Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΟ ΑΒΑΕΙΟ ΤΟΥ ΠΕΛΛΑΠΑΙΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΟ ΑΒΑΕΙΟ ΤΟΥ ΠΕΛΛΑΠΑΙΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΟ ΑΒΑΕΙΟ ΤΟΥ ΠΕΛΛΑΠΑΙΣ
Κυριάκος Ροδοσθένους ΣΤ’ Οκτώβριος 2016

2 ΤΟ ΑΒΑΕΙΟ ΤΟΥ ΠΕΛΛΑΠΑΙΣ
Γενικές πληροφορίες Το Αβαείο κατά τα παλιά χρόνια Αναλυτική περιγραφή του Αβαείου

3 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Το Αβαείο του Μπελλαπάις είναι ένα γοτθικό μοναστήρι στην κατεχόμενη Κερύνεια της Κύπρου. Το όνομα το πήρε από το Γαλλικό "Abbaye de la paix" που σημαίνει Το μοναστήρι της Ειρήνης. Χτίστηκε περίπου το 1200μ.Χ. από τους ιππότες του τάγματος του Αυγουστίνου. Βρίσκεται κτισμένο στην πλαγιά του Πενταδακτύλου, κοντά στην πόλη της Κερύνειας. Το Αβαείο του Πέλλαπαϊς βρίσκεται σήμερα υπό Τουρκική κατοχή.

4 Το Αβαειο κατα τα παλια χρονια
Πολλά διαμερίσματα του μοναστηριού κτίστηκαν την εποχή του Ούγου Δ' ( ). Το μοναστήρι προόδευσε την περίοδο των Λουζινιανών. Χρησιμοποιήθηκε και ως καλοκαιρινή διαμονή των Λουζινιανών βασιλιάδων, οι οποίοι και έκαναν πολλές πλούσιες δωρεές στο μοναστήρι. Μετά το τέλος της Φραγκοκρατίας, η εκκλησία μετατράπηκε από Καθολική σε Ορθόδοξη και αφιερώθηκε στην Παναγία την Ασπροφορούσα, ίσως γιατί οι καθολικοί μοναχοί που ζούσαν στο Αβαείο φορούσαν άσπρα ρούχα.

5 ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΒΑΕιου
Το Αβαείο είναι κτισμένο στην άκρη του γκρεμού και προστατεύεται από τα τείχη. Στο κέντρο βρίσκεται μια εσωτερική αυλή με στοά γύρω-γύρω, της οποίας τα τόξα έχουν σκαλιστή γλυπτή διακόσμηση. Το μοναστήρι περιλαμβάνει την εκκλησία, την τραπεζαρία, το συνοδικό, όπου γίνονταν οι συγκεντρώσεις των μοναχών, τους κοιτώνες, εργαστήρια, αποθήκες, θησαυροφυλάκιο και μαγειρείο. Εντυπωσιακή είναι η τραπεζαρία με τα οικόσημα των Λουζινιανών στην είσοδο, τον άμβωνα και τα παράθυρα.

6 Ευχαριστω που με παρακολουθησετε !!


Κατέβασμα ppt "ΤΟ ΑΒΑΕΙΟ ΤΟΥ ΠΕΛΛΑΠΑΙΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google