Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Παιδαγωγικός στόχος Στοχεύει στη γνωστική ανάπτυξη, τη συναισθηματική ολοκλήρωση και την καλλιέργεια ικανοτήτων ταυτόχρονα του μαθητή/τριας.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Παιδαγωγικός στόχος Στοχεύει στη γνωστική ανάπτυξη, τη συναισθηματική ολοκλήρωση και την καλλιέργεια ικανοτήτων ταυτόχρονα του μαθητή/τριας."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Παιδαγωγικός στόχος Στοχεύει στη γνωστική ανάπτυξη, τη συναισθηματική ολοκλήρωση και την καλλιέργεια ικανοτήτων ταυτόχρονα του μαθητή/τριας.

2 ΣΧΟΛΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ «Είναι ένα οργανωμένο σύνολο σκόπιμων και μεθοδικών, άμεσων και έμμεσων ενεργειών, πνευματικών και συναισθηματικών, ψυχοκινητικών και συμμετοχικών ενεργειών, για την προώθηση της μάθησης και της μόρφωσης των μαθητών με την αυτενεργό συμμετοχή των ιδίων και την βοήθεια του δασκάλου τους» Ι. Χαραλαμπόπουλος «Είναι ένα οργανωμένο σύνολο σκόπιμων και μεθοδικών, άμεσων και έμμεσων ενεργειών, πνευματικών και συναισθηματικών, ψυχοκινητικών και συμμετοχικών ενεργειών, για την προώθηση της μάθησης και της μόρφωσης των μαθητών με την αυτενεργό συμμετοχή των ιδίων και την βοήθεια του δασκάλου τους» Ι. Χαραλαμπόπουλος

3 Δομικά στοιχεία διδασκαλίας Περιεχόμενο (το επιδιωκόμενο προϊόν μάθησης) Περιεχόμενο (το επιδιωκόμενο προϊόν μάθησης) Διαδικασία (ο τρόπος που επιδιώκεται να γίνει το περιεχόμενο της διδασκαλίας προϊόν μάθησης) Διαδικασία (ο τρόπος που επιδιώκεται να γίνει το περιεχόμενο της διδασκαλίας προϊόν μάθησης) Πλαίσιο (παιδαγωγικό κλίμα, οι σχέσεις δασκάλου-μαθητή, η ενθάρρυνση, τα κίνητρα, κτλ.) Πλαίσιο (παιδαγωγικό κλίμα, οι σχέσεις δασκάλου-μαθητή, η ενθάρρυνση, τα κίνητρα, κτλ.)

4 Διαγραμματική παρουσίαση μιας διδασκαλίας Σχεδιασμός-υλοποίηση-αξιολόγηση Σχεδιασμός-υλοποίηση-αξιολόγηση 1) Σχεδιασμός-Προγραμματισμός (μακροπρόθεσμος-ωριαίος)

5 Μέθοδοι διδασκαλίας Ερβαρτιανή μέθοδος (Έρβαρτος-Γερμανός φιλόσοφος, παιδαγωγός και καθηγητής (1776–1841) Ερβαρτιανή μέθοδος (Έρβαρτος-Γερμανός φιλόσοφος, παιδαγωγός και καθηγητής (1776–1841) Ομαδοσυνεργατική διδασκαλία (Ομάδες,ανάπτυξη δεξιοτήτων για τη δημιουργία ενεργών πολιτών, ρόλοι μελών…) Ομαδοσυνεργατική διδασκαλία (Ομάδες,ανάπτυξη δεξιοτήτων για τη δημιουργία ενεργών πολιτών, ρόλοι μελών…) Μέθοδος project (όχι καθορισμένα όρια, εξελίσσεται ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των συμμετεχόντων…) Μέθοδος project (όχι καθορισμένα όρια, εξελίσσεται ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των συμμετεχόντων…)

