Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η Πρωτεύουσα της Κύπρου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η Πρωτεύουσα της Κύπρου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η Πρωτεύουσα της Κύπρου
ΛΕΥΚΩΣΙΑ Η Πρωτεύουσα της Κύπρου

2 ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Η Λευκωσία είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Λευκωσίας που είναι η μεγαλύτερη επαρχία του νησιού. Είναι η πρωτεύουσα της Κύπρου από τον 11ον αιώνα μ.Χ.

3 Είναι η μόνη διχοτομημένη πρωτεύουσα στον κόσμο
Είναι η μόνη διχοτομημένη πρωτεύουσα στον κόσμο. Το βόρειο μέρος της βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή. Οι κατεχόμενες και οι ελεύθερες περιοχές της Λευκωσίας χωρίζονται από την "Πράσινη Γραμμή", ή “νεκρή ζώνη”.

4 Στη Λευκωσία βρίσκεται η Κυβέρνηση, η Βουλή, το αρχηγείο της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας, πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες, η Αρχιεπισκοπή και πρεσβείες πολλών ξένων χωρών.

5 ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Περίπου στο κέντρο της πεδιάδας της Μεσαορίας, ανάμεσα στις οροσειρές του Τροόδους και του Πενταδάκτυλου βρίσκεται η πρωτεύουσα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Λευκωσία. Η πόλη βρίσκεται στο κέντρο του νησιού και είναι κτισμένη κοντά στον ποταμό Πεδιαίο. Λόγω της κεντρικής γεωγραφικής της τοποθεσίας, το καλοκαίρι έχει ψηλότερες θερμοκρασίες και τον χειμώνα χαμηλότερες θερμοκρασίες από τις υπόλοιπες παραθαλάσσιες πόλεις της Κύπρου.

6 Είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του νησιού
Είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του νησιού. Ο πληθυσμός της είναι περίπου (2001). Το εμβαδό της επαρχίας Λευκωσίας είναι τετραγωνικά χιλιόμετρα. Συγκοινωνεί οδικά με τη Λεμεσό και τη Λάρνακα. Η Λευκωσία είχε αεροδρόμιο ο οποίο όμως δεν λειτουργεί από το 1974 διότι καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς των Τούρκων.

7 ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Η ιστορία της αρχίζει πριν από χρόνια, από την Eποχή του Xαλκού. Είναι κτισμένη στην τοποθεσία της αρχαίας πόλης των Λεδρών, ενός από τα δώδεκα βασίλεια της αρχαίας Κύπρου που είχαν ιδρυθεί από τους Αχαιούς μετά το τέλος του Τρωικού πολέμου. Από αυτό προέρχεται και το αρχαίο της όνομα Λήδρα. Έγινε πρωτεύουσα της Κύπρου όταν οι Άραβες το 647 μ.Χ. κατάστρεψαν την τότε πρωτεύουσα Σαλαμίνα. Το όνομα Λευκωσία, προέρχεται πιθανόν από τον Λεύκο, γιό του Πτολεμαίου που ξανάκτισε την πόλη τον 3ον αιώνα π.Χ. ή από τη θεά Λευκοθέα.

8 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Τα Ενετικά τείχη που κατασκευάστηκαν από τους Ενετούς (Ιταλούς) όταν αυτοί κατάκτησαν το νησί. Έχουν κυκλικό σχήμα με έντεκα προμαχώνες με σχήμα καρδιάς. Τα τείχη έχουν τρεις πύλες, την πύλη της Πάφου, της Κερύνειας και την πύλη της Αμμοχώστου που ήταν και η πιο μεγάλη από τις τρεις.

9 Η «πύλη Αμμοχώστου» που φιλοξενεί εκθέσεις έργων τέχνης και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Το Βυζαντινό Μουσείο με διάφορα σπουδαία έργα τέχνης και αντικείμενα της Βυζαντινής εποχής.

10 Η Λαϊκή Γειτονιά με τα παραδοσιακά σπιτάκια και καταστήματα
Το Κυπριακό Μουσείο που έχει την πιο σημαντική συλλογή αρχαιοτήτων απ' όλο το νησί. Το μέγαρο της Αρχιεπισκοπής όπου βρίσκεται ένα τεράστιο άγαλμα του Αρχιεπισκόπου Μακάριου.

11 Το μουσείο Λαϊκής Τέχνης με διάφορα αντικείμενα από την κυπριακή παράδοση.
Το μουσείο Αγώνος Ε.Ο.Κ.Α. με πολλά ενδιαφέροντα εκθέματα από τον αγώνα του

12 ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΤΕΛΟΣ !


Κατέβασμα ppt "Η Πρωτεύουσα της Κύπρου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google