ΑΡΧΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
BOCCIA IN ACTION! Μια σύντομη παρουσίαση του Μπότσια, για να μάθετε πως παίζεται αυτό το υπέροχο παιχνίδι!
Advertisements

Εταιρία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κλωστοϋφαντουργίας Ένδυσης και Ινών
ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΕΒΕΘ – ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 AD – HOC ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ.
Β΄ Περιφερειακό Γυμνάσιο Λευκωσίας Σχ. Χρονιά:
Ο Ιωάννης Καποδίστριας Κυβερνήτης της Ελλάδας
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6ο ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ "ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ"
Η επιχειρηματοποίηση του αθλητισμού: θετικό ή αρνητικό πρόσημο
12 Οκτωβρίου 2009 «Η πορεία της βιομηχανίας προς το 2020 Περιφερειακή Ανάπτυξη – Καινοτομία - Εξωστρέφεια»
ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΕΒΕΘ – ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 AD – HOC ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ.
 Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα  Ε.Ο.Κ..
Κεφ. 41. Η ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ
Ειδική Θεματική Δραστηριότητα Β’ Εφαρμοσμένων Τεχνών 4ου ΕΠΑΛ ΑΘΗΝΩΝ.
Ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα καινοτομιών για νέες μικρές επιχειρήσεις Γιάννης Μουρατίδης MSc, Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης Συνεργάτης Μονάδας Καινοτομίας.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
ΜΑΘΗΤΕΣ : ΣΙΩΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΛΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΟΛΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ.
Δημοσθένης Εισαγωγή. Βίος και Έργο.. Βίος  384 π.Χ. γέννηση στην Παιανία Αττικής.  322 π.Χ. θάνατος στον Πόρο Αργολίδας.  Πλούσια οικογένεια, με.
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ Ο.Ε. ΣΕ Α.Ε.
ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ. Η ΑΚΜΗ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΚΜΗ.
ΠΟΛΕΜΟΣ.
Εθνικό Δίκτυο Σχολείων «Βιομηχανική Κληρονομιά» Πιλοτικό Πρόγραμμα Συντονιστικός Φορέας ΚΠΕ Νάουσας Θέμα: η Βιομηχανική Κληρονομιά στην Νάουσα και… στον.
Νίκος ΓΙΑΝΝΟΥΛΙΔΗΣ Ευρωσύμβουλοι Α.Ε..  Συμβουλευτική επιχειρηματικότητας ανέργων και νέων επιστημόνων  Συμβουλευτική κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ
Ειδική Θεματική Δραστηριότητα ΒΕ – 4ο ΕΠΑ.Λ. Αθηνών
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ
Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης
Ο ΙΝΔΟΥΙΣΜΟΣ Καθηγητής : Γ. Καπετανάκης Μαθήτρια : Κωνσταντίνα Πολίτη
ENVITEC ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
Παπαθανασίου Αναστασία
Η ΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ Πολιτιστικό πρόγραμμα των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης του12 ου δημοτικού σχολείου Πατρών. Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Μπεντενίτη Ειρήνη.
Ειδική Θεματική Δραστηριότητα ΒΕ – 4ο ΕΠΑ.Λ. Αθηνών
ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Ο ΚΛΑΔΟΣ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΓΡΑΜΜΩΝ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΓΚΑΓΚΑ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΚΑΡΑΜΠΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ.
‘’ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΝ 5οπ.χ. αιώνα’’  ΙΣΤΟΡΙΑ  Είναι η εποχή που έζησαν οι τρεις μεγάλοι αρχαίοι Έλληνες ιστορικοί:  1. Ηρόδοτος  2. Θουκυδίδης  3. Ξενοφών.
Επιχειρηματικό Σχέδιο Ελαστικότητα Ζήτησης Επιχειρηματικό Σχέδιο.
Οι Μεταβιβάσεις ΜμΕ σε Ελλάδα και Ευρώπη Προβλήματα και Προκλήσεις.
ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ- ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ-ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ Θεοδώρα Ευθυμίου Δ’1 20/12/2015.
10 ο Γενικό Λύκειο Πειραιά. Στοιχεία του σχολείου Διεύθυνση : Κεχαγιά 6 και Μαυρογένους Τηλ: Ιστοσελίδα:
ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Εργαστήριο Αγροτικής Πολιτικής & Συνεταιρισμών ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ (ΕΣΠΑ) Υπεύθυνος Πρακτικής.
Γενική Οικονομική Ιστορία Ενότητα # 4: Η εξέλιξη του Καπιταλισμού Διδάσκων: Ιωάννα-Σαπφώ Πεπελάση Τμήμα: Οικονομικής Επιστήμης.
ENVITEC ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΕΑΝ ΑΕ
Γενική Οικονομική Ιστορία
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Η βιομηχανία Αρχιτεκτονικό σχέδιο του Μεταξουργείου.
Η εκμετάλλευση των ορυχείων
Η ελληνική οικονομία κατά τον 19ο αιώνα
ΑΣΣΥΡΙΟΙ.
Το δίκτυο των σιδηροδρόμων
ΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΚ ΤΗΣ ΑΔΑΜΙΔΗΣ Α.Ε
Η δημιουργία τραπεζικού συστήματος
ΕΡΓΑΣΙΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
Samsung.
Οδυσσεας Ελυτης.
ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ερευνητική Εργασία Η ιστορία του νομού Σερρών Β΄ τετράμηνο
21. Το Βυζάντιο εκχριστιανίζει τους Σλάβους
Ο Νομός Σερρών κατά την Εποχή του Βυζαντίου και της Τουρκοκρατίας
Χρηματοδότηση της Επιχείρησης σας
El Greco Η ιστορία του Έλληνα Ζωγράφου 1541–1614.
Εργοστάσια Ναούσης ΕΡΓΑΣΙΑ PROJECT ΤΜΗΜΑ:Α3 ΜΑΘΗΤΕΣ: ΕΒΙΤΑ ΜΑΝΟΥ
Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ ΚΑΙ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ
Τεχνολογία Β’ Γυμνασίου
Η επιχείρηση Κ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ που εδρεύει στην περιφέρεια ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ εντάχθηκε στη δράση «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων.
ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ 8ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
Η επιχείρηση ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α. Ε
ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.
Τεχνολογία και Επιστήμη
ΑΜΦΙΠΟΛΗ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΑΡΧΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ 1) Η συμβολή της Νάουσας στην ιστορία της εκβιομηχάνησης του ελληνικού χώρου είναι ιδιαίτερα σημαντική. 2)Στη Νάουσα για πρώτη φορά ιδρύεται και λειτουργεί το πρώτο σύγχρονο εργοστάσιο της Μακεδονίας. 3) Πρόκειται για το βιομηχανικό συγκρότημα “Λόγγου-Κύρτση-Τουρπάλη”. 4)Αυτό το συγκρότημα και μαζί με τα επόμενα που ακολούθησαν συντέλεσαν ώστε η Νάουσα να είναι η τροφός του βιομηχανικού πνεύματος.