6 ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ για τον ικανό, ανήσυχο, ευαίσθητο, δραστήριο, επίμονο και τολμηρό εκπαιδευτικό, δεν υπάρχει μία διδακτική μέθοδος, αλλά πολλές μέθοδοι. για τον ικανό, ανήσυχο, ευαίσθητο, δραστήριο, επίμονο και τολμηρό εκπαιδευτικό, δεν υπάρχει μία διδακτική μέθοδος, αλλά πολλές μέθοδοι. μεθοδολογικός πλουραλισμός, μέσα από τον οποίον -κάθε φορά- επιλέγεται η κατάλληλη μέθοδος διδασκαλίας. μεθοδολογικός πλουραλισμός, μέσα από τον οποίον -κάθε φορά- επιλέγεται η κατάλληλη μέθοδος διδασκαλίας.

7 Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου σχετίζεται με τη γνώση: Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου σχετίζεται με τη γνώση:  των σύγχρονων θεωριών μάθησης,  των σύγχρονων θεωριών μάθησης,  της εκπαιδευτικής τεχνολογίας,  της εκπαιδευτικής τεχνολογίας,  του κατάλληλου γλωσσικού κώδικα επικοινωνίας,  του κατάλληλου γλωσσικού κώδικα επικοινωνίας,  των στοιχείων της νεανικής προσωπικότητας, και  των στοιχείων της νεανικής προσωπικότητας, και  βασικών εννοιών ψυχολογίας, κοινωνιολογίας και φιλοσοφίας της εκπαίδευσης που εμπλέκονται στο έργο της διδασκαλίας και της μάθησης.  βασικών εννοιών ψυχολογίας, κοινωνιολογίας και φιλοσοφίας της εκπαίδευσης που εμπλέκονται στο έργο της διδασκαλίας και της μάθησης.

8 πετυχημένη διδασκαλία χρειάζεται πετυχημένη διδασκαλία χρειάζεται κατάλληλο σχεδιασμό και αποτελεσματικά μέσα. Με το σχεδιασμό αξιοποιούνται τα μέσα που τυχόν διατίθενται και γίνεται παραγωγική εκμετάλλευση του χρόνου που υφίσταται, για να αυξηθούν έτσι οι δυνατότητες επιτυχίας της διδασκαλίας.

9 Ι. Διδακτικοί στόχοι: είναι μια δήλωση του ποια συμπεριφορά πρέπει να έχει ο μαθητής, όταν περατωθεί μια διαδικασία μάθησης (Mayer) Σκοποθετική της διδασκαλίας (το γιατί της διδασκαλίας) 1. 1. 2. 2. 3. 3. 4. 4.

10 Ταξινόμηση διδακτικών στόχων Γνωστικοί (πληροφορίες, γνώσεις) Γνωστικοί (πληροφορίες, γνώσεις) Συναισθηματικοί (στάσεις, αξίες, συναισθήματα) Συναισθηματικοί (στάσεις, αξίες, συναισθήματα) Ψυχοκινητικοί (κινητικές δεξιότητες, χειρισμό αντικειμένων) Ψυχοκινητικοί (κινητικές δεξιότητες, χειρισμό αντικειμένων)

11 Ταξινόμηση γνωστικού τομέα (Bloom). Έξι βαθμίδες Γνώση Γνώση Κατανόηση: Κατανόηση: Μετάφραση: αποκωδικοποίηση, π.χ. να δείχνει με παραδείγματα πως αντιλαμβάνεται ένα επιστημονικό κείμενο,..), Ερμηνεία: αφού αποκωδικοποιήσει το κείμενο να βγάλει συμπεράσματα, πχ να βρίσκει την κεντρική ιδέα ενός κειμένου), Επέκταση: να κάνει λογικές προεκτάσεις από την ερμηνεία μιας δομής, π.χ. από τις περιγραφές της ελληνικής οικονομίας μιας συγκεκρ. Περιόδου να συμπεραίνει την οικονομ. Κατάσταση των αγροτών.

