Σχολική Σύμβουλος 34ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Δ ΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ Α ΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Ε ΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ Υ Λ ΟΓΙΣΜΙΚΟ Υ Αναστασία Γεωργιάδου.
Advertisements

Συνεργασίες σχολείων στην Ευρώπη
Βασικές κατηγορίες εκπαιδευτικού λογισμικού
ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΑΘΗΣΗΣ «Εξερευνώντας τα τρίγωνα»
ΧΡΗΣΗ ΕΚΠ/ΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ
Φιλοσοφία Ενσωμάτωσης των ΤΠΕ
Εκπαιδευτικό λογισμικό Δέγγλερη Σοφία ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ.
Ο Σχολικός σας Σύμβουλος
Η Εκπαίδευση στην εποχή των ΤΠΕ
ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ.  Κ ανένα παιδί απ’ έξω  Ό λα τα παιδιά ενταγμένα στη μαθησιακή διαδικασία εκπαιδευτικός συνδιαμορφωτής του υλικού  Ο.
Γνωστικά εργαλεία είναι: οι εκπαιδευτικές εφαρμογές των Τ. Π. Ε
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ & ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (ΤΠΕ) ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Λάμπρος Πόλκας.
Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ, ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ)
Ίδρυμα Ευγενίδη, Καφενείο της επιστήμης, Τεχνολογίες Πληροφορίας & Επικοινωνιών Παιδαγωγική αξιοποίηση Τ. Α. Μικρόπουλος.
Διδακτική Μεθοδολογία του Λογισμικού Ιστορίας
Ενότητα 2.2. Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ Επιμορφώτρια:
Ομάδα Α Διδακτική της Γλώσσας Γ’-Δ’ Δημοτικού
Teachers4Europe Χρύσα Παπαλαζάρου 1ο Δημοτικό Σχολείο Χαϊδαρίου.
8ο Δ.Σ. Κορίνθου Νέα Προγράμματα Σπουδών
1 ο ΠΕΚ Θεσσαλονίκης Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη κριτικής-δημιουργικής σκέψης Προετοιμασία μαθήματος με.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΤΜΗΜΑ Π 2 ΓΟΓΟΥΛΟΥ ΑΓΟΡΙΤΣΑ ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 5.4 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ, ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ.
Ενότητα Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ.
ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ για την καταγραφή απόψεων & αναγκών των εκπαιδευτικών της 31ης Ε.Π. Π.Ε. Αθηνών σε θέματα ενημέρωσης και επιμόρφωσης ΣΤΕΛΙΟΣ.
Η Διδασκαλία των ΤΠΕ στα Δημοτικά Σχολεία με ΕΑΕΠ
Θεωρίες Μάθησης και Εκπαιδευτικά Λογισμικά
Πρόταση αποτελεσματικής μαθησιακής διαδικασίας για το μάθημα : Προγραμματιστικά εργαλεία για το διαδίκτυο. Εισηγητής: Msc Νίκος Νίκας.
Κεφ. 8 ο : Εκπαιδευτικό Λογισμικό Γενικοί ορισμοί: Γενικοί ορισμοί: (software): –Λογισμικό (software): οι καταγραφές σε υλικό –Υλικό hardware –Υλικό (hardware):
1. ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ( ) 300 επιμορφωτές επιμορφωμένοι εκπαιδευτικοί (ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ60/70) 2.
Ενότητα 1.2 Μοντέλα εισαγωγής ΤΠΕ στην εκπαίδευση ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β΄ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΣΤΙΣ Τ.Π.Ε. – ΠΕ03 Γιώργος Γεωργιόπουλος Μαθηματικός M.Sc., M.Ed.
Στοιχεία από τη μεταπτυχιακή εργασία της ΜΑΡΙΝΑΣ ΚΡΑΣΑΝΑΚΗ, 2007
Συνεργασίες σχολείων στην Ευρώπη
Ανδρέου Μπέττυ Σύμβουλος Γλωσσικού μαθήματος Σύμβουλος Γλωσσικού μαθήματος ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2006 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2006.
Σχεδίαση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με την αξιοποίηση των ΤΠΕ Οι ΤΠΕ χαρακτηρίζονται ως μέσο αναδιομόρφωσης της εκπ/κής πρακτικής. Μέσο συμπληρωματικό.
