Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ομαδα : Δ ΜΠΟΥΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΛΟΥΔΗ ΜΑΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ομαδα : Δ ΜΠΟΥΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΛΟΥΔΗ ΜΑΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ομαδα : Δ ΜΠΟΥΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΛΟΥΔΗ ΜΑΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ Ομαδα : Δ ΜΠΟΥΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΛΟΥΔΗ ΜΑΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

2 ΠΕΛΛΑ Η Πέλλα είναι νομός της Ελλάδας που βρίσκεται στη Μακεδονία και ανήκει στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας..

3 ΠΕΛΛΑ Συνορεύει στα βόρεια με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας , στα ανατολικά με το νομό Κιλκίς, στα νοτιοανατολικά με το νομό Θεσσαλονίκης , στα νότια με τους νομούς Ημαθίας και Κοζάνης και στα δυτικά με το νομό Φλώρινας.

4 λουτρα λουτρακιου Οι ιαματικές πηγές (Λουτροθεραπείας-Ποσιθεραπείας) βρίσκονται σε υψόμετρο μ. και καταλαμβάνουν έκταση 75 στρεμμάτων. Απέχουν 13 χιλ. από την Αριδαία, την έδρα του Δήμου,

5 λουτρα λουτρακιου , 30 χλμ. από την Έδεσσα, πρωτεύουσα του Ν. Πέλλας και 100 χιλ. από τη Θεσσαλονίκη. Πέντε ιαματικές πηγές αναβλύζουν κατά μήκος της κοίτης του θερμοπόταμου, ο οποίος συνεχίζει τη ροή του στη λεκάνη της Αλμωπίας

6 λουτρα λουτρακιου Κοντά στα λουτρά βρίσκεται: Το φαράγγι των Λουτρών
Λαογραφικό-παλαιοντολογικό Μουσείο Σπήλαια – σπηλαιολογικό πάρκο Μεικτό δάσος Προμάχων – Λυκοστόμου (Μαύρο δάσος)

7 Αρχαια πελλα . Η αρχαία Πέλλα υπήρξε πρωτεύουσα του Μακεδονικού κράτους από τις αρχές του 4ου π.χ. αιώνα και γνώρισε την μεγαλύτερη ακμή της στα ελληνιστικά χρόνια.

8 Αρχαια πελλα Οι ανασκαφές έφεραν στην επιφάνεια μια άρτια οργανωμένη πόλη, αντάξια της ιστορίας της. Στον αρχαιολογικό χώρο έχει αποκαλυφθεί το ανάκτορο όπου γεννήθηκαν οι βασιλείς των Μακεδόνων, Φίλιππος και Αλέξανδρος, η Αγορά και κτίσματα στα οποία βρέθηκαν εξαιρετικά ψηφιδωτά που εκτίθενται στο Μουσείο της Πέλλας.

9 ΙερΟΣ ΝαΟΣ ΚοιμΗσεΩΣ τηΣ ΘεοτΟκου
Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου βρίσκεται στο βόρειο τομέα των Γιαννιτσών, στην παλιά συνοικία Βαρόσι και κατασκευάστηκε κατά την περίοδο Οι κάτοικοι με προσωπική εργασία και δωρεά υλικού και χρημάτων κατάφεραν μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα να ολοκληρώσουν την κατασκευή της.

10 ΙερΟΣ ΝαΟΣ ΚοιμΗσεΩΣ τηΣ ΘεοτΟκου
Και όταν τελείωσε το νερό, χρησιμοποιήθηκε κρασί, λέει η παράδοση. Στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν η Μητρόπολη δέθηκε με την ιστορία της πόλης. Κατά το Μακεδονικό Αγώνα, τη Μάχη των Γιαννιτσών 1912 και την Κατοχή η Μητρόπολη στάθηκε σύμβολο πίστης και δύναμης. Επίσης έχει χαρακτηρισθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέο μνημείο (1987).

11 ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ Το κάστρο της Χρυσής βρίσκεται σ' ένα μικρό λόφο ΒΔ του οικισμού Χρυσή. Πρόκειται για ένα ερειπωμένο φρούριο, που μέχρι σήμερα σώζεται ο περίβολος των τειχών σε μήκος 500 μέτρων και τρεις μεγάλοι πύργοι, δύο στρογγυλοί στις άκρες κι ένας τετράγωνος στη μέση, ύψους 10 μέτρων περίπου. Το κάστρο απέχει μόλις 25 χλμ από την Έδεσσα και σύμφωνα με τους κατοίκους της Χρυσής, μέχρι και

12 ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ την Τουρκοκρατία, υπήρχε εκεί και χριστιανική εκκλησία, που αργότερα καταστράφηκε από Ρώσους πράκτορες. Μετά το 1922, οι κάτοικοι του χωριού χρησιμοποίησαν αρκετό οικοδομικό υλικό από το κάστρο και την εκκλησία για το κτίσιμο των σπιτιών τους, ενώ το 1980 το κάστρο της Χρυσής ανακηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος.

13 ΤΕΛΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ
ΤΕΛΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ


Κατέβασμα ppt "Ομαδα : Δ ΜΠΟΥΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΛΟΥΔΗ ΜΑΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google