12 Ταξινόμηση γνωστικού τομέα (Bloom). Έξι βαθμίδες Εφαρμογή: χρήση της γνώσης για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων Εφαρμογή: χρήση της γνώσης για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων Ανάλυση: να βρίσκουν τα στοιχεία που απαρτίζουν ένα σύνολο και να διακρίνουν την ουσιώδη σχέση ανάμεσα στο αίτιο και στο αιτιατό, π.χ. να βρίσκουν τις ομοιότητες και διαφορές μεταξύ δύο πολιτευμάτων, η οικονομικών συστημάτων Ανάλυση: να βρίσκουν τα στοιχεία που απαρτίζουν ένα σύνολο και να διακρίνουν την ουσιώδη σχέση ανάμεσα στο αίτιο και στο αιτιατό, π.χ. να βρίσκουν τις ομοιότητες και διαφορές μεταξύ δύο πολιτευμάτων, η οικονομικών συστημάτων

13 ΙΙ. Φάσεις διδασκαλίας Α. Φάση : Προετοιμασία. Αφόρμηση, 5 λεπτά Α. Φάση : Προετοιμασία. Αφόρμηση, 5 λεπτά Β. Φάση : Παρουσίαση, 10 λεπτά Β. Φάση : Παρουσίαση, 10 λεπτά (πολύμορφη-ποικιλόμορφη παρουσίαση του νέου μορφωτικού αγαθού). Γ. Φάση: Εφαρμογή (εμπέδωση), 20 λεπτά Γ. Φάση: Εφαρμογή (εμπέδωση), 20 λεπτά Δ. Φάση: Αξιολόγηση, 10 λεπτά Δ. Φάση: Αξιολόγηση, 10 λεπτά

14 Α. Φάση: Προετοιμασία Αφόρμηση, 5 λεπτά Αξιοποίηση επίκαιρων γεγονότων ή ιστορικών στοιχείων Αξιοποίηση επίκαιρων γεγονότων ή ιστορικών στοιχείων Με αναφορά σε τυχόν προσωπικές εμπειρίες των ίδιων των μαθητών, Με αναφορά σε τυχόν προσωπικές εμπειρίες των ίδιων των μαθητών, Με την χρήση συγκεκριμένων δικτυακών τόπων για την άντληση πληροφοριών. Με την χρήση συγκεκριμένων δικτυακών τόπων για την άντληση πληροφοριών. Συζήτηση γύρω τις καθημερινές δραστηριότητες και από τα πρέπει και τα θέλω της κοινωνικής μας ζωής. Συζήτηση γύρω τις καθημερινές δραστηριότητες και από τα πρέπει και τα θέλω της κοινωνικής μας ζωής.

15 Μεθοδολογία Σε Κάθε διδακτική μέθοδο το παιδί πρέπει μαθαίνει να σέβεται τον εαυτό του και τον άλλο. Σε Κάθε διδακτική μέθοδο το παιδί πρέπει μαθαίνει να σέβεται τον εαυτό του και τον άλλο. να σκέφτεται με κριτική σκέψη, να αναπτύσσει ικανότητες ορθής επίλυσης των προβλημάτων, να σκέφτεται με κριτική σκέψη, να αναπτύσσει ικανότητες ορθής επίλυσης των προβλημάτων, να ενδιαφέρεται και να αναλαμβάνει ευθύνες για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, να συμμετέχει και να συνεργάζεται σε συλλογικές, δημοκρατικές διαδικασίες να ενδιαφέρεται και να αναλαμβάνει ευθύνες για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, να συμμετέχει και να συνεργάζεται σε συλλογικές, δημοκρατικές διαδικασίες

16 Η έννοια της διαθεματικότητας (ΔΕΠΠΣ-ΑΠΣ) Η βασική ιδέα της διαθεματικότητας είναι η προσέγγιση ενός θέματος από διάφορες οπτικές γωνίες. Έτσι ένα θέμα μπορεί να προσεγγιστεί μέσα από διάφορα μαθήματα. Η βασική ιδέα της διαθεματικότητας είναι η προσέγγιση ενός θέματος από διάφορες οπτικές γωνίες. Έτσι ένα θέμα μπορεί να προσεγγιστεί μέσα από διάφορα μαθήματα.