Το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα του ελληνικού Νηπιαγωγείου
ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Ημερίδα : «Οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση » Οι ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία Οι ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Οικονομία - Επιχειρηματικότητα , στη Β/θμια εκπαίδευση Επιστημονική Υπεύθυνη ‘Εργου ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΝΕΩΝ Δρ. Θεοχαρούλα Μαγουλά
 Αντί για τον όρο Πληροφορική χρησιμοποιείται πλέον ο όρος Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών: ΤΠΕ (ICT: Information and Communications.
Telematics Επιμέλεια:Παγώνης Γεώργιος Writer: Patrick Dillon.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΤΠΕ) Εύη Μακρή - Μ.
Ελληνικό γραφείο υποστήριξης: Συνεργασίες σχολείων στην Ευρώπη.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΜΕΣΑ.
ΟΙ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΨΥΧΑΡΗΣ
Επιμόρφωση των πε 03 στην χρήση και αξιοποίηση των τ.π.ε. στην εκπαιδευτική διαδικασία Επιμόρφωση των πε 03 στην χρήση και αξιοποίηση των τ.π.ε. στην εκπαιδευτική.
Πρόγραμμα Ενδοσχολικής Επιμόρφωσης στις ΤΠΕ ΝΤ και Εκπαίδευση Μάινας Διονύσιος Επιμορφωτής ΠΕ2.
Κυριακή Σεβεντεκίδου, ΠΕ02
3 η Πανελλήνια Διημερίδα Καθηγητών Πληροφορικής, Αλεξανδρούπολη Παιδαγωγική Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών Τ. Α. Μικρόπουλος.
Α Τα Χαρακτηριστικά των ΤΠΕ που Ευνοούν τη Μάθηση.
Δικαιούχος φορέας Συμπράττοντες φορείς ● Επιμόρφωση εκπαιδευτικών στις αρχές παιδαγωγικής αξιοποίησης των ΤΠΕ, καθώς και στην απόκτηση.
«Για δέντρα και φυτά μαθαίνω χίλια μυστικά…» Νηπιαγωγείο Δαμαριώνα Νάξου Υπεύθυνη Περιβαλλοντικού προγράμματος: Παντελέων Μιχαλίτσα.
«Οι Αρχές της διαφοροποιημένης παιδαγωγικής
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ / ΜΥΤΙΛΗΝΗ / Ετήσιο Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης Ε.Π.ΠΑΙ.Κ.
Εκπαιδευτική Τεχνολογία και Διδασκαλία (Roblyer) Ε. Αλεξοπούλου, Ε.Π.ΠΑΙ.Κ., Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Ενσωμάτωση εργαλείων.
Ε. Αλεξοπούλου, Ε.Π.ΠΑΙ.Κ., Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Εκπαιδευτική Τεχνολογία, Πολυμέσα.
Μάθημα: Ιστορία και πολιτισμός Ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση Etta R. Hollins Κεφάλαιο 8: Μετασχηματισμός της επαγγελματικής πρακτικής Διδάσκον:Α.Ανδρέου.
Άποψη πρόσοψης Point Ν. Κόσμου
Διδακτική της Πληροφορικής
Τι είναι/ περιλαμβάνει ένα περιβάλλον μάθησης;
Δημοτικά Σχολεία με ΕΑΕΠ, Σ Παπαπέτρου
Σχεδίαση της αξιολόγησης εκπαιδευτικού λογισμικού
Άποψη πρόσοψης Point Ν. Κόσμου
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ψηφιακό Παιγνίδι στην προσχολική ηλικία
ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ
Τ.Π.Ε. Επιμόρφωση Β1 Επιπέδου
Εισηγητής: Msc Νίκος Νίκας
ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Επιμόρφωση εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και την εφαρμογή των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη» Έλενα Βλαχογιάννη
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΣΤΙΣ ΤΠΕ
Αναλυτικό Πρόγραμμα Προσχολικής Αγωής
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Σχολική Σύμβουλος 34ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας Οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην Προσχολική Εκπαίδευση (Τ.Π.Ε) Βασίλα Βάσω Σχολική Σύμβουλος 34ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας

Όροι που χρησιμοποιήθηκαν… Πληροφορική Νέες Τεχνολογίες Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών – International and Communication Technologies (Τ.Π.Ε.- I.C.T) 1980: μάθηση για τους Υπολογιστές 1990: αξιοποίηση- ενσωμάτωση των πληροφορικών εργαλείων – χρήση του διαδικτύου Σήμερα ευρεία εφαρμογή και απήχηση ως εργαλείο στην εκπαίδευση

Τ.Π.Ε - ορισμός Με τον όρο Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών χαρακτηρίζονται οι τεχνολογίες που επιτρέπουν την επεξεργασία και τη μετάδοση μιας ποικιλίας μορφών αναπαράστασης της πληροφορίας(σύμβολα, εικόνες, ήχοι, βίντεο), αλλά και τα μέσα που είναι φορείς αυτών των μηνυμάτων.

Βασικές προσεγγίσεις για την ένταξη και χρήση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία Τεχνοκρατική ή τεχνική ή κάθετη προσέγγιση (αυτόνομο γνωστικό αντικείμενο) Ολιστική ή ολοκληρωμένη ή οριζόντια προσέγγιση (οι ΤΠΕ ενσωματώνονται σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα) Πραγματολογική ή μεικτή προσέγγιση (συνδυασμός των δύο προηγουμένων)

Δ.Ε.Π.Π.Σ και ΤΠΕ Από το 2005-2006 με το ΔΕΠΠΣ γίνεται η εισαγωγή θεσμοθετημένα των Η/Υ στο νηπιαγωγείο. Αποτελεί αναγνωρισμένο εργαλείο που υποστηρίζει: Την επικοινωνία Τη συνεργασία Τη μετα – γνώση Τη δημιουργικότητα Δεν αντικαθιστούν τις βιωματικές δραστηριότητες – μέσο για την επέκταση και τον εμπλουτισμό των εμπειριών των μικρών παιδιών

Οι ΤΠΕ στην Προσχολική Εκπαίδευση Αναγνωρισμένο εργαλείο μάθησης και εκπαίδευσης Εργαλείο υποστήριξης και εμπλουτισμού της μαθησιακής διαδικασίας Συνεισφέρει στην προσωπική, κοινωνική, συναισθηματική, γνωστική ανάπτυξη των παιδιών ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ Δεκαετίες ’80 – 90 έντονοι δισταγμοί Φόβοι Ανησυχία Ισχυρισμοί ότι απομονώνουν και επηρεάζουν αρνητικά τις κοινωνικές δεξιότητες των μικρών παιδιών Πραγματικές εμπειρίες

Βασικές προϋποθέσεις για την υποστήριξη της μάθησης με τη χρήση των ΤΠΕ Εκπαίδευση και επιμόρφωση των νηπιαγωγών. Αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών Ένταξη του Η/Υ στην καθημερινή πρακτική του νηπιαγωγείου Ύπαρξη μέσα σε κάθε τάξη Η καταλληλότητα του εκπαιδευτικού λογισμικού Η πρόσβαση στην τεχνολογία

Εμπόδια για την ενσωμάτωση των ΤΠΕ Έλλειψη πρόσβασης λόγω υλικοτεχνικής υποδομής Έλλειψη κινήτρου για εμπλοκή με τις ΤΠΕ Ανεπαρκής επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Έλλειψη χρόνου για διερεύνηση, προετοιμασία και σχεδιασμό. Αρνητικές στάσεις – φόβοι – στερεοτυπίες Άγχος και χαμηλή αυτοπεποίθηση στη χρήση Το κόστος Έλλειψη τεχνικής υποστήριξης Έλλειψη στη βοήθεια επιλογής κατάλληλου εκπαιδευτικού λογισμικού

Σχεδιασμός και οργάνωση του μαθησιακού περιβάλλοντος των ΤΠΕ Γωνιά του Η/Υ στην τάξη Ευκαιρίες για παιχνίδι, εξερεύνηση, διάλογο, όπως στις άλλες δραστηριότητες. Διαδραστικός πίνακας Προσφέρεται για διήγηση ιστοριών, καλλιτεχνική δημιουργία, σχεδίαση, ανάπτυξη μαθηματικών δραστηριοτήτων, πληροφοριών και εικόνων για τη Μελέτη Περιβάλλοντος, για τη μουσική…

