Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σεμινάριο Τελειοφοίτων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σεμινάριο Τελειοφοίτων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σεμινάριο Τελειοφοίτων
Συγγραφή επιστημονικής εργασίας Μέρος Β’: Περίληψη – Εισαγωγή - Συμπεράσματα

2 Η περίληψη (abstract) Ο σκοπός της περίληψης είναι να απαντήσει στο ερώτημα του υποψήφιου αναγνώστη για το αν είναι ενδιαφέρουσα/χρήσιμη η εργασία ή εν πάσει περιπτώσει αν θα συνεχίσει στο εσωτερικό της εργασίας, ή θα την προσπεράσει. Η έκτασή της δεν ξεπερνά την μισή σελίδα Α4. Μπαίνει πρώτη-πρώτη στην εργασία, μετά την σελίδα τίτλου Ακολουθούν λέξεις-κλειδιά

3 Τι περιέχει η περίληψη;
σύντομη περιγραφή του αντικειμένου της εργασίας περιγραφή της κάλυψης του αντικειμένου (κατά εύρος και βάθος) δήλωση σημαντικότητας της εργασίας (τουλάχιστον ένα από τα δυνατά της σημεία)

4 Η εισαγωγή (introduction)
Ο ρόλος της εισαγωγής είναι να βάλει τον αναγνώστη στο νόημα της εργασίας με τον κατάλληλο επικοινωνιακά τρόπο, ώστε να αποκτήσει μια πρώτη κατανόηση αλλά και ενδιαφέρον πριν περάσει «στα βαθειά». Άρα ο γράφων στο σημείο αυτό αποστασιοποιείται ελαφρώς από την εργασία του και μιλά στον αναγνώστη για αυτή. Παραδοσιακά αποτελεί το πρώτο κεφάλαιο της εργασίας Το μέγεθος της εισαγωγής ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος και αντικείμενο της εργασίας – τυπικά δεν ξεπερνά τις 5 σελίδες, για μια εργασία βασικού πτυχίου.

5 Τι περιέχει η εισαγωγή;
Διατυπώνονται ο σκοπός της εργασίας (οριοθετείται το θέμα) και οι επιμέρους στόχοι, Αναφέρονται οι εργασίες (βιβλία ή και άρθρα, έρευνες κλπ) σταθμοί στην ‘ιστορία’ του θέματος (επίπεδο επιστημονικής συζήτησης).[«εισαγωγή τύπου 2»] Εντοπίζεται το κενό το οποίο φιλοδοξεί να καλύψει η εργασία μου. Καθορίζεται η μεθοδολογική προσέγγιση του θέματος (μέθοδος< μετά + οδός, οδού), ο δρόμος τον οποίο θα ακολουθήσω: συγκριτική, ιστορική, έρευνα πεδίου, ανάλυση περιεχομένου, έρευνα πεδίου: ποσοτική, ποιοτική, παρατήρηση. Περίληψη κεφαλαίων

6 Προτεινόμενη δομή κεφαλαίου εισαγωγής
Προτεινόμενη δομή κεφαλαίου εισαγωγής Ερευνητικό αντικείμενο Σκοπό της εργασίας Τεκμηρίωση επιλογής του θέματος (προαιρετικά) Μεθοδολογική προσέγγιση Δείγμα (πρόγευση) των αποτελεσμάτων / επιτευγμάτων Ανάλυση (σύντομη) των κεφαλαίων (πλοήγηση στο κείμενο)

7 Τα δύο είδη εισαγωγής σύντομη εκτεταμένη Παραδείγματα

8 Τα συμπεράσματα (conclusions)
Το κεφάλαιο των συμπερασμάτων οφείλει να κλείσει με ομαλό τρόπο την εργασία, συνοψίζοντας τα κύρια σημεία της και αποκαλύπτοντας τις προοπτικές που έχουν δημιουργηθεί, τοποθετώντας έτσι το ερευνητικό έργο που η πτυχιακή αντιπροσωπεύει στην σωστή του θέση στο εκπαιδευτικό στερέωμα. Παραδοσιακά αποτελεί το τελευταίο κεφάλαιο της εργασίας Το μέγεθος του τελευταίου κεφαλαίου είναι περιορισμένο σε σχέση με τα ενδιάμεσα κεφάλαια.

9 Τι περιέχουν τα συμπεράσματα;
Στα Συμπεράσματα αναφέρουμε τις κύριες θέσεις της εργασίας, την προοπτική των πραγμάτων, διαπιστώσεις κλπ. Π.χ. αν εντοπίσαμε τους κύριους παράγοντες πρόκλησης του άγχους καθώς και τα αποτελέσματά του, τόσο οργανικά-σωματικά όσο και ψυχοσυναισθηματικά, θα πρέπει να προτείνουμε ενδεχομένως τη λήψη μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του άγχους. Δεν κάνουμε πλέον παραπομπές.

10 Προτεινόμενη δομή κεφαλαίου συμπερασμάτων
Εν συντομία το αντικείμενο, τον σκοπό και περιγραφή της εκπονηθείσας έρευνας Ερμηνεία (σε υψηλό-μακροσκοπικό επίπεδο) των αποτελεσμάτων Περαιτέρω σχολιασμό των αποτελεσμάτων Αποτίμηση-αξιολόγηση (βαθμό επίτευξης των αρχικών στόχων-σκοπών) Το επόμενο βήμα της συγκεκριμένης έρευνας

11 Ασκήσεις Να γραφτεί η περίληψη για δοθείσα εργασία
Να ανασυνταχθούν η περίληψη, η εισαγωγή και τα συμπεράσματα σε παλιές πτυχιακές εργασίες


Κατέβασμα ppt "Σεμινάριο Τελειοφοίτων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google