17 Διαθεματικότητα «διαθεματική προσέγγιση», ή της «θεματοκεντρική διδασκαλία» όλα τα μαθήματα να αποκτήσουν μια "εσωτερική συνοχή". όλα τα μαθήματα να αποκτήσουν μια "εσωτερική συνοχή". « Αν κάποιος δεν αντιληφθεί κάτι από τουλάχιστο τρεις διαφορετικές πλευρές δεν μπορεί να το κατανοήσει». Leonardo Da Viνci

18 Διαθεματικότητα Για να εξασφαλιστεί η συνοχή αυτή, θα πρέπει να αναζητηθούν οι απαραίτητοι σύνδεσμοι, που δεν είναι άλλοι από τις διαθεματικές έννοιες που εμφανίζονται σε πολλά, αν όχι, σε όλα τα μαθήματα. Για να εξασφαλιστεί η συνοχή αυτή, θα πρέπει να αναζητηθούν οι απαραίτητοι σύνδεσμοι, που δεν είναι άλλοι από τις διαθεματικές έννοιες που εμφανίζονται σε πολλά, αν όχι, σε όλα τα μαθήματα. Οι έννοιες αυτές θα βοηθήσουν στη πολύπλευρη προσέγγιση ενός θέματος από διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα - μαθήματα. Με το τρόπο αυτό όλα τα μαθήματα θα σχηματίζουν ένα ενιαίο εκπαιδευτικό ιστό. Οι έννοιες αυτές θα βοηθήσουν στη πολύπλευρη προσέγγιση ενός θέματος από διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα - μαθήματα. Με το τρόπο αυτό όλα τα μαθήματα θα σχηματίζουν ένα ενιαίο εκπαιδευτικό ιστό.

19 Διαθεματικότητα σημαίνει με απλά λόγια ότι καταργείται η αυτοτέλεια των γνωστικών αντικειμένων (μαθημάτων) στη διδακτική πράξη και τη θέση τους παίρνουν ως δομή στη μάθηση και στην οργάνωση του σχολικού χρόνου τα θέματα σημαίνει με απλά λόγια ότι καταργείται η αυτοτέλεια των γνωστικών αντικειμένων (μαθημάτων) στη διδακτική πράξη και τη θέση τους παίρνουν ως δομή στη μάθηση και στην οργάνωση του σχολικού χρόνου τα θέματα

20 Πως γίνεται η διαθεματικότητα; Για να εξασφαλιστεί η διαθεματική προσέγγιση των θεμάτων, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η κατάλληλη οργάνωση της διδακτέας ύλης κάθε γνωστικού αντικειμένου (μαθήματος). Για να εξασφαλιστεί η διαθεματική προσέγγιση των θεμάτων, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η κατάλληλη οργάνωση της διδακτέας ύλης κάθε γνωστικού αντικειμένου (μαθήματος).

21 Πως γίνεται η διαθεματικότητα; Επίσης, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η κατάλληλη οργάνωση της διδακτέας ύλης κάθε γνωστικού αντικειμένου (μαθήματος). Επίσης, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η κατάλληλη οργάνωση της διδακτέας ύλης κάθε γνωστικού αντικειμένου (μαθήματος).

22 Διαθεματικότητα Στο Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) επιδιώκεται η διασύνδεση των Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών (Α.Π.Σ.) των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων Στο Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) επιδιώκεται η διασύνδεση των Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών (Α.Π.Σ.) των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων

23 Χαρακτηριστικά των διαθεματικών εννοιών Είναι κοινές σε πολλά γνωστικά αντικείμενα (μαθήματα) της ίδιας τάξης Είναι κοινές σε πολλά γνωστικά αντικείμενα (μαθήματα) της ίδιας τάξης Εμφανίζονται συχνά σε γνωστικά αντικείμενα διαφόρων τάξεων Εμφανίζονται συχνά σε γνωστικά αντικείμενα διαφόρων τάξεων Συνδέονται με τους βασικούς σκοπούς της εκπαίδευσης. Συνδέονται με τους βασικούς σκοπούς της εκπαίδευσης.