Ανάπτυξη των εργοστασίων Στην ανάπτυξη της βιομηχανίας στη Νάουσα το τελευταίο τέταρτο του 19ου αι. συνέβαλε η κινητήρια δύναμη του νερού. Τα δύο από τα λειτουργούντα κατά το μεσοπόλεμο εργοστάσια της Νάουσας ήταν η Ανώνυμη Εταιρεία Έρια και η Ανώνυμη εταιρεία Λαναρά-Κύρτση και Σία.

Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΛΑΝΑΡΑΔΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΛΑΝΑΡΑΔΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ 1)Εισαγωγή των Λαναράδων στο βιομηχανικό στίβο (τέλη 19ου αι.) και η κυριάρχηση τους. 2)Δημιουργοί οι οικογένειες Λαναρά, Κύρτση και Πεχλιβάνου. 3)Ακμή κοντά στις δεκαετίες του 1920-1930. 4)Απασχόληση περίπου 2.000 εργαζομένων, μεγάλο ποσοστό για την εποχή εκείνη. 5)Κύρια ασχολία ήταν η παραγωγή μάλλιων υφασμάτων και κουβερτών. 6)Συνεισφορά δικών τους κεφαλαίων για την επαναδραστηριοποίηση των εργοστασίων μετά τον εμφύλιο σπαραγμό (εισφορά 20.000 χρυσών λιρών).

