Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εν. 2.4 Γενικού Μέρους Εν. 6.5 & 6.6 Ειδικού Μέρους Το εκπαιδευτικό σενάριο Νότα Σεφερλή

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εν. 2.4 Γενικού Μέρους Εν. 6.5 & 6.6 Ειδικού Μέρους Το εκπαιδευτικό σενάριο Νότα Σεφερλή"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εν. 2.4 Γενικού Μέρους Εν. 6.5 & 6.6 Ειδικού Μέρους Το εκπαιδευτικό σενάριο Νότα Σεφερλή notaseferli@gmai.com

2 Τι είναι το Σενάριο; Η πλήρης καταγραφή μιας διδακτικής πρότασης σε όλα της τα μέρη, από τον τίτλο και την ταυτότητα του δημιουργού μέχρι και τη λεπτομερή καταγραφή της ολοκλήρωσής της. Απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς ενώ μέρος του σεναρίου (φύλλα εργασίας) απευθύνονται στους μαθητές.

3 Ένα σύντομο ιστορικό Ο όρος καθιερώθηκε στη χώρα μας από την περίοδο των επιμορφώσεων της Οδύσσειας (1999-2001) και συνοδεύει έκτοτε κάθε απόπειρα αξιοποίησης των ΤΠΕ στη διδασκαλία. Τα παραδείγματα ανάπτυξης σεναρίων, μέχρι στιγμής, δείχνουν ότι κινούνται ανάμεσα στη λογική ενός σχεδίου μαθήματος και ενός σχεδίου εργασίας (project).

4 Η βασική ιδέα, η σύλληψη του σεναρίου Αφετηρία ενός σεναρίου αποτελεί πάντα ένα «πρόβλημα προς επίλυση» είτε στο πλαίσιο της διδασκαλίας ενός μαθήματος είτε, ευρύτερα, στο πλαίσιο του σχολικού γραμματισμού. Η σαφής διατύπωση του προβλήματος θα βοηθήσει στον περαιτέρω καθορισμό των παραμέτρων του σεναρίου.

5 Η δομή του σεναρίου Ταυτότητα Σύντομη περιγραφή – περίληψη Στόχοι – σκεπτικό Λεπτομερής παρουσίαση της πρότασης Φύλλο εργασίας Άλλες εκδοχές Κριτική Βιβλιογραφία

6 Ταυτότητα Τίτλος σεναρίου και δημιουργός – δημιουργοί Διδακτική ενότητα ή εμπλεκόμενες γνωστικές περιοχές σε περίπτωση διαθεματικού προσανατολισμού Διάρκεια Προϋποθέσεις υλοποίησης για το δάσκαλο/μαθητή

7 Στόχοι - σκεπτικό Τι επιδιώκει να καλύψει και γιατί προτείνεται Ποιες δεξιότητες αναμένουμε να αναπτύξουν τα παιδιά Ποιους ειδικότερους στόχους υπηρετεί σχετικά με τις ΤΠΕ και το νέο γραμματισμό (Σχετικά με τη γλώσσα) Ποιες μορφές γραμματισμού καλλιεργεί (κλασικό, νέο, κριτικό)

8 Σύντομη περιγραφή - περίληψη Εδώ αποτυπώνεται με αδρό και σύντομο τρόπο η βασική ιδέα, ο σκοπός και το περιεχόμενο της πρότασης

9 Λεπτομερής περιγραφή Αφετηρία – το διδακτικό πρόβλημα Θεωρητικό πλαίσιο Σύνδεση με το πρόγραμμα σπουδών και τα ισχύοντα στο σχολείο Διδακτικές πρακτικές (διδακτική πορεία – φάσεις, τι κάνουν τα παιδιά και πώς προκύπτει η μάθηση) Μαθησιακοί πόροι (βιβλίο, λογισμικό/ά, άλλο εκπ/κό υλικό) Ρόλοι εκπαιδευτικού Πηγές/κείμενα Παραδοτέα : κείμενα - προϊόντα της δράσης των μαθητών

10 Φύλλα εργασίας Περιέχει σαφείς οδηγίες που κατευθύνουν τη δράση των μαθητών με τρόπο ώστε να διαγράφεται η εξελικτική τους πορεία στη μαθησιακή διδασκαλία Ο βαθμός υποστήριξης, καθοδήγησης εκ μέρους του διδάσκοντος προσαρμόζεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της τάξης, τους στόχους, την προηγούμενη εμπειρία κτλ. Δίνει τυχόν πληροφορίες και τεχνολογικές γνώσεις, όπου φαίνεται απαραίτητο Καθορίζει με σαφήνεια τα προϊόντα δράσης των μαθητών (είδος κειμένου & επικοιν. περίσταση)

11 Άλλες εκδοχές Προτάσεις για τροποποίηση – επέκταση του σεναρίου

12 Κριτική Σε περίπτωση που αποτελεί διδακτική πρόταση, αναφέρονται τυχόν περιορισμοί και δυσκολίες που αναμένονται να προκύψουν Σε περίπτωση που έχει εφαρμοστεί, καταγράφεται μία αποτίμηση της όλης εμπειρίας (ιδιαιτερότητες, επιτυχή σημεία, προβληματικές καταστάσεις, τεκμήρια (λ.χ., μαθητικά κείμενα)

13 Βιβλιογραφία Έντυπες και ψηφιακές πηγές που αξιοποιήθηκαν

14


Κατέβασμα ppt "Εν. 2.4 Γενικού Μέρους Εν. 6.5 & 6.6 Ειδικού Μέρους Το εκπαιδευτικό σενάριο Νότα Σεφερλή"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google