Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Κελέση Μάρθα Καθηγήτρια Νοσηλευτικής Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

2 ΔΟΜΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΔΟΜΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Εξώφυλλο Εσώφυλλο Πρόλογος Σελίδα αφιέρωσης Πίνακας περιεχομένων Εισαγωγή Γενικό μέρος Επίλογος / συμπεράσματα Βιβλιογραφία Περίληψη (ελληνική και αγγλική) / λέξεις - κλειδιά Παράρτημα

3 ΕΞΩΦΥΛΛΟ Στο εξώφυλλο της εργασίας αναγράφονται -με τη σειρά που αναφέρονται στη συνέχεια- τα πλήρη στοιχεία του τμήματος (εκπαιδευτικό ίδρυμα, σχολή, τμήμα) ο τίτλος της εργασίας, το όνομα του φοιτητή κατά ευθεία σειρά (δηλ. Δημήτρης Παπαγεωργίου και όχι Παπαγεωργίου Δημήτρης), η τοποθεσία και το έτος παράδοσης της εργασίας. Στην περίπτωση ομαδικής εργασίας η σειρά αναγραφής των ονομάτων στο εξώφυλλο είναι αλφαβητική. Ορισμένα ιδρύματα προτείνουν συγκεκριμένη μορφή για τα εξώφυλλα των εργασιών, οπότε ο φοιτητής ακολουθεί τις προτεινόμενες προδιαγραφές.

4 ΕΣΩΦΥΛΛΟ Στη σελίδα τίτλου επαναλαμβάνονται τα στοιχεία που υπάρχουν στο εξώφυλλο και εμπλουτίζονται με επιπρόσθετα στοιχεία για την εργασία, π.χ. με το όνομα του επόπτη της εργασίας.

5 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Γίνεται αναφορά στα κίνητρα που οδήγησαν τον φοιτητή στην επιλογή του συγκεκριμένου θέματος.

6 ΣΕΛΙΔΑ ΑΦΙΕΡΩΣΗΣ Σε συνέχεια της σελίδας τίτλου είναι η προαιρετική σελίδα στην οποία αναγράφεται τυχόν αφιέρωση ή αναγράφονται οι ευχαριστίες που εκφράζει ο φοιτητής για την ολοκλήρωση του έργου του.

7 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Ο πίνακας περιεχομένων παραπέμπει στο περιεχόμενο της εργασίας και χρησιμοποιεί την αρίθμηση 1,2,3 στις ΕΝΟΤΗΤΕΣ και 1.1., 1.2, …… ή 2.1, 2.2…..στις ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΕΣ. Ανάμεσα στις κύριες ενότητες παρεμβάλλεται διάστιχο 1.5, ενώ στις υποενότητες υπάρχει μεγαλύτερη εσοχή από το αριστερό άκρο του κειμένου. Αν το ίδρυμα ή ο καθηγητής προτείνει συγκεκριμένο πρότυπο για την μορφοποίηση της εργασίας, τότε ο φοιτητής θα πρέπει να ακολουθήσει την προτεινόμενη μορφοποίηση.

8 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο φοιτητής στην εισαγωγή παρουσιάζει με συνοπτικό και παράλληλα ακριβή τρόπο το περιεχόμενο της εργασίας του ώστε να ενημερώσει τον αναγνώστη για το θέμα που πραγματεύεται. Διατυπώνεται το πρόβλημα, οι επιστημονικές υποθέσεις και οι μέθοδοι που ακολουθήθηκαν κατά τη διάρκεια σύνταξης της εργασίας. Στην εισαγωγή επιπλέον, γίνεται παρουσίαση της δομής της εργασίας και του περιεχομένου κάθε κεφαλαίου.

