Εισαγωγή στη Δια Βίου μάθηση Θέμα:Επίσημη και μη-επίσημη μάθηση Ευαγγελία Σουργιαδάκη Α.Μ 3284.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
« Βελτιστοποιώντας τη χρήση της γνώσης στη διαμόρφωση δημοσίων πολιτικών και στην ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η στρατηγική σημασία της ανοιχτής.
Advertisements

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ: euro|guidance Ημερίδα “Ευρωπαϊκή κινητικότητα για λόγους εκπαίδευσης & απασχόλησης: Euroguidance-Eures” 15 Οκτωβρίου 2004 ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ.
ΤΠΕ στην εκπαίδευση, εκπαιδευτική πολιτική και επιστημονική θεώρηση
Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π: Δράσεις και Πολιτικές - Εθνικό Κέντρο Europass
Ανοικτή εξ απόστασεως μάθηση και Διαδίκτυο
Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Αναστασία Οικονόμου, Προϊσταμένη Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών σε θέματα.
39th IATTO Forum Θεσσαλονίκη, 27 Σεπτεμβρίου 2013
Η φιλοσοφία του Pro-Skills
Βασίλης Παπαχαρίσης ( /
ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 9.1 Εθνικές και Ευρωπαϊκές πολιτικές για την επικύρωση των εμπειριών τοποθέτησης.
Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών
Leonardo Transfer of Innovation- Μεταφορά καινοτομίας (Οκτώβριος 2012 – Σεπτέμβριος 2014) Κώστας Οικονόμου Βασιλική Ζιάκα.
B a c kn e x t h o m e ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΞ’ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής προστασίας Κ.Π. «Equal”ΤεχνομάθειαΕυρωπαϊκή.
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΡΟΠΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 3.1 Η Ευρωπαϊκή Διάσταση.
ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»
Ενότητα Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ.
Learning to Learn Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση(ανακοίνωση) δεσμεύει μόνο τον συντάκτη.
Αξιολόγηση στη φυσική αγωγή
1 ΕΥΡΩΠΑïΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Δια Βίου Μάθηση: Πραγματικότητες, Προκλήσεις και Προοπτικές στην Κύπρο και την Ευρώπη Απριλίου 2004 ¨ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
Βασικοί παιδαγωγικοί όροι
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της Αγωγής,
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
…………………………………………………………. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Το κλειδί για τη δια βίου μάθηση 14 – 16 Ιουνίου 2006 Goethe-Institut Athen Μαθαίνοντας δια βίου Βιβλιοθήκες.
Εισαγωγή, Η Μέθοδος Των Σεναρίων: Προσδοκίες Και Περιορισμοί… Σελ: Γεωργία-Μαρία Ιερομονάχου Α.Μ: 3168 Έτος: Β.
ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»
Ενότητα 1.1,1.2,1.3 Ρόλος των ΤΠΕ στη δόμηση της κοινωνίας της Γνώσης, Ένταξη των ΤΠΕ στα πλαίσια των στόχων της εκπαίδευσης για το 2010 και επιμόρφωση.
Οικονομία - Επιχειρηματικότητα , στη Β/θμια εκπαίδευση Επιστημονική Υπεύθυνη ‘Εργου ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΝΕΩΝ Δρ. Θεοχαρούλα Μαγουλά
Telematics Επιμέλεια:Παγώνης Γεώργιος Writer: Patrick Dillon.
Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Διοίκηση της Εκπαίδευσης
Εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Θεματολογίου για την Εκπαίδευση Ενηλίκων : Το Σχέδιο Δράσης της Κύπρου 29 Μαρτίου 2013 Συνεδριακό Κέντρο ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ.
Φάση 2: Αvάπτυξη εθνικών και ευρωπαϊκών σεναρίων Ορφανός Ευθύμιος.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΕΠΙΣΗΜΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΕΠΙΣΗΜΕΣ.
Ενότητα 1.1 Ο ρόλος των ΤΠΕ στη δόμηση της κοινωνίας της Γνώσης. Η ένταξη των ΤΠΕ στα πλαίσια των στόχων της εκπαίδευσης για την περίοδο και.
ΚΡΙΤΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ Μοντέλο: Διαδικασία με πέντε στάδια.
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ Όνομα:Χίνη Δήμητρα Εξάμηνο σπουδών:Δ Αριθμός μητρώου:3305.
1 Ο ρόλος των ΤΠΕ στη δόμηση της κοινωνίας της Γνώσης Η ένταξη των ΤΠΕ στα πλαίσια των στόχων της εκπαίδευσης για το 2010.
«ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»
Ερμηνείες της κοινωνικής ανισότητας στο σχολείο. Διαφορετικές ερμηνείες (θεωρίες) για τις αιτίες τους μηχανισμούς τον κοινωνικό ρόλο των εκπαιδευτικών.
Κωστοπούλου Όλγα ΑΕΜ 3157 Εξάμηνο Στ’. Πρωτοβουλίες και δράσεις κατά την περίοδο Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990,η έννοια της ποιότητας.
«Ξαναδιαβάζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση με την έκθεση των πέντε προέδρων και την νέα δια-θεσμική συμφωνία: Νέα στρατηγική σε παλιό σκηνικό;» Λουτράκι
Δικαιούχος φορέας Συμπράττοντες φορείς ● Επιμόρφωση εκπαιδευτικών στις αρχές παιδαγωγικής αξιοποίησης των ΤΠΕ, καθώς και στην απόκτηση.
SOCIAL KEYS FOR SOCIAL ENTREPRENEURSHIP. ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ H Κοινωνική Οικονομία είναι ένας πολύ σημαντικός οικονομικός τομέας στην Ευρώπη. Με βάση.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ Α.Τ.Ε.Ι. ΠΑΤΡΑΣ ΣΤΟ INSTALL INSTALL Innovative strategy for raising awareness of lifelong learning in Greece.
Ονοματεπώνυμο: Γκουτζήκα Όλγα ΑΕΜ:3120 Εξάμηνο: Στ’ Μάθημα: Εκπαιδευτική Πολιτική Διδάσκουσα: Tάχου-Ηλιάδου.
Γιώρμαρη Φραγκουλοπούλου Συντονίστρια Τομέα Εκπαίδευσης Ενηλίκων Επαγγελματική Κατάρτιση Ανώτατη Εκπαίδευση Σχολική Εκπαίδευση Εκπαίδευση Ενηλίκων ERASMUS.
«Οι Αρχές της διαφοροποιημένης παιδαγωγικής
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΛΙΑΔΟΥ – ΤΑΧΟΥ ΣΟΦΙΑ «Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ.
ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ LEONARDO DA VINCI “ Μεταφορά Καινοτομίας - ΤΟΙ ” Ελίνα Δαγρέ, ΤΟΙ Project Manager Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2012 Βόλος, 14 Δεκεμβρίου 2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ.
Επαγγελματικά Περιγράμματα
Έργο Παιδαγωγικής, κλάδοι, βασικοί παιδαγωγικοί όροι Έργο Παιδαγωγικής: να βοηθήσει το παιδί και τον έφηβο να διανύσει ομαλά την εξελικτική του πορεία.
Εύη Μακρή-Μπότσαρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας
Γιώρμαρη Φραγκουλοπούλου Τομέας Εκπαίδευσης Ενηλίκων
Σακελλαρίου Μαρία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΗΜΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Β’ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΕΣΥΠ ΑΘΗΝΑΣ ΜΑΙΟΣ 2017.
ΣΗΜΕΙΑ - ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+
ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ για το μάθημα της ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Αθήνα, 1-2 Απριλίου 2005
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ-ΗΓΕΤΕΣ ΚΑΙ Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
1ος υπό έμφαση στόχος - ΥΠΠ
Ευρωπαϊκό και Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων
Ταξινόμηση του SCHIRO Ακαδημαϊκή θεωρία ΑΠ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ Μεταπτυχιακης Διπλωματικης Εργασιας « Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ – ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ».
Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων:
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Ο ρόλος των ΤΠΕ στη δόμηση της κοινωνίας της Γνώσης
Ευρωπαϊκό και Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Εισαγωγή στη Δια Βίου μάθηση Θέμα:Επίσημη και μη-επίσημη μάθηση Ευαγγελία Σουργιαδάκη Α.Μ 3284

