Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

El Greco Η ιστορία του Έλληνα Ζωγράφου 1541–1614.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "El Greco Η ιστορία του Έλληνα Ζωγράφου 1541–1614."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 El Greco Η ιστορία του Έλληνα Ζωγράφου 1541–1614

2 “Εκδίωξη των εμπόρων από τον Ναό”
Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος γνωστός επίσης με το ισπανικό προσωνύμιο El Greco δηλαδή “Ο Έλληνας”, ήταν ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας της Ισπανικής Αναγέννησης. Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μακριά από την πατρίδα του, δημιουργώντας το κύριο σώμα του έργου του στην Ιταλία και στην Ισπανία.

3 “Ο Άγιος Φραγκίσκος δέχεται τα στίγματα”
Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος γεννήθηκε πιθανότατα το 1541 στον Χάνδακα το σημερινό Ηράκλειο της Κρήτης, την εποχή της Βενετοκρατίας. Ο πατέρας του, Γεώργιος Θεοτοκόπουλος, ήταν φοροσυλλέκτης και έμπορος. Για τη μητέρα του δεν διαθέτουμε πληροφορίες, ενώ άγνωστη παραμένει και η ταυτότητα μίας ενδεχόμενης πρώτης, Ελληνίδας συζύγου του. Είχε έναν μεγαλύτερο αδελφό, τον Μανούσο Θεοτοκόπουλο ( ), ο οποίος ακολούθησε το επάγγελμα του πατέρα τους .

4 Άποψη του Τολέδου Με δεδομένο πως η Κρήτη ανήκε στην επικράτεια της Δημοκρατίας της Βενετίας, ήταν φυσιολογική η εγκατάστασή του στη Βενετία για τη συνέχιση των σπουδών του. Η ακριβής χρονολογία άφιξής του δεν είναι γνωστή, ωστόσο εκτιμάται πως εγκατέλειψε την Κρήτη το Έζησε στη Βενετία περίπου μέχρι το 1570 επιχειρώντας να ακολουθήσει τα πρότυπα των καλλιτεχνών που κυριαρχούσαν στη καλλιτεχνική ζωή της πόλης. Την ίδια περίοδο υιοθέτησε την τεχνική της ελαιογραφίας.

5 “θέα του Όρους Σινά” Στην Ιταλία επηρεάστηκε από τους μεγαλύτερους δασκάλους της ιταλικής τέχνης, όπως τον Τιντορέτο και τον Τιτσιάνο, του οποίου υπήρξε μαθητής, υιοθετώντας στοιχεία από τον μανιερισμό. Το 1577 εγκαταστάθηκε στο Τολέδο, όπου έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του και ολοκλήρωσε ορισμένα από τα πιο γνωστά έργα του.

6 “Ο Χριστός μεταφέρει τον σταυρό”
Με δεδομένο πως στην εποχή του συνυπήρχαν στην Κρήτη Ορθόδοξοι και Καθολικοί, παραμένει μυστήριο σε ποιο από τα δόγματα αυτά ανήκε. Θεωρείται πιθανότερο πως ήταν ορθόδοξος, εκδοχή που στηρίζεται σε μελέτες αρχειακών και νομικών εγγράφων, σύμφωνα με τις οποίες ένας θείος του ήταν ορθόδοξος ιερέας. Διαφορετικές πηγές κάνουν επίσης λόγο για πιθανή καταγωγή του από καθολική οικογένεια. Ορισμένοι μελετητές εκτιμούν πως ο Θεοτοκόπουλος ασπάστηκε αργότερα το καθολικό δόγμα, λαμβάνοντας υπόψη τη διαθήκη του, στην οποία ανέφερε πως υπήρξε «πιστός Καθολικός».

7 Γεώργιος Εμμανουήλ Θεοτοκόπουλος
Γεώργιος-Εμμανουήλ Θεοτοκόπουλος. ( , Τολέδο) Ήταν ο μόνος γιος του εικονικού ζωγράφου, Δομήνικου Θεοτοκόπουλου που σαν επάγγελμα ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του. Το 1607, άρχισε να εργάζεται μόνος του παράγοντας ένα χριστιανικό πινάκα στη Titulcia ο οποίος, αν και γενικά γίνεται με το στιλ του πατέρα του, έδειξε και την δική του προσωπικότητα. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1625, έγινε ο Πρωτομάστορας, και αρχιτέκτονας του καθεδρικού ναού του Τολέδο. Τελικά ήρθε σε οικονομική καταστροφή από μια διαφωνία με το Νοσοκομείο de Tavera, όπου ο πατέρας του είχε αφήσει ένα σημαντικό θέμα ανολοκλήρωτο. Η υπόθεση έκλεισε με την κατάσχεση της περιουσίας του.

8 Προτιμήσεις Άλεξ Γιάννης

9 Ελένη Σπυριδούλα

10 Γεωργία

11 Ενδιαφέρουσες εικόνες.

12 Άτομα που δούλεψαν στην εργασία:
Τέλος Άτομα που δούλεψαν στην εργασία: Άλεξ Κωστοπουλος Γιάννης Παπαδοπουλος Σπυριδούλα Μαρινοπουλου Ελένη Ντεληφιλιπιδη Γεωργία Κορωναίου


Κατέβασμα ppt "El Greco Η ιστορία του Έλληνα Ζωγράφου 1541–1614."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google