24 Παραδείγματα: Ο καθηγητής πρέπει να διδάσκει την ύλη της Πολιτικής Οικονομίας και από τη σκοπιά της Ιστορίας και της Κοινωνιολογίας, για να αξιοποιήσει έτσι τις γνώσεις που έχει ήδη αποκτήσει ο μαθητής από τα μαθήματα αυτά. Ο καθηγητής πρέπει να διδάσκει την ύλη της Πολιτικής Οικονομίας και από τη σκοπιά της Ιστορίας και της Κοινωνιολογίας, για να αξιοποιήσει έτσι τις γνώσεις που έχει ήδη αποκτήσει ο μαθητής από τα μαθήματα αυτά.

25 Παραδείγματα: Η διδασκαλία ενός κεφαλαίου της Βιολογίας πρέπει επίσης να συσχετίζεται με τις γνώσεις της Χημείας και το αντίστροφο Η διδασκαλία ενός κεφαλαίου της Βιολογίας πρέπει επίσης να συσχετίζεται με τις γνώσεις της Χημείας και το αντίστροφο

26 Διαθεματικότητα ΑΠΣ και ΔΕΠΠΣ Η διαθεματικότητα των εννοιών είναι διαφορετική σε επίπεδο Α.Π.Σ. από αυτή του Δ.Ε.Π.Π.Σ. Η διαθεματικότητα των εννοιών είναι διαφορετική σε επίπεδο Α.Π.Σ. από αυτή του Δ.Ε.Π.Π.Σ. Στο Α.Π.Σ. αφορά την εμφάνιση μιας διαθεματικής έννοιας σε διάφορα μαθήματα, ενώ στο Δ.Ε.Π.Π.Σ. αφορά τη διασύνδεση των διάφορων διαθεματικών εννοιών. Στο Α.Π.Σ. αφορά την εμφάνιση μιας διαθεματικής έννοιας σε διάφορα μαθήματα, ενώ στο Δ.Ε.Π.Π.Σ. αφορά τη διασύνδεση των διάφορων διαθεματικών εννοιών.

27 Διαθεματικότητα Η σύνθεση και ο συνδυασμός των εννοιών θα δώσει τη δυνατότητα στο μαθητή να μελετήσει σφαιρικά ένα θέμα (ολιστική θεώρηση).

28

29 Μετάφραση: αποκωδικοποίηση, π.χ. να δείχνει με παραδείγματα πως αντιλαμβάνεται ένα επιστημονικό κείμενο,..), Μετάφραση: αποκωδικοποίηση, π.χ. να δείχνει με παραδείγματα πως αντιλαμβάνεται ένα επιστημονικό κείμενο,..), Ερμηνεία: αφού αποκωδικοποιήσει το κείμενο να βγάλει συμπεράσματα, πχ να βρίσκει την κεντρική ιδέα ενός κειμένου), Ερμηνεία: αφού αποκωδικοποιήσει το κείμενο να βγάλει συμπεράσματα, πχ να βρίσκει την κεντρική ιδέα ενός κειμένου), Επέκταση: να κάνει λογικές προεκτάσεις από την ερμηνεία μιας δομής, π.χ. από τις περιγραφές της ελληνικής οικονομίας μιας συγκεκρ. Περιόδου να συμπεραίνει την οικονομ. Κατάσταση των αγροτών. Επέκταση: να κάνει λογικές προεκτάσεις από την ερμηνεία μιας δομής, π.χ. από τις περιγραφές της ελληνικής οικονομίας μιας συγκεκρ. Περιόδου να συμπεραίνει την οικονομ. Κατάσταση των αγροτών.


Κατέβασμα ppt "Παιδαγωγικός στόχος Στοχεύει στη γνωστική ανάπτυξη, τη συναισθηματική ολοκλήρωση και την καλλιέργεια ικανοτήτων ταυτόχρονα του μαθητή/τριας."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google