9 ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Ανάπτυξη του θέματος της μελέτης σε ενότητες και υποενότητες, οι οποίες συνδέονται με λογική συνέχεια. Οι απόψεις που αναπτύσσονται σε κάθε ενότητα πρέπει να είναι διατυπωμένες με σαφήνεια και να είναι τεκμηριωμένες. Κάθε ΕΝΟΤΗΤΑ ξεκινά από ξεχωριστή σελίδα. Η βιβλιογραφική ανασκόπηση είναι μια συλλογή από επιλεγμένες δημοσιευμένες πηγές σχετικές με το θέμα της εργασίας και οι οποίες συνοδεύονται από σχολιασμό, κριτική ανάλυση των περιεχομένων και παράθεση σε ορισμένες περιπτώσεις των βασικών συμπερασμάτων κάθε μελέτης/ έρευνας. Επιπλέον, αποδεικνύει ότι ο φοιτητής έχει μελετήσει σε βάθος τη σχετική βιβλιογραφία και έχει αναπτύξει επαρκώς το θεωρητικό του υπόβαθρο. Βιβλιογραφική παραπομπή σε κάθε παράγραφο

10 ΕΠΙΛΟΓΟΣ / ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Ανακεφαλαιώνεται ο σκοπός της μελέτης και καταγράφονται τα συμπεράσματα που προέκυψαν. Αναφέρεται η συμβολή της παρούσας μελέτης στη συγκεκριμένη θεωρία. Επαληθεύονται ή διαψεύδονται οι επιστημονικές υποθέσεις που διατυπώθηκαν στην εισαγωγή και διατυπώνονται προτάσεις για μελλοντικές εργασίες.

11 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Στην ενότητα της βιβλιογραφίας αναγράφονται συγκεντρωτικά οι βιβλιογραφικές παραπομπές που αντιστοιχούν στο σύνολο της βιβλιογραφίας που μελέτησε ο φοιτητής για την εκπόνηση της εργασίας. Η σύνταξη των βιβλιογραφικών παραπομπών γίνεται ακολουθώντας συγκεκριμένα πρότυπα μορφοποίησης.

12 ΠΕΡΙΛΗΨΗ / ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ
Η περίληψη είναι σημαντικό τμήμα στη δομή κάποιας εργασίας και μπορεί να εμφανίζεται εκτός από την ελληνική και σε κάποια από τις κυριότερες ξένες γλώσσες. Σε αυτήν ο συγγραφέας παρουσιάζει συνοπτικά τα περιεχόμενα της εργασίας και συμπεριλαμβάνει τα σημαντικότερα από τα αποτελέσματα ή/και τα συμπεράσματα της έρευνάς του. Η αξία της περίληψης καταδεικνύεται από το γεγονός ότι οι περιλήψεις (μαζί με τους τίτλους και τα ονόματα των συγγραφέων) συμπεριλαμβάνονται στα ευρετήρια βάσεων δεδομένων επιστημονικών περιοδικών. Η περίληψη συνοδεύεται από λέξεις-κλειδιά. Οι λέξεις-κλειδιά προσδιορίζουν το επιστημονικό πλαίσιο της εργασίας και βοηθούν τους υπόλοιπους ερευνητές να καταλάβουν άμεσα αν τους ενδιαφέρει το αντικείμενο ή όχι.

13 ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗΣ
Εισαγωγή: Σύντομη αναφορά στο υπό μελέτη θέμα. Σκοπός: Αναφέρεται ο σκοπός της εργασίας. Μεθοδολογία: Π.χ. ποια μέθοδος χρησιμοποιήθηκε για τη συλλογή των δεδομένων (πχ. αναζήτηση σε διεθνείς βάσεις δεδομένων, πειραματικά δεδομένα, ερωτηματολόγια). Αποτελέσματα: Ποια είναι τα σημαντικότερα ευρήματα της εργασίας; Συμπεράσματα: Υπάρχει δυνατότητα πρακτικής εφαρμογής των ευρημάτων ή των συμπερασμάτων της εργασίας; Σε ποιες περιπτώσεις και με ποιο τρόπο; Είναι πρωτότυπα τα συμπεράσματα, τα ευρήματα ή οι μέθοδοι που αναπτύσσονται στην εργασία; Πώς αλλάζουν τα έως τώρα δεδομένα; Λέξεις – κλειδιά

14 ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗΣ
Introduction Aim Methodology Results Conclusion Key-words

15 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Το παράρτημα είναι προαιρετικό και περιέχει συνήθως πληροφορίες που δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στο κυρίως κείμενο της εργασίας, όπως είναι π.χ. στατιστικοί πίνακες, υπόδειγμα ερωτηματολογίου συλλογής δεδομένων, εικόνες, σχεδιαγράμματα, δημόσια έγγραφα, νόμοι κ.λ.π. και τα οποία σχετίζονται άμεσα με την εργασία.


Κατέβασμα ppt "ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google