Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Από τον Ειρηναίο Κωνσταντίνου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Από τον Ειρηναίο Κωνσταντίνου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Από τον Ειρηναίο Κωνσταντίνου
ΛΥΣΗ Από τον Ειρηναίο Κωνσταντίνου

2 ΛΥΣΗ Η Λύση είναι κατεχόμενη κωμόπολη της Κύπρου και ανεξάρτητος δήμος στην Επαρχία Αμμόχωστου. Προσωρινή έδρα του δήμου είναι η Λάρνακα. Η Λύση βρίσκεται στην πεδιάδα της Μεσαορίας και απέχει 32 χιλιόμετρα από τη Λευκωσία , 20 χιλιόμετρα από τη Λάρνακα και 29 χιλιόμετρα από την Αμμόχωστο. Πριν την τούρκικη εισβολή του 1974 είχε κατοίκους.

3 Σωματεία και Σύλλογοι Αρκετά σωματεία και σύλλογοι ιδρύθηκαν στη Λύση από τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα, δείχνοντας έτσι την κοινωνική δράση των κατοίκων ενώ συνέβαλαν πολύ στην πρόοδο της κοινότητας στο θρησκευτικό, πολιτιστικό, αθλητικό και επαγγελματικό τομέα. Στα σωματεία αυτά οι Λυσιώτες, κυρίως νέοι, βρήκαν το έδαφος που αναζητούσαν για δημιουργία και προσφορά ανεβάζοντας θεατρικές παραστάσεις, διοργανώνοντας διαλέξεις και εκδρομές, αγώνες στίβου και εθνικές γιορτές, ενώ βοηθούσαν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Από τα σωματεία που έχουν μια ξεχωριστή προσφορά και πρωτοπορία σε αθλητικές εκδηλώσεις είναι ο ΑΣΙΛ [Αθλητικός Σύλλογος Ισχύς Λύσης]. Ήταν επίσης και η ΛΑΛΛ [Λέσχη Αγάπης Λαού Λύσης] το ΑΜΟΛ [Αθλητικός Μορφωτικός Όμιλος Λύσης] ενώ ξεχωριστή ήταν η παρουσία στο πολιτιστικό τομέα του ΣΥΚΑΛΥ [Συγκρότημα Καλλιτεχνών Λύσης ] που πρόσφερε πολλά στη λαογραφική Κύπρο και βραβεύτηκε στο εξωτερικό. Αξιοσημείωτη ήταν επίσης η προσφορά στον κοινωνικό, θρησκευτικό και Εθνικό τομέα της ΣΕΚ, της ΠΕΚ, του ΘΟΙ, αλλά και του 123ου Συστήματος Προσκόπων.

4 Αθλητικός Σύλλογος Ισχύς Λύσης

5 ΛΑΛΛ ΛΥΣΗΣ

6 ΣΥΚΑΛΥ

7 ΑΜΟΛ ΛΥΣΗΣ

8 Οι Λυσιώτες στην προσφυγιά
Η εισβολή των Τούρκων το 1974 σταμάτησε την πρόοδο της Λύσης. Κόποι και μόχθοι καταστράφηκαν. Το ξεσπίτωμα των Λυσιωτών από τα σπίτια και τις περιουσίες τους, βύθισε σε πένθος τον κάθε Λυσιώτη και ερήμωσε την όμορφη κωμόπολη.

9 Οι Λυσιώτες στην προσφυγιά
Oι Λυσιώτες ,διωγμένοι και ξεριζωμένοι με την βία από την κωμόπολή, τους δε μπόρεσαν να πάρουν μαζί τους τίποτα από αυτά που δημιούργησαν. Πήραν όμως μέσα τους την ίδια την Λύση, που την έκλεισαν βαθιά μέσα στην καρδιά και την ψυχή τους. Έτσι κουβαλούν τη Λύση πάντα μαζί τους όπου και να ‘ναι, όπου και να πάνε, όπου και να ζούνε .

10 Οι Λυσιώτες στην προσφυγιά
Ο Δήμος Λύσης ανήγειρε προσωρινά στο Καλό Χωριό τον ανδριάντα του Γρηγόρη Αυξεντίου. Στη λεωφόρο Τιμάγια στη Λάρνακα έχουμε το Μνημείο Ηρώων της Λύσης, στον Κόρνο το ξωκλήσι του Αγίου Ευφημιανού. Παράλληλα λειτουργεί προσωρινά στη Λάρνακα το Δημαρχείο της Λύσης. Στο Μενού στεγάζεται το 123ο σύστημα Προσκόπων Λύσης Ο ΑΣΙΛ διατηρεί το γήπεδο «Γρηγόρης Αυξεντίου» στις Καμάρες. Το Συνεργατικό Ταμιευτήριο επαναδραστηριοποιήθηκε διατηρώντας κατάστημα στη Λάρνακα και η ΣΕΔΙΓΕΠ στη Δρομολαξιά, ενώ στην περιοχή Αγίου Γεωργίου υπάρχει ο ανδριάντας του Παύλου Λιασίδη

11 Δεν Ξεχνώ…


Κατέβασμα ppt "Από τον Ειρηναίο Κωνσταντίνου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google