Κ ΡΙΤΗΡΙΑ Α ΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Δ ΙΔΑΚΤΙΚΩΝ Β ΙΒΛΙΩΝ Α. Γεωργιάδου, Π. Γύφτου, Δ. Χηνιάδης και Ν. Σπυρέλλης Τμήμα Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ Εργαστήριο Γενικής Χημείας.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εν. 6.5 & 6.6 Ειδικού Μέρους Ανάπτυξη, εφαρμογή και αξιολόγηση εκπαιδευτικού σεναρίου Νότα Σεφερλή
Advertisements

Δ ΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ Α ΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Ε ΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ Υ Λ ΟΓΙΣΜΙΚΟ Υ Αναστασία Γεωργιάδου.
Αμπαλάκης Στέλιος Διδακτικοί σκοποί  Στο σύνταγμα κάθε χώρας καθορίζονται οι γενικοί σκοποί της εκπαίδευσης  Με βάση τον γενικό σκοπό.
Α. Αναλυτικό Α’ Γυμνασίου
Εκπαιδευτικό λογισμικό Δέγγλερη Σοφία ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ.
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ 4ΕΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
« ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ » Μια Πρώτη Γνωριμία. Είδη Εκπαιδευτικού Λογισμικού Λογισμικό που υποστηρίζει τον παραδοσιακό τρόπο διδασκαλίας, τη μετάδοση.
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 2.2 Ορισμός των στόχων στην πράξη.
ΦΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Προσδιορισμός του διδακτικού στόχου, των κριτηρίων και των στοιχείων της αξιολόγησης Επιλογή της τεχνικής Ερμηνεία των πληροφοριών Αποτύπωση.
Η ΠΟΛΥΠΛΟΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠ / ΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΩΝ ΕΚΠ / ΣΗΣ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΣΑΦΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΚΡΙΒΗΣ, ΕΓΚΥΡΑ ΦΟΡΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ.
Εκπαιδευτικά Σενάρια: Δομή και Αξιολόγηση
ΣΧΕΔΙΟ-ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΤΔΕ ΡΟΔΟΣ 2010
Διδακτικοί στόχοι.
Ίδρυμα Ευγενίδη, Καφενείο της επιστήμης, Τεχνολογίες Πληροφορίας & Επικοινωνιών Παιδαγωγική αξιοποίηση Τ. Α. Μικρόπουλος.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΤΜΗΜΑ Π 2 ΓΟΓΟΥΛΟΥ ΑΓΟΡΙΤΣΑ ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 5.4 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ, ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ.
Tσουλής Μιλτιάδης: – Βασικές έννοιες στη Διδακτική με την υποστήριξη των ΤΠΕ.
Εν. 2.4 Γενικού Μέρους Εν. 6.5 & 6.6 Ειδικού Μέρους Το εκπαιδευτικό σενάριο Νότα Σεφερλή
Σενάρια διδασκαλίας ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.
ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Αξιολόγηση στη φυσική αγωγή
2. Μορφή και οργάνωση του μαθήματος
Επιμόρφωση στα Επιμόρφωση στα νέα βιβλία Συνάντηση πρώτη Μαθηματικά Γκουτζαμάνης Βασίλης – Σχολικός Σύμβουλος Ζυγούρη Έλενα – Σχολικός.
Το Εκπαιδευτικο Σενάριο είναι:
1. ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ( ) 300 επιμορφωτές επιμορφωμένοι εκπαιδευτικοί (ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ60/70) 2.
Εποπτικά Μέσα Διδασκαλίας
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της.
Σενάριο.
Κριτήρια επιλογής υλικού (α)
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Σταδιοποίηση της διδασκαλίας Δέγγλερη Σοφία.
ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Δομιστική προσέγγιση (Ι)
Ο Ρ ΟΛΟΣ Τ ΗΣ Σ ΤΟΧΟΘΕΣΙΑΣ Γ ΙΑ Τ Η Δ ΙΔΑΣΚΑΛΙΑ - Σ ΠΟΝΔΥΛΩΣΗ Τ ΟΥ Σ ΤΟΧΟΥ Αναστασία Α. Γεωργιάδου Δρ. Χημείας στο πεδίο της Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:RECENT DEVELOPMENTS IN FORMAL SETTINGS.(ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. ) ΌΝΟΜΑ ΦΟΙΤΗΤΡ.:ΔΟΜΑΛΗ ΕΙΡΗΝΗ.
Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Λογισμικού “21 εν πλω" Σεραφείμ Ι. Ζώτης Υποψήφιος Επιμορφωτής ΠΑΚΕ Θεσσαλίας Εργασία 5 ης ενότητας Εκπαιδευτικού Υλικού.
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Γυμνασίων Οκτώβριος 2007.
Μέθοδος Project Επιλογή του θέματος. Χωρισμός σε υποθέματα
ΟΙ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΨΥΧΑΡΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ Δρ. Αθανάσιος Κόκορης Σχ. Σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Ροδόπης.
Προγραμματισμός και οργάνωση διδακτέας ύλης, εκπόνηση σχεδίου μαθήματος 1.
ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ
ΕΝΝΟΙΕΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ι Μάθημα 1 ο Διδάσκει : Βασίλης Τσελφές.
Παρουσίαση Αξιολόγηση μαθητή και διδασκαλίας Κατσίρας Λεωνίδας, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 13, Νομικών- Πολιτικών Επιστημών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
Παιδαγωγικός στόχος Στοχεύει στη γνωστική ανάπτυξη, τη συναισθηματική ολοκλήρωση και την καλλιέργεια ικανοτήτων ταυτόχρονα του μαθητή/τριας.
Δομή & και Αξιολόγηση εκπαιδευτικών σεναρίων. Διδασκαλία μέσω παραδείγματος Ανοίξτε την παρακάτω ιστοσελίδα και διαβάστε το σενάριο βασισμένο στο «Πούσι»
Εκπαιδευτικό Λογισμικό Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Δημοτικής στην Εκπαιδευτική Εφαρμογή της Πληροφορικής – Π4β Ομάδα Επιμόρφωσης ΤΠΕ Παιδαγωγικό.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΣΤΟ Ε. Π. ΠΑΙ. Κ. ΑΣΠΑΙΤΕ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ DEA Εκκλησιαστικής Ιστορίας ΑΠΘ / Δρ. Θεολογίας ΑΠΘ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ.
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη
Εύη Μακρή-Μπότσαρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας
Η διδασκαλία, εκμάθηση, πιστοποίηση της ελληνικής σε ΑμεΑ
Διδακτική της Πληροφορικής
Ανακαλυπτική μάθηση Γνώση προϊόν του μαθητή Διαδικασία ανακάλυψης η έρευνα για τον εντοπισμό του ακαθορίστου Μέσα από τα ερεθίσματα που του δίνει ο εκπαιδευτικός.
Ορισμός στρατηγικής διδασκαλίας
Εισαγωγή στη διδακτική μεθοδολογία
Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής
Σεμινάριο Τελειοφοίτων
Δημιουργία σεναρίου.
Εναλλακτικές μορφές εκπαιδευτικής αξιολόγησης
Εποπτικά Μέσα Διδασκαλίας
Το μάθημα των “Νέων Ελληνικών” στα ΕΠΑΛ: Ζητήματα διδασκαλίας
Προγραμματισμός & Διδασκαλία
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
Εποπτικά Μέσα Διδασκαλίας
Καθηκοντα και αρμοδιοτητεσ των Σχολικων συμβουλων
Διαφοροποιημένη διδασκαλία και εναλλακτική αξιολόγηση
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Κ ΡΙΤΗΡΙΑ Α ΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Δ ΙΔΑΚΤΙΚΩΝ Β ΙΒΛΙΩΝ Α. Γεωργιάδου, Π. Γύφτου, Δ. Χηνιάδης και Ν. Σπυρέλλης Τμήμα Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ Εργαστήριο Γενικής Χημείας