Η χρήση του διαδικτύου στο νηπιαγωγείο από τα νήπια Να επικοινωνήσουν με παιδιά άλλων νηπιαγωγείων Να γνωρίσουν άλλα σχολεία και να συνεργαστούν μαζί τους. Να δημοσιεύσουν – κοινοποιήσουν τις εργασίες τους. Να δουν εργασίες, εκθέματα δικά τους ή άλλων σχολείων μέσα από προγράμματα Να επισκεφτούν μουσεία, βιβλιοθήκες, εκθέσεις στη χώρα μας και στο εξωτερικό

Η χρήση του διαδικτύου στο νηπιαγωγείο από τον/ τη νηπιαγωγό Αναζήτηση εκπαιδευτικού κατάλληλου λογισμικού Επικοινωνία με άλλους εκπαιδευτικούς για συνεργασία και ανταλλαγή ιδεών και εκπαιδευτικού υλικού. Για ενημέρωση ημερίδων, συνεδρίων, εκδηλώσεων Κατασκευή ιστοσελίδας Διεκπεραίωση διοικητικών εργασιών

Κατηγοριοποίηση των λογισμικών Λογισμικά εξάσκησης και πρακτικής Ζωγραφικής και ανάπτυξης της δημιουργικότητας (drawing for children) Λογισμικά γενικής χρήσης (επεξεργασία κειμένου, εικόνας, power point) Ηλεκτρονικά παιχνίδια Εκπαιδευτικά (προσομοίωσης και εικονικής πραγματικότητας) Υπερμεσικά περιβάλλοντα (εγκυκλοπαίδειες, ηλεκτρονικά βιβλία) Λογισμικά εννοιολογικής χαρτογράφησης

Χαρακτηριστικά καταλληλότητας εκπαιδευτικού λογισμικού για την προσχολική ηλικία Να ανταποκρίνεται στην ηλικία, στο επίπεδο και τα ενδιαφέροντα των παιδιών. Να μπορεί να προσαρμοσθεί σε διαφορετικούς μαθητές μα διαφορετικές ικανότητες. Να είναι ενταγμένο στο επίσημο αναλυτικό πρόγραμμα Να δίνει ευκαιρίες για συνεργατική μάθηση με τη μορφή παιχνιδιού Να ενθαρρύνει την ενεργή συμμετοχή και να δίνει τη δυνατότητα ελέγχου της διαδικασίας Να επιτρέπει την παιδαγωγική αξιοποίηση του λάθους Να καλλιεργεί τη δημιουργικότητα και τη φαντασία Να είναι εύχρηστο και ευχάριστο Να παρέχει ευκαιρίες για επίλυση προβλημάτων

Συμπερασματικά… Αναπτυξιακά κατάλληλο εκπαιδευτικό λογισμικό, που να υποστηρίζει τη μάθηση, να δίνει τη δυνατότητα για διερεύνηση, προτεραιότητα στη διαδικασία, χωρίς προαπαιτούμενες δεξιότητες των παιδιών, με λογική χρήση, κανόνες και όρια. Τα παιδιά να μαθαίνουν παίζοντας και να αναπτύσσουν τη δημιουργικότητας τους, όπως και με τα υπόλοιπα γνωστικά αντικείμενα.

Ενδεικτική Βιβλιογραφία Αγγελή Χ. & Βαλανίδης Ν.(επιμ.): Πρακτικά του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου «Οι τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας στην εκπαίδευση», ΕΠΙΕ, Κύπρος 2008 Βοσνιάδου Σ.(2006): Παιδιά, σχολεία και υπολογιστές, εκδ. Gutenberg Κόμης Β.(2007): Οι τεχνολογίες της πληροφορίας και των επικοινωνιών στην προσχολική εκπαίδευση,http://www.alfavita.gr/arthra Κυρίδης Α.Δρόσος Β. Ντίνας Κ.(2003): Η Πληροφορική - επικοινωνιακή τεχνολογία στην προσχολική και πρωτοσχολική εκπαίδευση: Το Παράδειγμα της Γλώσσας, εκδ. Τυπωθήτω Γ. Δαρδανός Νικολοπούλου Κ. (2008): Οι τεχνολογίες της πληροφορικής και των επικοινωνιών στην προσχολική εκπαίδευση, εκδ. Πατάκη Παπανδρέου Μ. & Βελλοπούλου Α. (2000): Εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την εξοικείωση των παιδιών με τη χρήση και λειτουργία του υπολογιστή, εκδ. Ελληνικά Γράμματα