Σκοπός:Η περιγραφή των ενεργειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σχεδίαση της μελλοντικής ΔΒΜ. ΕΝΟΤΗΤΕΣ 1. Νέα βήματα στη σχεδίαση της μελλοντικής ΔΒΜ στην Ευρώπη 2. Προκλήσεις που προκύπτουν και επιπτώσεις που μπορούν να δημιουργηθούν από την εφαρμογή της. 3. Συμπεράσματα-σύνδεση επίσημου και μη επίσημου μέρους μιας στρατηγικής για τη ΔΒΜ;

1.α)Ευρωπαϊκό Έτος της ΔΒΜ 1996 Η Ευρωπαϊκή Βουλή και το Συμβούλιο αποφασίζουν και ανακηρύσσουν το έτος ως «Ευρωπαϊκό Έτος για τη Δια Βίου Μάθηση» Απώτερος σκοπός:Η έγερση της γνώμης των ατόμων, όσον αφορά τη σημασία και το όφελος της ΔΒΜ. 3 προσεγγίσεις Μείωση της άγνοιας των επωφελούμενων Βελτίωση των ερεθισμάτων για επένδυση στη ΔΒΜ Προσαρμογή της εκπ/σης και τις ευκαιρίες για εκπ/ση στις ανάγκες της ΔΒΜ.

1.β)Η συνθήκη του Λουξεμβούργου 1997 συγκρότηση νέου συμβουλίου με σκοπό την εφαρμογή μιας νέας στρατηγικής για την εργασία και τη ΔΒΜ. 4 βάσεις αναπτύσσουν τη στρατηγική αυτή: Ικανότητα για εργασία Ικανότητα για επιχειρηματικότητα Ικανότητα για προσαρμοστικότητα Ικανότητα για ίσες ευκαιρίες

1998-δημιουργία 8 κατευθυντήριων γραμμών με στόχο  Παροχή κατάρτισης για τους ανέργους  Βελτίωση των εκπαιδευτικών συστημάτων των χωρών μελών  Διευκόλυνση της μετάβασης από το σχολείο στην εργασία Έννοια της Δια Βίου Μάθησης «να περιέχει όλες τις σκόπιμες διαδικασίες μάθησης,που να έχουν ληφθεί με σκοπό να βελτιώσει δεξιότητες γνώσεις και ανταγωνιστικότητα».

1.γ)Κοινοτικά Προγράμματα Στήριξης Βασίζονται σε 3 αντικειμενικούς σκοπούς:  Αύξηση της πρόσβασης στη ΔΒΜ για τους ευρωπαίους πολίτες.  Καινοτομία στις εκπαιδευτικές πηγές.  Ευρεία διασπορά των καλών εφαρμογών στην εκπαίδευση.

1.δ)Ευρωπαϊκά συμβούλια της Λισσαβόνας και της Φέιρα. Με τα συμβούλια αυτά αναγνωρίστηκε ότι τα ευρ. συστήματα εκπ/σης και κατάρτισης χρειάζονται να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της κοινωνίας της γνώσης και στην ανάγκη για ένα βελτιωμένο επίπεδο εργασίας.

2.α)Αντιληπτικό πλαίσιο για τη ΔΒΜ  Κοινωνικές θεωρήσεις που δίνουν έμφαση στην προσωπική ανάπτυξη του ατόμου θεωρούν τη ΔΒΜ ως μια ιδέα επαναλαμβανόμενης μάθησης  Όμως υπάρχει και μία άλλη άποψη που προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε δύο αιτιολογίες-λογικές: Οικονομική Κοινωνική

2.β)Προκλήσεις στην ανάπτυξη στρατηγικής για τη ΔΒΜ Αύξηση της κινητοποίησης των υποκειμένων Ισότιμες και συνεχείς ευκαιρίες Αναδιαμορφώσεις των συστημάτων εκπ/σης και κατάρτισης: Δομές Περιεχόμενο Διαδ/σίες μάθησης Αποτελέσματα Περιβάλλον εργασίας φιλικό προς τη μάθηση που να ενθαρρύνει τη μάθηση πέρα από την απλή προσαρμογή του ατόμου στις απαιτήσεις του επαγγέλματός του.

2.γ)Μάθηση και μετάβαση στη ζωή των ατόμων Η μάθηση χρησιμοποιείται σαν προνομιούχο εργαλείο για να: Διευκολύνει την πρόσβαση στην εργασία Μετακινήσει από την ανεργία πίσω στην εργασία. Προωθήσει την επαγγελματική κινητικότητα. Εξασφαλίσει το δικαίωμα ανακατανομής.

2.δ)Νέες σχέσεις μεταξύ μάθησης και εργασίας Η εφαρμογή της ΔΒΜ χρειάζεται μια αλλαγή στις εννοιολογικές προσεγγίσεις  Εργασία Η αντίληψη της συνέχειας της εργασίας ταιριάζει με την ασυνέχεια του επαγγέλματος.  Χρόνο εργασίας Χρησιμοποίηση του χρόνου με τις ποικίλες διαστάσεις του πέρα από το χρόνο εργασίας με την παραδοσιακή του έννοια.

