτου δεσποτάτου με έδρα τα Καλάβρυτα Τελευταίος δεσπότης του Μυστρά ήταν ο Δημήτριος Παλαιολόγος ( ). 1460: ο Δημήτριος Παλαιολόγος παρέδωσε χωρίς μάχη τον Μυστρά στους Οθωμανούς. : Μυστράς υπό Βενετική κατοχή 1825: Λεηλασία από τους Αιγυπτίους του Ιμπραήμ 1834: ο Βασιλιάς Όθων θεμελιώνει τη νέα πόλη, τη Σπάρτη, επί του πρώτου πολεοδομικού σχεδίου που εκπονήθηκε στην Ελλάδα για να ακολουθήσει στη συνέχεια το Γύθειο, μετά από αίτηση των κατοίκων του Μυστρά να επανασχεδιαστεί η πόλη της Σπάρτης από αρχιτέκτονες που ο Ιωάννης Καποδίστριας θα έστελνε, πριν τη δολοφονία του. Από τότε άρχισαν να εγκαταλείπουν το Μυστρά και οι τελευταίοι κάτοικοί του.

5 Σημερινή κατάσταση Πλέον ο Μυστράς αποτελεί μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Το κάστρο είναι ερειπωμένο σε μεγάλο βαθμό αλλά γίνονται συνεχώς εργασίες συντήρησης και αξιοποίησης. Ήδη έχουν αποκατασταθεί παλάτια και εκκλησίες.

6 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΥΣΤΡΑ 19/04/2018

7 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΥΣΤΡΑ 19/04/2018

8 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΥΣΤΡΑ 19/04/2018

9 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΥΣΤΡΑ 19/04/2018

10

11 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΥΣΤΡΑ 19/04/2018

12 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΥΣΤΡΑ 19/04/2018

13 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΥΣΤΡΑ 19/04/2018

14 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΥΣΤΡΑ 19/04/2018

15 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΥΣΤΡΑ 19/04/2018

16

17

18

19 ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΑΛΙΚΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΑΒΗ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΑΛΙΚΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΑΒΗ


Κατέβασμα ppt "ΚΑΣΤΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ: ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ Ή ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΑΡΟΝ; Το κάστρο του Μυστρά Ο Μυστράς, γνωστός και ως Μυζηθράς στο Χρονικόν του Μορέως, ήταν μία."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google