Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΥΠΡΟΣ ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ. Η Κύπρος βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της Μεσογείου, πολύ κοντά στην Τουρκία, το Ισραήλ, τη Συρία και την.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΥΠΡΟΣ ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ. Η Κύπρος βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της Μεσογείου, πολύ κοντά στην Τουρκία, το Ισραήλ, τη Συρία και την."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΥΠΡΟΣ ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ

2 Η Κύπρος βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της Μεσογείου, πολύ κοντά στην Τουρκία, το Ισραήλ, τη Συρία και την Αίγυπτο.

3 Έχει δύο οροσειρές, το Τρόοδος και τον Πενταδάκτυλο. Η υπόλοιπη χώρα είναι πεδινή με μεγαλύτερη την πεδιάδα της Μεσσαορίας.

4 Η Κύπρος έχει έξι πόλεις, από τις οποίες οι δύο είναι κατεχόμενες. Κατεχόμενη επίσης είναι και η κωμόπολη της Μόρφου και η μισή Λευκωσία που αποτελεί σήμερα την μόνη μοιρασμένη πρωτεύουσα στον κόσμο.

5 Η Κύπρος κατοικήθηκε από τα αρχαία χρόνια από Έλληνες. Αυτοί μάλιστα έκτισαν και τις πρώτες πόλεις– κράτη στο νησί. Τη Σαλαμίνα, τους Σόλους, το Κίτιο, το Κούριο και την Αμαθούντα, την Παλαίπαφο. Οι ανασκαφές έφεραν στην επιφάνεια αρχαίους ναούς και θέατρα όπως αυτά που συναντούμε στην υπόλοιπη Ελλάδα. Μεγαλύτερο απ’ όλα, το θέατρο της Σαλαμίνας που χωρούσε μέχρι και 15 000 θεατές.

6 Το θέατρο της Σαλαμίνας

7 Η αρχαία πόλη

8 Το θέατρο των Σόλων

9 Κούριο

10 Ο ναός του Απόλλωνα Υλάτη στην Αρχαία πόλη του Κουρίου

11 Αργότερα πολλοί κατακτητές πέρασαν από εδώ και άφησαν τα σημάδια τους. Οι Φράγκοι έκτισαν κάστρα στην οροσειρά του Πενταδακτύλου. Το Βουφαβέντο, το κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα και το κάστρο της Καντάρας. Επίσης έκτισαν ναούς γοτθικού ρυθμού όπως ο ναός του Αγίου Νικολάου στην Αμμόχωστο και ο ναός της Αγίας Σοφίας στη Λευκωσία. Πολύ γνωστό είναι ακόμα και το Αββαείο του Μπέλλαμπαϊς στην Κερύνεια.

12 Βουφαβέντο

13 Καντάρα

14 Άγιος Ιλαρίωνας

15 Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου στην Αμμόχωστο

16 Αββαείο Μπέλλαπαϊς

17 Αργότερα οι Βενετσιάνοι γκρέμισαν τα κάστρα στα βουνά και δυνάμωσαν τα κάστρα κοντά στη θάλασσα, πχ το κάστρο της Κερύνειας και τα τείχη της Αμμοχώστου. Σήμερα στο κάστρο της Κερύνειας φυλάγεται το αρχαίο καράβι της Κερύνειας, που ανακαλύφθηκε στη θάλασσα από τον δύτη Αντρέα Καριόλου.

18 Τα τείχη της Αμμοχώστου

19 Το κάστρο της Κερύνειας

20 Το καράβι της Κερύνειας

21 Η Κύπρος παρ’ όλες τις ταλαιπωρίες που πέρασε, παρέμεινε πάντα ελληνική και χριστιανική. Ο Απόστολος Βαρνάβας και ο Απόστολος Παύλος δίδαξαν τον χριστιανισμό στο νησί. Ο Απόστολος Βαρνάβας μάλιστα πέθανε εδώ και ο τάφος του βρίσκεται στη Σαλαμίνα. Η εκκλησία του Αποστόλου Βαρνάβα αλλά και αυτή του Αποστόλου Αντρέα είναι σήμερα κατεχόμενες

22 Απόστολος Αντρέας

23 Ο Απόστολος Βαρνάβας

24 Κυριάκος Μάτσης. Δίκωμο

25 Γρηγόρης Αυξεντίου Γεννήθηκε στην κατεχόμενη Λύση. Ήταν υπαρχηγός της ΕΟΚΑ. Πολέμησε τους Άγγλους το 1955-59. Πέθανε ηρωικά στον Μαχαιρά στις 3 του Μάρτη του 1957.

26 Αρχιεπίσκοπος Μακάριος


Κατέβασμα ppt "ΚΥΠΡΟΣ ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ. Η Κύπρος βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της Μεσογείου, πολύ κοντά στην Τουρκία, το Ισραήλ, τη Συρία και την."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google