2.ε)Αυτές οι νέες αντιλήψεις προωθούν: Το πέρασμα από την αυστηρή αντίληψη για την εργασία. Νέα συμπεριφορά προς τον εργάσιμο χρόνο. Η μάθηση είναι μια αναγνωρισμένη μορφή εργασίας και η εργασία μια πολύτιμη πηγή μάθησης. Την αύξηση των ευκαιριών για ανανέωση των πολιτιστικών και επαγγελματικών πηγών τους. Τη συσχέτιση με έναν αριθμό κοινωνικών δικαιωμάτων και πλεονεκτημάτων που θα εμπόδιζαν κάποια από τα ρίσκα αποκλεισμού.

2.στ)Θέματα κλειδιά για το σχηματισμό στρατηγικής για τη ΔΒΜ Η ανάπτυξη μιας μαθησιακής κουλτούρας σε υποκειμενικό και κοινωνικό επίπεδο Η δραστική μεταμόρφωση των εκπ/κών συστημάτων Η κρίσιμη επίδραση της ΔΒΜ στην ενίσχυση της κοινωνικής ενσωμάτωσης Η επαναπροσαρμογή του ιδρύματος εργασίας ώστε να γίνει μια σημαντική πηγή μάθησης

3.α)Από την εξέταση της ΔΒΜ προκύπτουν κάποια γεγονότα που εδραιώνουν τη σχέση επίσημης και μη επίσημης μάθησης: Πρότυπα και υποδομές προτύπων Εκτίμηση της προηγούμενης μάθησης Συμβουλευτικές πρακτικές Αφοσίωση των χορηγών Η σημασία της δια βίου μάθησης Η παρουσία ωρίμων μαθητών Κοινωνική και οικονομική ολοκλήρωση

3.β)Μεθοδολογίες εκτίμησης Μπορούν να βοηθήσουν στον καθορισμό των συνδέσμων μεταξύ επίσημης και μη επίσημης μάθησης Αποτελούν εργαλείο για την εφαρμογή των αρχών της ΔΒΜ συνδέοντας την επίσημη με την μη επίσημη μάθηση. Ορισμένες από τις μεθοδολογίες είναι η εκτίμηση και η πιστοποίηση

3.γ)Οι λειτουργίες της εκτίμησης και της πιστοποίησης Διαφοροποιούνται σε 3 κατηγορίες  Όταν το άτομο εισέρχεται σ’ ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης η εκτίμηση μπορεί να είναι διαμορφωτική,βασισμένη στην αποτελεσματική διαδ/σία και σε υποθέσεις.  Όταν τελειώνει ένα πρόγραμμα  Όταν η πραγματική δυνατότητα να εκτελέσει κάτι το άτομο σε μια κατάσταση πραγματικής ζωής πιστοποιείται.

3.δ)Ο ρόλος και οι υπευθυνότητες όλων των δρώντων Οι δρώντες συμπεριλαμβάνουν τα άτομα,τις δημόσιες αρχές τους κοινωνικούς συνεταίρους και πολλούς άλλους επαγγελματικούς οργανισμούς. Ο ρόλος τους είναι αναπτυσσόμενος και μεταβαλλόμενος,καθώς η μη επίσημη μάθηση αποκτά σημασία και καθώς τα περισσότερα άτομα έχουν αναγνωρίσει και πιστοποιήσει την μη επίσημη τους μάθηση,επιβεβαιώνοντας το όφελος από τη ΔΒΜ.

Συμπερασματικά……… Η ΔΒΜ επιδιώκει αρκετούς στόχους, όπως η ανάπτυξη της ιδιότητας του πολίτη, η κοινωνική συνοχή και η απασχόληση.Επομένως, δεν πρέπει ουσιαστικά να μας ενδιαφέρει ποια διάσταση έχει την ανώτερη προτεραιότητα, αφού απώτερος σκοπός της κοινωνίας είναι η εξυπηρέτηση των κοινωνικών και οικονομικών σκοπών της ΔΒΜ και να διευκολύνει τη μετάβαση στην κοινωνία της γνώσης.Έτσι,οι μεγαλύτερες προτεραιότητες αφορούν αποφάσεις στο πώς να συνδέσουμε τις υπάρχουσες διαστάσεις της ΔΒΜ.