Οι διαδικασίες κρίσης Οι διαδικασίες κρίσης Τα παραδοτέα από τους συγγραφείς αξιολογούνται από την ομάδα κρίσης ως προς :  την συνέπεια σε σχέση το αναλυτικό πρόγραμμα  την εξυπηρέτηση των στόχων  την επιστημονική και παιδαγωγική αρτιότητα  τη λειτουργικότητα του κειμένου, των πινάκων και των εικόνων.

Σε δεύτερη φάση το διδακτικό υλικό κρίνεται από ευρύτερη διαθεματική επιτροπή ως προς :  την αυτοτέλεια του βιβλίου  τις αλληλεπικαλύψεις με άλλα μαθησιακά αντικείμενα  το συγχρονισμό με τις προαπαιτούμενες γνώσεις των μαθητών, της βαθμίδας στην οποία απευθύνεται, από άλλα μαθήματα (π.χ. μαθηματικές διεργασίες, έννοιες φυσικής κτλ.).

Ομάδα παρακολούθησης των βιβλίων και συλλογής κρίσεων  σύνταξης ερωτηματολογίων διερευνητικού χαρακτήρα σχετικά με την επιτυχία στην εφαρμογή, (απευθύνεται σε όλους τους παράγοντες της εκπαιδευτικής κοινότητας).  συλλογή στοιχείων σχετικά: με τρόπους διδασκαλίας, απαιτούμενο χρόνο, δυσχέρειες που εμφανίστηκαν, εναλλακτικές προτάσεις που εφαρμόστηκαν

Αξιολόγηση εκπαιδευτικού κειμένου  το περιεχόμενο του κειμένου  τον τρόπο παρουσίασής του  τη διδακτική του αποτελεσματικότητα / μεταδοτικότητα

Αξιολόγηση του περιεχομένου  κατά πόσο αντικατοπτρίζει τους εκπαιδευτικούς στόχους  αν περιέχει παρωχημένες πληροφορίες  αν παρουσιάζει ουσιώδεις παραλείψεις  αν περιέχει προκαταλήψεις (θρησκευτικές, επιστημονικές, εθνικιστικές, φυλετικές)  αν έχει βάθος και ευρύτητα  κατά πόσο είναι αυτοτελές ή χρήζει υποστήριξης από άλλο υλικό

Περιεχόμενο και οργάνωση  Είναι συμβατό με την ύλη, τις δεξιότητες και τους επιδιωκόμενους στόχους που καθορίζει το Ε. Π. Π. Σ.;  Είναι σύγχρονο, επίκαιρο και ακριβές;  Είναι κατανοήσιμο από τους μαθητές;  Είναι προσαρμόσιμο στις ανάγκες, τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητες των μαθητών;  Εκφράζει επαρκώς, κατάλληλα και ισότιμα τις μειονότητες και τα δύο φύλα;

 Ενθαρρύνει μεθοδολογικές προσεγγίσεις συνεπείς με τη διδακτική του διδάσκοντος και του Ε.Π.Π. Σ.;  Διεγείρει τη κριτική σκέψη;  Προκαλεί το ενδιαφέρον στο μαθητή- αναγνώστη  Δίνει την αίσθηση ικανοποίησης στο μαθητή, ότι μπορεί να το κατακτήσει, όντας ταυτόχρονα προκλητικό;  Βοηθά τους μαθητές να σχηματίσουν τους προσωπικούς τους στόχους και να αυτοαξιολογηθούν;

 Προνοεί τη μέτρηση των όσων έχει επιτύχει ο μαθητής;  Εχει την ευλυγισία προσαρμογής στις συνθήκες του μαθήματος στην τάξη;  Ικανοποιεί τους περισσότερο ικανούς μαθητές;  Διευκολύνει τους μαθητές που μαθαίνουν με αργούς ρυθμούς;  Είναι επαρκής η ποιότητα και ποσότητα ερωτήσεων και ασκήσεων;  Προνοεί ανακεφαλαιωτική θεώρηση;  Προνοεί έλεγχο συγκράτησης γνώσης που προηγουμένως αποκτήθηκε;

Εργονομία και γενική εμφάνιση  Είναι το μέγεθος και τα χρώματα του βιβλίου κατάλληλα για σχολική χρήση;  Διαθέτει τον κατάλληλο βαθμό αναγνωσιμότητας;  Δίνεται η κατάλληλη έφεση στην τελική εμφάνιση της σελίδας;  Η εικονογράφηση είναι εύστοχη και κατάλληλη;  Στόχοι, επικεφαλίδες και περιλήψεις διατυπώνονται με ακρίβεια και σαφήνεια;

 Υπάρχει επαρκής αριθμός εικόνων, διαγραμμάτων, χαρτών κτλ. καταλλήλων για το επίπεδο των μαθητών;  Συνοδεύεται από εγχειρίδια χρήσης και οδηγούς μελέτης;  Είναι τα περιεχόμενα και ο πίνακας λέξεων (index) καλά οργανωμένα;  Είναι ανθεκτικό έτσι, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολύ - το δέσιμο είναι κατάλληλο;  Είναι το χαρτί ικανοποιητικής ποιότητας;