Οι συνεργασίες των Λαναράδων Οι συνεργασίες των Λαναράδων ήταν οι εξής: 1)Λαναράς-Κύρτση και Σία το 1922 (εριουργείο) 2)Αφών Χρίστου Λαναρά το 1928 (εριοκλωστήρια πενιέ) 3)επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Αθήνα το 1932 4)Λαναρά - Γκούτα και Σία το 1961

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΛΑΝΑΡΑ ΚΥΡΤΣΗ ΚΑΙ ΣΙΑ Ονομασία: Εργοστάσιο Λαναρά-Κύρτση και Σία 1922 Ιδρυτές: Θωμάς Λαναράς, και Κύρτσης Προϊόν παραγωγής: Μαλλί Μετονομασία: Πέλλα-Όλυμπος Α.Ε Πήρε δάνειο που ανερχόταν σε 200 εκατομμύρια δραχμές Κλείνει το 1960

ΕΡΙΟΚΛΟΣΤΗΡΙΑ ΑΦΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥ ΛΑΝΑΡΑ Ονομασία:εριοκλωστήρια πεννιέ το 1928 Ιδρυτές:Χρίστος Λαναράς

ΕΡΙΟΥΡΓΕΙΟ ΛΑΝΑΡΑ ΓΚΟΥΤΑ ΚΑΙ ΣΙΑ Ονομασία: Λαναρά-Γκούτα και Σία το 1961 Ιδρυτές: Λαναράς και Γκούτας Προϊόντα παραγωγής: Μπλε υφάσματα με την ονομασία Μαλτά. Μετονομασία: Βέτλανς Το εριουργείο αυτό ιδρύθηκε μετά από την ίδρυση του εργοστασίου Έρια.

Σταύρος Λαναράς Ο Σταύρος Λαναράς : 1) Άρχισε να εργάζεται στη Νάουσα από τα κτήματα . 2) Σ’ αυτόν οφείλεται η παραγωγή και εμπορία των μήλων και των ροδάκινων. 3)Έφερε στη Νάουσα τα δεντρύλλια και τους ειδικούς γεωπόνους για να διδάξουν την καλλιέργεια στους Ναουσαίους. 4)Κληροδότημα του ήταν το Λάππειο γυμνάσιο για τους μαθητές που δεν είχαν την οικονομική ευχέρεια να συνεχίσουν το σχολείο.

Θωμάς Λαναράς 1957 -2011 1)Το 1998 ο πατέρας του Χριστόδουλος του παραδίδει τα ηνία των Κλωστηρίων Ναούσης. 2)Ο ίδιος καλείται να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση. 3)Τα σχέδιά του ήταν μεγαλεπήβολα καθώς προσπάθησε να επενδύσει πάνω σε μεγάλες εταιρείες όπως η Benetton. 4)Απεβίωσε το 2011 στα 54 χρόνια. 9

Παρακμή εργοστασίων Νάουσας Σήμερα στη Νάουσα υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός εργοστασίων,αντικείμενα μελέτης της βιομηχανίας. Πολλά από αυτά τα εργοστάσια έχουν καταστραφεί από την πάροδο του χρόνου. 10

Λόγοι παρακμής των εργοστασιών 1)Λόγω της πάροδου του χρόνου. 2)Λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης,για όσα συνεχίζουν να εξυπηρετούν τον σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκαν. 3)Λόγω εγκατάλειψης, για όσα σταμάτησαν τη λειτουργία τους για διάφορους λόγους. 4)Λόγω του χρέους των εργοστασίων. 11

Διάσπαση οικογένειας Λαναράδων Το 1949 η οικογένεια διασπάται.Ο Θεόδωρος Λαναράς διατηρεί την Εριοβιομηχανία Λαναράς - Κύρτσης, ενώ οι άλλοι δύο αδελφοί, διατηρούν τα Εριοκλωστήρια Αφοί Χρ. Λαναρά. Ο Θεόδωρος από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 αρχίζει να αντιµετωπίζει σοβαρά προβλήµατα. Έτσι στις αρχές της δεκαετίας του 1960 η Εριοβιοµηχανία Λαναράς - Κύρτσης κλείνει. 12

Το άδοξο τέλος 1)Η παρακμή των εργοστασίων Λαναρά ήταν άδοξη. 2)Ο Θωμάς Λαναράς τελείωσε την επιχειρηματική του δραστηριότητα με την Lannet. 3)Επιχειρήθηκε η χρηματοδότηση και αναδιάρθρωση της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας αλλά αυτή η προσπάθεια απέτυχε. 4)Έτσι ο Λαναράς και το Διοικητικό Συμβούλιο παραιτήθηκαν. 5)Τέλος με τον θάνατο του Θεόδωρου Λαναρά παρακμάζει και φτάνει το τέλος του άλλοτε κραταιού ομίλου των Λαναράδων. 13

ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΛΑΝΑΡΑ ΣΗΜΕΡΑ 14

ΠΗΓΕΣ 1)Περιοδικά Νιάουστα 2) http://www.tovima.gr/finance/finance- business/article/?aid=433204 3) http://www.libver.gr/ 15