Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οι άνθρωποι στη Μεσόγειο Τοιχογραφία από τη Σαντορίνη 17 αιώνες π.Χ. Απεικονίζεται εμπορική νηοπομπή.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οι άνθρωποι στη Μεσόγειο Τοιχογραφία από τη Σαντορίνη 17 αιώνες π.Χ. Απεικονίζεται εμπορική νηοπομπή."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οι άνθρωποι στη Μεσόγειο Τοιχογραφία από τη Σαντορίνη 17 αιώνες π.Χ. Απεικονίζεται εμπορική νηοπομπή.

2 σελ. 52 Στις μεσογειακές ακτές κατοικούν περισσότερα από 200 εκατομμύρια άνθρωποι.

3 Η Μεσόγειος στο πέρασμα του χρόνου

4 Παρά τις θρησκευτικές, οικονομικές, εθνολογικές διαφορές και ανεξάρτητα από την ήπειρο στην οποία βρίσκεται κάθε χώρα, κοινή είναι η αντίληψη στους μεσογειακούς λαούς πως τους ενώνουν πολλά, πως η Μεσόγειος είναι το κοινό τους σπίτι. Η τιμή της αδελφής (δράμα σε τρεις πράξεις) λίγο γέλιο…

5

6

7 Η βεντέτα (το αγαπημένο σπορ των μεσογειακών λαών)

8 Από τα φυτικά είδη που καλλιεργούνται στις παραλιακές ζώνες της Μεσογείου όσα ξεχωρίζουν, χιλιάδες χρόνια τώρα, είναι η ελιά και το αμπέλι. Η Ισπανία, η Ιταλία και η χώρα μας είναι τρεις από τις μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγικές χώρες στον κόσμο. Οι καλλιέργειες στη Μεσόγειο Μελανόμορφο αρχαίο ελληνικό αγγείο του 6ου π.Χ. αιώνα.

9 Σημαντικό οικονομικό πόρο για τους μεσογειακούς λαούς αποτελεί ο τουρισμός. Το γλυκό κλίμα, οι φυσικές ομορφιές, τα ιστορικά μνημεία, η φιλόξενη θάλασσα συμβάλλουν στο να κατακλύζουν τις μεσογειακές χώρες κάθε χρόνο πάνω από 150 εκατομμύρια τουρίστες, περίπου το 1/4 των τουριστών όλου του πλανήτη! Αλεξάνδρεια Σκορπιός

10 Ναυάγια πετρελαιοφόρων Θαλάσσιοι δρόμοι πετρελαίου & σημαντικές βιομηχανικές περιοχές σελ. 53

11 Η υπεραλίευση έχει μειώσει δραματικά τους πληθυσμούς ψαριών της Μεσογείου, βάζοντας σε κίνδυνο την ύπαρξη πολλών ειδών της θαλάσσιας πανίδας. Η μεσογειακή φώκια του είδους Monachus-Monachus, είδος άμεσα απειλούμενο με εξαφάνιση.

12 Μάλτα, το νησί των Ιπποτών Κύπρος - Μάλτα τα δύο νησιωτικά κράτη της Μεσογείου. Σήμερα, οι Ιππότες της Μάλτας αριθμούν περίπου 11.000 μέλη. Βαλέτα

13 Κύπρος Η Κύπρος βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο και αποτελεί αδελφό κράτος της χώρας μας. Έχει έκταση 9.251 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 867.600 κατοίκους. Η Κύπρος έχει δύο επίσημες γλώσσες, την ελληνική και την τουρκική. Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού αποτελούν οι Ελληνοκύπριοι, ακολουθούν οι Τουρκοκύπριοι και άλλες εθνότητες, όπως για παράδειγμα οι Αρμένιοι.

14 Η γέννηση της Αφροδίτης στα κύματα της Κύπρου Botticelli (1445-1510) Η Κύπρος κατοικήθηκε ήδη από το 8000 π.Χ. Οι πρώτοι Έλληνες έφτασαν εδώ γύρω στο 1400 π.Χ. και από τότε το νησί ανήκει πια στην ελληνική «οικογένεια». Χυτήρια χαλκού στην αρχαία Κύπρο στον Πύργο Μαυροράκη χρονολογούνται στο 2.000 π.Χ. Από το όνομα της Κύπρου πήρε ο χαλκός το λατινικό του όνομα cuprum.

15 Ελληνιστική περίοδος (325 - 50 π.Χ.) Ρωμαϊκή περίοδος (50 π.Χ. - 330 μ.Χ.) Βυζαντινή εποχή (330 - 1191 μ.Χ.) Μεσαιωνική εποχή, Φραγκοκρατία (1192 - 1489 μ.Χ.) Βενετοκρατία (1489 - 1571 μ.Χ.) Οθωμανική αυτοκρατορία, Τουρκοκρατία (1571 - 1878 μ.Χ.) Αγγλοκρατία (1878 - 1960 μ.Χ.) Αγώνας της απελευθέρωσης (1954-1959) Κυπριακή Δημοκρατία (1960 κ.ε.) Οι Βυζαντινοί πωλούν το νησί (1191) σε έναν από τους Ναΐτες ιππότες, τον Γκυ ντε Λουζινιάν. Ο διάδοχός του γίνεται βασιλιάς της Κύπρου η οποία οργανώνεται σε βασίλειο δυτικού μεσαιωνικού τύπου. Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα η Κύπρος γνωρίζει το φεουδαρχικό σύστημα. Οθέλλος & Δυσδαιμόνα Alexandre-Marie Colin Ο Οθέλλος, ο Μαύρος της Βενετίας - θεατρικό έργο του μεγάλου άγγλου συγγραφέα Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, διαδραματίζεται στην Κύπρο την εποχή της Βενετοκρατίας. Αγγλοκρατία Αγώνας απελευθέρωσης Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄ 1ος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας 1960 – 1977

16 Αμμόχωστος Στις 20 Ιουλίου 1974, σαράντα περίπου χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες, υπό την υποστήριξη της Τουρκικής Αεροπορίας και του ναυτικού εισέβαλαν παράνομα και κατά παράβαση του καταστατικού χάρτη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις βόρειες ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τετρακόσια τέσσερα χρόνια μετά την οθωμανική εισβολή, η σύγχρονη ιστορία της Κύπρου βρίσκεται μπροστά σε μία νέα εισβολή.


Κατέβασμα ppt "Οι άνθρωποι στη Μεσόγειο Τοιχογραφία από τη Σαντορίνη 17 αιώνες π.Χ. Απεικονίζεται εμπορική νηοπομπή."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google