Συνολική αποτίμησηΣυνολική αποτίμηση  Ποια είναι τα προεξάρχοντα λειτουργικά χαρακτηριστικά του βιβλίου;  Ποιες είναι οι αδυναμίες του βιβλίου;  Υπερσκελίζουν τα προεξάρχοντα λειτουργικά χαρακτηριστικά του βιβλίου τις αδυναμίες του σε ικανοποιητικό βαθμό;

Αξιολόγηση της τελικής εμφάνισης / παρουσίασης της σελίδας (layout) Οργάνωση κειμένου  Η διάκριση των κεφαλαίων και των επι μέρους ενοτήτων είναι επαρκώς εμφανής;  Υπάρχουν περιλήψεις για το περιεχόμενο κάθε διδακτικής ενότητας;  Τηρείται εμφανής και συνεπής κωδικοποίηση στις επικεφαλίδες;  Διαφοροποιούνται εμφανώς και με συνέπεια οι υποπαράγραφοι μέσα στα κεφάλαια μέσω της οργάνωσης των διαστημάτων του κειμένου;  Υπάρχουν τρέχουσες κεφαλίδες σε κάθε σελίδας;  Υπάρχει ευρετήριο όρων, θεμάτων & συγγραφέων;

Χαρακτηριστικά σελίδας (Ι)  Είναι τα περιεχόμενα της σελίδας καλά οργανωμένα;  Μπορούν να βρεθούν εύκολα οι αντίστοιχες σελίδες από τον πίνακα περιεχομένων;  Είναι επαρκής ο χώρος στις ερωτήσεις-ασκήσεις για αντιστοιχίσεις, συμπληρώσεις, κτλ.;  Εχουν ανάλογη εμφάνιση όλοι οι πίνακες, τα γραφήματα, οι εικόνες κτλ., που παρεμβάλλονται;  Είναι το συνολικό κείμενο με συνέπεια στιχισμένο;  Υπάρχουν ενωτικά (-) στα δεξιά άκρα που χωρίζουν λέξεις σε διαδοχικές γραμμές;

Χαρακτηριστικά σελίδας (ΙΙ)  Είναι κατάλληλη για τον αναγνώστη-μαθητή του διδακτικού βιβλίου η αλληλοσυσχέτιση μεταξύ του μεγέθους των γραμματοσειρών, του μήκους του στίχου και των διάστιχων;  Είναι συνεπής η κάθετη διαστημοποίηση;  Φαίνεται πού τελειώνει η σελίδα;  Αποφεύγονται οι υποσημειώσεις (footnotes);  Η εκτύπωση είναι κατάλληλη για παραγωγή φωτοαντιγράφων;  Χρησιμοποιείται ο τυπογραφικός κάνναβος με οικονομία;  Υπάρχει συνέπεια στη χρήση των χρωμάτων;

Ο ρόλος των παραδειγμάτων και του εικονικού υλικού  Το εικονικό υλικό προσθέτει στην αποτελεσματικότητα του διδακτικού κειμένου;  Εχει παρεμβληθεί κατάλληλα και συνδέεται αρμονικά το εικονικό υλικό στο κείμενο;  Υπάρχουν εμφανή επεξηγηματικά κείμενα (λεζάντες) στο εικονικό υλικό;  Είναι τοποθετημένα με συνέπεια τα επεξηγηματικά κείμενα (λεζάντες) των εικόνων;  Τα παραδείγματα είναι εμφανώς τοποθετημένα;  Είναι σχεδιασμένα ευκρινώς τα γραφήματα, οι πίνακες, τα διαγράμματα και τα παραδείγματα, ώστε να συλλαμβάνει εύκολα ο αναγνώστης τα ουσιώδη μηνύματα που εμπεριέχουν;

Επίλογος Η ευθύνη για την αναμόρφωση κάθε διδακτικού βιβλίου ανήκει στους συγγραφείς του. Είναι, όμως, απαραίτητος και ένας μηχανισμός ανατροφοδότησης εξαιτίας  της επιταγής για τροποποιήσεις μετά την εφαρμογή του στην πράξη,  της υποχρέωσης που υπαγορεύεται από τις εξελίξεις της επιστήμης.